Royal Philips Electronics, cel mai mare producator de electronice din Europa, a anuntat ca va disponibiliza 6.000 de angajati si ca va opri programul de rascumparare de actiuni, compania raportand luni prima sa pierdere trimestriala din ultimii sase ani, informeaza Bloomberg. In trimestrul trei al anului trecut, compania a mai taiat 3.000 de locuri de munca.

Divizia produselor de iluminat, care a suferit din cauza scaderii cererii din partea producatorilor auto si a celor de telefoane mobile, va fi afectata cel mai mult de reducerile de personal, a declarat directorul executiv al Philips, Gerard Kleisterlee. Philips va stopa de asemenea si programul de rascumparare de actiuni, in valoare de cinci miliarde euro, "pana la alte informatii".

In trimestrul patru din 2008, Philips a inregistrat o pierdere neta de 1,47 miliarde euro comparativ cu un profit de 1,40 miliarde euro, in perioada similara a anului trecut. Analistii Blommberg estimasera in medie o pierdere neta trimestriala de 1,24 miliarde euro. Vanzarile Philips au scazut cu 8,9% pana la 7,6 miliarde euro, peste estimarile analistilor care prognozasera vanzari de 7,2 miliarde euro.