Preturile productiei industriale au crescut cu 0,8% in noiembrie 2010
Dupa destinatie, preturile productiei industriale pentru piata interna au inregistrat o crestere de 0,8%, iar preturile productiei industriale pentru piata externa au avansat cu 0,9% comparativ cu luna octombrie.
Pe sectoare de activitate, in luna noiembrie 2010 s-au inregistrat majorari de preturi in industria prelucratoare (+1,0%) si industria extractiva (+0,6%). Preturile produselor la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au scazut cu 0,1%, iar cele la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare s-au situat aproape la acelasi nivel ca in luna anterioara.
Pe marile grupe industriale se constata cresteri de preturi in industria energetica (+1,3%), industria bunurilor de uz curent (+0,7%), industria bunurilor de capital (+0,7%), industria bunurilor intermediare (+0,6%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+0,1%).
Noiembrie 2010 comparativ cu noiembrie 2009
Comparativ cu noiembrie 2009, preturile productiei industriale pe total (piata interna si piata externa) au urcat cu 8,1%.
Pe sectoare de activitate s-au remarcat cresteri de preturi in industria prelucratoare (+9,3%), la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+8,6%), la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+3,3%), in industria extractiva (+2,8%).
Totodata, pe marile grupe industriale, majorari semnificative de preturi se remarca la produsele din industria energetica (+10,2%) si in industria bunurilor intermediare (+9,4%). Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de uz curent (+7,6%), industria bunurilor de capital (+3,7%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+0,7%).
Potrivit metodologiei INS, indicele preturilor productiei industriale pentru piata interna masoara variatia preturilor in cazul bunurilor industriale fabricate si livrate pietei de catre producatorii autohtoni. Ulterior, prin comercializare, aceste variatii de pret s-ar putea regasi intr-o anumita masura in evolutia preturilor de consum (IPC).
Indicele preturilor productiei industriale (IPPI) surprinde miscarile la nivelul preturilor bunurilor industriale aflate in diferite etape ale ciclului de fabricatie: materii prime, bunuri intermediare si, respectiv, bunuri finale - de capital si de consum. Spre deosebire de acesta, indicele preturilor de consum masoara evolutia de ansamblu a preturilor si tarifelor in cazul marfurilor cumparate si, respectiv, al serviciilor utilizate de populatie.

INTERVIU Pentru noi, roboții sunt soluții la probleme. Am învățat cum să primim un refuz și cum să câștigăm încrederea celor care investesc în noi / Doi elevi, despre pasiunea lor
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României
Cum și-a petrecut Vlad Voiculescu ziua demiterii din funcția de ministru al Sănătății
Ziua demiterii lui Vlad Voiculescu. Ce le-a explicat Barna colegilor despre discuția cu premierul
Landerul InSight al NASA luptă pentru supraviețuire și va intra în hibernare de urgență