INS: Rata somajului a urcat la 7,6% in primul trimestru al anului. 741.000 de oameni nu aveau un loc de munca
Conform datelor INS, rata somajului in randul barbatilor a fost cu 1,4 puncte procentuale mai mare decat in randul femeilor, respectiv de 8,2% pentru barbati fata de 6,8% pentru femei.
Datele statistice mai arata ca somajul din mediul urban a fost in perioada mentionata de 8,8%, in in vreme ce in mediul rural rata somajului a fost de 5,9%.
In primul trimestru al anului 2011, populatia activa a Romaniei era de 9,81 milioane de persoane, din care 9,06 milioane de persoane erau ocupate si 741.000 erau someri.
Rata somajului inregistrat in cele trei luni ale primului trimestru a fost de 6, 7,4% in ianuarie, 6,58% in februarie si 5,92% in martie, aceasta valoare fiind mai mica decat a somajului calculata conform BIM. Cele doua rate ale somajului nu sunt comparabile din cauza perioadelor de referinta si sferei de cuprindere diferite.
INS calculeaza rata somajului trimestrial, dupa un model al Biroului International al Muncii (BIM). Somajul in sens BIM se bazeaza pe cercetare statistica si consta intr-un sondaj desfasurat la domiciliu din care rezulta numarul somerilor si cel al populatiei active. Somerii in sens BIM sunt persoanele in varsta de 15-74 ani care indeplinesc simultan urmatoarele conditii: nu au un loc de munca, sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele doua saptamani, s-au aflat in cautare activa a unui loc de munca, oricand in decursul ultimelor patru saptamani.
Rata somajului inregistrat este calculata lunar de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, prin raportarea somerilor inregistrati la totalul populatiei active.

ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Cum se circulă pe liniile principale de cale ferată și cât au scăzut vitezele față de anii 80' și 90'
VIDEO Watchkeeper X - Drona militară din Armata Britanică ce ar putea ajunge să fie produsă în România pentru Armata Română
Moldovean, culegător de crabi în Marea Barents: Anul trecut, din cauza pandemiei în loc de 4-5 săptămâni am stat 7 luni pe mare / În martie 2020 au fost -40 de grade. Normalul e de -20 sau -30 de grade
Europa are mari deficiente structurale in administratie, economie, finante. Daca nu se reformeaza rapid (exit statul social, controlul sever al bugetelor, accent masiv pe cercetare-dezvoltare-industrie) UE va falimenta precum Grecia, in maxim 10 ani!
Citez din manifestul "indignatilor" spanioli: " protestam ca simpli cetateni care se aduna liberi si voluntari, care sa nu reprezinte nici un partid politic sau asociatie, uniti numai prin cauza schimbarii pentru ca dorim o noua societate care pretuieste viata mai mult decit interesele economice si politice".
E cineva cu mine sau delirez?
Unde scrie ca o crestere a contractelor de munca cu 600.000 inseamna si somaj mai mic? "Contractele alea de munca" erau la negru. Adica aia munceau si inainte.
Vezi, nu mai bea, ca faci lampa mai mica!
Din martie 2010, cand am avut cel mai mare procent al somajului in perioada de criza - 8,39 - avem o scadere a numarului de someri. Comparativ, suntem la un nivel al somajului din ianuarie 2007, cand era o perioada de crestere economica, iar acum venim dupa o perioada grea.
Ne asteptam ca somajul sa continue sa scada in perioada urmatoare, pentru ca principala preocupare a Guvernului este sa se creeze locuri de munca. Un loc de munca este cea mai buna forma de protectie socala."
Vezi declaratiile lui Emil Boc ..
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8605991-ora-17-00-emil-boc-sustine-conferinta-presa-ministerul-muncii.htm
Eu pe el il cred si merg pana-n panzele albe!
Astia cu statistica au fost cumparati de moguli, altfel nu-mi explic.
N- nimic ! Nici macar ecoul !
IPSI
asta e, traim din ce-n ce mai bine...
in afara de cei 741.000 someri mai sunt cel putin un nr. dublu de persoane carora le`a expirat ajutoru` de somaj, nu au nici o sursa de venit si nici o speranta legitima ca vor obtine vreun loc de munca in viitoru` apropiat;
s`au unii romani sunt atat de fraieri, pun botu` si cred ca inteligentii nostrii conducatori au facut ca noi sa nu fim intre tarile PIIGS (Portugalia, Irlanda, Italia, Grecia si Spania) - in realitate la noi prezentu` este mult mai sumbru` decat in aceste tari, numai ca nimeni nu doreste sa perceapa ceea ce vede in fiecare zii;
daca in Italia si Spania somaju` real (someri + oameni fara loc de munca si fara sursa de venit) este de peste 20 %, putem spune fara teama de a gresi ca la noi sunt in jur de 30 %.
30 % este de departe cu mult mai mult decat 7,6 %.
singura solutie este demararea unor lucari majore de infrastructura efectuate exclusiv de stat - da` este imposibil atat timp cat guvernanti se duc la servici doar pt. comisioane, ca nu sunteti atat de fraieri sa credetio ca ei lucreaza pt. salariu.
suntem saraci, da` nu suntem prosti.
INS a calculat rata dupa norme stabilite de BIM, adica la fel cum se calculeaza in Spania sau Grecia sau Germania. Deci cifrele sunt corecte, ar fi fost gresite sau dubioase doar daca erau calculate dupa vreo norma romaneasca, dar asa ceva nu mai exista ca suntem tara UE, Comisia UE calculeaza ea dupa capul ei, nu cere voie de la Boc.
Si in Spania, sunt 20% someri calculati fara aia care deja nu mai au dreptul, la fel ca in Romania, nu exista diferente de calcul.
Legislatia in domeniul muncii adoptata de Boc a scos din ilegalitate 600.000 de romani ce munceau la negru, aia nu erau contabilizati la someri oricum, deci nu intrau in calculul international al BIM sau national al INS.
In clar, pt prostanaci, USL sau nu, cei care erau someri raman someri, cei care munceau la negru au acum contracte inregistrate, prin care platesc contributii la buget, n-au ei treaba cu cifrele somajului.
Deci esti obligat sa ai un loc de munca incepand de la 15 ani?