Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), ajustat in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 9,9% in primul semestru din acest an fata de aceeasi perioada a lui 2008, in special datorita scaderii cu 17,5% in comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate, arata datele Statisticii (INS). In aceeasi perioada, afacerile pe segmentul serviciilor de piata pentru populatie au scazut cu 10,6%.

Scaderea afacerilor in sectorul comertului cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) in prima jumatate din 2009 s-a datorat reducerii in comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-17,5%) si respectiv la vanzarea de produse nealimentare (-8,4%). Vanzarea de produse alimentare, bauturi si tutun a scazut cu 1,0%.

Tot in primul semestru din acest an, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, ajustat in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 36,0% fata de perioada similara din 2008, scadere datorata in principal comertului cu autovehicule (-44,7%).