Live text. UPDATE 4 Nici aviz pozitiv, nici negativ pentru masurile de austeritate propuse de Guvern/ Patronatele si sindicatele vor trimite o scrisoare Executivului in care isi vor expune punctul de vedere

de Dan Popa, I. Morovan     HotNews.ro
Luni, 17 mai 2010, 13:07 Economie | Companii


UPDATE CES a votat negativ propunerea sindicalistului Bogdan Hossu de a aviza negativ Scrisoarea de intentie redactata de catre Guvern si a o rescrie, urmand ca abia apoi sa fie votata in CES. Numai sindicatele au votat pozitiv (15 voturi) pentru aceasta propunere.
UPDATE 2 Nici propunerea patronatelor, a acorda aviz favorabil dar cu amendamentele mediului privat, nu a fost aprobata.
UPDATE 3 Sindicatele mai propun redactarea unui alt document de catre Executiv. In solicitarea pe care o vor trimite Guvernului, isi vor spune propunerile atat patronatele cat si sindicatele.

La sediul Consiliului Economic si social a inceput sedinta in care se discuta scrisoarea propusa de Guvern si vin cu o alta scrisoare, care sa aiba in atentie inghetarea valorii punctului de pensie si impozitarea diferentiata a pensiilor peste 1.000 de lei, ca reducerea fondului de salariu cu 25 la suta sa se faca in urma deciziilor dintre sindicalisti si operatorul principal de credite, nemodificarea Codului Muncii pe capitolele privind forta de munca in ceea ce priveste timpul de munca, salarizare si contractul colectiv de munca, constituirea unui organism care sa aplice masuri de relansare economica pe care Guvernul sa si le asume.


Cei cinci lideri sindicali sustin ca, desi avizul CES este consultativ, de data aceasta presedintele Romaniei s-a angajat ca acordul nu va fi aprobat de Guvern daca nu va primi aviz favorabil din partea CES, deci acest aviz prezinta foarte mare importanta.

Biroul Executiv al Consiliul Economic si Social reuneste reprezentantii patronatelor,  sindicatelor, ministerului de Finante, Consiliul National pentru IMM, Comisia Nationala de Prognoza s.a.

Crin Antonescu- PNL

 • Dorim sa va aducem la cunostinta ca noi, ca partid politic, in fata variantei pe care presedintele si Guvernul au prezentat-o avem o reactie de refuz categoric. Dorim o reluare a discutiilor cu FMI.
 • Suntem pentru modificarea cotei de TVA si a cotei unice.
 • Nu cresterea fiscalitatii e solutia. Pe de alta parrte, o reducere a cheltuielilor nu trebuie sa se bazeze pe reducerea salariilor, ci pe reducerea cu 50% a cheltuielilor cu achizitiile si 20% a celor de capital

La dezbateri este invitat sa ia cuvantul ministrul de Finante, Sebastian Vladescu

Sebastian Vladescu
 • Documentul este public si sunt convins ca fiecare l-a primit. In principiu lucrurile tehnice sunt simple. Social si uman, ele sunt complicate
 • Am constatat ca exista derapaje majore si pe partea de venituri si pe cheltuieli
 • Datoria publica se va majora pana la 36% din PIB cu o evolutie de pana la 40% la anul. Asta in conditiile in care avem acest acord
 • Reducerea evaziunii fiscale va fi o actiune foarte hotarata
 • Banii din evaziune vor fi directionati catre segmentul social, spre cei cu nevoi reale si catre atragerea de fonduri europene
 • Din cheltuielile sociale, cea mai mare parte sunt pensii si ajutoare asimilate pensiilor.
 • Ajustarea cu doua miliarde si jumatate a cheltuielilor Statului ar fi insemnat o diminuare consistenta a pietelor
 • Ideea de a merge cu toate ajustarile catre cheltuieli materiale si de capital este o mare eroare si determina un cerc vicios al recesiunii
 • In zona pensiilor e nevoie de ajustari. Sistemul de pensii, inca din 2007, a iesit din limitele logicii economice
 • Daca pensia din 2007 ar fi crescut cu inflatia, ar fi fost de 400 de lei. Dar este de 6-700 de lei
 • Ajustarea pensiilor e o necesitate pe termen mediu si lung. Anul acesta avem un transfer potential de 1,7 mld euro care in lipsa acordului ar fi insemnat 2,3 mld de euro.
 • Cei care ies la pensie ies cu salarii tot mai mari si pun o presiune pe buget
Patronatele sprijina aceste masuri, dar cu anumite rezerve. Gestionarea fondurilor de pensii nu e treaba noastra, dar exista o limita a suportabilitatii, au spus o parte dintre acestia. Pensiile sub 10 milioane nu ar trebui sa die amputate.
Reprezentantii Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), prezenti in Consiliul Economic si Social (CES), vor acorda aviz favorabil Memorandumului incheiat de Guvernul Romaniei cu Fondul Monetar International, in contextul acceptarii de catre Guvern a masurilor propuse de ACPR.
 • Patronatele cer ca pensiile dun 1000 de lei sa nu fie taiate
ACPR este formata din noua confederatii patronale si cinci structuri patronale si asociative, inclusiv din domeniul financiar bancar, reprezentativa la nivel national si recunoscuta in plan international de catre BusinessEurope si IOE.
"Luand in considerare momentul extrem de dificil cu care se confrunta intreaga societate romaneasca, in contextul crizei economice actuale, ACPR va vota pentru un nou Acord cu FMI numai in cazul respectarii unor conditii", spun oficialii ACPR.
 Alianta Confederatiilor Patronale din Romania nu se va implica in modalitatea de reducere a salariilor bugetarilor cu 25 la suta, dar solicita Guvernului ca masura de reducere a pensiilor cu 15 la suta sa se aplice doar in cazul acelor persoane ale caror pensii depasesc suma de 1.000 lei.

Uniunea Nationala a Patronatului roman a anuntat ca ca da vot favorabil cu anumite amendamente:

"- consideram ca Guvernul are toate parghiile sa faca modificari de personal si modificari salariale
- trebuie sa de prevada blocarea oricaror majorari de taxe si impopzite
- reducerile de pensii le consideram masuri ilegale, anticonstitutionale.

 • Daca Ministrul de Finante ar dori sa se aplece mai mult catre economia de piata si ar lua masuri de relansare, am avea imediat in intervak de 30-60 de zile fonduri suplimentare pentru investitii."

Confederatia CONPIROM din industrie

 • Nu este de acord cu reducerea pensiilor, cel putin a celor mici - 1.000-1.500 RON, acest lucru consideram ca este inacceptabil.
 • Trebuie neaparat umblat la evaziunea fiscala si la rezolvarea unei parti din evaziunea fiscala
 • Cred ca pot fi reduse cheltuielile Guvernamentale pe partea de achizitii
 • Ar trebui prezentat un program de reducere de cheltuieli
 • Constatam ca nu avem niciun aviz favoirabil de la Comisii.
Bogdan Hossu>
 • Tehnic daca se doreste fortarea mainii partenerilor sociali rezultatul va fi un conflict social deschis. Este clar ca scrisoarea este incompleta.
 • Trebuie respinsa, nu pentru ca nu suntem constienti de importanta problemei dar trebuie redactat un nou text.
 • Trebuie creat un mecanism de relansare pe care textul nu-l contine.
 • Vreti sa fortati un vot? Partea sindicala ne ridicam si plecam. Consensul astezi nu se poate realiza, cerem partii Guvernamentale a-si reconsidera pozitia
 • Propunem redactarea unui nou text care sa fie supus aprobarii Consiliului Economic si Social 
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12935 vizualizari

 • -12 (22 voturi)    
  aoleo (Luni, 17 mai 2010, 12:42)

  leonardo [anonim]

  in 2007 cine era presedinte al Romaniei? nu cumva acelasi personaj care in nov -dec 2009 ne spunea sa stam linistiti ca iesim din criza in 2010 ba vom avea si o crestere economica de 1,8%???? ne meritam soarta. cu siguranta nu vom apuca sept 2010 si TVA si cota unica se vor mari. dar evaziunea va creste si nimeni nu va face nimic pt a o reduce.
  • +16 (20 voturi)    
   raspuns (Luni, 17 mai 2010, 14:11)

   liviuta [anonim] i-a raspuns lui leonardo

   Presedinte era tot B., dar tii minte ca a spus de atunci ca nu vor fi bani de pensii marite; iar masura aberanta a cresterii nesustenabile a pensiilor au luat-o Taricelu si PSD.
   • -3 (17 voturi)    
    Dar salarii marite cu 50% pentru profesori? (Luni, 17 mai 2010, 14:23)

    Anonim [anonim] i-a raspuns lui liviuta

    Cine a zis ca sunt bani si a promulgat legea?
    • +12 (16 voturi)    
     raspuns (Luni, 17 mai 2010, 14:37)

     ice [anonim] i-a raspuns lui Anonim

     Cum cine, n-a zis Vosganian ca sunt bani?
     • -3 (7 voturi)    
      Iti aduci aminte rau (Luni, 17 mai 2010, 14:23)

      Florin [anonim] i-a raspuns lui ice

      Tariceanu s-a opus categoric si vehement maririlor salariale ale profesorilor.
      pd-l + psd URLAU ca guvernul Tariceanu e incompetent si ca imediat ce vor ajunge la putere vor aplica legea prin care salariile profesorilor se mareau cu 50%. La putere au ajuns, dar in loc sa faca ce au promis au purces la furaciuni. (cazul ridzi fiind celebru).
      Iar basescu a cerut muncitorilor romani din Spania sa se intoarca acasa promitand fiecaruia cate 10.000 de euro.
      • +6 (8 voturi)    
       da (Luni, 17 mai 2010, 14:48)

       calin [anonim] i-a raspuns lui Florin

       Ai dreptate, cu marirea salariilor cu 50% Tariceanu a urlat din toate puterile ca nu sunt bani insa PDL si PSD flamanzi dupa voturi au votat legea.
       Totusi sa nu uitam ca Tariceanu nu a stiut sa gestioneze o crestere de 8% si ne-a lasat cu un deficit de 5%. Daca cei 8% de crestere economica ii investea in infrastructura acum eram foarte foarte castigati...
       El i-a investit in crearea unor locuri de munca foarte bine platite la stat, iar pe acele pozitii au pus clienti de-ai lor.
       Eu nu vad in Romania asta nici un politician capabil. Toti sunt dusi cu pluta si nu au habar pe ce lume traiesc si ce inseamna economie...
      • +4 (4 voturi)    
       tu iti aduci aminte rau (Luni, 17 mai 2010, 15:57)

       sile [anonim] i-a raspuns lui Florin

       Cel care a promis muncitorilor de afara ca le va da nu 10.000 ci 25000 de euro a fost Geoana nu Basescu.

