Cifra de afaceri in comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor (serie bruta) a crescut in iunie cu 8,4% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, insa a scazut cu 11,9% in primul semestru, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Diminuarea cifrei de afaceri s-a datorat scaderii comertului cu autovehicule (-13,0%) si intretinerii si repararii autovehiculelor (-22,9%).

Astfel, in luna iunie, comertul cu autovehicule a avansat cu 12,9%, iar afacerile din domeniul comertului cu motociclete si intretinerea si repararea motocicletelor a crescut cu 16,5%.

In functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, afacerile cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor s-au majorat cu 4,9%.

Comparativ cu luna mai, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor (serie bruta) a urcat cu 15,0%, sustinuta de comertul cu autovehicule (+21,1%) si intretinerea si repararea autovehiculelor (+17,6%).

Cifra de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut in iunie cu 5,8% comparativ cu luna precedenta.

Afacerile din aceste sector au scazut insa cu 11,9% in primul semestru al anului, reducerea fiind datorata in principal comertului cu autovehicule (-18,8%). In functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, s-a redus cu 14,4%, ca urmare a scaderii comertului cu autovehicule (-21,5%).

Afacerile din servicii au avansat cu 17,6% in iunie

In ceea ce priveste serviciile de piata prestate populatiei (serie bruta), in luna iunie s-a inregistrat o cifra de afaceri cu 17,6% mai mare comparativ cu luna iunie 2009, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate a crescut cu 17,4%.

Fata de luna anterioara, afacerile din sectorul serviciilor de piata prestate populatiei (serie bruta) au crescut cu 0,9%, avans provenit de la activitati ale hotelurilor si restaurantelor (+3,7%), activitati ale agentiilor de turism si tur-operatorilor (+34,7%). Activitatile de spalare, curatare si vopsirea textilelor si blanurilor si jocurile de noroc au scazut cu 1,8%, respectiv, cu 7,3%.

Ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cifra de afaceri din acest sector a avansat cu 0,3%.

In primele sase luni, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piata prestate populatiei a crescut atat ca serie bruta cat si ca serie ajustata, cu 11,8%, respectiv 10,2%.

Serviciile de piata prestate populatiei sunt acele activitati care fac obiectul vanzarii si cumpararii pe piata - avand ca principal beneficiar populatia - si sunt produse de societati ale caror venituri provin in proportie de cel putin 50% din vanzarea productiei proprii, indiferent de denumirea preturilor practicate (tarif, taxa, pret de vanzare). In ancheta lunara a INS privind serviciile de piata prestate in principal pentru populatie sunt cuprinse activitatile: hoteluri si restaurante, activitati ale agentiilor turistice si a tur-operatorilor; activitati de asistenta turistica, jocuri de noroc si alte activitati recreative, coafura si alte activitati de infrumusetare, spalarea, curatarea articolelor textile si a produselor din blana, activitati de pompe funebre, intretinere corporala si alte servicii pentru persoane fizice.