Reprezentantii Romgaz resping rezultatele controalelor Curtii de Conturi potrivit carora au fost depistate o serie de nereguli la compania producatoare de gaze naturale. "SNGN Romgaz SA a formulat obiectiuni si, mai apoi, a contestat, pe cale jurisdictionala, constatarile Curtii de conturi, in legatura cu platile sustinute a fi ilegale", precizeaza Romgaz. Curtea de Conturi sustine ca platile ilegale facute de Romgaz in 2009 au determinat prejudicii de circa 92,6 milioane de lei. Banii au fost cheltuiti pe lucrari de proiectare necontractate, pe achizitii de bunuri care nu au fost livrate sau pe achizitii de bunuri supraevaluate, potrivit raportului Curtii de Conturi pe 2009.

RomgazFoto: Hotnews

"Toate contractele, in raport de care Curtea de Conturi sustine ca SNGN Romgaz SA a efectuat plati ilegale, au fost incheiate cu respectarea prevederilor legislatiei aplicabile in materia achizitiilor publice, prin procedura licitatiei publice (aspect confirmat de catre Autoritatea Nationala de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice)", sustine, pe de alta parte, Romgaz.

Potrivit companiei, toate platile efectuate de SNGN Romgaz SA, in legatura cu produsele, serviciile si lucrarile achizitionate au fost efectuate in baza unor contracte de achizitie publica incheiate cu respectarea prevederilor legale aplicabile in materia achizitiilor publice. Reprezentantii companiei mai spun ca nu a fost efectuata nicio achizitie de produse, servicii sau lucrari si, mai apoi, nu a efectuat nicio plata, fara incheierea unui contract de achizitie publica, cu respectarea prevederilor legale aplicabile in materia achizitiilor publice.

"Desi Curtea de Conturi nu a constatat, in concret, nicio fapta ilegala, la nivel de SNGN Romgaz SA, sustine, in mod inexplicabil, ca SNGN Romgaz SA ar fi efectuat plati ilegale", mai sustine Romgaz.

Cum explica Romgaz calculele eronateasupra redeventei

  • Curtea de Conturi a verificat modul de stabilire, inregistrare si plata a redeventei petroliere pentru perioada 2003-2009. Curtea de Conturi a constatat ca pentru aceasta perioada Romgaz a stabilit, inregistrat si platit in mod corect suma totala de 1.185.091.925 lei. Pentru gazele extrase din zacamintele comerciale si inmagazinate in depozitele subterane in perioada 2007-2008, din cauza unei interpretari gresite a art.50 din Legea Petrolului 238/2004, pretul utilizat pentru determinarea valorii redeventei gazelor extrase din depozite a fost aplicat in mod eronat si a calculat o diferenta de plata de 3.501.417 lei (0,3% din valoarea totala a redeventei achitate) calculand si o penalitate de 2.652.431 lei. Facem mentiunea ca la toate controalele efectuate de catre A.N.R.M. pentru aceasta perioada (2003-2004) s-a evidentiat faptul ca ROMGAZ a stabilit, calculat, inregistrat si platit in mod corect valoarea redeventei petroliere. Curtea de Conturi considera ca orice control nu este exhaustiv. Romgaz s-a conformat deciziei Curtii de Conturi si a efectuat plata sumelor rezultate.

"In opinia noastra, insusirea si publicarea, de catre Curtea de Conturi, prin rapoartele de activitate, a unor aspecte care nu au fost clarificate, cu valoare de opozabilitate, nu este o solutie profesionala, etica si morala (in contextul dat, se pune intrebarea ce regim vor urma rapoartele de activitate prin care se prezinta informatii in legatura cu acte sau fapte sustinute a fi ilegale care, mai apoi, vor fi retinute, de catre autoritatea judecatoreasca ca fiind inexistente sau, dupa caz, legale)", a precizat Romgaz.

Principalele nereguli depistate la Romgaz

* Efectuarea de plati suplimentare de 3.212 mii lei reprezentand contravaloare lucrari de proiectare, executie si asamblare compresoare, necontractate.

* Efectuarea de plati suplimentare de 29.038 mii lei reprezentand bunuri (surse de energie electrica si skiduri racitor) nelivrate si nereceptionate.

* Achizitia de bunuri (compresoare, piese de schimb pentru compresoare, tevi si fluide) la preturi supraevaluate prin nerespectarea regulilor de estimare a valorii contractelor si de selectare a procedurilor de atribuire a acestora, fapt ce a determinat efectuarea de plati suplimentare de 60.366 mii lei.

Pe langa aceste nereguli au fost constatate si altele. De exemplu, au fost executate lucrari de investitii fara a avea la baza autorizatii de functionare emise de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). In timpul auditului, Romgaz a virat suma de 897 de mii de lei conform destinatiilor legale.

De asemenea, s-a constatat ca a fost diminuata redeventa datorata statului cu 3,5 milioane de lei, la care se adaugau majorarile de intarziere de 2,6 milioane de lei. Redeventa a fost diminuata ca urmare a aplicarii eronate a pretului de referinta stabilit de ANRE la calculul valorii productiei de gaze naturale extrase din productia interna, la momentul extractiei si nu la momentul scoaterii din depozitele de inmagazinare. Suma datorata, 6,1 milioane lei, a fost recuperata in timpul auditului.