Guvernul a demarat procedurile pentru privatizarea companiei Oltchim SA Ramnicu Valcea, informeaza Ministerul Economiei. "Conform proiectului de scrisoare de intentie intocmit in urma discutiilor dintre reprezentantii Guvernului Romaniei si reprezentantii misiunii comune a Fondului Monetar International, Bancii Mondiale si Comisiei Europene, urmeaza ca in prima jumatate a anului 2012 sa fie lansata privatizarea societatii comerciale Oltchim SA Ramnicu-Valcea", mai arata Ministerul Economiei.

In acest sens, Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie va proceda, in cursul anului 2011, la achizitia serviciilor de consultanta pentru privatizarea Oltchim.

Guvernul va angaja pana in luna august un consultant recunoscut international pentru a pregati privatizarea Oltchim Ramnicu-Valcea, iar licitatiile pentru vanzarea acestor societati vor avea loc la mijlocul anului 2012.

Statul controleaza prin Ministerul Economiei 54,79% din capitalul combinatului chimic Oltchim.

La finalul anului 2010, Oltchim avea datorii de 2,289 miliarde lei, cu 22% peste obligatiile de plata de la 31 decembrie 2009, de 1,879 miliarde lei. Combinatul a inregistrat in intervalul 2007-2010 pierderi cumulate de peste 745 milioane lei.

  • Compania a fost inclusa pe lista celor 20 de societati de stat care vor fi monitorizate in noul acord pe doi ani care va fi incheiat de Guvern cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.
  • FMI va extinde in noul acord lista societatilor de stat monitorizate prin includerea unor companii precum Tarom, Posta Romana, Oltchim, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Electrica Transilvania Nord si va evalua atat pierderile, cat si arieratele pentru ca unele dintre ele vor fi luate in calcul la bugetul general consolidat.
  • In prezent sunt monitorizate Compania Nationala a Huilei, Termoelectrica, CFR SA, CFR Calatori, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, Metrorex, CFR Marfa, Electrificare CFR, Compania Electrocentrale Bucuresti si Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare.