Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a scazut in primele cinci luni din acest an cu 5,9% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor afisate luni de Institutul National de Statistica (INS). In luna mai, afacerile din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) au crescut cu 3,4% fata de luna anterioara din acest an, dar au scazut cu 1,9% fata de aceasi luna a anului trecut.

  • In primele cinci luni din 2010, cea mai mare scadere a vanzarilor a fost la produse alimentare, bauturi si tutun

Scaderea inregistrata in primele cinci luni din acest an este datorata reducerii vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (-7,4%), a vanzarilor de produse nealimentare (-6,9%) si comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-1,4%).

  • Fata de aprilie 2010, cifra de afaceri din comertul cu amanuntul a crescut in mai cu 3,4%

In luna mai, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut fata de luna precedenta din acest an cu 3,4%, crestere sustinuta de comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+6,7%), vanzarilor de produse nealimentare (+3,1%) si vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+1,6%).

  • Afacerile din comertul cu amanuntul, in scadere anuala de 1,9% in mai 2010

Pe de alta parte, fata de luna similara din 2009, in luna mai din acest an volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a scazut cu 1,9%, datorata reducerii vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (-5,6%) si a vanzarilor de produse nealimentare (-3,0%). Comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a crescut cu 6,5%.