Uzina Autombile-Dacia Pitesti isi intrerupe luni productia, pentru a cincea oara in ultimele luni. 14.000 de salariati intra in somaj tehnic, timp de doua saptamani, activitatea urmand sa fie reluata in 9 februarie, a anuntat compania intr-un comunicat de presa.

Ca si la precedentele intreruperi de activitate, salariatii care intra in somaj tehnic vor fi remunerati cu 85% din salariul individual brut, dar nu vor mai primi bonuri de masa ca pana acum.

Decizia acestei noi opriri temporare a activitatii vine ca urmare a scaderii dramatice si continue a pietelor auto, in special a celei din Romania. Ultima data, compania si-a reluat productia in 12 ianuarie dupa o luna de intrerupere.

Directorul general al Automobile Dacia, Francois Fourmont, a declarat recent ca Dacia va incerca sa reziste crizei auto in lunile ianuarie, februarie si martie prin intreruperi temporare ale productiei dar, daca persista criza actuala, se va trece la disponibilizarea unei ture intregi: 3.000- 4.000 de oameni, insa cifra va fi mult mai mare la nivelul furnizorilor, ceea ce va duce la aproape 15.000 de disponibilizati in toata regiunea Arges.

Producatorul a cerut sprijin din partea autoritatilor. Directorul general al Dacia a spus ca asteapta doua masuri din partea actualului guvern: aplicarea programului rabla cat mai rapid posibil, cu prima de casare de 4.000 de lei si adoptarea unor masuri la cumpararea de masini noi cu dobanzi mai putin descurajante.

Francois Fourmont a afirmat ca nu este cazul sa fie modificata masura triplarii taxei auto pentru masinile care polueaza si care au invadat piata auto in ultimele luni.