Rata somajului, calculata conform Biroului International al Muncii (BIM), a fost de 7,6% in primul trimestru al anului, in crestere fata nivelul de 7,3% inregistrat in trimestrul anterior, insa in scadere comparativ cu trimestrul corespunzator din anul precedent, cand rata somajului a fost de 8,1%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Cel mai ridicat nivel al somajului, de 23,6%, s-a inregistrat in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani.

Conform datelor INS, rata somajului in randul barbatilor a fost cu 1,4 puncte procentuale mai mare decat in randul femeilor, respectiv de 8,2% pentru barbati fata de 6,8% pentru femei.

Datele statistice mai arata ca somajul din mediul urban a fost in perioada mentionata de 8,8%, in in vreme ce in mediul rural rata somajului a fost de 5,9%.

In primul trimestru al anului 2011, populatia activa a Romaniei era de 9,81 milioane de persoane, din care 9,06 milioane de persoane erau ocupate si 741.000 erau someri.

Rata somajului inregistrat in cele trei luni ale primului trimestru a fost de 6, 7,4% in ianuarie, 6,58% in februarie si 5,92% in martie, aceasta valoare fiind mai mica decat a somajului calculata conform BIM. Cele doua rate ale somajului nu sunt comparabile din cauza perioadelor de referinta si sferei de cuprindere diferite.

INS calculeaza rata somajului trimestrial, dupa un model al Biroului International al Muncii (BIM). Somajul in sens BIM se bazeaza pe cercetare statistica si consta intr-un sondaj desfasurat la domiciliu din care rezulta numarul somerilor si cel al populatiei active. Somerii in sens BIM sunt persoanele in varsta de 15-74 ani care indeplinesc simultan urmatoarele conditii: nu au un loc de munca, sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele doua saptamani, s-au aflat in cautare activa a unui loc de munca, oricand in decursul ultimelor patru saptamani.

Rata somajului inregistrat este calculata lunar de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, prin raportarea somerilor inregistrati la totalul populatiei active.