UPDATE Decizia actionarilor de la Rompetrol Rafinare: Statul roman va detine 44,69% din actiuni

de Claudia Pirvoiu, Dragos Comache     HotNews.ro
Joi, 30 septembrie 2010, 12:49 Economie | Companii


 documente
(30 Sep 2010) PDF, 565KB
Actionarii Rompetrol Rafinare au aprobat in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) din 30 septembrie, conversia in actiuni a obligatiunilor nerascumparate de la stat si majorarea capitalului social. In urma conversiei, statul roman va detine prin Ministerul Finantelor 44,69% din actiuni, in valoare de 1,97 miliarde de lei. Astfel, statul devine actionar la Rompetrol, desi Ministerul de Finante a cerut plata integrala a datoriei, care a ajuns la scadenta la 30 septembrie. The Rompetrol Group va ramane cu 42,4% din actiuni, in valoare totala de 1,87 miliarde de lei, iar 12,8% din capitalul social va fi detinut de alti actionari. Reprezentantii Rompetrol sustin ca negocierile cu statul vor continua.

Totodata, actionarii Rompetrol Rafinare au aprobat si majorarea capitalului social cu o suma maxima de 1,97 miliarde de lei si emiterea unui numar de 19,71 miliarde actiuni noi pentru a fi oferite spre subscriere actionarilor societatii existenti la data de 18 octombrie. Potrivit avocatului Cristian Dutescu, statul roman nu poate participa la aceasta majorare de capital, deoarece la acea data nu era actionar al Rompetrol Rafinare.

Cristian Ditescu este de parere ca statul roman are sanse destul de mici de a obtine toti cei 570 milioane de euro de la Rompetrol. "Demersul statului de a obtine toata suma are putine sanse de reusita, deoarece Ordonanta e destul de clara: se poate face conversia obligatiunilor nerascumparate", a declarat acesta.

 • Ministerul Finantelor nu a comentat, pana la aceasta ora, decizia actionarilor de la Rompetrol.
In urma majorarii capitalului, Grupul Rompetrol va detine direct si indirect peste 54,6% din actiunile Rompetrol Rafinare.

"Obligatiile noastre fata de Statul Roman, astfel cum sunt prevazute in legislatia in vigoare si in Conventia de emisiune a obligatiunilor, sunt clare si le vom respecta. Prin efectul legii, Statul Roman devine actionar al Rompetrol Rafinare iar actionarii existenti trebuie sa accepte aceasta realitate. Din punct de vedere strict formal, a fost convocata si se va intruni adunarea generala extraordinara a actionarilor, pentru a decide majorarea de capital prin conversia obligatiunilor in actiuni. Imediat dupa luarea deciziei, Statului Roman prin Ministerul Finantelor Publice va fi inregistrat ca actionar al societatii noastre", au declarat reprezentanti ai Rompetrol.

 
Din punct de vedere strict formal, a fost convocata si se va intruni adunarea generala extraordinara a actionarilor, pentru a decide majorarea de capital prin conversia obligatiunilor in actiuni. Imediat dupa luarea deciziei, Statul Roman, prin Ministerul Finantelor Publice, va fi inregistrat ca actionar al societatii noastre
 
Rompetrol
Acestia sustin ca decizia de astazi nu va opri negocierile cu statul roman. "Aceasta inseamna ca negocierile cu Statul Roman au esuat? In nici un caz. Negocierile cu Statul Roman sunt initiate si vor continua. Si noi si Statul Roman trebuie sa respectam legea si o vom face. Si noi si actionarul ultim al Rompetrol Rafinare, Statul Kazah, tratam acest subiect cu cea mai mare consideratie. Ambele state au interese economice strategice convergente in regiune, din Europa de Sud-Est pana la Marea Caspica, iar Rompetrol Rafinare este fundamentul construirii unui parteneriat real, bazat pe respectarea legii si a angajamentelor, pe respectarea si nediscriminarea investitiilor", au mai spus reprezentantii Rompetrol.

Valoarea datoriilor Petromidia catre statul roman, preluate de KazMunaiGaz se ridica la circa 570 milioane euro. Oficialii Rompetrol au declarat in luna august ca au efectuat plati catre stat in valoare de 71 de milioane de dolari (circa 54 milioane euro). Suma ii permite pastrarea pachetului majoritar.

ANAF a instituit sechestru asigurator asupra unor terenuri si instalatii ale Rompetrol Rafinare si asupra participatiilor in filialele sale, in contul datoriilor pe care compania kazaha le are la statul roman, anunta Grupul Rompetrol, intr-un comunicat de presa. Compania sustine ca se afla in fata unor decizii abuzive, concertate si premeditate, si ameninta ca se va adresa instantelor internationale.

