Consiliul Concurentei a constatat incalcarea Legii Concurentei de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB), prin interzicerea construirii de noi benzinarii in zona I, centrala, a capitalei, se arata intr-un comunicat al consiliului. In aceste conditii, autoritatea de concurenta a dispus eliminarea acestei interdictii, in termen de 60 de zile de la data la care a fost comunicata decizia de constatare. "Decizia a fost luata in urma unei investigatii declansate ca urmare a unei plangeri facuta de un agent economic pe argumentul ca exista deja benzinarii in centrul orasului", a declarat pentru HotNews.ro, presedintele Consiliul Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

Investigatia a fost declansata in 2006. Consiliul Concurentei a constatat ca Hotararea CGMB nr. 195/2004, prin care s-a aprobat Regulamentul Regimul de amplasare a statiilor de distributie a carburantilor pentru alimentarea autovehiculelor in Municipiul Bucuresti, reprezinta o interventie a autoritatii administratiei publice pe piata ce are ca efect restrangerea concurentei.

"Hotararea Consiliului General de a interzice construirea unor noi benzinarii in anumite zone din Bucuresti constituie o bariera la intrarea pe piata comercializarii cu amanuntul de carburanti. In acest fel, in aceste zone vor fi mai putini operatori, consumatorul beneficiind de o oferta redusa de produse si servicii", a declarat Bogdan Chiritoiu. Potrivit acestuia, Consiliul General al Capitalei va trebui sa permita construirea unor benzinarii, insa doar in anumite conditii. "Consiliul general va trebui sa tina cont de anumite criterii de urbanism, de siguranta publica si de protejare a mediului. Va trebui sa motiveze fiecare autorizatie in parte", a precizat Chiritoiu.

Consiliul Concurentei a solicitat, de asemenea, interventia institutiei prefectului, in calitate de reprezentant al Guvernului, pentru asigurarea respectarii deciziei Consiliului Concurentei. Decizia a fost luata in baza prevederilor art. 9 alin. (1) din Legea concurentei, potrivit caruia sunt interzise orice actiuni ale organelor administratiei publice centrale sau locale, avand ca obiect sau putand avea ca efect restrangerea, impiedicarea sau denaturarea concurentei.