Principalele nereguli depistate la Romgaz
- Efectuarea de plati suplimentare de 3.212 mii lei reprezentand contravaloare lucrari de proiectare, executie si asamblare compresoare, necontractate.
- Efectuarea de plati suplimentare de 29.038 mii lei reprezentand bunuri (surse de energie electrica si skiduri racitor) nelivrate si nereceptionate.
- Achizitia de bunuri (compresoare, piese de schimb pentru compresoare, tevi si fluide) la preturi supraevaluate prin nerespectarea regulilor de estimare a valorii contractelor si de selectare a procedurilor de atribuire a acestora, fapt ce a determinat efectuarea de plati suplimentare de 60.366 mii lei.
Pe langa aceste nereguli au fost constatate si altele. De exemplu, au fost executate lucrari de investitii fara a avea la baza autorizatii de functionare emise de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). In timpul auditului, Romgaz a virat suma de 897 de mii de lei conform destinatiilor legale.
De asemenea, s-a constatat ca a fost diminuata redeventa datorata statului cu 3,5 milioane de lei, la care se adaugau majorarile de intarziere de 2,6 milioane de lei. Redeventa a fost diminuata ca urmare a aplicarii eronate a pretului de referinta stabilit de ANRE la calculul valorii productiei de gaze naturale extrase din productia interna, la momentul extractiei si nu la momentul scoaterii din depozitele de inmagazinare. Suma datorata, 6,1 milioane lei, a fost recuperata in timpul auditului.
o privatizare (a capitalului), tocmai asta aduce: investitorii cer cu adevarat de la management eficienta pentru ca ineficienta managementului ii costa bani, in mod direct.
pe cand mentinerea unui capital de stat si aducerea unui management privat nu va impune aceeasi intransigenta la evaluarea managementului: motivul? pierderile datorate ineficientei managementului nu se traduc in pierderi ale evaluatorilor ci... ale statului. or, cata vreme e banul public la dispozitie...
dar cum este posibil? doar PDL nu fura!
La fel ar fi fost si cu PSDNL-ul la putere, insa diferenta e ca acuma in tara era "liniste". Nici Curtea de Conturi si nici presa nu ti-ar fi zis ce se petrece acolo. Intelegi?
intrebarea este cum se pot recupera acesti bani si nu numai de la Romgaz si cum sunt pedepsiti "fericitii"
tot noi,cetatenii?
ne-am saturat sa nu avetzi bani pentru medicamente ,pensii,salarii bugetari.....
oare directorul Romgaz cand va fi convins ca trebuie sa plateasca pagubele?