Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 9,4% in primele cinci luni ale acestui an, sustinuta de avansul afacerilor din industria prelucratoare, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). In ceea ce priveste comenzile noi din industrie, acestea cu urcat cu 21,4% comparativ cu perioada corespunzatoare din anul 2009.

In perioada ianuarie-mai, avansul cu 9,4% a cifrei de afaceri din industrie s-a datorat cresterii cu 10,2% din industria prelucratoare. Industria prelucratoare a scazut cu 6,3%.

Pe marile grupe industriale cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria energetica (+24,0%), industria bunurilor de capital (+16,4%), industria bunurilor intermediare (+8,8%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+3,9%). Industria bunurilor de uz curent a inregistrat o scadere cu 0,5%.

In ceea ce priveste comenzile noi din industrie, acestea cu urcat cu 21,4% comparativ cu perioada corespunzatoare din anul 2009, datorita cresterilor din industria bunurilor intermediare (+28,9%), industria bunurilor de capital (+23,1%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+15,8%). In industria bunurilor de uz curent comenzile s-au redus cu 1,5%.

Afacerile din industrie s-au urcat cu 5,4% in mai

In luna mai, afacerile din industrie au avansat cu 5,4% fata de luna anterioara, datorita cresterii cu 5,8% a afacerilor din industria prelucratoare, in vreme ce in industria extractiva cifra de afaceri a scazut cu 4,0%.

Pe marile grupe industriale cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria bunurilor de uz curent (+9,4%), industria bunurilor intermediare (+6,4%), industria bunurilor de capital (+5,2%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+0,1%). Industria energetica a inregistrat o scadere cu 3,8%.

Comenzile noi au fost cu 4,4% mai mari decat in aprilie, datorita cresterilor din industria bunurilor de capital (+11,1%), industria bunurilor de uz curent (+8,5%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+4,4), in vreme ce in industria bunurilor intermediare comenzile au scazut cu 5,0%.

Avansul industriei prelucratoare a determinat o crestere cu 14,4% a afacerilor din industrie

Comparativ cu luna mai a anului trecut, cifra de afaceri din industrie a urcat cu 14,4%, in conditiile avansului cu 15% a afacerilor din industria prelucratoare si a scaderii cu 0,2% din industria extractiva.

Pe marile grupe industriale cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria energetica (+30,2%), industria bunurilor intermediare (+18,3%), industria bunurilor de capital (+17,0%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+9,1%) si industria bunurilor de uz curent (+3,0%).

Comenzile din industrie au avansat cu 22,5% comparativ cu luna mai 2009, datorita cresterilor din toate sectoarele. Astfel, comenzile din industria bunurilor de capital au urcat cu 29,1%, in industria bunurilor intermediare s-au majorat cu 22,6%, iar in industria bunurilor de folosinta indelungata si industria bunurilor de uz curent comenzile au crescut cu 16,4%, respectiv 0,9%.