Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul, cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete, a scazut cu 5,5% in primul trimestru al anului, pe fondul reducerii vanzarilor de produse alimentare si carburanti, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). In luna martie, afacerile din comert au crescut comparativ cu luna anterioara, insa au scazut fata de aceeasi luna a anului trecut.

In perioada ianuarie-martie, cifra de afaceri pentru comertul cu amanuntul s-a diminuat comparativ cu perioada similara din 2010 ca urmare a reducerii vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (-10,7%), de carburanti pentru autovehicule in magazine specializate (-5,1%) si a vanzarilor de produse nealimentare (-1,3%).

Afacerile din comertul cu carburanti au crescut cu aproape 25% comparativ cu luna februarie

In luna martie, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul a crescut cu 18,6% fata de luna anterioara, datorita avansului din comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+24,7%), vanzarilor de produse nealimentare (+18,6%) si de produse alimentare, bauturi si tutun (+14,9%).

Comparativ cu martie 2010, cifra de afaceri din comertul cu amanuntul a scazut cu 4,8% datorata diminuarii vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (-11,9%) si a vanzarilor de produse nealimentare (-1,4%). In comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate vanzarile au ramas la acelasi nivel ca in martie 2010.