Evolutiile financiare a 10 companii de stat vor fi monitorizate cu prioritate, in vederea reducerii volumului de subventii, prevede scrisoarea suplimentara de intentie la acordul stand-by incheiat de Guvern cu FMI, anunta Mediafax. Pe lista figureaza, printre altele, Compania Nationala de Cai Ferate, Societatea Nationala de Transport CFR Calatori, Compania Nationala a Huilei, Termoelectrica, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale sau Metrorex.

Lista este completata de CFR Marfa, Electrocentrale Bucuresti, Societatea Comerciala Electrificare CFR si Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare.

"In urma primei evaluari, monitorizarea se va concentra pe aceste intreprinderi. Pe parcursul celei de-a doua misiuni de evaluare, dupa ce sistemul de monitorizare al Ministerului Finantelor va fi fost rafinat, se vor stabili tinte orientative trimestriale pentru 2010 privind soldul operational - câstiguri inainte de dobânzi, impozite si taxe -, net de subventii, al celor mai mari 30 de intreprinderi dupa cheltuielile totale", se arata in scrisoare.

A doua misiune FMI este asteptata in Romania pentru o noua evaluare a acordului stand-by la sfarsitul lunii octombrie sau inceputul lunii noiembrie.