Afacerile din comertul auto au crescut cu 8,4% in iunie, insa au scazut cu 11,9% in primul semestru
Astfel, in luna iunie, comertul cu autovehicule a avansat cu 12,9%, iar afacerile din domeniul comertului cu motociclete si intretinerea si repararea motocicletelor a crescut cu 16,5%.
In functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, afacerile cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor s-au majorat cu 4,9%.
Comparativ cu luna mai, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor (serie bruta) a urcat cu 15,0%, sustinuta de comertul cu autovehicule (+21,1%) si intretinerea si repararea autovehiculelor (+17,6%).
Cifra de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut in iunie cu 5,8% comparativ cu luna precedenta.
Afacerile din aceste sector au scazut insa cu 11,9% in primul semestru al anului, reducerea fiind datorata in principal comertului cu autovehicule (-18,8%). In functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, s-a redus cu 14,4%, ca urmare a scaderii comertului cu autovehicule (-21,5%).
Afacerile din servicii au avansat cu 17,6% in iunie
In ceea ce priveste serviciile de piata prestate populatiei (serie bruta), in luna iunie s-a inregistrat o cifra de afaceri cu 17,6% mai mare comparativ cu luna iunie 2009, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate a crescut cu 17,4%.
Fata de luna anterioara, afacerile din sectorul serviciilor de piata prestate populatiei (serie bruta) au crescut cu 0,9%, avans provenit de la activitati ale hotelurilor si restaurantelor (+3,7%), activitati ale agentiilor de turism si tur-operatorilor (+34,7%). Activitatile de spalare, curatare si vopsirea textilelor si blanurilor si jocurile de noroc au scazut cu 1,8%, respectiv, cu 7,3%.
Ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cifra de afaceri din acest sector a avansat cu 0,3%.
In primele sase luni, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piata prestate populatiei a crescut atat ca serie bruta cat si ca serie ajustata, cu 11,8%, respectiv 10,2%.
Serviciile de piata prestate populatiei sunt acele activitati care fac obiectul vanzarii si cumpararii pe piata - avand ca principal beneficiar populatia - si sunt produse de societati ale caror venituri provin in proportie de cel putin 50% din vanzarea productiei proprii, indiferent de denumirea preturilor practicate (tarif, taxa, pret de vanzare). In ancheta lunara a INS privind serviciile de piata prestate in principal pentru populatie sunt cuprinse activitatile: hoteluri si restaurante, activitati ale agentiilor turistice si a tur-operatorilor; activitati de asistenta turistica, jocuri de noroc si alte activitati recreative, coafura si alte activitati de infrumusetare, spalarea, curatarea articolelor textile si a produselor din blana, activitati de pompe funebre, intretinere corporala si alte servicii pentru persoane fizice.

INTERVIU Pentru noi, roboții sunt soluții la probleme. Am învățat cum să primim un refuz și cum să câștigăm încrederea celor care investesc în noi / Doi elevi, despre pasiunea lor
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României
Cum și-a petrecut Vlad Voiculescu ziua demiterii din funcția de ministru al Sănătății
Ziua demiterii lui Vlad Voiculescu. Ce le-a explicat Barna colegilor despre discuția cu premierul
Landerul InSight al NASA luptă pentru supraviețuire și va intra în hibernare de urgență