Bulgaria a anulat licenta de functionare a depozitelor de combustibili apartinand rafinariei Neftochim, controlata de grupul Lukoil, blocand astfel vanzarea carburantilor de catre compania petroliera, a anuntat autoritatea vamala citata de Reuters. Aceasta decizie a fost luata deoarece singura rafinarie din Bulgaria nu a indeplinit cerintele legale de a-si conecta depozitele de combustibili cu sistemele informatice ale autoritatilor fiscale, pentru ca acestea sa aiba un instrument eficient de masurare a vanzarilor de carburanti.

Autoritatea vamala a precizat ca Neftochim va reprimi licenta dupa ce instrumentele de masurare a vanzarilor de combustibili vor fi instalate si conectate cu autoritatile fiscale.

"Decizia inseamna ca rafinaria nu isi poate vinde productia. In realitate, inseamna ca ar trebui sa nu mai functioneze", a declarat purtatoarea de cuvant a biroului vamal.

Ministrul de Finante si autoritatile vamale i-au avertizat pe reprezentantii rafinariei, situate in portul Burgas, ca trebuie ca depozitele de combustibili sa se conformeze standardelor fiscale pana la finele lunii iunie, in caz contrar urmand a fi sanctionati.

Rafinaria a anuntat ca lucreaza la implementarea standardelor - instalarea instrumentelor de masurare si realizarea unei conexiuni online securizate cu sistemul informatic al agentiei fiscale - insa datorita complexitatii sistemelor sale acest lucru nu poate fi finalizat inainte de sfarsitul anului.

Autoritatile bulgare au luat masuri pentru a opri contrabanda cu combustibili si evaziunea fiscala in domeniu, obligand producatorii, importatorii si benzinariile sa isi conecteze depozitele cu sistemele informatice ale autoritatilor fiscale.

Rafinaria Neftochim, cu o capacitate de 142.000 barili pe zi, exporta circa 50% din productie, iar restul este vandut pe piata locala.