INS: Salariul mediu net s-a mentinut in octombrie la 1.340 lei. Cele mai mici salarii se platesc in turism

de Dragos Comache     HotNews.ro
Marţi, 7 decembrie 2010, 10:10 Economie | Companii


Salariul mediu net si cel brut au avut in octombrie aceeasi valoare cu cele din luna precedenta, de 1.340 lei, respectiv 1.846 lei, arata datele Institutului National de Statistica (INS). Cele mai mari castiguri salariale nete s-au inregistrat in intermedieri financiare (3.276 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (796 lei).

INS arata ca in luna octombrie 2010, castigul salarial mediu net realizat in diferite activitati ale economiei nationale a inregistrat, fata de luna precedenta, in aproape egala masura cresteri, in unele, si, respectiv, scaderi in altele. Astfel, cresteri salariale s-au inregistrat ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta), platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masa), dar si realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte), a revenirilor din concedii fara plata ori din somaj tehnic, a disponibilizarilor de personal cu salarii mici.

In acelasi timp, scaderile salariale au fost cauzate de acordarea in luna septembrie a primelor ocazionale (inclusiv prime de vacanta si prime pentru "ziua petrolistului"), platii concediilor de odihna din fondul de salarii, platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masa). De asemenea, in unele activitati economice scaderea nivelului castigului salarial mediu net din luna octombrie a fost cauzata de nerealizarile de productie ori incasarilor mai mici (functie de contracte), de intrarea in somaj tehnic si de dificultatile financiare din sectorul economic.

Cele mai mari cresteri salariale:

- 28,5% in extractia minereurilor metalifere;
- intre 3% si 6% in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), fabricarea produselor textile, industria metalurgica;
- intre 2% si 3% in transporturi pe apa, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrari audio si activitati de editare muzicala; activitati de difuzare si transmitere de programe), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei; fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite), tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor).

Cele mai importante scaderi salariale:

- cu 34,3% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, respectiv cu 20,3% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului;
- intre 7% si 12% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), activitati de servicii anexe extractiei;
- intre 4% si 6% in telecomunicatii, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), fabricarea bauturilor.

Salariile din sectorul bugetar

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in administratie publica (11,3%), ca urmare a acordarii, in unele institutii publice, de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta), platii sumelor din alte fonduri (inclusiv pentru perioade anterioare), dar si ca efect al disponibilizarii personalui cu salarii mici. De asemenea, in invatamant salariile au avansat cu 3,9%, ca urmare a platii cu ora a cadrelor didactice (inclusiv a celor lucrate peste norma), pentru cumulul de functii al acestora, respectiv ca efect al disponibilizarii personalului suplinitor care realiza castiguri salariale mici.

In sanatate si asistenta sociala salariul net s-a majorat cu 2,1%, datorita acordarii de prime ocazionale, platii orelor suplimentar lucrate, dar si ca efect al disponibilizarii personalului cu salarii mici.

Comparativ cu iunie, luna aplicarii Legii nr. 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, salariile din invatamant s-au diminuat cu 20,6%, iar in administratia publica si sanatate si asistenta sociala cu 19,1%, respectiv cu 18,4%.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1184 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by