Petrom a contractat o noua linie de credit de 500 milioane de euro, cu termen de rambursare de trei ani, pentru finantarea investitiilor si acoperirea nevoilor financiare, a anuntat compania. Imprumutul a fost acordat de noua banci internationale, inclusiv reprezentantele lor in Romania.

Cele noua banci sunt Erste Bank, cea care a si coordonat imprumutul, UniCredit Bank Austria, Raiffeisen Zentralbank Osterreich, Bawag PSK, La Caixa, EFG Eurobank Ergasias, ING Bank, Marfin Egnatia Bank si Banca Romaneasca.

Totodata, compania a extins pana in 2012 perioada de rambursare a unei linii de credit multi-valuta obtinuta in octombrie 2008, in valoare de 375 milioane de euro.

"In primii patru ani (de la preluarea Petrom de catre OMV - n.r.) investitiile au fost sustinute din cresterea de capital de la privatizare si din fluxul de numerar al companiei, iar in ultimul an am inceput un program de finantare cu sectorul bancar. In vederea dezvoltarii durabile a companiei, trebuie sa continuam sa investim la acelasi nivel ridicat, pentru a sustine procesul de modernizare si proiectele strategice, asigurand in acelasi timp o situatie financiara echilibrata”, a declarat Mariana Gheorghe, director general executiv al Petrom.

Ea a mai spus, dupa privatizare, ca Petrom a investit, in medie, un miliard de euro pe an.

Reinhard Pichler, directorul financiar al companiei petroliere, a spus ca Petrom isi mentine angajamentul de a pastra un grad de indatorare de pana la 30%, in conformitate cu strategia financiara a grupului OMV.

Actionarul majoritar al Petrom este grupul austriac OMV, cu 51,01% din actiuni. Ministerul Economiei detine o participatie de 20,64%, iar Fondul Proprietatea controleaza 20,11% din titluri. Restul de 8,24% din actiuni sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti.