Guvernul a eliminat posibilitatea de infiintare a farmaciilor in gari, aerogari si centre comerciale

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Marţi, 28 decembrie 2010, 16:08 Economie | Companii


Guvernul a aprobat o Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Legii farmaciei 266/2008. "Dupa cum stiti, la sfarsitul acestui an expira termenul prevazut in aceasta lege, pana la care erau aplicabile criteriile demografice din actul normativ. Am propus prelungirea acestui termen cu 2 ani, pana la 31 decembrie 2012, criteriul demografic care se refera la deschiderea, infiintarea de farmacii comunitare in mediul urban", a declarat ministrul sanatatii, Cseke Attila. Potrivit ministrului, in Romania, numarul de farmacii este peste media europeana in mediul urban, fiind defavorizat mediul rural. Din acest motiv, a fost nevoie de prelungirea prevederilor actului normativ, sustine Cseke Attila. Acesta a mai spus ca o alta reglementare este eliminarea posibilitatii de infiintare de farmacii comunitare, ca exceptie, in gari, aerogari si centre comerciale.

Criteriul demografic se refera la limitarea numarului de farmacii astfel incat sa existe maxim o farmacie la 4.000 de locuitori, in Bucuresti, o farmacie la 3.500 de locuitori in orasele-resedinta de judet si o farmacie la 3.000 de locuitori in celelalte orase.

"In ceea ce priveste numarul de farmacii existente astazi in Romania: daca media europeana este de o farmacie la 3400 de locuitori, in Romania aceasta medie este de 3100 de locuitori la o farmacie. Practic, noi avem mai multe farmacii decat media europeana pe locuitor. Din pacate, pe impartirea pe mediul urban si mediul rural, defavorizat este mediul rural", a explicat ministrul.

Potrivit acestuia, interesul Ministerului Sanatatii este acela de a avea cat mai multe farmacii in mediul rural. "Daca in 2000 aveam 3140 de farmacii infiintate, in ultimii 10 ani, urmare a infiintarii, in fiecare an, a noi farmacii, am ajuns sa avem 6902 farmacii, deci numarul lor s-a dublat sau chiar a depasit aceasta cifra", a mai spus Cseke.

Ministrul a mai spus ca o alta reglementare este eliminarea posibilitatii de infiintare de farmacii comunitare, ca exceptie, in gari, aerogari si centre comerciale. "Aceasta reglementare este in vigoare din 2005. Daca in 2005, prin aceasta exceptie, s-au infiintat 39 de farmacii, am ajuns in 2010 sa avem 728 de farmacii infiintate, prin exceptie. Din punctul nostru de vedere, in mediul urban, in marea parte a localitatilor urbane, numarul de farmacii este suficient si nu se mai justifica infiintarea de farmacii, mai ales prin exceptii, in centre comerciale de mare suprafata, deschiderea de noi farmacii", a precizat ministrul.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5503 vizualizari

 • +7 (17 voturi)    
  încă o lege esențială pentru sănătatea românilor (Marţi, 28 decembrie 2010, 16:21)

  stefanes [utilizator]

  Ce interes are guvernul să limiteze numărul de farmacii? Sunt plătite din banii de la buget? De ce să nu se concureze farmaciile? De ce să nu fie deschise acolo unde e cerere și acolo unde lumea se așteaptă să le găsească ?(adică in centre comerciale, gări, etc.). Dacă argumentul este doar media pe EU de ce nu dați fraților legi și pentru a remedia celelalte carențe- salariul mediu/minim pe economie, numărul de tribunale, numărul de învățători/profesori/doctori, speranța de viață... toate ăstea sunt sub media europeană, da-ți fraților o lege să le aduceți la același nivel.
  • +3 (5 voturi)    
   Motive (Marţi, 28 decembrie 2010, 18:38)

   George [anonim] i-a raspuns lui stefanes

   1. Farmaciile "sug" foarte multi bani de la buget, datorita medicamentelor compensate. Din cate stiu, statul ramane restantier la plata acestora catre farmacii luni intregi, se ajunge si la un an intarziere. De aici acele arierate de care se tot vorbeste si pe care FMI le vrea lichidate. Schepsisul este ca FMI a impus plata obligatiilor catre firme, iar statul gaseste o masura "originala", ca sa ma exprim plastic!
   2. Se doreste,din auzite, crearea unor retele de farmacii de tip monopol (in orasele mari deja e evident acest lucru), asa ca, se pare ca exista un oarecare lobby facut de aceste retele (concerne) pe langa minister si Guvern.
   3. Farmacistii sunt foarte incomozi pentru autoritati, mereu fac reclamatii, uneori chiar presiuni... asa ca merita sa li se dea o lectie! Dovada sta si faptul ca (si asta nu este scris in articolul de deasupra) se va da voia, tot prin aceasta Ordonanta de Urgenta, sa se infiinteze farmacii si de persoane care nu sunt farmacisti!
   • +1 (3 voturi)    
    Farmaciile (Miercuri, 29 decembrie 2010, 8:23)

