Coface Romania a incheiat anul 2009 cu un profit de 960.000 euro, cu 21% mai mult decat in anul anterior, sustinut de segmentul de servicii de management al riscului de credit, se arata intr-un comunicat al companiei. Pe segmentul asigurarilor, Coface a inregistrat o pierdere neta de 270.000 euro, in vreme ce serviciile de colectare si de ratinguri pentru companii au avut un profit de 1,23 milioane de euro.

"Dupa un 2009 extrem de volatil, am reusit sa incheiem anul pe profit, in special datorita serviciilor de risc al creditului, care ne-au ajutat sa acoperim pierderile din activitatea de asigurari. Una peste alta, 2009 a fost un an bun, date fiind conditiile extrem de dure din piata", a declarat Cristian Ionescu, country cluster manager al Coface Romania, Slovacia si Bulgaria.

Cifra de afaceri a companiei a crescut cu 42% fata de anul precedent, la 7,04 milioane de euro.

"Intr-un an mai putin favorabil asigurarilor de credite, aceasta linie de business a inregistrat o crestere a cifrei de afaceri cu 76% in comparatie cu 2008, desi in anumite sectoare cum ar fi constructiile, nu a fost posibila preluarea de noi riscuri si polite datorita deteriorarii rapide si severe a activitatii din acest domeniu", se mai arata in comunicat.

In pofida cresterii cifrei de afaceri, datorita daunelor platite pe fondul cresterii incidentelor de plata corporatiste, rezultatul a fost unul negativ, respectiv o pierdere de 270.000 euro. Pe parcursul anului trecut, Coface a acoperit pierderi ale asiguratilor sai prin plata unor despagubiri de peste 3 milioane de euro, arata reprezentantii companiei.

Segmentul de servicii de management al riscului de credit (informatii si rating-uri despre companii, colectarea creantelor comerciale) a inregistrat o crestere de 30,3% fata de 2008.

"Daca in anii anteriori crizei companiile preferau sa isi colecteze intern creantele, in 2009 tot mai multe dintre acestea au preferat externalizarea acestui serviciu catre companiile specializate, volumul creantelor incredintate catre Coface in 2009 fiind in crestere cu 57%. Cifra de afaceri pe segmentul de colectare creante persoane fizice a inregistrat un avans de 29%, iar cel de colectare creante corporate de 106%. Desi volumul de creante incredintate a crescut considerabil in 2009, dificultatea colectarii s-a marit pe masura pe ambele segmente, atat companiile cat si persoanele fizice fiind in imposibilitate de plata", se arata in comunicat.

Cristian Ionescu a mai precizat ca pentru acest an Coface Romania isi propune o crestere a afacerii cu 40%, "avand ca motoare de crestere asigurarea de credit si colectarea creantelor".

Coface opereaza in Romania din 1996 in domeniul risk managementului, iar din aprilie 2007, compania furnizeaza si serviciul asigurarea de credit comercial.