Rompetrol Rafinare, membra a grupului Rompetrol, a raportat o pierdere neta de 119 milioane de dolari in primul semestru din acest an, cu 72% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut, arata datele consolidate ale companiei. In acelasi timp, compania a raportat pierderi operationale de 24,7 milioane de dolari, dupa ce in perioada similara din 2009 a obtinut un profit operational de 3,21 milioane de dolari.

Cifra de afaceri a Rompetrol Rafinare a crescut insa cu 24%, ajungand la 1,76 miliarde de dolari. In perioada ianuarie-iunie 2009, afacerile companiei petroliere s-au ridicat la 1,42 miliarde de dolari.

"Rezultatele obtinute de Rompetrol Rafinare au fost influentate atat de actualele conditii economice interne si internationale, cat si de o serie de factori externi, independenti de activitatea rafinariei. Printre acestia se numara majorarea cu 50% a cotatiei titeiului, care a determinat o crestere a capitalului de lucru si a finantarilor aferente, diferentele de curs valutar pe fondul deprecierii monedei nationale (18% pentru RON/USD si 4% pentru RON/EURO), precum si influentele crizei financiare internationale", se mai arata in comunicat.

In primul semestru, exporturile totale ale Rompetrol Rafinare, impreuna cu subsidiarele sale Rompetrol Petrochemicals si Rompetrol Gas, au atins un nivel de 554 milioane de dolari, cu 15% mai mult decat in primul semestru al anului trecut.

Pe segmentul de rafinare (rafinaria Petromidia si Vega Ploiesti) s-a consemnat o crestere cu 25% a cifrei de afaceri, pana la un nivel de 1,5 miliarde dolari. In aceeasi perioada, pierderile operationale au ajuns la 29 milioane de dolari, de la 5,5 milioane de dolari in primul semestru din 2009, ca urmare a scaderii cu 35% a marjelor de rafinare, cresterii stocurilor si diminuarii cererii.

"Astfel, vanzarile totale de carburanti aferente acestui segment au fost de peste 1,3 milioane de tone, pe fondul unei cantitati totale de materii prime procesate de 1,9 milioane de tone, ambele in scadere cu aproximativ 9% fata de primul semestru din 2009. In ceea ce priveste piata de desfacere, compania a inregistrat o scadere de 22% a exporturilor de carburanti, mentinand acelasi nivel al vanzarilor pe piata interna, de aproximativ 700.000 de tone", arata reprezentantii companiei.

Segmentul de distributie, format din companiile Rompetrol Downstream, Rom Oil, Rompetrol Logistics si Rompetrol Gas, a consemnat in prima jumatate a anului o crestere cu 23% a cifrei de afaceri, pana la peste un miliard de dolari, obtinand insa un rezultat operational negativ de aproximativ 690.000 dolari.

Rezultatele prezentate sunt neauditate si consolidate, iar raportarea a fost realizata conform Standardelor Internationale de Raportare Financiara (IFRS).

Situatiile financiare consolidate ale Rompetrol Rafinare includ rezultatele Rompetrol Rafinare si cele ale subsidiarelor Rompetrol Petrochemicals, Rom Oil, Rompetrol Downstream si Rompetrol Logistics (impreuna cu subsidiara Rompetrol Gas).