    Jar [anonim] i-a raspuns lui George

    elibereaza med.pe retete compensate,si asteapta banii...mult si bine,De supt,sug altii care nu stiu ce vorbesc...Aceasta OU,s-a spus,impune infiintarea de farmacii ,cu actionariat majoritar al farmacistului.In conditiile legale actuale poate infiinta oricine o farmacie,cu ANGAJAREA,binenteles, a unui farmacist.Popor de trancanitori!
  • +5 (5 voturi)    
   Concurenta neloiala (Marţi, 28 decembrie 2010, 19:01)

   Andra [anonim] i-a raspuns lui stefanes

   Stefanes, pe criteriul exceptiilor s-au infiintat aproape numai farmacii de lant. Exceptiile au devenit regula si orice spatiu era declarat mare centru comercial in ultima perioada. Aceste farmacii fac concurenta neloiala farmaciilor independente din imediata lor vecinatate. Avand in spate o intreaga retea de import sau distributie de medicamente, au resurse sa faca contracte cu medicii, luand astfel sursa de venit de la gura farmaciilor independente din zona, care sucomba mai devreme sau mai tarziu. In final pacientul pierde, pentru ca nu mai are de unde cumpara medicamente preparate in farmacie. Marile farmacii comerciale nu se obosesc sa prepare nimic. De asemenea, nu pacientul castiga de pe urma acestei concurente nesanatoase, ci medicii care se fac partasi la concurenta neloiala !
   • -2 (2 voturi)    
    tot nu inteleg (Miercuri, 29 decembrie 2010, 2:18)

    Vlad [anonim] i-a raspuns lui Andra

    Si totusi, cum rezolva problema? Cum ii va opri asta sa mai faca contracte cu medicii? Pentru ca spui ca in asta consta concurenta neloiala.

    Daca e sa o luam asa, hai sa nu mai aiba voie nimeni voie sa deschida nici restaurante in centre comerciale, ca le concureaza pe cele independente din vecinatate.

    De fapt, sa se desfiinteze de tot centrele comerciale, pentru ca ii concureaza pe comerciantii independenti.
  • 0 (4 voturi)    
   esential pentru santatea ta.. (Miercuri, 29 decembrie 2010, 0:21)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui stefanes

   1. ai o carenta evidenta in zona economica. daca astepti sa dea guvernul o lege ca sa creasca salariul mediu...
   2. mai spala-te in urechi. problema nu este numarul de invatatori, profesorsi si/sau doctori, ci calitatea acestora, spagile pe care le pretind/incaseaza, coruptia din spitale care face ca banii sa nu ajunga niciodata acolo unde este cu adevarat nevoie, iar medicii, platiti de firmele producatoare de medicamente, sa prescrie cel mai scump medicament posibil tutror pacientilor, desi stiu ca exista variante mult mai ieftine si cel putin la fel de eficiente.

   ti se pare ca farmaciile sunt pur si simplu o afacere? adica e normal ca cineva sa faca profit pentru ca tu esti bolnav? de ce nu facem la fel si cu spitalele? cand o sa evoluezi peste nivelul asta poate o sa-ti creasca si tie speranta de viata.
 • +2 (6 voturi)    
  LEGE (Marţi, 28 decembrie 2010, 16:24)

  MIHAI [anonim]

  Din cate stiu populatia Romaniei e in scadere asa ca legea poate fi difinitiva pana la un nou recensamant
 • +7 (11 voturi)    
  Romania si legile ei (Marţi, 28 decembrie 2010, 16:28)

  stefan [anonim]

  Guvernul-guverneaza, administreaza. SI poate avea initiative legislative. Parlamentul e cel ce emite legi.
  Sa dai Ordonanta de urgenta sa modifici o lege, curat CONSTITUTIONAL.
  Iar denumirea zice clar ORDONANTA de URGENTA.
  Care e urgenta? E vreun cutremur, inundatie, razboi...?
  Si daca ar fi (nu doresc in nici un caz asta), care ar fi legatura intre infiintarea unei farmacii sau neinfiintarea lor si starea de necesitate?
  Farmaciile sunt o chestie privata. Care e treaba guvernului daca eu vreau sa-mi deschid o farmacie la 50 metri de alta existenta? E absolut problema mea legata de profit.
  Vrei mai multe farmacii in mediul rural? Fa ceva pentru asta: dezvolta infrastructura: soselele asfaltate intii, apoi reteaua de canalizare si apa curenta. APoi acorda-mi niste facilitati de natura fiscala, dar strict in domeniul medicamentelor.
  Reglementare de genul interzicerii e o chestie de tip comunist.
  Este ceva ce eu nu vad in chestia asta. Este ceva ce se ascunde in spatele ei. Poate o presiune a unor lanturi de farmacii de a limita concurenta....
  SI toate apar acum, intra Craciun si ANul Nou, perioada de sarbatori cind atentia este in alta parte.
 • +2 (8 voturi)    
  Domnule Ministru (Marţi, 28 decembrie 2010, 16:32)

  jetta [utilizator]

