Sindicalistii din cadrul companiei de stat sustin insa ca guvernul are politici protectioniste pentru operatorii privati si ca acestia fac profit utilizand trenuri second-hand si chiar unele trenuri cancerigene.
Compania RC CF Trans este una din cele noua societati care au inchiriat de la Compania Nationala de Cai Ferate sectii de circulatie cu tot cu kilometri de cale ferata aferenti. Compania infiintata in 2001 a intrat pe piata transportului feroviar de marfa si de calatori in anul 2004, iar in prezent detine cele mai multe rute de transport dintre toti cei noua operatori privati.
Operator privat: "La stat, cheltuielile sunt imprastiate fara eficienta"
Directorul companiei, Ioan Nedea, spune ca deschiderea pietei de transport feroviar spre operatorii privati este o solutie pentru criza in care se afla de ceva vreme compania de stat. “E o solutie pentru ca noi suntem mai eficienti si exista o corelare intre realizari si cheltuieli, pe cand la compania de stat cheltuielile sunt imprastiate fara eficienta. Spre exemplu, noi daca avem rute unde sunt multi calatori introducem mai multe trenuri, iar daca nu sunt calatori e ilogic sa punem trenuri in plus”, a explicat directorul Nedea.
![]() |
Harta CFR Foto: HotNews.ro |
![]() |
Impreuna cu operatorul de transport calatori RegioTrans, compania RG CF Trans are in portofoliu peste 30 de rute in mai multe judete din Ardeal. Potrivit propriului site RG CF Trans are peste 450 de angajati. Operatorul RegioTrans a anuntat intr-un comunicat publicat de NewsIn ca in 2008 a avut o cifra de afaceri de 65,8 milioane lei si a transportat 2,73 de milioane de pasageri si ca in primele doua trimestre ale anului numarul de pasageri s-a dublat fata de aceeasi perioada a anului trecut.
De cealalta parte sindicalistii din cadrul Companiei Nationale sustin ca guvernul ajuta mai mult operatorii privati si ca acestia utilizeaza echipamente vechi astfel ca au costuri reduse si profituri mari.
Sindicalistii CFR: Statul favorizeaza companiile private
“Sa ne gandim numai la subventii. Compania de stat abia daca primeste subventiile pentru CFR calatori lunar. Pe cand companiile private au primit subventiile deodata pentru sase luni sau un an. Ei (operatorii privati n.red.) nu ofera serviciile pe care le ofera compania de stat. Fac transport cu automotoare vechi, am inteles ca unele sunt si cancerigene pentru ca sunt tapetate cu azbest” a declarat pentru HotNews.ro Florin Dobrescu, presedintele Federatiei Nationale Drum de Fier, federatia sindicala care reuneste toate sindicatele din cadrul CFR.
![]() |
Locomotiva CFR Foto: AGERPRES |
![]() |
In prezent, in cadrul Companiei Nationale de Cai Ferate lucreza peste 28 mii de muncitori dintre care 17.500 lucreaza in cadrul CFR Marfa. Conducerea CFR Marfa a decis la mijlocul lunii ca mare parte din angajatii companiei sa intre in 4 zile in concediu fara plata in fiecare luna de acum incolo pentru a reduce cheltuielile salariale.
Situatia financiara CFR la finalului lui 2008:
- venituri totale in suma de 1.764.188.000 lei;
- cheltuieli totale in suma de 2.473.859.000 lei;
- rezultand o pierdere in suma de 709.670.000 lei.
Reteaua CFR este de 10.882 km, din care 2.707 kilometrii de linie dubla si 3.292 kilometrii de linie electrificata. Descarca aici mai multe date despre reteaua de cale ferata a Romaniei.
Cine sunt ceferistii particulari
Potrivit Ministerului Transportului, inchirierea liniilor de cale ferata este reglementata printr-o Hotarare de Guvern din 2007 si se realizeaza prin licitatie la Bursa de Marfuri din Romania. In 2009, pe sectiile de circulatie scoase la vanzare de CFR activeaza noua operatori privati. Acestia au inchiriat de la CFR 1.300 de kilometri de cale ferata. Cea mai mare parte din caile ferate scoase la vanzare este utilizata de operatorii pentru transportul feroviar de calatori. Citeste aici lista operatorilor autorizati de minister.
