Reprezentantii ministerelor transporturilor din sapte tari europene, printre care si Romania, au semnat vineri la Lancut, in Polonia, declaratia "VIA CARPATIA" privind extinderea celei mai scurte rute de transport rutier de-a lungul axei nord-sud, informeaza Ministerul Transporturilor. Aceasta ruta conecteaza Lituania, Polonia, Slovacia, Ungaria, Romania, Bulgaria si Grecia.
Semnarea "Declaratiei Via Carpatia" constituie un pas important in dezvoltarea legaturilor de transport dintre Statele Membre UE, in contextul actual al politicii de revizuire a retelelor traseuropene de transport TEN-T, a afirmat ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu
"Consider ca un aspect deloc de neglijat este acela ca in dezvoltarea viitoare a proiectului "Via Carpatia" se impun demersuri comune ale partilor implicate ca, pe langa promovarea in comun a acestui proiect in reteaua centrala TEN-T, sa fie intreprinse demersuri de identificare a unor noi legaturi de interconectare dintre proiectul Via Carpatia si proiecte prioritare de transport ale unor state europene si asiatice", mai spune Anca Boagiu
Initial, Via Carpatia urma sa faca legatura doar intre patru tari: Lituania, Polonia, Slovacia si Ungaria. Ulterior au fost incluse in proiect si Romania, Bulgaria si Grecia.
Prin Declaratia semnata la Lancut, ministrii transporturilor din Lituania, Polonia, Slovacia, Ungaria, Romania, Bulgaria si Grecia au acceptat propunerea Romaniei privind cele doua directii ale traseului pe teritoriul Romaniei:
- spre portul Constanta, realizandu-se o legatura rutiera directa de mare viteza intre Marea Baltica si Marea Neagra
- spre frontiera romano-bulgara - viitorul pod mixt (rutier/feroviar) peste Dunare de la Calafat (RO)-Vidin (BG) - cu posibilitatea prelungirii proiectului Via Carpatia spre frontiera sudica a Uniunii Europene.
"A fost inclusa" ? adica ne-au facut un favor , s-au milogit cu noi ?
ROMANIA PARTICIPA ! presa de doi lei ce sinteti.
Ce low cost avem noi: Spania, Italia, Belgia Franta...numai acolo unde rominii sint inn sute de mii nu? Sint sute de mii pe tarile nordice? nu prea..
Si cred ca e chiar normal, din moment ce-ti permite venitul, sa platesti 200 de euro in plus pentru a nu avea parte de asemenea fauna inconjuratoare.
Faceam o comparatie cu USA (cum vrea ieuropa sa devie)...nu exista termeni pentru asa ceva...(un zbor low cost new york-chicago, dus-intors, 120 dulari.
Aeroportul din Budapesta este plin si zi si noapte.Duc si aduc cu escala la Budapesta!
Noi am avut alte treburi, am fost ocupati de furaciuni, nu am vrut U.E., nu am vrut Schenghen...
Oricum ar trebui sa ne bucure ca ne includ in proiectele astea, inseamna ca e mult mai scump sa ne ocoleasca si deci pana la urma impinsi de la spate de ei ne vom alege si noi cu niste autostrazi si niste drumuri.
AIUREA! Ar accepta ei marirea de pret doar sa nu se mai "incurce cu" "initiativele" si "descurcareala" si "harnicia" si "organizarea" romanesti - DA' N-AU PE UNDE PE DRUMURI DE USCAT (fara a parasi teritoriul UE); noi si bulgarii facem parte dintr-un culoar obligatoriu (in interiorul UE) pe drumul dinspre Ungaria spre Grecia - cu exceptia cazului ca se accepta un ocol SI traversare maritima cu feribotul dinspre Italia.
Daca se intra pe la Oradea atunci s-ar folosi autostrada Transilvania, deci ai avea acoperit traseul (Oradea-Brasov-Bucuresti-C-ta).