Sechestrul consta in interdictia de a instraina activele vizate. Grupul Rompetrol a contestat decizia ANAF, comunicata in 10 iunie, afirmand ca nu intentioneaza sa instraineze aceste active. Grupul Rompetrol afirma ca decizia ANAF, "exercitata pentru o datorie comerciala nescadenta si pentru stingerea careia la scadenta Ministerul Finantelor va primi in mod cert actiuni, astfel cum a fost aprobat prin lege de catre Parlamentul Romaniei, reprezinta o masura in afara competentelor legale conferite ANAF, nejustificata si abuziva, contrara atat principiilor de transparenta si buna credinta cat si obligatiilor asumate de statul roman la nivel international pentru asigurarea unui tratament just si echitabil investitiilor straine in Romania".

 • Statul roman nu are prea mult de castigat datorita faptului ca a devenit actionar la Rompetrol Rafinare, in conditiile in care compania a inregistrat pierderi substantiale in ultimii trei ani, iar directorul financiar al grupului Rompetrol, Dmitri Grigoriev, estimeaza ca rafinaria nu va inregistra profit pana in anul 2013.
 • In primul semestru al acestui an, Rompetrol Rafinare a raportat o pierdere neta de 119 milioane de dolari, cu 72% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut, conform datelor consolidate ale companiei. In acelasi timp, compania a raportat pierderi operationale de 24,7 milioane de dolari, dupa ce in perioada similara din 2009 a obtinut un profit operational de 3,21 milioane de dolari.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6443 vizualizari

 • +15 (15 voturi)    
  ... (Joi, 30 septembrie 2010, 13:06)

  lukeok [anonim]

  mda.. marirea capitalului social sa faca mai minoritar un actionar minoritar.
   #showComment#showComment#showComment
 • +23 (27 voturi)    
  Cadoul otravit (Joi, 30 septembrie 2010, 13:06)

  Socialism stintific [anonim]

  al guvernului Nastase .Desigur din patriotism.Nastase este un patriot convins si din aceasta cauze ia dat rafinaria pe gratis lui patriciu care a vanduto cu 3 miliarde euro si banii sau dus in Elvetia ca este inginerie financiara .Acuma pensionarii se intreaba deunde li se vor platii pensiile daca banii lor investiti de Ceausescu in petromidia au ajuns sa faca pui in Elvetia? patriotul Nastase si patriotul Patriciu ar trebuii sa doneze banii statului Roman pentru pensionari.
  Ponta Mao ne poate da o explicatie ?
   #showComment#showComment#showComment
 • -14 (18 voturi)    
  Competenta... (Joi, 30 septembrie 2010, 13:07)

  Mihai [anonim]

  Statul roman nu este in stare sa recupereze datoria de la Rompetrol,dar este "competent"sa concedieze salariati sau sa reduca salarii,eventual pensii! Alo,dnul Boc, Dnul Basescu,se aude?Cand va aratati competenta prin a crea locuri de munca,prin a reduce evaziunea,prin a promova oameni competenti si cinstiti la toate nivelele administratiei etc.etc.etc.?
   #showComment#showComment
 • +10 (10 voturi)    
  :-( (Joi, 30 septembrie 2010, 13:09)

  altrix [utilizator]

  In tara asta doar fraierii platesc impozite si taxe la Bugetul de stat. Restul.... se descurca!
 • -9 (9 voturi)    
  Rezumat. (Joi, 30 septembrie 2010, 13:39)

  AlinN [anonim]

  Deci: Patriciu primeste gratis Rompetrol. Patriciu vinde Rompetrol cu 3 miliarde de euro. Statul primeste gratis inapoi Rompetrolul. Deci Patriciu si-a platit datoria, inteleg. Pana la urma este integru...
   #showComment
 • +13 (13 voturi)    
  hop si statul in declaratii (Joi, 30 septembrie 2010, 14:02)

  oilman [utilizator]

  am mai postat de citeva ori pe acest subiect si o sa incerc sa repet cit de putin. Ce e interesant in aceasta declaratie este ca acum Kazacii aduc in fata si statul kazak, re-amintind ca KMG are caactionar principal statul kazak. Oare ne pozitionam pentru negocieri ?
  Toata aceasta poveste ar fi fost evitata daca alde Nastase, DIP, Tanasescu si alti citiva nu ar fi transat pentru ce le-a oferit dinu si ar fi 'citit' termenii obligatiunii rusinos de favorabila pentru Patriciu in contextul performantei Petromidia pina in 2003.
 • +9 (9 voturi)    
  Si acum sa vedem replica statului roman (Joi, 30 septembrie 2010, 14:30)

  denvarel [utilizator]

  Kazahii se duc la Registratar sa-l roage sa inscrie in Registrul Actionarilor noua configuratie.
  Ghici ce o sa spuna Registrul.
   #showComment
 • +10 (10 voturi)    
  Si uite asa a ajuns Patriciu miliardar! (Joi, 30 septembrie 2010, 17:47)