       Mai intereseaza-te....
      • +3 (3 voturi)    
       votata in unianimitate!!! (Luni, 17 mai 2010, 16:07)

       precaut [anonim] i-a raspuns lui Florin

       inclusiv de PNL. Tariceanu a dat pe urma ordonanta de amanare, iar profesorii au castigat in instanta!. In plus, cazul Ridzi e celebru, iar cazul celor 4900 de fermieri din judetul Iasi care au incasat subventii UE pentru 136 000 de vaic fictive nu e celebru (ca nu vrea RTV si ANATEMELE). Nici cazul de ieri al asistatilor social din judetul Dolj (40% au dodare strambe). Nic cazul celor 300 000 de pensii de invalidate date pe shpaga!. Care din acest sume o fi mai mare? Parca Geoana promisese 25 000 euro nu Basescu!
      • +3 (3 voturi)    
       Poveste adevarata cu un francez.. (Luni, 17 mai 2010, 17:20)

       ion [anonim] i-a raspuns lui Florin

       Acum multi ani am luat o masa copioasa cu un francez, pe aici in Romania. A baut omul pahar dupa pahar de palinca la introducere. Apoi pahar dupa pahar de vin, toata masa. La final gazda a adus o cafea si un paharel mic de coniac. Francezul a tresarit brusc: a, nu multumesc, nu mai beau, ca sunt cu masina (ceea ce era absolut adevarat, a si plecat cu masina de acolo)...

       Ia hai sa comparam situatiile:

       Guvernul Tariceanu a marit punctul de pensie de la 330 RON la 700 de RON in mai putin de doi ani (fondul de pensii are deja deficit peste 2 miliarde de euro). A angajat aproximativ 300.000 de oamani in sectorul bugetar. A avut 42 de ordonante de majorare de salarii (salariul mediu in bugetar a depasit cu 20% salariul mediu pe economie). In ultimele doua luni de dinainte de alegeri (final de an 2008 - cand criza lovea crunt SUA) a cheltuit 600 de milioane de euro din rezerva de stat ca "ajutoare" pentru administratiile locale PNL si PSD.

       Iar in final, brusc, a devenit econom. Exact ca francezul de mai sus cu paharul de coniac. Imi pare rau, dar acea singura pozitie corecta a guvernului Tariceanu nu scuza betia crunta din 2007-2008. Pentru care platim acum cu totii nota de plata.
  • +15 (17 voturi)    
   alt raspuns (Luni, 17 mai 2010, 14:40)

   alex [anonim] i-a raspuns lui leonardo

   tin sa iti reamintesc faptul ca in 2008, Basescu a cerut expres "prezentarea surselor necesare maririi pensiilor", iar mr. guzganian a dat din colt in colt ca diagonala, si neavand un raspuns a zis ceva de genul: "il asigur pe domnul presedinte Basescu de faptul ca sunt resurse financiare suficiente pentru majorarea pensiilor"

   este corect?

   Stii de unde au luat banii? De la Fondul National de Dezvoltare!!!!! Ti se pare corect? Asta este politica sustenabila PNL?????

   Totodata iti reamintesc cine asigura ca "economia care duduie doamna" Maritul tariceanu!!!!!
  • +3 (3 voturi)    
   s-a schimbat deja Constitutia? (Luni, 17 mai 2010, 16:02)

   bula [anonim] i-a raspuns lui leonardo

   si face presedintele bugetul? NU GUVERNUL (adica Tariceanu-Vosganian) ? nu se aproba in parlament (e lege)? care era majoritatea in 2007? nu cumva PNL + PSD + PC?? Pt. restul ,vezi declaratia de ieri a presedintelui BCE (nimeni nu poate face prognoze corecte in perioada de criza)!! e presedintele BCE din PDL?
 • +3 (9 voturi)    
  Hotii (Luni, 17 mai 2010, 12:42)

  Ady [anonim]

  De ce nu mai sunt bani la buget ? Petru ca toti fura si fura ! Zeci de milioane de euro cheltuiti aiurea, fara nici o baza solida, masini de lux, apartamente, vile ! De unde ati avut bani sa le luati ? De la bugetul statuilui ! Sosea de 40 km o gramada de bani ... si germanii o scotea la jumatatea valorii.
  • 0 (0 voturi)    
   Guvern importat din Germania (Luni, 17 mai 2010, 16:11)

   Marian [anonim] i-a raspuns lui Ady

   Este singura solutie sa iesim din rahatul in care ne-au bagat incompetentii si nesimtitii astia.
  • +1 (3 voturi)    
   de ce nu sunt bani la buget? (Luni, 17 mai 2010, 16:26)

   trm [anonim] i-a raspuns lui Ady

   - pentru ca nu este familie de roman in care cel putin un membru sa nu lucreze la negru
   - pentru ca milioane de romani din toate categoriile sociale nu isi declara toate veniturile
   - pentru ca cei ce nu isi declara toate veniturile primesc ajutoare sociale (incalzire etc) nemeritate
   - pentru ca romanul se descurca dibace cautand sa cumpere produse care ocolesc TVA-ul
   - pentru ca milioane de romani dau dovada de ingeniozitate calatorind cu nashul
   - pentru ca cei care nu au chef de munca "se aranjeaza" sa lucreze la stat sau sa iasa la pensie
   - pentru ca smechereala si descurcareala sunt principalele valori ale celei mai mari parti a societatii noastre
 • +16 (16 voturi)    
  M-am saturat (Luni, 17 mai 2010, 13:07)

  *** [anonim]

  de liderii politici ale caror actiuni sunt doar de natura de a fi impotriva celor de la putere si de a servi propriilor interese.Nu spun ca as fi un suporter al PDL ci dimpotriva, am votat PNL insa ceea ce spune Crin Antonescu este de o prostie fara limite - e mai mult decat evident ca declaratiile sale sunt doar de natura populista, doar ca sa fie impotriva actiunilor celor de la guvernare, oricare ar fi ele.
  Tot ceea ce spune nu are nici un suport economic
 • +22 (22 voturi)    
  Crin e cumva de la PSD!? (Luni, 17 mai 2010, 13:32)

  emil [anonim]

  "Suntem pentru modificarea cotei de TVA si a cotei unice."-am inteles bine?
  • +11 (11 voturi)    
   probleme cu capul doar ... trebe ignorat (Luni, 17 mai 2010, 12:53)

   iulius [anonim] i-a raspuns lui emil

   Majorarea fiscalitatii, cota unica + tva nu este o solutie, este exact aceeasi poveste: adica nu reducem cu 25 % salariile ci marim preturile cu 25% si bagam in faliment cateva mii de privati.

