Guvernul a aprobat proiectul pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casa". Astfel, programul va putea continua si in 2011 in limita unui plafon de 200 de milioane de euro. Proiectul aprobat miercuri de Guvern elimina conditia de asociere a unui numar de minim 7 beneficiari in vederea construirii de case. Astfel, noile conditii prevad un numar de minim doi beneficiari. "Premierul Emil Boc a spus ca, in luna iunie, Guvernul va decide daca este nevoie de noi modificari in ceea ce priveste "Prima Casa".

Pana la finele anului 2010, in cadrul programului guvernamental Prima casa au fost emise 34.633 garantii, in valoare totala de 1.416,6 milioane euro, din plafonul cumulat 2009-2010 de 1,7 miliarde euro, se arata in Nota de Fundamentare a Hotararii care cuprinde modificarile aduse normelor de implementare a programului "Prima casa" postat luni pe pagina Ministerului de Finante.

Pentru impulsionarea construirii de locuinte noi in sistem asociativ, s-a eliminat conditia de asociere a unui numar de 7 beneficiari si se introduce conditia de desemnare a unui reprezentant dintre asociati, in scopul indeplinirii formalitatilor prealabile obtinerii autorizatiei de construire pentru ansamblul de locuinte in care fiecare dintre beneficiarii asociati detine o singura locuinta si pentru gestionarea relatiei cu finantatorul, si se precizeaza necesitatea ca cel putin unul dintre asociati sa fie proprietarul terenului pe care urmeaza sa se construiasca locuintele.

Pentru intregirea dreptului de proprietate, atat in situatia in care beneficiarul are in proprietate cote-parti din locuinta (indiferent de modul de dobandire) si intentioneaza sa achizitioneze restul de cote-parti, respectiv daca imobilul a fost achizitionat in cadrul programului de 2 beneficiari si unul renunta din diferite motive (ex: in urma divortului creditul si locuinta sunt preluate de catre unul din soti, in cazul coplatitorilor unul dintre acestia cedeaza creditul si locuinta in favoarea celuilalt coplatitor) se stabileste posibilitatea de preluare in proprietate exclusiva.

  • Nivelul garanţiilor de stat se păstrează la nivelul din 2010, de 75.000 de euro în cazul în care se construieşte o locuinţă de la zero, 70.000 de euro în cazul în care este vorba despre achiziţionarea unei locuinţe noi şi 60.000 de euro în cazul în care se achiziţionează o locuinţă veche.