  CCC [anonim]

  Din banii nostrii! Multumim Tariceanu!
 • +15 (17 voturi)    
  o mica socoteala (Joi, 30 septembrie 2010, 17:56)

  papadie [anonim]

  Patriciu a luat Rompetrol cu 600.000, pe care nu i-a platit, de la statul roman. A vandut Rompetrol cu 1,7 miliarde, bani pe care si-a bagat in buzunar. Noul proprietar v-a da, pe cei 600.000 E, 44% din actiuni statului roman. Deci statul roman a dat 100% si a primit, dupa 10 ani, 44%. Faina afacere. Iar cei 56% diferenta au intrat in buzunarul lui Patriciu. Bravo Nastase, cat de bine faci mata afaceri. Daca ar fi platit cash cei 600.000 E, Patriciu putea fi considerat un rechin capitalist onest. Da sa iei ceva cu nimic si sa-ti ramana in buzunar 1,7 euro, asta cred ca nu s-a intamplat nicaieri pe mapamond. Solutia: Nastase sa fie judecat dupa metoda chinezeasca, ca altii sa nu mai indrazneasca sa ne fure in halul asta
   #showComment#showComment
 • +9 (11 voturi)    
  Suna a escrocherie (Joi, 30 septembrie 2010, 18:45)

  Caligula [anonim]

  In primul rand nu cred ca actionarii firmei au puterea de a converti obligatiuni in actiuni. In caz de faliment, sub orice legislatie, se platesc prima data obligatiunile si apoi din banii ce raman actiunile. Actionarii au o putere mai mica decat creditorii.

  Doi: detinatorul de valori decide cu cat se cumpara o actiune si cand. Daca nu e asa, atunci cumpararea e deschisa jocului speculativ intern de catre actionari (inside trading).

  Trei: statul roman a facut clar cunoscut ca nu este interesat in convertirea obligatiunilor in actiuni.

  In acest caz, pentru recuperarea banilor datorati, statul roman trebuie a trece in faliment compania si a vinde activele ei. Dupa achitarea datoriei, banii ramasi se distribuie actionarilor.
   #showComment
 • +1 (3 voturi)    
  @Caligula (Joi, 30 septembrie 2010, 19:54)

  jkljiouoiuj [anonim]

  Daca nu ai cunostinte elementare de drept comercial sau dreptul insolventei, de ce vrei sa postezi astfel de aberatii?
   #showComment#showComment
 • +5 (5 voturi)    
  Marele "om de afaceri" Patriciu.... (Joi, 30 septembrie 2010, 20:15)

  Rescatorul [anonim]

  se vadeste doar a fi un escroc patentat si, pardon, liberal. La fel ca si Vintu, cu care este foarte apropiat.
 • +6 (6 voturi)    
  se mai face o majorare... (Joi, 30 septembrie 2010, 20:15)

  bila [anonim]

  si statul ajunge la 5%...hai ca stim placa....
 • +5 (5 voturi)    
  ce se poate face acum? (Joi, 30 septembrie 2010, 20:35)

  vvv [anonim]

  Rompetrol are dreptul sa isi converteasca actiunile in obligatiuni, asta este clar. Intrebarea este ce poate sa faca statul roman acum:
  1. Statul roman poate in mod abuziv bloca Rompetrol. Tribunalele internationale nu pot face nimic, decat da recomandari. Asta ar afecta un pic imaginea externa a Romaniei, dar s-a intamplat si in alte parti si efectul e manageabil.
  2. Statul roman poate actiona in judecata conducerea Rompetrol in calitatea noua de actionar pentru lipsa de transparenta in contracte (banii plimbati si raportarea de pierderi). Propriu-zis un judecator poate impune realizarea unui audit extern foarte serios si daca intr-adevar au fost nereguli, capusare etc., actionarii majoritari si managerii pot fi penalizati dur de instanta.

  E interesant ce va face statul roman. Deja au incercat sa sicaneze un pic prin inghetarea unor proprietati, dar nu cred ca vor merge prea departe in directia asta.
 • -4 (6 voturi)    
  Situatia e complicata.... (Joi, 30 septembrie 2010, 21:11)

  Andrei [anonim]

