Preturile productiei industriale au crescut cu 0,8% in noiembrie 2010

de Dragos Comache     HotNews.ro
Marţi, 4 ianuarie 2011, 10:17 Economie | Companii

Preturile productiei industriale au crescut in luna noiembrie 2010 cu 0,8% comparativ cu luna precedenta si cu 8,1% fata de luna corespunzatoare din anul 2009, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Dupa destinatie, preturile productiei industriale pentru piata interna au inregistrat o crestere de 0,8%, iar preturile productiei industriale pentru piata externa au avansat cu 0,9% comparativ cu luna octombrie.

Pe sectoare de activitate, in luna noiembrie 2010 s-au inregistrat majorari de preturi in industria prelucratoare (+1,0%) si industria extractiva (+0,6%). Preturile produselor la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au scazut cu 0,1%, iar cele la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare s-au situat aproape la acelasi nivel ca in luna anterioara.
 
Pe marile grupe industriale se constata cresteri de preturi in industria energetica (+1,3%), industria bunurilor de uz curent (+0,7%), industria bunurilor de capital (+0,7%), industria bunurilor intermediare (+0,6%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+0,1%).

Noiembrie 2010 comparativ cu noiembrie 2009

Comparativ cu noiembrie 2009, preturile productiei industriale pe total (piata interna si piata externa) au urcat cu 8,1%.

Pe sectoare de activitate s-au remarcat cresteri de preturi in industria prelucratoare (+9,3%), la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+8,6%), la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+3,3%), in industria extractiva (+2,8%).

Totodata, pe marile grupe industriale, majorari semnificative de preturi se remarca la produsele din industria energetica (+10,2%) si in industria bunurilor intermediare (+9,4%). Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de uz curent (+7,6%), industria bunurilor de capital (+3,7%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+0,7%).

Potrivit metodologiei INS, indicele preturilor productiei industriale pentru piata interna masoara variatia preturilor in cazul bunurilor industriale fabricate si livrate pietei de catre producatorii autohtoni. Ulterior, prin comercializare, aceste variatii de pret s-ar putea regasi intr-o anumita masura in evolutia preturilor de consum (IPC).

Indicele preturilor productiei industriale (IPPI) surprinde miscarile la nivelul preturilor bunurilor industriale aflate in diferite etape ale ciclului de fabricatie: materii prime, bunuri intermediare si, respectiv, bunuri finale - de capital si de consum. Spre deosebire de acesta, indicele preturilor de consum masoara evolutia de ansamblu a preturilor si tarifelor in cazul marfurilor cumparate si, respectiv, al serviciilor utilizate de populatie.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. De ce nu, să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

363 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri