Productia industriala a scazut cu 2,3% in luna iulie, insa a crescut cu 5,3% in primele sapte luni

de Dragos Comache     HotNews.ro
Miercuri, 8 septembrie 2010, 10:12 Economie | Companii


Productia industriala (serie bruta) a scazut in iulie cu 2,3% comparativ cu luna precedenta, iar ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate aceasta a coborat cu 0,8%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). In primele sapte luni ale anului, productia industriala (serie bruta) a fost cu 5,3% mai mare decat in perioada similara a anului trecut, iar ajustata dupa numarul de zile lucratoare si sezonalitate a avansat cu 4,0%.

Diminuarea productiei industriale (serie bruta) cu 2,3% in luna iulie s-a datorat scaderii industriei prelucratoare (-3,5%). In acelasi timp, industria extractiva si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au crescut cu 10,7%, respectiv cu 3,0%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi in industria bunurilor de capital (-7,5%), industria bunurilor de folosinta indelungata (-3,5%) si industria bunurilor de uz curent (-3,4%). Cresteri s-au inregistrat in industria energetica (+3,8%) si in industria bunurilor intermediare (+1,1%).

Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 0,8% comparativ cu luna precedenta, din cauza reducerii productiei in industria prelucratoare (-1,1%) si a productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-1,0%). In industria extractiva productia a crescut cu 0,5%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi in industria bunurilor de capital (-0,9%) si in industria bunurilor de uz curent (-0,2%), in vreme ce cresteri au avut loc in industria bunurilor de folosinta indelungata (+4,9%), industria bunurilor intermediare (+0,6%) si in industria energetica (+0,1%).

Productia industriala a crescut cu 3,4% comparativ cu iulie 2009

Comparativ cu luna iulie 2009, productia industriala (serie bruta) a avansat cu 3,4%, datorita cresterii celor trei sectoare industriale: industria prelucratoare si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+3,5% fiecare) si industria extractiva (+1,3%).

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri la majoritatea categoriilor de bunuri, exceptie facand industria bunurilor de uz curent, unde productia a scazut cu 2,3%. In industria bunurilor intermediare productia a urcat cu 11,1%, in industria energetica cu 1,5%, iar in industria bunurilor de folosinta indelungata si industria bunurilor de capital productia a avansat cu 1,1%, respectiv 0,9%.

Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut cu 2,3% comparativ cu luna corespunzatoare din anul precedent, datorita cresterilor inregistrate de productia si
furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+4,1%), industria prelucratoare (+3,3%) si industria extractiva (+0,4%).

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor intermediare (+12,0%), in industria bunurilor de capital (+3,3%), in industria energetica (+2,3%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+1,2%). Industria bunurilor de uz curent a scazut cu 1,9%.

Productia industriala a avansat cu 5,3% in primele sapte luni ale anului

In primele sapte luni ale anului, productia industriala (serie bruta) a fost cu 5,3% mai mare decat in perioada similara a anului trecut, datorita cresterilor inregistrate de productia si furnizarea de energie electrica si
termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+10,6%) si de industria prelucratoare (+5,4%). Industria extractiva a scazut cu 7,7%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor intermediare (+10,3%), in industria bunurilor de capital (+9,6%) si in industria energetica (+4,9%). Industria bunurilor de uz curent si industria bunurilor de folosinta indelungata au scazut cu 5,5%, respectiv cu 4,8%.

Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut cu 4,0%, datorita avansului inregistrat in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+10,1%) si de industria prelucratoare (+4,4%). Productia din industria extractiva a scazut cu 8,5%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de capital (+9,5%), in industria bunurilor intermediare (+9,0%) si in industria energetica (+4,9%). Industria bunurilor de uz curent si industria bunurilor de folosinta indelungata au scazut cu 6,2%, respectiv cu 5,5%.

Pe langa indicii bruti ai productiei industriale, INS calculeaza si indici ajustati cu numarul de zile lucratoare si de sezonalitate.

INS arata ca pentru ajustarea seriilor s-a folosit pachetul de programe DEMETRA (metoda TRAMO/SEATS), care realizeaza estimarea efectului numarului de zile lucratoare diferit de la o luna la alta si efectului calendarului (Pastele ortodox, an bisect si alte sarbatori nationale) precum si identificarea si corectarea valorilor extreme (schimbari de nivel ocazionale, tranzitorii sau permanente) si interpolarea valorilor lipsa.

Seria ajustata cu numarul de zile lucratoare s-a obtinut prin eliminarea din seria bruta a acestor efecte, cu ajutorul unor coeficienti de corectie, stabiliti in functie de modelul de regresie folosit (aditiv sau multiplicativ).
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

378 vizualizari

  • -1 (1 vot)    
    daca si cu parca (Miercuri, 8 septembrie 2010, 10:28)

    luci [anonim]

    "daca eliminam efectul sezonalitatii"....daca autorul nu are nici cele mai vagi cunostinte de analiza economica - nu zic econometrie - mai bine sa nu incerce sa adapteze comunicatul INS. Se cheama serie ajustata sezonier si e cea folosita pentru comparatii relevante. din ce fel e scrisa stirea se intelege ca scaderea a fost de 2.8% da', hai, daca tinem cont si ca e vara, putem sa spunem ca e mai mica.

    cam ati luat-o pe aratura la hotnews lately, nu indraznesc sa ma gandesc daca voit sau nevoit....pacat.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by