Activitatea din industria prelucratoare si servicii va inregistra o relativa stabilitate in perioada august - octombrie comparativ cu cele trei luni anterioare, in vreme ce in constructii si comertul va avea loc o scadere moderata, potrivit opiniilor managerilor unor societati comerciale intervievati de Institutul National de Statistica (INS). Acestia estimeaza ca in perioada urmatoare numarul de salariati va continua sa scada in toate sectoarele economice.

Tendinta de relativa stabilitate a activitatii in industria prelucratoare

Managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural -5%). Numarul de salariati va continua sa se reduca, soldul conjunctural fiind de -16% pe total industrie prelucratoare. Pentru unele dintre activitati, respectiv fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului; metalurgie si fabricarea altor mijloace de transport, se va inregistra o tendinta de scadere mult mai accentuata decat pe total (solduri conjuncturale -46%, -45% si respectiv -32%).

Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza o crestere moderata a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +11%).

Activitatea in constructii continua sa scada

In constructii, in urmatoarele trei luni se va inregistra o scadere moderata a volumului productiei (sold conjunctural -11%) si o scadere a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -18%). Managerii estimeaza o scadere a numarului de salariati (sold conjunctural -16%), aceasta tendinta fiind data in special de intreprinderile mici, cu mai putin de 50 salariati. In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o crestere moderata a acestora (sold conjunctural +9%).

Comertul isi mentine tendinta de scadere

In luna august, managerii din sectorul de comert cu amanuntul au estimat scaderea moderata a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural -14%). Volumul total al vanzarilor de marfuri va avea o tendinta de scadere moderata (sold conjunctural -13%), ca si volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri (sold conjunctural -16%).

Managerii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o scadere moderata a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural -6%), dar si o cresterea preturilor vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +35%).

Cifra de afaceri din sectorul serviciilor se va stabiliza

Cererea de servicii va cunoaste o relativa stabilitate in urmatoarea perioada (sold conjunctural -5%), conform estimarilor managerilor din acest sector. Numarul de salariati va inregistra o scadere moderata (sold conjunctural -13%) si in acest sector, aceasta tendinta fiind data in special de intreprinderile mari, cu 250-499 de salariati (sold conjunctural -20%).

Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +8%).

Aceste rezultate au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice. Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.151 agenti economici), constructiilor (1.671), comertului cu amanuntul (2.110) si serviciilor (2.546). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de +/-5% la nivel total sector.