Indicele care masoara increderea in economia romaneasca a urcat, in iunie, cu 1,2 puncte fata de luna precedenta, mai lent decat media din Uniunea Europeana, unde increderea in economie a crescut, in medie, cu 3,2 puncte, potrivit unui raport al Comisiei Europene citat de NewsIn. Astfel, in iunie, indicele a urcat in Romania pana la 66,8 puncte, fiind mai mic decat media UE, care a ajuns la 71,1 puncte.

In zona euro, increderea in economie a sporit cu 3,1 puncte, pana la 73,3 puncte.

Aceasta este a treia luna la rand de revenire a increderii in economie la nivel comunitar.

In Romania, indicele increderii in constructii s-a diminuat cu 2 puncte, iar cel in comert a scazut cu un punct. Increderea in industrie si in servicii a stagnat, in timp ce in consum indicele a urcat cu 3 puncte fata de luna anterioara.

La nivelul UE, indicele de incredere in economie (Economic Sentiment Indicator - ESI) a crescut, ca urmare a revenirii usoare a increderii in patru din cele cinci sectoare luate in considerare (industrie, servicii, consum, comert cu amanuntul). In comert, indicatorul a stagnat la nivelul din luna anterioara.

Statele care si-au manifestat cel mai mare grad de incredere in economie au fost Suedia (85 puncte), Danemarca (81,9 puncte) si Polonia (81,6 puncte).

Gradul cel mai scazut de incredere in economie a fost inregistrat in Ungaria (49,2 puncte), in usoara revenire fata de luna anterioara, potrivit raportului de conjunctura prezentat de Directoratul general pentru afaceri economice si financiare din cadrul Comisiei Europene (CE).