  ... este complicata si pentru stat, pentru ca are nevoie de bani, dar si pentru KMG, pentru ca nu numai ca au cumparat o companie care a inceput sa mearga in pierdere, dar mai si pierd o bucata din rafinarie(nu din companie, compania este mult mai mare decat rafinaria).
  Comentariile voastre sunt simpliste, lucrurile nu sunt chiar asa directe si simple. Per total, Rompetrol are in jur de 9000 de angajati, la privatizare Petromidia avea 3500... deci rafinaria nu este tot grupul.
  Este adevarat, profitul poate fi mascat(nu tot) prin firme offshore, dar aici statul nu poate face prea mult... si nu numai statul asta, nici un stat din lume... ca asa este legislatia internationala, chiar si legislatia UE.
  Faptul ca AGA a decis conversia in actiuni este irelevant, statul poate ajunge la alte intelegeri cu actionarul majoritar actual.
  Din pacate singura sansa sa vedem bani mai multi la buget este ca statul roman sa negocieze cu cel kazah... sa vedem daca vrea banii la buget pentru noi sau in alte buzunare(doar pentru ei)...
   #showComment
 • +3 (3 voturi)    
  Aloo ! (Joi, 30 septembrie 2010, 21:37)

  ada [anonim]

  In orice tara care se respecta, exemplu Germania, daca un actionar are mai mult de 20% din actiuni, nu se poate lua nici o hotarire fara aprobarea lui.
  Asa este posibil ca marirea de capital sa nu mai poata fi folosita in dezavantajul minoritarilor.
  Dar Romania nu are nevoie de asa cava.
  Asa se poate cumpara o firma platind numai 51% din valoarea ei !!
 • +5 (5 voturi)    
  Invatam de la unguri ce este mindria (Joi, 30 septembrie 2010, 21:43)

  ada [anonim]

  Ungurii nu au permis austriecilor sa-si vinda participarea minoritara la MOL. Au vindut-o rusilor dar ungurii s-au facut ca ploua si nu le-au inregistrat tranzactia.
  Austriecii au incercat sa cumpere majoritatea actiunilor, dar ungurii au singe ... Pina la urma au renuntat si rusii si austriecii.
  Romanii ...
 • +3 (3 voturi)    
  Nu va mai bateti capul cu prostii (Joi, 30 septembrie 2010, 21:44)

  denvarel [utilizator]

  In Registrul obligatiunilor pe care Rompetrol trebuie sa-l tina la un registratar independent si care e public pt ca Rompetrol e o companie publica, listata la BVB, se afla sau nu mentiunea "rascumpararii" obligatiunilor in parte sau total.
  Daca acolo nu s-a inregistrat aceasta tranzactie, Rompetrol nu poate, la ora la care scriu acest comentariu sa faca nimic. Trebuie sa transforme in actiuni obligatiunile ramase. Adica toate!
  Ca a bagat bani in contul ANAF, MF, sau in al meu e neinteresant atat timp cat acesti bani nu au ca finalitate un act de rascumparare, ceva acolo...
  Am rugat reporterii sa verifice informatiile de la registratar care ar trebui sa fie publice.
  Nu conteaza ce spun avocatii Rompetrol sau ai statului. Ei pot declara orice ca nu-i doare gura.
  Verificati registrele si dati-ne si noua o stire reala nu Rompetrol wishfull thinking
   #showComment
 • +1 (1 vot)    
  Cine e ORC? (Joi, 30 septembrie 2010, 22:27)

  denvarel [utilizator]

  Oficiul Registrului Comertului?
  Registratar este BVB pt actiunile tranzactionate acolo. Mai e cel putin 1 pt Rasdaq.
  Acestia sunt "registratari" nu registratori si presupun ca sunt suficienti de atestati pt a tine evidenta obligatiunilor emise de o entitate.
  Din hg prin care s-au transformat in obligatiuni datoriile, am inteles ca intra in sarcina Rompetrol sa plateasca serviciile de registrator cuiva. Ca doar nu tin ei "loco" evidenta, nu au voie, ca sunt societate deschisa, adica listata la o bursa.
  Registrul comertului nu are nici o "vina" presupun in toata afacerea asta
   #showComment
 • -1 (1 vot)    
  cateodata.... (Vineri, 1 octombrie 2010, 10:16)

  adi [anonim]

  este induiosatoare naivitatea autoritatilor statului roman care nu vede , si nu a vazut, cum este pacalit de Patriciu et comp. Este induiosatoare si naivitatea cu care statul a prevazut incasarea sutelor de milioane de dolari in bugetul de stat si s-a bazat, probabil, pe ei pentru cheltuielile sociale viitoare. Dormiti, dragi autoritati, Patriciu et comp. vegheaza pentru voi !
 • +1 (1 vot)    
  am putea (Vineri, 1 octombrie 2010, 11:36)

  Roman [anonim]

  Afacerile cu petrol si energie sunt bune.
  Statul Roman ar putea accepta sa devina actionar inapoi deoarece a pierdut enorm cand a instrainat aceste afaceri bune.

  Problema este ca ar fi actionar minoritar.
  As aca..ar trebui fie sa scoata bani si sa conditioneze cumpararea a 51% fie sa beneficieze de actiunea de aur , adica dreptul la veto .

  Doar asa putem beneficia cu adevarat de ceea ce ne-a apartinut si a fost intrainat ion modul in care a fost instrainat.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by