   Eh la ce bun sunt si privatii aia ? :P Si asa majoritatea sustinatorilor de stanga sunt de parere ca toti privatii sunt niste prosti si doar bugetarii sunt destepti, ce ne mai trebe privati. Nu are sens sa tinem privatii sa plateasca taxe si sa ne umfle buzunarele. Mai bine avem salarii grase 6 luni si dupa aia dam foc la tot cand vom primi vestea cea mare ca nu mai este un lue de salarii nici de pensii.
   • 0 (2 voturi)    
    LOGICA LUI VLADESCU IN ACTIUNE (Luni, 17 mai 2010, 13:46)

    MIHAI 2 [anonim] i-a raspuns lui iulius

    ”Banii din evaziune vor fi directionati catre
    a) segmentul social,
    b) spre cei cu nevoi reale si
    c) catre atragerea de fonduri europene”
    *
    Adica in a) (segmentu social) nu exista b) (nevoi reale) ...?
    *
    ”Banii din evaziune vor fi totusi directionati si
    ”catre c) atragerea de fonduri europene”
    ...V-am zis sa nu il mai lasati pe Boc sa se joace cu ministrii. Uite ca s-a luat si la Vladescu
    • +1 (1 vot)    
     :) (Luni, 17 mai 2010, 15:20)

     calin [anonim] i-a raspuns lui MIHAI 2

     Pe langa asta Vladescu spera ca din combaterea evaziunii fiscale va scoate inca pe atata venituri la buget :).
     Vladescule, aia care vor sa fac evaziune fiscala o vor face in continuare. Mai bine ati micsora putin darile catre stat si birocratia ca sa combateti si mai bine evaziunea fiscala.
     Eu trebuie sa umblu vreo 3 luni de zile pentru un teren de la o institutie la alta ca sa-l trec din extravilan in intravilan (terenul chiar este in intravilan doar ca nu e trecut in CF), si ca sa ce domnule? Ca sa platesc impozit mai mare.
     Am ajuns eu sa ma rog de stat ca sa-mi ia mai multi bani.
     Partea comica e ca voi plati si 30 RON amenda pentru ca nu am dus actele la timp desi fizic e imposibil sa le duc :).
     Ma rog e Romania :).
    • +2 (2 voturi)    
     exista segment social si in Dolj (Luni, 17 mai 2010, 16:09)

     bula [anonim] i-a raspuns lui MIHAI 2

     numai ca la verificare 40% nu aveau dreptul la ajutor social. Subventia la caldura este SOCIALA, dar daca o dai numai celor cu nevoi reale (sub X ron venit) parca e mai bine.
  • +5 (5 voturi)    
   probleme cu capul doar ... trebe ignorat (Luni, 17 mai 2010, 12:53)

   iulius [anonim] i-a raspuns lui emil

   Majorarea fiscalitatii, cota unica + tva nu este o solutie, este exact aceeasi poveste: adica nu reducem cu 25 % salariile ci marim preturile cu 25% si bagam in faliment cateva mii de privati.

   Eh la ce bun sunt si privatii aia ? :P Si asa majoritatea sustinatorilor de stanga sunt de parere ca toti privatii sunt niste prosti si doar bugetarii sunt destepti, ce ne mai trebe privati. Nu are sens sa tinem privatii sa plateasca taxe si sa ne umfle buzunarele. Mai bine avem salarii grase 6 luni si dupa aia dam foc la tot cand vom primi vestea cea mare ca nu mai este un lue de salarii nici de pensii.
  • +14 (14 voturi)    
   PNL - Tocmai ati pierdut votul meu (Luni, 17 mai 2010, 13:21)

   ac [utilizator] i-a raspuns lui emil

   Socialisti cu fata de lotopronosport. White power.
  • +11 (13 voturi)    
   Chuky (Luni, 17 mai 2010, 13:35)

   trtt [anonim] i-a raspuns lui emil

   Nici el nu stie ce vrea....depinde cu cine a vb mai inainte sa vina la intalnire....daca a vb cu Iliescu.....e clara :))
  • +9 (13 voturi)    
   Si eu am citit de mai multe ori... (Luni, 17 mai 2010, 13:35)

   bgd [utilizator] i-a raspuns lui emil

   Speram ca intr-un final sa se debaraseze de ideile astea de stanga....dar nu. Crin draga....distrugi PNL-ul. Pleaca !
   • -2 (8 voturi)    
    Nu sariti aiurea (Luni, 17 mai 2010, 14:04)

    Catalin [anonim] i-a raspuns lui bgd

    E o greseala in articol. Cititi documentul oficial PNL, scrie clar ca sunt impotriva maririi cotei unice si a TVA.
  • +3 (3 voturi)    
   raspuns (Luni, 17 mai 2010, 13:38)

   smile [anonim] i-a raspuns lui emil

   vroia sa spuna scaderea lor ,,,:)
  • +6 (8 voturi)    
   Crinutzul nostru (Luni, 17 mai 2010, 13:39)

   eu [anonim] i-a raspuns lui emil

   Nici el nu shtie.....
   • 0 (2 voturi)    
    crin (Luni, 17 mai 2010, 13:34)

    gigi [anonim] i-a raspuns lui eu

    crin sustine scaderea cotei unice si a TVA, asa cum de altfel rezulta din context. nu spune insa din ce se pot acoperi cheltuielile actuale cu pensiile si salariile.
  • 0 (0 voturi)    
   ai inteles... (Luni, 17 mai 2010, 13:45)

