Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Scaderea de 5% din piata asigurarilor, incetinita de evolutia buna a asigurarilor de viata

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 22 noiembrie 2010, 11:52 Economie | Companii


Piața asigurărilor din România a încheiat cel de-al treilea trimestru din 2010 cu un volum de prime brute subscrise de 6,31miliarde de lei, din care 5,09 miliarde din asigurări generale (80,63% din total) și 1,2 miliarde de lei din asigurări de viață (19,37% din total), informeaza oficialii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

Volumul de prime brute subscrise din asigurări generale a înregistrat o scădere cu 6,79%, în timp ce asigurările de viață au consemnat o creștere cu 2,92%, ceea ce face ca la nivelul întregii piețe de asigurări să fie înregistrată o scădere cu 5,05%", mai spun reprezentantii asiguratorilor.

Evoluția volumului total de prime brute subscrise în perioada analizată este comparabilă cu cea înregistrată în semestrul I 2010 față de semestrul I 2009. “În contextul economic actual, este îmbucurător faptul că piața de asigurări nu s-a contractat în cel de-al treilea trimestru și subscrierile totale au fost comparabile cu cele din trimestrul anterior”, a explicat președintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Angela Toncescu.

Analiza în dinamică a primelor subscrise pe clase de asigurări de viață arată faptul că, în primele 9 luni ale anului curent, cele mai importante creșteri au fost înregistrate de asigurările de sănătate (creștere cu 123,75%), asigurările unit-linked (creștere cu 18,94%) și asigurările de accidente (cu 18,76%). În cazul asigurărilor generale, se evidențiază asigurările de garanții (cu o creștere cu 90,46%) și asigurările de răspundere civilă a mijloacelor de transport naval (cu 57,67%), chiar dacă aceste două clase dețin, cumulat, o pondere de numai 1% în totalul asigurărilor generale.

În ceea ce privește indemnizațiile brute plătite asiguraților, beneficiarilor contractelor și păgubiților, în primele 9 luni ale anului curent, acestea au fost în valoare de 3,99 miliarde de lei, în scădere cu 10,08% față de perioada similară din 2009. Raportate la primele brute subscrise, indemnizațiile plătite au reprezentat 63%, procent care este similar celor înregistrate în perioadele anterioare.

În temeiul contractelor de asigurări generale, asigurătorii au plătit indemnizații în valoare de 3,49 miliarde lei, din care putin peste jumatate pentru asigurările CASCO și circa 35% pentru clasa de asigurări de răspundere civilă auto.

Pentru asigurările de viață, asigurătorii au plătit indemnizații brute, precum și sume reprezentând răscumpărări parțiale, răscumpărări totale și maturități în valoare de 493 milioane de lei, în usoara scădere față de 30.09.2009. Referitor la plățile efectuate de asigurători pentru răscumpărările totale se observă un trend descendent comparativ cu 2009, scăderea consemnată în perioada analizată fiind de circa 10%.

“Anticipăm că vânzările de asigurări RCA din decembrie nu vor influența semnificativ volumul de prime brute subscrise pe total piață la nivelul întregului an, întrucât vânzările de astfel de polițe nu mai sunt concentrate în decembrie, ci s-au disperat pe parcursul anului a urmare a renunțării la anul calendaristic de subscriere. În plus, asigurătorii și-au propus să aplice o serie de coeficienți proprii de corecție a tarifelor de primă RCA, care, împreună cu aplicarea clauzei de bonus din sistemul bonus-malus vor conduce la reduceri importante ale tarifelor pe care asigurații le vor achita”, a mai declarat Angela Toncescu.

ASTRA Asigurari se mentine ca lider al pietei, pozitie castigata dupa primele 3 luni ale anului in curs, urmata de ALLIANZ-TIRIAC si de OMNIASIG, care ocupa locul 3 in ierarhia subscrierilor.

Companiile locale de  asigurari au fost capitalizate in primele 9 luni cu aproape 100 de milioane euro, cu 71% mai putin fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor ONRC. Cea mai mare injectie de capital intr-o companie de pe piata asigurarilor a primit-o BCR Asigurari - 28,5 milioane.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

357 vizualizari


ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță
Prin „Queen’s Gambit” Netflix ne arată că geniile sunt banale până când ajung subiecte de serial

Cursă contra-cronometru pentru România să cheltuiască cele 30 de miliarde de euro din planul de redresare. Comisarul European pe Transporturi: „Ultimele plăți se pot face în 2026. După acel termen, lucrările trebuie finanțate din alte surse”

Trenuri de legendă și amintiri dintr-o epocă ce nu va mai reveni - Octavian Udriște: De locomotiva cu aburi trebuia să ai grijă ca de o ființă, avea mai mult suflet

VIDEO Drumul Expres DX12 Craiova - Pitești: Imagini din dronă cu tronsonul unde românii de la UMB lucrează în forță. „Deja pe 70 la sută se va ajunge în situația de a se putea turna asfalt”

​VIDEO. 25 de întrebări despre vaccinul anti-COVID-19 (3): Am 20 de ani și nu am fost niciodată bolnav, de ce ar trebui să mă vaccinez?

Povestea omului care a făcut prima fotografie acum aproape 200 de ani

Autostrada Sibiu - Pitești - Bătaie mare pe cel mai scump tronson licitat vreodată în România: 15 oferte depuse de la firme din Europa, Turcia și China / UPDATE: Care sunt constructorii

Lupta cu sistemul: Nicușor Dan a suspendat un funcționar care a dat aviz de defrișare pentru grădina unor case de pe Kiseleff, unde ar putea apărea blocuri de 4 etaje, și pe care primarul încearcă să o salveze de 10 ani

Investiții personale în criză. Andrei a investit de Black Friday, nu a cheltuit. N-are acasă un Turbion în miniatură, dar gândește pe termen lung

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by