Iar pt drumul prin Calafat ar fi vreo 2 variante, care sa refoloseasca parti din Coridorul 4:
- Pitesti-Craiova-Calafat (bucata pana la Craiova deja e drum expres parca), 210km total, 90 portiunea Craiova-Calafat, de la Nadlac cam 740km
- Lugoj-Drobeta-Calafat, cam 330km de construit, total de la Nadlac cam 490km
Daca s-ar intra mai la nord, spre Oradea/Satu-Mare, ar mai fi de construit macar 120km la optiunile astea 2, dar ti-ar conveni daca le-ai face cu bani europeni :).
PS: lungimea ar fi dupa drumurile actuale, baniesc c-ar fi ceva diferente dar cam asta e ideea :)
Oricum candva in viitor cand om fi noi la pensie or sa se gandeasca sa lege cumva Coridorul 4 de A. Transilvaniei. Nu stiu daca au deja gandit pe unde sa faca legatura. Cluj-Sibiu sau Oradea Arad.
Bine, cand s-or si apuca de ele, e alta poveste :).
Helsinki - Vyborg - St. Petersburg - Pskov - Gomel - Kiev - Ljubashevka - Chişinău - Bucharest - Dimitrovgrad - Alexandroupolis.
Mai are niste derivari, insa dupa cum ziceam, iese prin Rep. Moldova si Ucraina. Ca-ti place sau nu, asta e situatia.
Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Pan-European_corridors
Si traseul prin Ro (asta-i de pe www.gov.ro):
"Achievement of feasibility and design studies at the Pan-European Corridor IX Focsani - Albita. "
Imi e jena de tupeul nostru...
Da ai dreptate tati, tipic romanesc.
Prin urmare un traseu de iesire din tara aproape sigur este pe la Oradea- Bors conectandu-se astfel atat autostrada transilvania cu M3 (Debrecen-Budapesta-Viena) + Carapatia intre Transilvania si Paneuropean 4.
E o oportunitate de a accesa ceva fonduri si pt. parti din Transilvania sa nu ramana doar o poteca de la gilau la Turda.
daca nu trece link-ul cautati via carapatia pe google uk in engleza si dati de o prezentare de la polonezi
Este doar o promisiune, o speranta, o amagire ca si multe alte petarde de acest fel, lansate de politicieni, dupa '89?
Puncte:
Marea Mediterana>Grecia>Bulgaria>Rom.
Peninsula Arabica>Turcia>BUlg>Rom.(Turcia are neglijata partea Estica a teritoriului dar daca trece conducta BP ma mir sa nu fie interes in acea zona);
Georgia>M.Neagra>Constanta.
Rusia care are in gand sa-si intensifice relatiile economice cu China>Ucraina>ROmania.
Problema este cum stam in fata celorlalte tari, fac pariu ca daca rezolvam cu infrastructura avem de castigat enorm pe viitor.
Dar prin proiectul prezentat traseul este dezvantajos pt noi. Sa mergi din Constanta , Bucuresti, Ploiesti, etc. catre Varsovia sau mai departe via Ungaria nu este ce ne trebuie sau ce trebuie nivel european.
O implicare in acest proiect este utila doar pt a realiza legatura cu autostrazile din Ungaria sau Serbia.
Altfel este din nou o investite ne-utila nerentabila.
Din ce a prezenta guvernul actual pare a fi cel mai util Pitesti-Craiova-Calafat si mai departe prin Banat (sau Bulgaria catre Serbia, Ungaria Austria) ...
In plus a fi nod de comunicatii este un business inself (vezi Austria).
Din pacate constructia de autostrazi acum in Romania se face total dezechilibrat, toate orasele din sud sau est nu au comunicatii rutiere cel putin mediocre catre vest sau chiar intre ele (vezi Bucuresti- Brasov si dezastrul centurii Bucuresti).
Si sunt locuri unde se fac afaceri si circulatia are un volum foarte mare ...
Bleah.
Schimbati repede studiile alea de PREFEZABILITATE facute la nefarshit si fara nicio finalitate! Mai faceti o tura de studii de PREFEZABILITATE ! Aceasta salveaza multe SRL-uri!!!
Schimbati repede studiile alea de PREFEZABILITATE facute la nefarshit si fara nicio finalitate! Mai faceti o tura de studii de PREFEZABILITATE ! Aceasta salveaza multe SRL-uri!!!