  Sunteti ministrul sanatatii, ar trebui sa stiti ca legea spune ca exceptiile privesc farmaciile din MARI CENTRE COMERCIALE. Cand ati semnat in 2010 pentru 728 exceptii, v-ati intrebat daca noi avem atatea mari centre comerciale (definite conform legii) ?
  Considerati normal ca un ministru al sanatatii sa spuna ca sunt prea multe farmacii ? Credeam ca afirmatia aceasta ar putea sa o faca cel mult un patron de farmacie sau de lant de farmacii, care are tot interesul sa inlature concurenta.
  Considerati normal sa va plangeti ca nu aveti bani la sanatate iar dumneavoastra sa taiati o sursa de venit la buget prin impozitele pe care le-ar fi platit farmaciile ce s-ar fi infiintat si farmacistii ce ar fi lucrat in cadrul lor ?
  Considerati normal sa ma obligati sa apelez eu, bolnav, doar la cele n farmacii care au beneficiat pana acum de bunavointa dumneavoastra sau a legii ?
  Ca o curiozitate : Premierul si Presedintele chiar au fost de acord cu aceasta initiativa a nu stiu cui (pentru ca nu pot sa cred ca va apartine eu avand alta impresie despre maghiari) ?
 • +6 (8 voturi)    
  ceva nu rimeaza (Marţi, 28 decembrie 2010, 16:33)

  gaga [anonim]

  Din moment ce numarul de farmacii este limitat superior nu ar fi totusi indicat ca infiintarea farmaciilor sa se faca pe baza de licenta acordata pe o anumita perioada de timp? Altfel nu mai poate intra niciun nou venit pe aceasta piata, doar cumparand o farmacie care opereaza deja iar daca farmaciile independente existente vor fi acaparate incet incet de cei 3-4 mari jucatori (in acelasi timp si importatori) vom deveni mai captivi decat suntem acum, acei jucatori isi vor imparti piata si banii nostri. Plus ca 80% din farmacii sunt mai mult magazine de cosmetice, de produse parafarmaceutice, de pantofi si ciorapi. Numai cele cateva independente mai au laboratoare etc. In mod normal ar trebui sa se scoata licentele la licitatie pentru o perioada de 10 ani de exemplu contra cost etc.
 • +6 (6 voturi)    
  pam pam (Marţi, 28 decembrie 2010, 16:48)

  bau bau [anonim]

  ordonanta cu dedicatie pt cei care au deja farmacii.
  practic lise spune ca nu vor avea concurenta.
  restul e can can.
  o ordonanta care va ajuta farmaciile existente sa mentina preturile sus in contraparte faptului ca statul nu e in stare sa-si plateasca datoriile catre farmacii la timp .
  bineinteles publicul larg pica inca o data de fraier.

  se arata inca o data ca nu conteaza ca-s unguri . tot aceleasi naravuri le au politicienii.
 • +4 (8 voturi)    
  DE NEIMAGINAT (Marţi, 28 decembrie 2010, 16:52)

  jetta [utilizator]

  Nu cred ca Guvernul sau Parlamentul au mai aprobat pana acum un act normativ atat de impotriva intereselor cetatenilor - obligati sa cumpere doar de la si in conditiile impuse de farmaciile pe care domnul ministru deja le-a avizat sa functionreze - a tinerilor farmacisti - care vor trtebui sa emigreze daca vor sa-si practice meseria, si a statului roman - lipsit de impozitele pe care le-ar percepe farmaciilor infiintate.
  Nu credeam ca aceasta casta a marilor farmacisti este atat de puternica si influenta. Felicitandu-i pe ei si pe marile lanturi de farmacii - care se pare ca fac legea si in tara asta - pentru victoria obtinuta in lupata cu potentiala concurenta, nu pot sa spun decat vai tie, biet bolnav roman !
  In orice caz, eu unul nu pot sa-mi explic cum Premierul Emil Boc a putut semna un astfel de act normativ !
  • +2 (4 voturi)    
   Asa cred si eu!! (Marţi, 28 decembrie 2010, 19:42)

   Inna [anonim] i-a raspuns lui jetta

   Ce era asa de urgent, incat incompetentii de acolo sa dea asa zor??? Murea cineva, era cuiva viata in pericol... ???
   Bine ca la carciume, nu s-a pus probloema limitarii numarului acestora.. sau la case de amanet.. sau .. la magazinele de etnobotanice..
   Care este problema daca sunt multe farmacii? Dau medicamente pe gratis, sau ce? De ce trebuie sa merg 2 km la o farmacie si sa stau la un rand groaznic sa cumpar paracetamol, si sa nu cumpar de unde imi este mai aproape..
   De ce aceste guverne "romanesti"sunt impotriva noastra a cetatenilor , eu nu o sa inteleg nici de fel..
 • -1 (7 voturi)    
  lege (Marţi, 28 decembrie 2010, 17:03)

  mihai [anonim]

