Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a coborat ratingul creditelor pe termen lung al The Rompetrol Group de la 'B+' la 'B', cu perspectiva negativa, anunta NewsIn. Decizia a fost luata dupa ce si ratingul companiei-mama KazMunayGaz a fost pus sub monitorizare cu implicatie negativa.

Recent, si agentia de evaluare Fitch a anuntat ca a coborat ratingul Rompetrol Group pentru imprumuturi in valuta pe termen lung de la 'B+' la 'B', cu perspectiva negativa, motivand decizia prin rezultatele sub asteptari din operatiuni.

"Reducerea ratingului si plasarea sub monitorizare cu perspectiva negativa a Rompetrol reflecta ingrijorarile noastre legate de abilitatea si flexibilitatea actionarului majoritar, grupul kazah KazMunayGaz, de a oferi lichiditate in cazul in care Rompetrol ar avea nevoie", a declarat un analist al Standard & Poor's, Elad Jelasko.

Ratingul Rompetrol depinde in continuare de sprijinul obtinut din partea companiei-mama, avand in vedere ca firma nu se afla intr-o pozitie foarte favorabila din punct de vedere al creditarii, atrage atentia Standard & Poor's.

Increderea S&P in abilitatea companiei-mama de a sustine Rompetrol a scazut considerabil, insa agentia de rating ia in calcul faptul ca grupul kazah a investit o suma importanta in companie si a oferit intre timp ajutor suplimentar prin imprumuturi si termeni mai putini restrictivi in ceea ce priveste platile pentru livrarile de petrol.

Agentia de evaluare considera ca Rompetrol se confrunta cu provocari variate in 2009. Acestea includ un mediu mai dur in sistemul romanesc de rafinare, o pozitie foarte slaba in ceea ce priveste lichiditatile si nevoia de refinantare pentru datoriile pe termen scurt, precum si cheltuielile de capital de 90 milioane dolari, programate pentru 2009. "Credem ca rezolvarea acestora va depinde intr-un anumit grad de sprijinul companiei-mama", se arata intr-un comunicat citat de NewsIn.

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a anuntat marti ca a pus sub observatie ratingul corporativ pe termen lung 'BBB-' al companiei kazahe KazMunayGas (KMG), cu implicatii negative.