Pierderile si arieratele companiilor de stat sunt acoperite cu bani din buzunarele romanilor care platesc taxe, a declarat marti seful misiunii FMI de evaluare a acordului cu Romania, Jeffrey Franks.

"Uneori se crede ca societatile de stat pot pierde bani fara sa afecteze pe nimeni. Fiecare euro pe care o companie de stat il pierde reprezinta un cost pentru buzunarul platitorilor de taxe. Asta se intampla cand companiile de stat pierd bani. Asta inseamna ca banii platiti pe taxe de catre toti romanii, atat de cei care fac 500 lei, 600 lei sau 1.000 lei pe luna, trebuie folositi pentru a acoperi arieratele si pierderile acestor companii. Luati bani din buzunarele tuturor romanilor cand aceste companii produc pierderi. Daca vrem sa evitam sa mai luam bani din buzunarele tuturor romanilor care platesc taxe pentru companiile cu pierderi trebuie sa rezolvam aceasta problema", a afirmat Franks, citat de Mediafax.

El a mentionat ca atunci cand problema pierderilor companiilor de stat va fi rezolvata, aceste firme nu vor mai "trage in jos economia", ci vor sustine cresterea.

Franks a mai aratat ca Guvernul va decide pentru fiecare din cele peste 150 de companii de stat daca le inchide intrucat nu sunt viabile, le privatizeaza sau le pastreaza in portofoliul propriu, din ratiuni economice sau strategice.

Potrivit oficialului FMI, datoriile restante ale companiilor de stat insumeaza echivalentul a 5% din PIB, facturile neplatite constituind o frana majora pentru cresterea economica. Avand in vedere nivelul prognozat de autoritati pentru PIB-ul din 2010, de 511 miliarde lei, rezulta ca valoarea arieratelor companiilor de stat se ridica la peste 25 de miliarde lei (aproximativ 6 miliarde de euro).

FMI a anuntat ca va extinde in noul acord lista societatilor de stat monitorizate prin includerea unor companii precum Tarom, Posta Romana, Oltchim, SNLO, Electrica Transilvania Nord si va evalua atat pierderile, cat si arieratele pentru ca unele dintre ele vor fi luate in calcul la bugetul general consolidat.