  Stefan si stefanes, in primul rand nu cred ca vorbiti cu toate datele pe masa , farmacia a ajuns sa fie o simpla alimentara cu produse mai speciale , iar consumul de medicamente o sa fie din ce in ce mai mare o data cu marirea numarului de farmacii .
  Este un nivel al pietei farma care creste normal de la an la an , dar ceea ce se intampla de 10 ani este totul fortat, de producatori , depozite , lanturi de farmacii etc. Daca nu o sa se puna piedica o sa ajungem f rau in ceea ce priveste sanatatea populatiei. Nu inteleg daca vreti profit si sunteti baieti destepti faceti altceva , nu orice gaga cu bani in buzunar vrea sa aiva el farmacia lui , asa pentru ca se poate , pentru ca romanul este needucat medical si cumpara medicamente ca pentru sfarsitul lumii.
  Oricine gandeste un pic face o ecuatie , farmacii putine = vanzari destul de mari , nimeni nu incalca deontologic meseria de farmacist
  farmacii multe = vanzari mai mici decat cele asteptate , rezulta o multime de oamnei la care lki se baga pe gat medicamente cat pentru 3-4 persoane.
  Tot raul facut acestei meserii , extraordinar de frumoase , este ireversibil , o sa va dati seama atunci cand generatia care are acum 25-30 ani o sa fie undeva in jurul la 60 fffff bolnava
  • +1 (5 voturi)    
   românul e prea prost ca să-l lași de capul lui? (Marţi, 28 decembrie 2010, 17:27)

   stefanes [utilizator] i-a raspuns lui mihai

   supra-medicamentarea nu este cauzată de numărul mare de farmacii. Dacă vrei să limitezi consumul medicamentelor introdu obligativitatea rețetei. Eventual scoate și reclamele de la tv la medicamente( dacă sunt medicamente atunci decizia de a le lua trebuie bazată pe date și nu pe filmulețe promoționale). Oricum, numărul de farmacii nu te obligă să cumperi medicamente, doar face ca atunci când trebuie să le cumperi să poți spera la un preț decent/ servire bună... și asta doar datorită concurenței. Scoate concurența și te vor trata toți așa cum știm că ești tratat când n-ai altă optiune.
   Raționamentul cum că românu e prea prost și trebuie să-i limitezi opțiunile ca să nu se imbuibe cu medicamente probabil că l-a folosit și Nea Nelu cu mâncarea - d-aia era totul pe rație ca să nu devină lumea obeză.
 • +4 (6 voturi)    
  In Romania (Marţi, 28 decembrie 2010, 17:44)

  Kukul [utilizator]

  suntem campioni la numarul de politicieni, banci biserici si farmacii!
 • +3 (5 voturi)    
  Dar ce facem cu etno-botanicele??? (Marţi, 28 decembrie 2010, 17:55)

  Miciurin [anonim]

  Asta era problema care mai ramasese nerezolvata in privinta farmaciilor??!! Se vede de la distanta ca este vorba de o susanea de familie!
  De ce oare acest guvern nu a dat o ordonanta de urgenta prin care sa fie scoase in afara legii asa-zisele magazine care vand "produse" etno-botanice, in fapt, adevarate otravuri fatale pentru adolescenti si tineret?DE CE MAI SUNT TOLERATE D-LE Cseke Attila ?Cand zilnic se semnaleaza cazuri grave de tineri si adolescenti in coma !!?? D-le Atila C. duceti-va in centrul Bucurestiului, in piata Sf. Gheorghe, str Baniei Nr. 15, si veti gasi un asemenea asa-zis magazin care functioneaza din plin, ca sa nu mai spun ca este in gard cu biserica Sf. Gheorghe dar si foarte aproape de scoli sau alte institutii pentru care el reprezinta un risc major!. Ce face Sectia 10 Politie a sectorului 3, aflata la 300 de metri , in linie dreapta, de acest centru de trafic.??!!NIMIC domnilor, se face ca nu vede, dar stie.
 • +1 (5 voturi)    
  Piedica binevenita in calea mafiei ! (Marţi, 28 decembrie 2010, 18:17)

  Farmacista [anonim]

  Aceasta limitare era mai mult decat necesara, pentru ca in ultima perioada orice parter de bloc devenea "mare centru comercial" certificat pe bani multi de catre primarii. Si va puteti imagina ca aceia care si-au permis sa dea acesti bani vor face legea in zona prin concurenta neloiala. Asa se distrug si ultimele farmacii care mai prepara solutii, unguente etc.
 • +4 (4 voturi)    
  Recunostnta (Marţi, 28 decembrie 2010, 19:03)

  trist [anonim]

