UPDATE Autorizatia de mediu a Kronospan Brasov a fost suspendata, iar productia de placi PAL ar putea fi sistata/Reprezentantii companiei spun ca legislatia de mediu a fost respectata cu strictete

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Marţi, 2 noiembrie 2010, 15:36 Economie | Companii


Tribunalul Brasov a suspendat, printr-o hotarare definitiva, autorizatia de mediu emisa de Agentia de Protectie a Mediului Brasov pentru fabrica companiei Kronospan de producere de placi PAL, se arata intr-un comunicat al Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM). Suspendarea este valabila pana la solutionarea irevocabila a litigiului. Actiunea in instanta a fost demarata de CIDRM. “Suspendarea autorizatiei de mediu printr-o hotarare definitiva ar trebui sa duca la sistarea activitatii de productie a Kronospan de la Brasov", a declarat avocatul CIDRM, Andreea Ciurea.

 • Actiunea in instanta vizeaza anularea autorizatiei de mediu a Kronospan Brasov. Hotararea judecatoreasca are efecte imediate iar introducerea recursului nu suspenda executarea deciziei.
 
Activitatea Kronospan s-a remarcat prin incalcarea grava a legislatiei privind autorizarea de mediu si a lucrarilor de constructii, generand deja un impact semnificativ asupra sanatatii populatiei si asupra mediului, datorita emisiilor de substante periculoase care se folosesc in procesul de productie (ex. Formaldehida)
 
 
CIDRM
In vara anului trecut, asociatiile de mediu din Romania au atras atentia asupra unor probleme de mediu pe care le implica proiectul fabricii de producere de placi PAL al companiei Kronospan la Brasov. In opinia reprezentantilor ONG-urilor, activitatea companiei are un impact semnificativ asupra sanatatii populatiei si asupra mediului, din cauza emisiilor de substante periculoase care se folosesc in procesul de productie  a placilor PAL. Kronospan Romania este cel mai mare producator de placi PAL din Sud-Estul Europei si o filiala a multi-nationalei Kronospan. Aceasta companie opereaza in Romania in orasele Sebes, Brasov si Constanta. Cititi aici mai multe despre protestele ONG-urilor legate de activitatea Kronospan.

 • "De-a lungul timpului, activitatea Kronospan s-a remarcat prin incalcarea grava a legislatiei privind autorizarea de mediu si a lucrarilor de constructii, generand deja un impact semnificativ asupra sanatatii populatiei si asupra mediului, datorita emisiilor de substante periculoase care se folosesc in procesul de productie (ex. Formaldehida)", se mai arata in comunicatul CIDRM.

In august 2009 Kronospan a finalizat constructia fabricii sale de producere de placi PAL din orasul Brasov. "Lucrarile de construire pentru noua fabrica au fost demarate in absenta unor planuri de urbanism, a unui acord de mediu si a unei autorizatii de construire valabile. In octombrie 2009 APM Brasov a eliberat cu mare rapiditate autorizatia de mediu (nr 295/27 octombrie 2009) pentru ca fabrica sa poata fi pusa in functiune. Pe baza acestei autorizatii Kronospan a inceput in toamna anului 2009 productia la fabrica din Brasov", mai sustine Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu.

Formaldehida a fost clasificata de Organizatia Mondiala a Sanatatii drept cancerigena. Fabrica emana de asemenea zilnic vaste cantitati de praf de lemn fin (PM 10), substanta clasificata cancerigena de legislatia aplicabila.

UPDATE Kronospan: Functionarea fabricii un reprezinta nici un pericol pentru sanatate si mediu

 
Kronospan a demonstrat pe baza unor studii realizate de institute reputate din tara si strainatate ca functionarea fabricii un reprezinta nici un pericol pentru sanatate si mediu. Masuratorile realizate de Kronospan de la inceputul productiei arata foarte clar ca functionarea curenta a fabricii este sub limitele stabilite de legislatia de mediu romaneasca si europeana.
 
 
Kronospan
Reprezentantii Kronospan spun ca fabrica de la Brasov respecta cu strictete intreaga legislatie de mediu romaneasca si europeana.

 • "Kronospan a depus la dosar dovezi concludente si lipsite de echivoc referitoare la faptul ca fabrica de la Brasov respecta cu strictete intreaga legislatie de mediu romaneasca si europeana. Mai mult Kronospan a demonstrat pe baza unor studii realizate de institute reputate din tara si strainatate ca functionarea fabricii un reprezinta nici un pericol pentru sanatate si mediu. Masuratorile realizate de Kronospan de la inceputul productiei arata foarte clar ca functionarea curenta a fabricii este sub limitele stabilite de legislatia de mediu romaneasca si europeana. Toate aceste dovezi depuse la dosar sunt sustinute de concluziile rezultate in urma a doua controale ale Garzii Nationale de Mediu, controale care s-au finalizat cu procese verbale prin care se constata ca societatea Kronospan respecta intru totul atat prevederile autorizatiilor si avizelor ale caror beneficiar este precum si toata legislatia de mediu incidenta, se arata intr-un comunicat al Kronospan.