   Nicky [anonim] i-a raspuns lui emil

   Dupa care spune "Nu cresterea fiscalitatii e solutia."
   M
  • +2 (4 voturi)    
   Pletosu nu (Luni, 17 mai 2010, 13:50)

   Audit [utilizator] i-a raspuns lui emil

   stie ce vorbeste. Si oricum PNL-ul in Europa e de stanga (cel putin asa zic cei ce se pricep nu ai nostri).
  • +3 (5 voturi)    
   Nu, n-ai inteles gresit (Luni, 17 mai 2010, 14:01)

   dookuhaka [anonim] i-a raspuns lui emil

   Papusa asta mecanica - Crin Antonescu - are o singura setare: "Atac pe Basescu". Singurul liberal adevarat acolo e Dinu Patriciu. Din pacate, din cauza infumurarii lui, Patriciu s-a certat cu Base. Si au multe puncte comune!
 • +5 (5 voturi)    
  Crin (Luni, 17 mai 2010, 13:34)

  yoyo [anonim]

  Suntem pentru modificarea cotei de TVA si a cotei unice. * reducerea cu 50% a cheltuielilor cu achizitiile si 20% a celor de capital-Crin Antonescu- PNL
  Adica sa intelegem ca PNL care sustinea cota unica si tva sa nu creasca s-a schimbat, cand ei au cheltuit in guveranrea PNL aproape 100% pe cheltuieli de achizitii si de capital a umplut buzunarele primarilor PNlL si nu numai.. sa fim seriosi el reprezinta latura de stanga a PNL -ului. Ce nu face un om pt voturi ca in 2008 ....daca mai tine minte cineve de actiune guvernului PNL...
 • +1 (1 vot)    
  si eu sunt de acord (Luni, 17 mai 2010, 13:44)

  arcturus [anonim]

  cu majorarea tva la 25 % si reducerea imp pe salarii la 5%. garantat vor intra mai multi bani in buget
 • +1 (3 voturi)    
  locuri de munca (Luni, 17 mai 2010, 13:54)

  vasile [anonim]

  Baietii destepti nu pensile e problema ci numarul de locuri de munca care produc plus valoarea. In loc sa incurajam crearea de noi locuri de munca productive noi ne uitam la pensionari. Avem peste 1 milion de someri. Faceti desteptilor un milion de locuri de munca si sa vedeti atunci cum se urneste economia. Nu ati facut nimic si acum aruncati cu pietre atat in sectorul privat cat si in bugetari. Spuneti ca in economia neagra este peste 40 miliarde de euro. Pai numai jumatate din ea sa o strapiti si aveti la buget 20 miliarde de euro cat imprumutul de la FMI dare mai usor sa nu faci nimc dact sa te apuci de munca.Sa DORMITI BINE PE COADA B........
  • +2 (2 voturi)    
   pai n-a creat Tariceanu 300 000? (Luni, 17 mai 2010, 16:15)

   bula [anonim] i-a raspuns lui vasile

   de locuri de munca? la stat? Iar in privinta evaziunii fiscale, ia spune-ne tu Vasile, cand ai cerut ultimul bon fiscal la restaurant? dar la cafe? dar la service-auto? dar la buticul din colt? dar sotia ta la coafor? Cand ai cumparat la piata ai luat de la acei "producatori" ce vindeau ridichi din Grecia, grapefruit din Israel, pepeni din Turcia si alte multe produse romanesti? si bagau TVA in buzunar, ca sa le poata plange iRealitatea TV pe umar? Apropos: plangaciosul Razvan Dumitrescu castiga 17 000 euro PE SEARA. Stiai?
 • +6 (6 voturi)    
  Eliminarea cotei unice ? (Luni, 17 mai 2010, 13:59)

  Eu [anonim]

  PNL a ajuns cel mai mare aparator al socio-comunistilor?
  Unde este spiritul Liberal, unde sunt relaxarile fiscale, unde este cadrul fiscal compeitiv pentru investitori. Este simplu maresti taxele micsorezi orizonturile. Convinge antreprenorul ca trebuie sa-si imparta profitul cu statul, pentru protectia sociala. Ha, ha, ha toata lumea o sa se inghesuie pentru ca suntem societati de binefacere.
  Uite o alta masura populista de unde poate scoate 0.6 miliarde de euro.
  Plateste Patriciu datoria cumulata de Rompetrol la statul Roman de 0.6 miliarde euro , datorie care a fost esalonata de pe vremea lui. Staul ii vinde obligatiunile si se descurca el cu rusii prietenii lui.
 • +5 (5 voturi)    
  iepurasul - cu basca, fara basca (Luni, 17 mai 2010, 14:04)

  olandezu [anonim]

  auzi mai, "Suntem pentru modificarea cotei de TVA si a cotei unice"
  cu foarte putin timp in urma domnul Antonescu se manifesta ca salvatorul natiei, opunandu-se vehement si isteric presupusei intentii a guvernului de a modifica TVA & impozit. Acum ca nu o face, PNL tine mortis sa se faca. Oare chiar nu sesizeaza absurdul situatiei?!
 • 0 (4 voturi)    
  Propunerile PNL (Luni, 17 mai 2010, 14:17)

  burebista [anonim]