  Recunostinta vesnica din partea marilor lanturi de farmacii si a farmaciilor mai micute si sprintare !
  Uite-asa s-a legiferat tot ce s-a aprobat pana acum ( a se vedea postarea de mai sus, numai ca cea care semneaza Farmacista nu realizeaza ca acele farmacii de bloc raman bine mersi ), indiferent de cum s-a aprobat. Prin grija Guvernului, nu stiu cat bine va avea cetateanul roman cumparator de medicamente, dar sigur lanturile de farmacii au primit un cadou mult asteptat.
  Halal economie de piata, alal concurenta loiala, halal preocupare pentru romanul bolnav.
  • +3 (3 voturi)    
   Trist, dar adevarat (Marţi, 28 decembrie 2010, 19:42)

   farm. Radu [anonim] i-a raspuns lui trist

   referitor la farmaciile deschise, fii sigur ca nu se va atinge nimeni de ele. Pentru obtinerea hartiilor necesare, au curs spagi atat la autoritatile locale, cat si la ministerul sanatatii. Ceea ce nu stii, este faptul ca mai multe sute de spatii care asteptau sa fie deschise au fost oprite prin aceasta ordonanta. Mafia lanturilor farmaceutice a primit o lovitura serioasa. In farma-business se va putea vorbi de concurenta loiala numai atunci cand vor disparea contractele ilegale dintre medici si farmacii si cand vor fi separate importul/distributia/vanzarea cu amanuntul a medicamentelor. Introducerea cardului de sanatate va descuraja turismul retetelor de la medici la lanturile de farmacii.
   • +3 (3 voturi)    
    Adevarat pe jumatate (Marţi, 28 decembrie 2010, 20:06)

    alt trist [anonim] i-a raspuns lui farm. Radu

    Mafia lanturilor de farmacii eu cred ca a primit un sprijin din partea guvernului. Ei oricum sunt pe piata, iar guvernul a venit in sprijinul lor si le-a eliminat orice concurenta viitoare. Cu mintea mea a proasta, eu nu gasesc nici macar o singura justificare viabila pentru acesta decizie a guvernului. Va dati seama cu cat a crescut guvernul prin acesta ordonanta valoarea de piata (si implicit de vanzare) a unei afaceri derulate pe piata romaneasca de catre oricare din marile firme de farmacie ? Orice alta multinationala ar vrea sa vina pe piata romaneasca, va trebui sa cumpere una dintre afacerile actualmente existente.
   • +1 (1 vot)    
    O singura (Miercuri, 29 decembrie 2010, 9:32)

    Jar [anonim] i-a raspuns lui farm. Radu

    corectie:importul si distributia separate de eliberarea propriu-zisa a medicamentelor.
 • +3 (3 voturi)    
  o noua dovada (Marţi, 28 decembrie 2010, 20:23)

  methylik [anonim]

  de tâmpism.. dacă bugetul nu poate suporta compensarea prea multor farmacii, sa restranga prin lege numarul farmaciilor care primesc compensari, nu numarul tututor farmaciilor.
  in gari, aerogari, centre comerciale e foarte necesara o farmacie ca sa poti cumpara la nevoie.
 • 0 (0 voturi)    
  si totusi (Marţi, 28 decembrie 2010, 21:15)

  Adrian [anonim]

  Alte tari membre C.E. au legi "similare" cu scopul de a mentine o medie farmacie / locuitori.

  Daca legea este o aberatie asa cum spun multi atunci exista 2 variante:

  - ori nu suntem singurii prosti / mafioti
  - ori noi suntem redusi si nu am inteles efectele pozitive ale unei astfel de limitari.

  in ambele cazuri, prostia e de partea noastra :)
 • +1 (3 voturi)    
  avand in vedere... (Marţi, 28 decembrie 2010, 21:16)

  me [anonim]

  ca medicii pleaca, spitalele se inchid, banii la sanatate sunt din ce in ce mai putin... acum limiteaza si numarul de farmacii (obligandu-le aproape sa pastreze preturile sus) si nu in ultimul rand numarul mare de biserici...
  eu propun sa dea o lege prin care sa dubleze numarul de ciimitire si crematorii, ca daca nu avem cum sa ne tratam, macar sa avem unde sa ne odihnim...
 • +1 (3 voturi)    
  o lege buna! (Marţi, 28 decembrie 2010, 21:31)

  stefan [anonim]

  Ministrul Sanatatii trebuie felicitat pentru aceasta modificare a legii 95/2006.
  Toate parterurile de bloc erau declarate ca fiind centre comerciale de mare suprafata, astfel incat criteriul demografic nu mai conta pentru cei cu relatii, care obtineau un astfel de document de la functionarii corupti ai primariilor....
  IN CENTRUL VIENEI SUNT 3 FARMACII, IN CENTRUL BUCURESTIULUI SUNT ZECI DE FARMACII!
  Mafia lanturilor farmaceutice a distrus profesia de farmacist. Scopul principal al lanturilor este de a vinde fara discernamant medicamente! Practicile neconcurentiale sunt ceva obisnuit pentru lanturile farmaceutice. Se ajunsese la o jungla in comertul cu medicamente. Exista medici corupti care obliga pacientii sa-si ia reteta numai de la farmacia de lant, in caz contrar li se intrerupe medicatia...Aceasta este o situatie reala ce se regaseste in toate orasele tarii, din pacate....

