China a devenit cel mai mare producator de bunuri din lume, dupa 110 ani de suprematie a SUA
Revenirea Chinei pe prima pozitie marcheaza "incheierea unui ciclu de 500 de ani in istoria economiei", a afirmat istoricul Robert Allen de la Nuffield College, Oxford.
Totodata, Deborah Wince-Smith, director al Consiliului pentru Competitivitate, organizatie cu sediul la Washington, considera ca Statele Unite ar trebui sa fie ingrijorate de preluarea de catre China a locului detinut de aceasta tara inca din 1895. "Situatia arata nevoia ca Statele Unite sa concureze in viitor nu pe baza productiei de bunuri de consum, dar pe baza inovatiei si noilor tipuri de servicii necesare de industriile productive", a spus Wince-Smith.
China a ocupat ultima data pozitia de cel mai mare producator de bunuri din lume in 1850, cand statul asiatic se apropia de sfarsitul unei lungi perioade de crestere a populatiei si progres tehnologic. Sustinuta de revolutia industriala, Marea Britanie a devenit pentru aproape 50 de ani primul producator de bunuri la nivel mondial, dupa care hegemonia a fost preluata de SUA pentru 110 ani.
Istoricii considera ca in 1830 China producea aproape 30% din volumul de bunuri la nivel mondial, ajungand la numai 6% in 1900 si jumatate din aceasta cifra in 1990.
Din anii '90, China a recuperat rapid decalajul fata de SUA, beneficiind de costuri reduse ale fortei de munca, investitii masive ale companiilor straine si cresterea economica rapida.
Datele nu sunt, insa, sumbre pentru economia SUA, noteaza seful diviziei IHS pentru servicii industriale, Mark Killion. "SUA au un avantaj de productivitate imens. Au produs usor mai putin decat China in 2010 dar cu numai 11,5 milioane de muncitori, comparativ cu 100 de milioane de muncitori in China", a spus el.
Productia mondiala de bunuri a totalizat 10.078 miliarde de dolari anul trecut, se arata in studiul IHS. Comparativ cu 2009, productia a inregistrat o crestere, ajustata dupa inflatie, de 9,7%. Studiul se bazeaza pe date anuntate de autoritatile nationale de statistica.

Ministrul energiei cedează în fața ANRE în ceea ce privește liberalizarea, deși este "ușor nemulțumit" / Marii furnizori de energie nu vor fi obligați să ofere reduceri de prețuri
Cum decurge vaccinarea într-o comună din Iași: doar patru persoane imunizate luni, o singură persoană programată pentru marți: „Nu pot să aduc oameni de acasă să-i vaccinez”
Povestea discului de la Nebra - Un fals extrem de bine făcut sau cea mai veche reprezentare a cerului?
“Oglinda fermecată” a autorităților ne spune povestea noastră de anul acesta. De fapt, Comisia de Prognoză o spune pentru buget
O copie din secolul XVI a lui „Salvator Mundi”, cel mai scump tablou din lume, a fost recuperată de poliția italiană / Povestea din spatele operei de artă
Cine apreciaza calitatea nu se uita la asa ceva.
URSS-ul a fost invadat de şoareci, milioane şi miliarde de şoareci. S-a-ncercat cu capcane, cu otrăvuri, a intervenit cu napalm chiar Armata Roşie, nimic, şoarecii se-mprăştiau într-o veselie. Pînă-ntr-o zi cînd, un savant a avut o găselniţă şi-n trei zile toţi şoarecii au dispărut. Brejnev, bucuros, îl cheamă la el pe savant, îl decorează şi-apoi îl întreabă curios cum a făcut:
- Aaa, simplu - zice savantul. Am construit un şoricel mecanic. Şoarecii l-au ales imediat drept lider şi-l urmau orbeşte unde mergea el. Aşa că eu l-am dirijat să intre-n mare, toţi şoarecii l-au urmat şi s-au înecat.
- Extraordinar! Incredibil - zice Brejnev, cuprins de admiraţie în faţa simplităţii soluţiei. Apoi, o idee-i încolţeşte-n minte şi se-apleacă spre savant, şoptindu-i conspirativ la ureche:
- Auzi, ce crezi? N-ai putea face şi-un chinez mecanic?
Si care is mai flamanzi? Americanii sau chinezii?
Si, cand e vorba de inovatie si tehnologii avansate, care e pe primul loc.
Daca China nu ar produce mai mult decat USA atunci chiar ca ar fi mortzi de foame chinezii.
Cate companii americane si-au mutat productia in China pt ca acolo e forta de munca mai ieftina? Si cate companii chineze au productie in America?
Si care is mai flamanzi? Americanii sau chinezii?
Si, cand e vorba de inovatie si tehnologii avansate, care e pe primul loc.
Daca China nu ar produce mai mult decat USA atunci chiar ca ar fi mortzi de foame chinezii.
Cate companii americane si-au mutat productia in China pt ca acolo e forta de munca mai ieftina? Si cate companii chineze au productie in America?