“Contractele de inchiriere se incheie pentru o perioada de 5-10 ani in functie de perioada
![]() |
Tren privat Foto: Evenimentul Zilei |
![]() |
Unul dintre operatorii privati a explicat pentru HotNew.ro ca, in general, in contracte este prevazuta o chirie care este colectata anuala si este calculata pe kilometrul de cale ferata inchiriata si pentru fiecare transport efectuat de operator. Tarifele practicate sunt de 14 lei pe kilometru pentru transportul de marfa si 9 lei pentru transportul de calatori pentru fiecare tren utilizat de operator.
Reprezentantii MT au subliniat ca in acest moment Compania Nationala de Cai Ferate “nu privatizeaza, nu concesioneaza si nu vinde calea ferata (pentru clarificarea termenului). Conform legislatiei - H.G. 1409/2007 - au fost aprobate conditiile de inchiriere de CNCF ''CFR''- SA a unor parti din infrastructura feroviara neinteroperabila, precum si de gestionare a acestora”. Citeste aici explicatia MT referitoare la operatorii privati.
ar trebui sa controleze mai multe persoane in comun si poate chiar politisti. se circula cu nasul mult.
Gandirea aceasta se aplica in general la toate sindicatele 'de la stat'.
Pe de o parte au dreptate sa tina de locurile de munca, nimanui nu-i convine sa-si vada colegii dati afara si, ca un efect colateral, sa se reduca si cotizatiile.
Liderii sindicali si sindicatele, in general, ar trebui sa vina cu solutii de reducere a costurilor, sa ajute la demascarea directorilor si a sefimii de sus care fura cat pot, sa sara la gatul celor de jos, care fura si ei cat pot (sa pastram totusi si proportionalitatea). Dar nu, NU fac asa ceva!
De ce?
Poate ca le convine, sau poate ca fura si ei la fel, sau chiar mai mult.
Si, cum altfel, e mai bine decat sa acoperim gaurile cu bani de la stat.
Bani care sunt de la mine, de la tine, chiar si de la ei.
Dar cand facem socotelile ei ies pe plus, nu-i asa?
Sa va explic ce inseamna eficienta. O companie devine mai eficienta cu cat diferenta dintre incasarile si cheltuielile companiei adica profitul este mai mare. Cand profitul creste este loc si de salarii mai mari. Acum ati inteles de ce eficienta trebuie sa fie pe primul loc la o negociere si nu banii?
Eficienta nu inseamna profit mare; profitul mare poate fi o consecinta a eficientei.
La stat banii nu sunt neaparat pe primul loc (vorbesc de sindicate, nu de teparii din conducere). Pe primul loc e siguranta locului de munca si apoi trecerea timpul fara sa faca mare lucru.
La orice negociere (in afaceri) totul trece in plan secund cand vine vorba de bani. Cand se negociaza orice altceva se mai bea o sampanie, se mai manaca un biscuite, se schimba politeturi - cand vine vorba de bani se pun pistoalele pe masa.
te pomenesti ca lucrezi chiar in m fin?
asta ar explica multe
Majoritatea statelor lumii (dezvoltate) au bagat acum bani in piata, bani pe care ii da contribuabilul si nu am vazut decat niste proteste anemice si fara convingere din parte populatiei. Statele mai putin dezvoltate au imprumutat bani, pe care tot contribuabilul ii plateste. Cand se face o asemenea risipa de bani nu prea inteleg eu cum banul e cel mai important la stat.
Spre deosebire de privat unde banul face legea. Avem acum o criza mondiala generata exclusiv de foamea de bani venita din privat (statul nu si-a facut treaba sa stopeze aceasta foame, pentru ca angajatul la stat a fost "stimulat" sa nu vada sau astepta sa se incheie incheie ziua de lucru ca sa ia salarul).
Iti mai atrag atentia asupra cazului Madoff care a fost foarte eficient in a face bani pana n-a mai fost, si a profitat de foamea de bani a celorlalti. Sau poate scandalul supermarketurilor de anul trecut (atat cel din Romania cat si din Franta) spune ceva despre ce inseamna "eficienta in afaceri". Astea nu sunt cazuri izolate, sunt poate unele dintre cele mai vizibile si mai recente.
Traim intr-o societate capitalista, in care cuvantul cheie e CAPITAL (adica bani) iar piate e controlata de mediul privat.
Am lucrat atat la stat cat si la privat si am avut ocazia sa vad diferenta de abordare a problemelor (la femeia de servici pana la seful ala mai mare).