  Domnule Ministru, felicitari!
  • +2 (2 voturi)    
   Si rezolva ceva ? (Miercuri, 29 decembrie 2010, 6:14)

   toma [anonim] i-a raspuns lui stefan

   Acele farmacii cu autorizatii obtinute cum spui, vor ramane in continuare si vor mai fi si avantajate de faptul ca de acum inainte nu vor mai avea concurenta !
   Nu vreau sa cred asta, eu sper ca acei care au obtinut autorizatiile cum spui, nu si-au eliminat concurenta in acelasi mod !
   Domnul ministru, pe care-l feliciti, nu a pomenit nimic de faptul ca la fiecare din cele 740 de autorizatii acordate sub semnatura sa anul acesta pentru infiintarea de farmacii in mari centre comerciale, inspectorii ministerului ar fi trebuit sa verifice localul supus avizarii si macar la nivel de bun simt sa vada ca un parter de bloc care nu contine alt agent economic decat farmacia, nu este un mare centru comercial.
   Nu, draga Stefan, aceasta ordonanta nu rezolva nimic altceva decat bate in cuie tot ce s-a avizat, cum s-a avizat, pana in prezent si ca bonus instituie un cartel al acestor baieti isteti. Iar tu, potential client, nu vei avea decat de pierdut. Iar noi toti, statul, la fel, vom pierde.
   Cred ca in spatele vorbelor, din pacate, se ascund mari interese materiale. Cand oamenii vor fi prea saraci ca sa cumpere mai mult de o aspirina si statul asa de sarac ca nu va mai putea plati intr-un timp rezonabil datoriile, sa vedeti cum lanturile de farmacii nu vor mai fi interesate de Romania si ministrul sanatatii (de atunci) ne va vorbi despre necesitatea liberei concurente si va liberaliza (cum este normal) functionarea farmaciilor.
  • 0 (0 voturi)    
   Dtaga Stefan (Miercuri, 29 decembrie 2010, 12:19)

   valisa [utilizator] i-a raspuns lui stefan

   Tocmai ce am fost la medic luni si iti pot spune ca mi-a "indicat" de unde sa iau medicamentele necesare. Daca initial am fost intrigata de acest lucru, iti pot spune ca la ridicarea medicamentelor am constatat ca farmacia respectiva, aflata la parterul unui bloc, vindea doar medicamente romanesti. Si acum, dupa aproape doua zile de tratament iti pot spune ca am castigat cu totii: eu (pentru ca ma simt deja mult mai bine, ceea ce inseamna ca medicamentele sunt de foarte buna calitate), farmacia (patron roman), fabricile de productie medicamente romanesti (care au dat dintotdeauna medicamente foarte bune) si nu in ultimul rand farmacistii (care au un loc de munca si nu mai sunt nevoiti sa plece din tara).
   Asa ca te rog gandeste-te de 10 ori inainte de a vorbi.
 • +2 (2 voturi)    
  etnobotanice da; farmacii ba (Marţi, 28 decembrie 2010, 21:47)

  maria [anonim]

  In sfarsit, s-a gasit solutia redresarii sistemului sanitar . Multumim celui care a avut aceasta minte sclipitoare.
 • +2 (2 voturi)    
  foarte corect, dupa chip si asemanare. (Miercuri, 29 decembrie 2010, 0:23)

  cititor [anonim]

  Ca majoritatea deciziilor si aceasta este corecta si foarte utila unora, nu cetatenilor. Farmaciiii.. sunt frate mai multe decat aprozarele si intr-un loc cum sunt garile, autogarile si chiar supermarcheturile, unde cu adevarat ar fi utile nu mai e voie. Tipic. Totul spre binele cetateanului spre binele sanatatii lui. Sper din toata inima ca pe dnul ministru Cseke sa-l apuce concomitent o pantecaraie si o durere de sciatica intr-o gara fara farmacie.
  • 0 (2 voturi)    
   decizie buna (Miercuri, 29 decembrie 2010, 10:04)

   Meda [anonim] i-a raspuns lui cititor

   ultimul care profita de pe urma concurentei dintre farmacii este cetateanul care are nevoie de medicamente. Venitul principal al unei farmacii este reprezentat de retetele primite de la medicii de familie. Acestea sunt "vandute" la ora actuala de medici pe spagi consistente unor farmacii. Retete contra cash. Or daca apar mai multe farmacii, concurenta este mai mare si spagile mai grase. De multe ori, pacientul primeste medicamentele direct din cabinetul medical, ceea ce este ilegal, imoral si profund anticoncurential. Multe farmacii bune au dat faliment din aceasta cauza. Exceptiile trebuiau eliminate, pentru ca in ultima vreme ele au devenit regula, fiecare parter de bloc devenind centru comercial de mari dimensiuni. Sa vezi cate gari si aeroporturi ar fi rasarit daca mai ramaneau acestea pe lista exceptiilor !
 • +2 (2 voturi)    
  Fara concurenta!!!! (Miercuri, 29 decembrie 2010, 8:26)

  ted [anonim]

