Metrorex se lauda cu doua noi statii de metrou: Jiului si Parc Bazilescu. Acestea au fost inaugurate cu mare fast pe 1 iulie 2011, in prezenta premierului Emil Boc, ministrului Transporturilor Anca Boagiu si directorului general al Metrorex, Gheorghe Udriste. Cele doua statii de metrou au fost prezentate drept o mare realizare a Guvernului actual, chiar daca lucrarile la structura de baza a tunelurilor au inceput prin 1988. Dupa 1990 lucrarile au fost sistate, iar structurile conservate. Anca Boagiu a dat asigurari ca in 10 ani vor fi inaugurate 60 de statii noi de metrou, cu o investitie de 8,5 miliarde euro, unele lucrari fiind demarate de la zero.

  • "Astazi nu inauguram doar doua noi statii de metrou, astazi aratam ca si in Romania niste lucrari de calitate pot fi executate la timp, chiar de firme romanesti. Anul acesta incep lucrarile la noua magistrala Drumul Taberei-Pantelimon, mai precis la tronsonul Raul Doamnei-Eroilor inclusiv statia si Depoul Valea Ialomitei, o investitie de 274 milioane euro. Toate proiectele de dezvoltare a metroului bucurestean sunt in valoare de 8,5 miliarde de euro, adica in urmatorii zece ani vor fi construite peste 60 de noi statii. 2011 va fi in continuare anul recuperarii intarzierilor in atragerea fondurilor europene la Ministerul Transporturilor prin contractarea tuturor celor 5,7 miliarde de euro acordate Romaniei si prin demararea tuturor proiectelor majore de infrastructura amanate nejustificat de atata vreme", a declarat ministrul transporturilor.

Si premierul este convins ca lucrarile din Drumul Taberei vor incepe anul acesta.

Statiile Jiului si Parc Bazilescu fac parte din magistrala 4. Lucrarile au fost executate de companiile romanesti SOMET si TIAB, costurile ajungand la 72,5 milioane euro, fara TVA. Trenurile de metrou vor circula la interval de 8 minute de la Gara de Nord la Parc Bazilescu. Statiile au instalate atat automate pentru cumpararea biletelor cat si escalatoare noi.

In prezent, magistrala 4 de metrou are sase statii: Gara de Nord 2, Basarab 2, Grivita, 1 Mai, Jiului si Parc Bazilescu.

Prin punerea in exploatare cu calatori a celor doua noi statii de metrou, Jiului si Parc Bazilescu, lungimea retelei de metrou ajunge la 68,6 km cale dubla si un numar de 51 statii de metrou.

Lucrarile au inceput in 1988 si au fost oprite dupa 1990. In urma cu doi ani, Guvernul a reusit sa aloce bani pentru finalizarea lucrarilor. In acest an, va fi lansata licitatia pentru lucrarile la inca doua noi statii catre Lacul Straulesti, unde va fi construit si un centru multi-modal, a declarat directorul Metrorex.

Udriste sustine ca pana in 2030 reteaua de metrou a capitalei ar putea ajunge la 120 km.