Poate poti totusi sa-mi explici cum banii sunt lucrul cel mai important la stat si cum eficienta e cea mai importanta la privata.
PS: nu spun ca asa cum e la stat e bine sau rau; sau asa cum e la privat e bine sau rau - asta e alta discutie.
Daca, in activitatea ta, te concentrezi mai mult asupra castigului pe care il vei obtine si incepi sa-ti faci socoteli punand banii pe primul loc, e ca si cum ai construi o casa incepand cu acoperisul fara a avea fundatia. Iti dai seama ca totul se va narui ca un castel de nisip. Cei care pun pe primul loc banii n-au sorti de izbanda.
Asta este valabil atat la stat cat si la privat.
Dar sunt oameni si oameni, unii au ochelari de cal si nu vad decat bani in fata ochilor.
Cat despre negociere, daca ea este initiata de la bani, bineinteles ca se scot pistoalele pe masa si asta nu mai e negociere. O negociere cu sorti de izbanda nu pleaca de la bani ci de la mijloacele prin care faci bani.
- trenurile noi: produc prea multa caldura, nu au suficiente bare de sustinere, butoanele de alarma puse aiurea, nu au aerisire
- circulatia trenurilor e sub orice critica, genereaza aglomeratii mari in tren, pe coridoare, pe scari, pun in pericol oamenii
- televizoarele-reclama restrang vizibilitatea indicatoarelor si genereaza si ele foarte multa caldura; idiotii le-au pus si la statiile terminale cu peron separat, unde lumea coboara si pleaca!!! (le-au scos dupa cateva luni...)
- trenurile nu sunt pazite ca lumea, multi tampiti au acces la ele sa le vopseasca in cel mai jegos stil si pe urma astia umbla asa cu ele
Exact asa au procedat si ei: au oferit unor companii private oportunitatea de a inchiria portiuni de cale ferata, trenuri si statii. Iar compania nationala s-a transformat intr-o companie nationala dar cu infuzie de capital privat si actionari din sistemul privat, iar aceasta se ocupa in cea mai mare parte de asigurarea infrastructurii.
Companiile din Romania ar face pasi mari inainte daca ar avea vointa de a se informa si a invata din neajunsurile pe care le-au avut firmele din strainatate. Dar in loc, repetam si noi exact aceleasi greseli, ne lovim cu capul de pragul de sus exact de atatea ori cat s-au lovit si statele din vest. Pacat - potential de a evita esecuri exista, vointa insa este domninata de lene, dezinteres si intentii meschine.
Sa traiti bine (vorba presedintelui).
oare , oare , oare ........ne vedem la vot
si ghici ce s-a intimplat
liniile unde inca mai exista navetisti gramada au fost facute cadou privatilor
trenurile cu 2-3 calatori au ramas la cfr
si cica sunt pierderi
ha ha
intrebarea nu e de ce sunt pierderi ci care sunt actionarii ascunsi la aceste companii private care reusesc sa convinga statul sa-si plateasca subventiile la timp???????????
Si ceva raspunsuri, desi voi primi negative :))
1. Trenurile private sunt EFICIENTE pentru ca depasesc greutatea pe osie, asa ca vorbim de lucruri diferite intre stat si privat.
2. Ceferistii care au vandut trenurile pe nimic sunt acum angajatii de acolo. Companiile private merg si fac profit cu ce a fost respins ca necorespunzator de AFER de la CFR. Odata vandute, au devenit brusc potrivite pentru rulat in romania.
3. Sunt interese (spagi la partidul de la putere) care ii protejeaza. Pentru TOATE partidele care sunt acum, au fost si vor fi la putere.
iata ce se intampla pe un drumeag in anglia: abonament anual 6300 lire sterline pentru o calatorie de approx 1 ora (nu e greseala de tipar). trenul este in absolut fiecare saptamana ori stricat, ori ia foc, ori retinut...etc. nu exista saptamana data de la dumnezeu in care sa nu se intample ceva care sa te blocheze in mijlocul pustietatii pentru cateva ore bune cu nici o posibilitate sa scapi pentru ca, a privatiza liniile ferate nu inseama ca mai multe companii vor opera aceleasi rute. e alta idee proasta din traista capitalismulul cazut. serios, in catva ani o sa plangeti la capataiul cfr si veti dori sa mergeti cu personalul de la un capat la celalalt al tarii.