Gigantul electronic Sony a anuntat joi primele sale pierderi in ulmii 14 ani, dupa ce vanzarile companiei au inregistrat un declin semnificativ, relateaza BBC. Compania a anuntat pierderi de 98,9 miliarde yeni (1,04 miliarde dolari) pentru primele trei luni ale anului, comparativ cu un profit de 369,4 miliarde yeni pentru perioada similara din anul trecut.

Sony a afirmat ca principalele cauze ale pierderilor au fost criza economica globala si aprecierea yenului. La nivel mondial, vanzarile companiei au scazut cu 12,9%.

BBC noteaza ca pierderile anuntate joi sunt mai mici decat cele prognozate in ianuarie, cand Sony a afirmat ca asteapta pierderi de 150 de miliarde yeni.

Compania a anuntat recent ca va concedia 8.000 dintre cei 185.000 de angajati pe care-i are la nivel global si ca va inchide 10% din unitatile sale de productie.

Presedintele companiei, Ryoji Chubachi, a demisionat in aprilie, ca parte a unui proces de restructurare a gigantului electronic.

Mai multe companii japoneze au afirmat ca sunt afectate de aprecierea yenului, care a facut ca exporturile sa fie mai costisitoare. Marti, spre exemplu, Hitachi a anuntat pierderi de 787,3 miliarde yeni, ceea ce reprezinta un record negativ pentru o companie japoneza.