Preturile productiei industriale au crescut in luna ianuarie cu 1,3% comparativ cu luna precedenta si cu 10% fata de luna corespunzatoare din anul 2010, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Comparativ cu decembrie 2010, preturile productiei industriale pentru piata interna cat si cele pentru piata externa au urcat cu 1,3%, respectiv cu 1,5%.

Pe sectoare de activitate s-au inregistrat cresteri de preturi in industria extractiva (+2,9%) si industria prelucratoare (+1,6%), in vreme ce scaderi de pret s-au inregistrat la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-0,5%) si la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (-0,4%).

Pe marile grupe industriale se constata majorari de preturi in industria bunurilor intermediare (+2,1%), industria energetica (+1,7%), industria bunurilor de uz curent (+0,9%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+0,7%). Preturile produselor din industria bunurilor de capital s-au redus cu 0,4% fata de luna anterioara.

Preturile la producator au crescut cu 10% comparativ cu ianuarie 2010

Fata de aceesi luna a anului trecut, preturile productiei industriale au avansat cu 10,0%, pe fondul cresterii preturilor in industria prelucratoare (+11,9%), industria extractiva (+7,6%), distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+7,6%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+0,8%).

Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi se remarca la produsele din industria bunurilor intermediare (+13,9%) si industria energetica (+12,0%). Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de uz curent (+7,9%), industria bunurilor de capital (+3,3%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+2,7%).

Indicele preturilor productiei industriale se determina pe baza unui sistem de ponderi constante care se stabileste separat pe destinatii, dupa cum acesta serveste la calculul indicelui preturilor productiei industriale livrata pietei interne sau indicelui preturilor productiei industriale livrata la export. Valorile de ponderare pe destinatii pentru toate nivelele de agregare s-au determinat din Ancheta Statistica Anuala (structurala).

Indicele preturilor productiei industriale pe total (piata interna si piata externa) se calculeaza ca medie aritmetica ponderata dintre indicele preturilor productiei industriale livrata pe piata interna si indicele preturilor productiei industriale livrata pe piata externa, pe fiecare nivel de agregare (clasa, grupa, diviziune, sectiune, total industrie).