  Crin spune: "Suntem pentru modificarea cotei de TVA si a cotei unice." Ce inseamna modificare: poate crestere sau poate scadere. Eu inclin sa cred ca se refera mai degraba la scadere pentru ca in continuare ne mai spune: " Nu cresterea fiscalitatii e solutia." Deci nu sariti acum la gatul lui Crin ca ar vrea sa creasca taxele, pentru ca mie nu-mi pare asa.
 • -1 (1 vot)    
  peste 1000 RON (Luni, 17 mai 2010, 14:49)

  pensia [anonim]

  Pensiile care depasesc 1000 RON sunt deja "amputate" cu 5.5% pentru CASS si cu 16% impozit asa ca daca li se va mai aplica o amputare de 15%, si-au rezolvat problema. Daca ar evalua si cati pensionari de limita de varsta si cu stagiul complet de cotizare, ies din sistem in anul de pensionare sau dupa un an, doi, ar putea sa nu-i doara capul pe guvernanti. Gainarii.
  • +1 (1 vot)    
   completare (Luni, 17 mai 2010, 16:45)

   trm [anonim] i-a raspuns lui pensia

   - 79% din pensionari au o pensie de sub 1000 ron, deci ce fel de economie se poate face la buget daca doar celor cu pensii de peste 1000 li se aplica reducerea? cum carpim gaura de la buget daca se adopta masura propusa de sindicate?
   - doar 0,02% din pensionari au o pensie de peste 4000 ron. oare se poate acoperi deficitul confiscand doar pensiile astora?
 • +2 (2 voturi)    
  Pai daca . . . (Luni, 17 mai 2010, 15:09)

  gheorghe [anonim]

  . . . . nu se umbla la pensiile de sub 1000 lei guvernul nu face nimic pentru ca aceste pensii fac cam 95% din total. Za zicem ca taie jumatate din pensiile speciale sau chiar de tot cam cati bani s-ar obtine? 100 hai 200 de milioane de euro! Pai pana la un miliard si jumatate e cale lunga fratilor.
 • +3 (3 voturi)    
  Frica PSD si PNL. (Luni, 17 mai 2010, 15:13)

  mircea [anonim]

  PSD si PNL nu au curajul sa recunoasca jaful practicat in guvernarile lor si acum le este frica sa nu li se aplice si lor masurile de constrangere bugetara(subventionarea partidelor).PDL inca nu are curajul sa spuna ca masurile de protectie sociala vor trebui sa fie diminuate pana la anu mai fi si tot spera intr-o minune.Toata clasa politica tremura pentru propriile bogatii realizate cu frica(nu de D-zeu) si spera ca recesiunea sa nu le transforme furaciunile in praf si pulbere.Clantaii latra prosteste,dar incepe sa ne doara capul de urletele lor necontrolate.
 • 0 (0 voturi)    
  TALHARIE !! (Luni, 17 mai 2010, 15:29)

  Titi [anonim]

  Deci, sindicatele nu se dezmint ca sa sustina interesele guvernantilor ca sa nu-si supere proprii cotizanti. Astfel, ei reduc numai fondul de salarii, nu si SPORURILE care depasesc salariul lunar de 7-8 ori !! de ce nu desfinteaza sporurile care nu au baza legala ?!
  Pe de alta parte, reduc pensiile de peste 1000 de lei ? deci, o pensie de 1052 lei o reduc cu 15% pentru simplul fapt ca este mai mare de 1000 de 1000 de lei ??!!! Dupa mintea lor, este o pensie nesimtita ?? de ce nu reduc numarul ministerelor si nu desfinteaza numeroasele agentii, oficii si institute care functioneaza pe langa Guvern si ministere ?? Ce folos aduc ele economiei romanesti, altul decat "cazarea" pe banii statului a propriilor clienti electorali ?
 • +3 (3 voturi)    
  Galeti (Luni, 17 mai 2010, 15:30)

  john_m [anonim]

  Acum vede romanul cat au costat galetile, palariile
  , pixurile, pelerinele, plasutele cu 2 kg de faina si zahar care le-au capatat prin campania electorala, fie ele de culoare rosie, portocalie sau alte culori! Acum e nota de plata pentru ele.Cam scump ce-i drept dar trebuie platit. Pe viitor sa tinem minte : cei gratis la prima vedere costa mai tarziu mult mai mult sau nimic nu e gratis totul se plateste!
 • 0 (0 voturi)    
  reducerea pensiilor (Luni, 17 mai 2010, 15:56)

  stefanut elena [anonim]

  Atata timp cat toate agentiile au fost incluse pe langa ministere nu inteleg cum s-au gandit atunci la reducerea cheltuielilor?apoi criterii si indicatori de competenta nu exista deci nu-i intereseaza sa stabileasca cine si cum lucreaza. Pensionarii cu stagiu complet sunt cam 1,8 mil si ei si-au platit toate impozitele si darile la stat zeci de ani.Acum de ce sa le mai taie, desi pentru cele de peste 1000Ron ni se opreste impozit si acum, nu se stie asta? sau asta nu ii intereseaza si le mai reduc odata!!. Dar deplasarile si convorbirile la telefoanele mobile nelimitate cine le urmareste? ce face secretariatul general al guv cu 3000 de oameni? ca nici macar nu raspund la scrisori!! Sa dea Domnul sa fie bine dar nu prea mai cred.
 • 0 (0 voturi)    
  Sa-i vedem acum pe bugetari (Luni, 17 mai 2010, 16:05)

