INS: Preturile productiei industriale au crescut cu 1,3% in ianuarie
Comparativ cu decembrie 2010, preturile productiei industriale pentru piata interna cat si cele pentru piata externa au urcat cu 1,3%, respectiv cu 1,5%.
Pe sectoare de activitate s-au inregistrat cresteri de preturi in industria extractiva (+2,9%) si industria prelucratoare (+1,6%), in vreme ce scaderi de pret s-au inregistrat la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-0,5%) si la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (-0,4%).
Pe marile grupe industriale se constata majorari de preturi in industria bunurilor intermediare (+2,1%), industria energetica (+1,7%), industria bunurilor de uz curent (+0,9%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+0,7%). Preturile produselor din industria bunurilor de capital s-au redus cu 0,4% fata de luna anterioara.
Preturile la producator au crescut cu 10% comparativ cu ianuarie 2010
Fata de aceesi luna a anului trecut, preturile productiei industriale au avansat cu 10,0%, pe fondul cresterii preturilor in industria prelucratoare (+11,9%), industria extractiva (+7,6%), distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+7,6%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+0,8%).
Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi se remarca la produsele din industria bunurilor intermediare (+13,9%) si industria energetica (+12,0%). Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de uz curent (+7,9%), industria bunurilor de capital (+3,3%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+2,7%).
Indicele preturilor productiei industriale se determina pe baza unui sistem de ponderi constante care se stabileste separat pe destinatii, dupa cum acesta serveste la calculul indicelui preturilor productiei industriale livrata pietei interne sau indicelui preturilor productiei industriale livrata la export. Valorile de ponderare pe destinatii pentru toate nivelele de agregare s-au determinat din Ancheta Statistica Anuala (structurala).
Indicele preturilor productiei industriale pe total (piata interna si piata externa) se calculeaza ca medie aritmetica ponderata dintre indicele preturilor productiei industriale livrata pe piata interna si indicele preturilor productiei industriale livrata pe piata externa, pe fiecare nivel de agregare (clasa, grupa, diviziune, sectiune, total industrie).

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid