Gigantul rus Gazprom a obtinut in primul trimestru al anului un profit net de 468 miliarde de ruble (11,2 miliarde de euro), in crestere cu 44% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit AFP. In aceeasi perioada, cifra de afaceri a companiei a avansat cu 38%, la 1.316 miliarde de ruble (31,5 miliarde de euro).

Aceste cifre sunt peste estimarile analistilor, care se asteptau la o crestere cu 31% a profitului, pana la 427 miliarde de ruble, si un avans de 33% a afacerilor, conform Dow Jones Newswires.

Analistii de la banca VTB Capital spun ca aceste rezultate foarte bune se datoreaza cererii ridicate de gaz din Europa, din cauza "iernii neobisnuit de reci si de lungi".

Veniturile din vanzarile de gaz s-au majorat cu 42% in primele trei luni, la 870 miliarde de ruble (20,8 miliarde de euro) ca urmare a volumelor mai mari si a pretului mai ridicat din toate regiunile in care Gazprom opereaza. In acelasi timp, cheltuielile operationale - provenind in principal din cumpararea de petrol si gaze din statele din Asia Centrala care este revandut - au urcat cu 33%, la 203 miliarde de ruble (4,9 miliarde de euro).