  DanBruma [anonim]

  ce or sa faca. Pensionarii sa zicem ca vor fi intretinuti de capsunari, dar pe unde scot camasa bugetarii. Asta e interesant de vazut. Se lupta bugetarii deschis cu patronul lor care este statul?
 • +1 (1 vot)    
  Masuri oarecum disperate (Luni, 17 mai 2010, 16:05)

  vali [anonim]

  Graba cu care Guvernul vrea sa aplice masurile anuntate de Presedinte arata ca ne aflam intr-o situatie destul de grea, usor disperata. Cred ca Guvernul intentioneaza sa reduca salariile pensiile si ajutoarele sociale ca un prim pas, unul de aducere la nivelul corect al anului de criza 2010. Parerea mea este ca va urma si pasul 2 acela de crestere a impozitelor, probabil la 1.1.11
 • +1 (1 vot)    
  ? (Luni, 17 mai 2010, 16:09)

  ggabriel [anonim]

  De ce oare nimeni nu se intreaba din ce cauza am ajuns in aceasta situatie? De ce oare guvernantii stau siderati si asteapta ca un Presedinte-dictator sa le dea solutia? Ce au facut pentru a stimula sectorul privat sa functioneze si sa alimenteze bugetul? Cu ce este de vina parte pasiva a societatii,(pensionarii si copiii)? Sunt ei datori sa alimenteze bugetul? Vinovati sunt doar guvernantii care mai mult au cosit iarba si au mincat pe saturate si pe gratis pe la diverse manifestari populare si populiste, in loc sa activeze partea activa a societatii, prin facilitati acordate intreprinzatorilor care creeaza locuri de munca si plus valoare.
 • 0 (0 voturi)    
  Base.... (Luni, 17 mai 2010, 16:27)

  Mineru' [anonim]

  Traiane, mai da-le o suta de ron la salariu (si le inchizi gura)!

  PS: parca suna cunoscuta replica......cand incepe nebunia sa ma anuntati si pe mine sa plec din oras.......
  • 0 (0 voturi)    
   Ati inteles gresit.. (Luni, 17 mai 2010, 17:23)

   ion [anonim] i-a raspuns lui Mineru'

   Corect este:

   "Traiane, mai ia-le cate o suta de lei"

   E o diferenta, nu credeti?
 • 0 (0 voturi)    
  trag cu biciul tot pe spinarea celor necajiti ! (Luni, 17 mai 2010, 16:36)

  unul care nu mai are incredere in politicieni [anonim]

  Ca sa traim bine,( EI nu NOI), au avut grija sa ieftinesca aurul, blanurile, iahturile si alte produse de lux !
  Asta se intampla in prima saptamana dupa ce s-a reales Base, dar putini au dat importanta grijii directionate spre propriile interese.
  Acum mancam toti ce ati votat cativa, care si azi tineti isonul portocaliilor !
  Nu se ia nimeni de "dezvoltatorii" care au facut sute de case si apartamente si nu platesc taxe.
  De smecherii care au furat industria, bogatiile subsolului, padurile, fara bon si casa de marcat....dar ar fi in stare sa oblige taranii sa vanda patrunjelul cu bon.
  De manelistii care arunca cu banii "fara numar" si tiganii care nu platesc taxe si impozite pe nimic, dar au palate si mertzane si mai incaseaza si plati sociale.
  Nu vad guvernantii nici jaful in banii publici, de la noi costa o sala de sport cat 4 in alta parte sau un km de autostrada de 10 ori cat in vest !
  Nu vade nimeni interesul brusc pentru aurul de la Rosia Montana pe care au de gand sa-l praduiasca cat mai repede posibil ????????

  De ce nu se strang si in fata guvernului sau la Cotroceni cati s-au strans la concertul AC/DC ?
  Pentru ca sunt lasi si chiar si cand le ajunge cutitul la os, romanii sunt tot o turma de oi care tace si inghite !
  Pe asta se bazeaza cei care s-au rotit pe la guvernare de 20 de ani incoace si s-au imbogatit fara rusine !

  Exact ca in vechiul proverb: in calul care trage, tot in ala dau cu biciul !
 • +1 (1 vot)    
  masuri (Luni, 17 mai 2010, 16:37)

  alexandra [anonim]

  Toata lumea isi da cu parerea, doar ca adevarul e undeva la mijloc. Sa fim sinceri cu noi...trebuiesc reduse cheltuielile si salariile altfel nu vom putea iesi din criza. Nu va ganditi fratilor ca daca ar veni psd sau pnl la putere ei ar stii ce sa faca...de unde sa stie ei ce sa faca?S-au mai confruntat ei cu asa ceva? De vorbit este usor...e greu dar trebuie sa fim solidari
  • +1 (1 vot)    
   Io prefer sa fiu solitar! (Luni, 17 mai 2010, 16:42)

   eu [anonim] i-a raspuns lui alexandra

   .
  • 0 (0 voturi)    
   solitari cu cine ? (Luni, 17 mai 2010, 17:08)

   relu [anonim] i-a raspuns lui alexandra

   ....cu hotii care s-au imbogatit din banii imprumutati de le FMI si pe care trebuie sa-i platim noi toti in curand ?
   Cat de grea va fi viata atunci cand vor incepe sa dea banii inapoi daca acum cand imprumuta in continuare e asa ?
   • 0 (0 voturi)    
    Tot noi dam banii inapoi (Luni, 17 mai 2010, 16:46)

    W. [anonim] i-a raspuns lui relu

    Nu conteaza cine si ce a furat, noi cei care platim impozite platim datoriile. Asa este peste tot. Si pentru cei care cred ca miscarile sociale ample sunt o solutie - nu fiti atat de siguri.

