Cea mai mare banca privata din Rusia a depus joi o cerere de faliment impotriva a doua unitati ale UC Rusal, crescand presiunea asupra magnatului din industria aluminiului Oleg Deripaska. Acuzatiile aduse de Alfa Bank reprezinta o noua lovitura la adresa lui Deripaska, cel mai bogat om din Rusia inainte de inceperea crizei economice, informeaza AFP.

Deripaska detine un pachet majoritar la UC Rusal - cel mai mare producator de aluminiu din lume, cu 90.000 de angajati - prin holdingul sau de companii Basic Element. Alfa Bank a anuntat printr-o declaratie ca a cerut falimentul impotriva unitatilor Siberian-Urals Aluminium Company (SUAL) si Krasnoyarsk Aluminium Smelter. Krasnoyarsk produce 27% din aluminiul din Rusia si are 4.700 de angajati.

Alfa Bank: Am cerut falimentul din cauza datoriilor de 71,2 milioane de dolari

Alfa Bank sustine ca a cerut falimentul dupa ce unitatile au cumulat o datorie de peste 71,2 milioane de dolari. "Negocierile indelungate cu privire la restructurarea datoriilor pe care Basic Element le are la Alfa Bank nu au ajuns la niciun rezultat", a declarat presedintele adjunct de la Alfa Bank, Vladimir Tatarchuk. "Intr-o astfel de situatie, Alfa Bank isi rezerva dreptul de a-si apara interesele in justitie", a incheiat el.

Raspunsul UC Rusal: Alfa-Bank incearca sa destabilizeze compania

Purtatorul de cuvant al Basic Element, Sergei Babichenko, a refuzat sa comenteze cererea de faliment. Pe site-ul UC Rusal a fost postat, insa, urmatorul mesaj: "Consideram ca actiunile Alfa-Bank constituie o incercare eronata de a destabiliza operatiunile companiei. Trebuie remarcat ca Alfa-Bank este singurul creditor care a refuzat sa adere la acordul privitor la procesul de restructurare a datoriei Rusal. (...) Aceasta cerere de faliment este sortita esecului".

Deripaska a fost cel mai bogat om din Rusia, insa averea sa a scazut de la 28,6 miliarde de dolari in 2008, la 3,5 miliarde de dolari la inceputul acestui an, potrivit Forbes. Criza financiara globala a rasturnat preturile din industria aluminiului, iar Deripaska lupta acum sa acopere datoriile masive acumulate in timpul anilor de crestere economica din Rusia, de la inceputul deceniului. Analistii estimeaza ca datoriile totale ale Basic Element sunt de aproximativ 20 de miliarde de dolari.