  Ministre daca tot dai exemple cu farmaciile din europa, da exemplu si cu spitalele din europa, si cu sistemul de acolo si cu salariile lor. adica fa macar in ministerul pe care sa zicem il conduci sa fie ca in europa. sunt multe farmacii la noi? cine poate spune? un ministru? nu cred. lasati interesele. singura care poate spune este PIATA LIBERA! daca guvernul a auzit termenul. de ce sa nu existe 1 farmacie la 100 de oameni daca are clienti si nu da faliment? nu e sanatoasa concurenta? la noi NU. daca ar fi, nu as mai da pe acelasi medicament international de 3 ori mai mult in romania decat in alta tara euro. apropo de exemple europene.
 • +1 (1 vot)    
  felicitari politicianului (Miercuri, 29 decembrie 2010, 9:35)

  remus [anonim]

  Cineva e un foarte bun politician: farmacistii independenti (cum se autointituleaza, cu mandrie profesionala) trimit osanale Ministrului, iar afaceristii din spatele (majoritatii) lanturilor pot avea nopti, zile linistite. Toata lumea e multumita. Am uitat pe cineva? Voi, aia: angajatii! La treaba! Noi ne-am urcat in pod si-am tras si scara sus: daca vreti farmacia voastra... pentru un pret corect poate o veti avea. Ma gandesc la un pret bun.
  • +2 (2 voturi)    
   sdfdf (Miercuri, 29 decembrie 2010, 9:53)

   Fdf [anonim] i-a raspuns lui remus

   Felicitari ministrului tocmai mi-a crescut valoarea farmaciei la 150.000 dd euro, atata va costa o licenta.
 • +2 (2 voturi)    
  idiotzenie asa mare n-am mai vazut (Miercuri, 29 decembrie 2010, 9:50)

  oldman [anonim]

  daca-mi trebe un medicament in drum spre casa, in centrul comercial il gasesc pana la 10-11 seara.
  daca ajung acasa, am sa constat ca seara la 10, mare parte din farmacii sunt inchise. daca nenea ministru da si lege ca trebe sa fie minim 500m intre doua farmacii, cum scrie in ordonanta, intr-un cartier mai nou vei avea surpriza sa faci kilometri buni pana gasesti farmacia. era un comentariu ca avand multe farmacii se vand mai multe medicamente si statul pierde pt ca va comensa mai mult. indiferent de numarul de farmacii, necesarul de medicamente este acelasi. singura explicatie a ordonantei este ca un lant actual sau mai multe lanturi actuale de farmacii vor sa blocheze vadurile comerciale sau sa impiedice intrarea altor lanturi concurente pe piatza. iar concurenta mai mare inseamna preturi mai bune pentru noi, posibilitate de a gasi mai repede un medicament.
 • +2 (2 voturi)    
  Astia-s nebuni sau hoti (Miercuri, 29 decembrie 2010, 9:56)

  kinn [anonim]

  Asteptam cu interes si limitarea numarului de magazine alimentare, ca doar romanii sunt pe locul 3-4 din Europa la obezitate. Traiasca Nea Nicu, a fost un adevarat vizionar, "ahead of his time" cu vreo 21 de ani!
 • +2 (2 voturi)    
  ??? (Miercuri, 29 decembrie 2010, 10:15)

  drivex [anonim]

  In ultimul timp meseria de farmacist nu mai este asa de profitabila/rentabila. Nu este exclus ca marile lanturi sa fi facut "lobby" ca sa se ajunga la o situatie de genul celei din Grecia unde farmaciile sunt o "vaca buna de muls".
 • +1 (1 vot)    
  Intre Craciun si An Nou (Miercuri, 29 decembrie 2010, 11:30)

  satul [anonim]

  Stiam ca numai licitatiile cu dedicatie se fac intre craciun si anul nou. Acum vad ca se dau si legi. Iertati-ma, dar tot cu dedicatie. Cum poti tu, guvern roman, sa critici, intr-un fel, ce s-ar fi facut pana acum si sa-i lasi in continuare si mai bine si mai tari pe cei care s-au dovedit baieti destepti ? Cum poti tu, guvern roman, sa intervii pe o piata libera, in defavoarea ta si a cetatenilor tai ?
  Domnule Prim Ministru Emil Boc, avantajele acestei modificari de lege pe care le obtin gratie dumneavoastra farmaciile si lanturile existente le vede toata lumea, puteti insa sa ne spuneti macar un singur avantaj al statului roman (exceptand mentinerea coeziunii coalitiei la guvernare).
  Regretabil si penibil.
  • 0 (2 voturi)    
   Nici vorba (Miercuri, 29 decembrie 2010, 15:00)

   Andra [anonim] i-a raspuns lui satul

   Piata medicamentelor nu este o piata libera, ci una reglementata si asa trebuie sa si ramana. Nu este permisa incurajarea consumului de medicamente. asa cum este ea facuta in lanturile de farmacii.
   • +1 (1 vot)    
    Poate ne lamureste Andra (Miercuri, 29 decembrie 2010, 15:31)