    Sigur, in cel mai bun caz scapati pentru o scurta vreme de o parte din "clasa" politica. In acelasi timp in aceeasi scurta vreme - cat timp bugetul este nul si nu se produce nimic - imprumuturile de care am avea nevoie sa platim salarii, pensii si vile pentru tigani ar avea o dobanda de 4-5-6 ori mai mare, si nici o organizatie internationala nu ne-ar da bani. Am putea lua doar de la banci private cu dobanda de risc crescut. Ne-am face mai mult rau decat bine (de fapt - cunoscand balcanismul - nu ne-am face nici un bine - acelasi tip de om si de mentalitate ar ajunge la conducere).

    Situatia Greciei acum - pe langa masurile de austeritate, protestele descurajeaza turismul, unul din putinele sectoare care chiar mergeau in Grecia. Chiar daca ei protesteaza, prin protestele lor isi amaneteaza viitorul, practic asigurandu-se ca recesiunea va dura mai mult si ca neincrederea turistilor in Grecia va dainui mult dupa ce tara se va fi calmat.

    Inteleg frustrarea. Cei care lucreaza "pe bune" cu 1000 de lei pe luna brut nu prea se simt solidari cu Senatorii, Ministrii, Baronii locali si tot felul de jigodii pentru care functia a insemnat un mod usor de imbogatire. Dar din nefericire nu traim in jungla si daca vrem sa mai avem ce manca in 3-4 ani trebuie sa incercam sa ne schimbam. Si daca acum schimbam mentalitatea economica (se incearca - dar romanul e roman si e obisnuit sa ceara si nu sa munceasca), poate pana la alegeri se schimba si mentalitatea sociala si aceleasi 3-4 partide care sunt responsabile pentru criza nu mai ajung la guvernare. Slabe sanse, romanii isi vor vinde voturile in continuare pe un kg de faina, ca doar asa au fost invatati.

    Cu cat intarziem, cu atat va fi mai greu. Sunt in principiu de acord cu impozitarea in functie de venit, cat timp ea e doar la stat.
 • 0 (0 voturi)    
  SCRISOARE CATRE FMI (Luni, 17 mai 2010, 18:04)

  cristi [anonim]

  Avem un guvern de pescari, cum putem sa fim deacord cu o SCRISOARE daca nu n-i se arata care sunt legile care actioneaza pentru sustinerea scrisorii si care sunt consecintele masurilor intreprinse pe termen mediu si lung?
  Vad critici la guvernul Tariceanu dar cand a dat scutire de TVA pentru constructii a fost bine nu?
  Cand a presat sectorul bancar sa finanteze sectorul privat pentru a putea crea plus valoare unde a dus sectorul privat aceea plus valoare ma indoiesc ca in impozite si taxe deoarece in 2009 au intrat subit in insolventa si lichidare deoarece i-a lovit criza si aveau o milioane de datorii la buget in urma controalelor fiscale?
  Cand Tariceanu in 2007 a modificat codul fiscal si a marit accizele prin data la care se calculeaza au sarit cei din industria tutunului ca arsi, acum cu atata contrabanda de tigarete unde sunt , nu cumva ei sunt in spatele acestor tranzactii?
  Cum este posibil ca o firma care face comert sa iasa lunar pe restituit TVA iar la impozit pe profit sa aiba pierdere?De unde are bani de finantare?
  Va rog sa-mi raspundeti deoarece eu nu inteleg.
 • 0 (0 voturi)    
  Vine... Salvarea PNL ! Uraaaa!! (Luni, 17 mai 2010, 19:45)

  Fonfulica [anonim]

  Stati asa baietii !!
  Uite ce am ... am...am auzit eu din cercurile apropiate de cei mai elevati ,finuti si aristocrati PNL-isti!! SE REZOLVA CRIZA!!!!! Tariceanu, impacat cu Antonescu Crin au format o celula de criza!! Radu Fenechiu si inca vreo cativa alti gro...gro grosi la punga ai utimilor 2 decenii, isi doneaza averea,!! Mir ... mir... Mircea Dinescu pune la dispozitia saracimii sa...satelor mo... mo...mosioara sa micuta si poetica, Varujan Vosganian isi doneaza si el toate drepturile de autor obtinute to..to...tot pe ... so...so...soapte lirice etc. BO...BO... Bogdan Olteanu , cel pus la BNR de PNL pleaca in delegatie la Bejing pe baza pi...pi...pilelor si relatiilor bunicii sale Gizela Vass de pe vremea Kominternului sa obtina un imprumut avantajos, ca ...ca...chinezii sunt la nivelul SUA acum. Chiuariu si mai cativa re...re...putati juristi si pretini au fost chemati urgent in Capitala sa ...sa..elaboreze o lege pentru o AM...AM...AMNISTIE fiscala in vederea recuperarii celor 18 miliarde de euro ale onorabilului Dinu Patriciu & comp. pusi la pastrare pentru zilele lor negre(sau albe?) prin Tara se...secretelor bancare internationale. In finalul showului transmis la An...an...Atena 1 concerteaza ma...ma... maestrul ghitarist LU...LU... Ludovic OR...OR...Orban. Donatii substantiale vor face A...A....A drian Nas...nas... Nastase, Iliescu si nea Ni...ni... Nicu Vacaroiu. Administratotul fondului va fi So... so... Sorin Vantu,iar echipa de body guarzi va fi con...con...condusa de MI...mi... Miron Cosma.
  Ase ca ,frati romani si forumisti mergeti sa...sa...sanatosi pe...pe... pe la ca...ca... casele voastre si priviti la...la... la televizor. Pe TVR 1 nu se va transmite. Poate la na...na...nasul!
  Doamne da-va bine la hoti!! Pardon!! am vrut sa scriu TOTI,. da` acum mi lene sa mai sterg!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by