Potrivit acestuia, Centrul de Mediu si Sanatate din Cluj a realizat un studiu comprehensiv in legatura cu activitatea Kronospan de la Brasov prin care a concluzionat ca aceasta un reprezinta niciun pericol din punct de vedere al sanatatii populatiei si al comunitatii locale. "In contraproba, Asociatia Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) nu a adus nicio dovada directa in combaterea tuturor aspectelor mai sus mentionate".

 • "Suspendarea autorizatiei de mediu a unui proiect in valoare documentata de aproximativ 200.000.000 euro, inseamna pentru orasul Brasov trimiterea in somaj tehnic a aproximativ 300 de angajati, iar pentru Kronospan Romania pierderi zilnice de sute de mii de EURO. De asemenea pentru bugetul de stat, bugetul local al orasului Brasov dar si Fondul pentru Mediu, intr-o perioada de criza economica acuta, inseamna pierderi lunare de sute de mii de EURO, constand in impozit pe profit, impozit pe salarii, impozit pe cladiri si mijloace fixe, taxa pe valoare adaugata, precum si alte contributii datorate bugetelor publice", se mai arata in comunicatul Kronospan.

Reprezentantii companiei spun ca vor fi folosite de toate caile de atac permise de lege pentru a ataca hotararea de suspendare si pentru a obtine o decizie favorabila in acest caz. Kronospan mai sustine ca de la inceperea efectiva a productiei in fabrica de la Brasov, din martie 2010, nu a mai existat niciun fel de plangere impotriva activitatii Kronospan Romania din partea comunitatii brasovene, activitatea CIDRM din acest punct de vedere fiind singulara.
 • HotNews.ro a solicitat puncte de vedere din partea Ministerului Mediului. Vom reveni cu acest punct de vedere imediat ce ne va fi transmis.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3867 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  era si timpul (Marţi, 2 noiembrie 2010, 15:40)

  ngi [anonim]

  era si timpul
 • 0 (0 voturi)    
  E buna stirea asta..luati exemplu (Marţi, 2 noiembrie 2010, 16:02)

  eek [utilizator]

  Cu ardealu' nu te pui!
 • 0 (0 voturi)    
  cidrm la timisoara? (Marţi, 2 noiembrie 2010, 16:16)

  timisorean [anonim]

  De ce nu veniti si la Timisoara? Avem probleme similare cu fabrica continental.
  • 0 (0 voturi)    
   De ce nu te inscrii la CIDRM? (Marţi, 2 noiembrie 2010, 16:49)

   ddanescu [utilizator] i-a raspuns lui timisorean

   Este o organizatie non-guvernamentala. Si tu poti sa faci ce au facut ei.
 • 0 (0 voturi)    
  fabrica aia.. (Marţi, 2 noiembrie 2010, 16:28)

  hash [anonim]

  se afla la nici 1km de primele case din stupini.

  s-au facut si petitii (inaintate la APM) impotriva construirii ei in actuala locatie, insa nu nimanui nu i-a pasat.

  sa speram ca fabrica va fi inchisa definitiv.
 • +1 (1 vot)    
  formaldehida vietii (Marţi, 2 noiembrie 2010, 16:36)

  ispy [anonim]

  ar fi bine sa vedem plecata de tot din brasov fabrica de cancer.

  si poate nu vor mai aparea nici prin ziarele locale titluri de genul 'kronospan inseamna viata'
  • +1 (1 vot)    
   a vorbi ... (Marţi, 2 noiembrie 2010, 18:58)

   unu de pe aici [anonim] i-a raspuns lui ispy

   .. de dragul de a ne auzi.
   nu are sens sa te injur , ce e congenital asa ramane.
   fabrica de cancer? esti idiot , amice. dar snacks-urile pe care le bagi in tine? cipsuri? macdonalds? tigari? astea ce sunt? mana curata din mana lu Hristos?
   fi-ti idioti , alungati investitorii si sa mancati dracului iarba de ogoarele neatinse ale patriei , ca sa crapati de foame daca nu sunteti in stare sa faceti ceva bun.
   • 0 (0 voturi)    
    fugi (Joi, 4 noiembrie 2010, 8:45)

    ispy [anonim] i-a raspuns lui unu de pe aici

    snacks-uri nu maninc
    cips nu
    macdonalds never ever
    tigarile le-am lasat acu 5 ani.
    acum VREAU SA MA LAS si de tras KRONOSPAN pe nas.