    Vasi [anonim] i-a raspuns lui Andra

    Care este legatura intre numarul de farmacii si consumul de medicamente ? Eu cred ca niciuna.
    Sau vreti sa spuneti ca farmaciile actuale, ramanand fara concurenta prin grija guvernului, vor practica preturi asa de mari la medicamente ca romanii vor renunta de buna-voie sa mai cumpere ? Si daca lanturile de farmacii incurajeaza acum consumul de medicamente - cum spuneti dumneavoastra - isi vor schimba politica de la intai cand raman stapane pe veci pe piata romanesaca ? Credeti ca de asta au facut ele lobby-ul pe care l-au facut ca sa le strafulgere mintea celor care au dat, dupa parerea mea, cea mai aiuritoare si discriminatorie ordonanta de urgenta ?
    • 0 (0 voturi)    
     Lamuriri (Miercuri, 29 decembrie 2010, 17:05)

     Andra99 [utilizator] i-a raspuns lui Vasi

     Nu se poate vorbi despre concurenta la farmacii, in ceea ce priveste relatia cu pacientul, respectiv cetateanul de pe strada. Preturile la medicamente nu sunt libere, ci impuse. Toate preturile le gasiti la www.msf-dgf.ro si ele sunt obligatorii pentru toate farmaciile din Romania. Numai preturile la OTC-uri sunt libere.
     Concurenta intre farmacii apare in relatia cu medicii. Este vorba de tot sau nimic. Farmacia care da spaga cea mai mare primeste retetele, celelalte dau faliment mai repede sau mai tarziu. Singurul castigator din aceasta "concurenta" este medicul.
     Aceasta ordonanta a lovit cel mai tare in lanturile de farmacii, pentru ca ele aveau pregatite "pe teava" mai multe sute de spatii pentru a deschide noi farmacii.
     • 0 (2 voturi)    
      Corectii (Miercuri, 29 decembrie 2010, 17:33)

      Vasi [anonim] i-a raspuns lui Andra99

      gresesc eu sau preturile numite de dumneavoastra impuse sunt in realitate maximale (iar o farmacie nou infiintata spre exemplu are tot intertesul sa practice preturi mai mici, ca sa atraga cumparatorii; aici intelegand si acele procente de reducere pe care spre exemplu unele farmacii le practica la plata catre pensionari) ?
      vorbiti despre situatia incorecta care exista acum intre medic si farmacist. pai cu ce o modifica ordonanta pe care ati dat-o (persoana verbului este corecta !) ?
      spuneti ca lanturile de farmacii aveau pregatite spatii ca sa deschida noi farmacii. lasand deoparte ca nu vad ce ar fi rau in asta, acele spatii daca exista ele indeplineau conditiile pentru avizare si acum o luna, cand ministrul dumneavoastra a semnat la greu aprobari prin exceptie de la criteriul demografic. faptul ca lanturile aveau spatiile pregatite si asteptau liberalizarea (idee strecurata si de ministrul dumneavoastra) logic nu poate avea decat o singura explicatie : ca aprobarile prin exceptie (peste 700 date numai sub mandatul actualului ministru) presupuneau cheltuieli suplimentare (ca sa nu le numim mita). fac in acest sens un apel la departamentul nastional anticoruptie sa se sesizeze si sa verifice legalitatrea avizelor acordate prin exceptie in anul 2010.
      si ca o ultima curiozitate: cum v-a venit ideea asta de a-i face pe unii stapani peste piata vanzarilor de medicamente si a le tripla peste noapte valoarea actiunilor firmelor lor ?
 • 0 (0 voturi)    
  totusi (Joi, 30 decembrie 2010, 15:24)

  gicu [anonim]

  trebuie sa va hotărîţi ce vreţi. Capitalism sau socialism? Vă dăm noi MAFIE.
  ce treaba are statul cu concurenţa din domeniu. Daca e piata libera atunci concurenta sa-si spuna cuvântul. A... pestele mare îl înghite pe cel mic? Nu mai vreti concurentă? Si statul sa va ajute sa faceti profit? OK. Dar atunci sa va limiteze si PROFITURILE. Da piata este acaparata de cîtiva mari. Dar asta este în toate domeniile si în toată lumea. Credeati că europa are nevoie de Romania să vină cu producători? V-ati înselat. Are nevoie de consumatori care să facă profituri mari pentru ei.
  Acuma legat de mafiile profesionale, cred ca sunt create de cei care se simt slabi si amenintati.
  De ce trebuie sa farmacist să înfiinţezi o farmacie? Credeţi că actionarii marilor concerne farmaceutice sunt farmacişti? HA HA HA, nu....sunt.... finanţişti (fonduri). Nu vă fie frică de concurenţă. Nu toti sunteti slabi sau prosti. Doar prostiti.
 • 0 (0 voturi)    
  x (Marţi, 18 martie 2014, 15:00)

  Albut [anonim]

  De cati bani ai nevoie in medie pentru a deschide o farmacie ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by