    de restul aberatiilor tale nu ma ating, e o alambicatie cu greseli izvorite dintr-o minte clocita.
    • 0 (0 voturi)    
     kronospan (Miercuri, 24 noiembrie 2010, 9:06)

     ursu [anonim] i-a raspuns lui ispy

     bai fugi dute ba si fa-te haiduc ,ca ai apucaturi.!CE dreq iti dai cu parerea daca nu sti despre ce e vorba?EU AM CURAJ sa inspir 1h aburul tehnologic emanat direct de la cosul de evacuare al KRONOSPAN ,tu ai CURAJ sa-ti inspiri propriul gaz emanat de masina personala 10 min! ???
  • 0 (0 voturi)    
   ba ispy (Miercuri, 24 noiembrie 2010, 9:39)

   ursu [anonim] i-a raspuns lui ispy

   ba ispy tu sti ca la Radauti exista o fabrica similara ? Din ce banuiesc eu, cidrm astia au ceva in comun cu ei.VERIFICA DACA NU MA CREZI.
 • 0 (0 voturi)    
  de ce nu se duc departe de orase (Marţi, 2 noiembrie 2010, 17:07)

  gica [anonim]

  Nu inteleg de ce astfel de fabrici nu se fac departe de orase, (nu-mi spuneti cheltuili de transport). Acesta fabrica spre surprinderea mea s-a construit aproape in inima Brasovului.
  In timp ce Kraft-ului i s-a cerut sa iasa din oras (pana la urma au iesit ei din tara).
  Aici tre' sa multumim autoritatilor noastre dragi, care in loc de ciocolata ne dau otrava acum.
  Dupa comentariile celor din companie este foarte clar ca sunt departe de a respecta normele de poluare si asta chiar in inima unui oras care se considera turistic.
  Unde se mai intampla sa incepi o constructie fara " planuri de urbanism, acord de mediu si a unei autorizatii de construire valabile" ce sa mai curati ca spuma laptelui.
  • 0 (2 voturi)    
   cine imi va da mie salariul? cu ce imi cresc copii (Marţi, 2 noiembrie 2010, 17:51)

   country [anonim] i-a raspuns lui gica

   eu lucrez in fabrica asta. si stiu ca nu exista nici o problema de mediu sau de sanatate. cine imi da mie salariul daca se inchide fabrica? cu ce imi cresc eu copiii. am un sot in somaj si 2 copii acasa? imi da ong ul salariul? imi da judecatorul? imi dati voi cei care scrieti fara sa stiti despre ce vorbiti? veniti sa vedeti fabrica si dupa aia mai discutam....
   • 0 (0 voturi)    
    politica strutului (Miercuri, 3 noiembrie 2010, 0:52)

    Gigel [anonim] i-a raspuns lui country

    Da, e o problema.

    Dar daca fabrica are probleme, si intr-adevar produce substante nocive, cine o sa-ti faca tie bine copiii daca vor face cancer?... Sau ii faci tu bine pe altii care o pot pati?

    Iar daca legea nu a fost respectata, vina e a firmei. Ca sa fie foarte clar. Judecatorul, ONG-ul, toti au rolul lor in mentinerea echilibrului.
    Daca fabrica a fost facuta aiurea, sau legea nu a fost respectata, a cui e vina oare? Si pt ca unii oameni vor ramane fara joburi, trebuie tolerata o astfel de situatie? Atunci mai bine dam dracului toate normele de siguranta si dam liber la orice.
    Ne furam singuri palaria in cele din urma.

    Asa ca te rog gandeste-te mai bine inainte sa o faci pe moralista.
  • 0 (0 voturi)    
   buna dimineata! (Miercuri, 3 noiembrie 2010, 0:43)

   Gigel [anonim] i-a raspuns lui gica

   Gicule, fabrica Kraft a fost mutata in Bulgaria pentru ca asa a vrut firma (era probabil mult mai ieftin) nu pentru ca ar fi fost obligati.

   Un alt motiv pentru care e bine sa ai si firme romanesti competitive.

   Asa ca multumeste-le celor de la Kraft....

   Kronospan daca nu a respectat regulile, sa o inchida! Suntem niste fraieri daca acceptam riscuri majore de sanatate sau mediu de dragul unor investitii.
 • 0 (0 voturi)    
  Fara probleme (Joi, 18 noiembrie 2010, 18:42)

  Anonim [anonim]

  Noi lucram in continuare cum sa sistam productia ?Mai putem face noi sponsorizari?
 • 0 (0 voturi)    
  Kronospan nu are autorizație de mediu (Joi, 4 februarie 2021, 10:32)

  Melos Negros [anonim]

  Trăim în țara șpăgii: băieții ăștia de la Kronospan nu au avut niciodată autorizație de mediu.
  Iar Kraft a plecat din pricina tot șpăgarului Scripcaru.
  Punct.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by