Federatia Patronatelor din Turism si Servicii (FPTS) si Asociatia Investitorilor in Statiunea Turistica Venus au anuntat, sambata, decizia luata in cadrul Bursei Litoral-Delta Dunarii de la Constanta, ca in sezonul viitor turistii sa beneficieze de preturi mai mici in sudul litoralului, informeaza Mediafax. Potrivit unul comunicat transmis de FPTS, pentru capetele de sezon, turistii vor plati 47 de euro pentru sase nopti de cazare, iar pentru varful de sezon, 81 de euro pentru sase nopti de cazare. Optional, turistii vor putea alege sa primeasca si trei mese pe zi timp de sase zile la pretul total de 54 de euro.

"Este important ca preturile pe litoral sa fie atractive si competitive cu ofertele din strainatate, daca dorim sa mentinem litoralul ocupat suta la suta, ca si in acest an. Orice anunt despre cresteri de preturi si orice intentie de a specula si de a profita nejustificat de interesul regasit al turistilor romani pentru litoralul autohton va avea ca efect dezamagirea romanilor si parasirea litoralului romanesc. Dimpotriva, turistii romani trebuie rasplatiti de hotelieri pentru faptul ca au ales litoralul autohton, iar aceasta rasplata si incurajare a lor de a reveni se opereaza prin preturi scazute si conditii mai bune. FPTS si Asociatia Investitorilor in Statiunea Turistica Venus ii invita asadar pe turisti sa descopere Marea Neagra in Romania si in 2013, oferind cele mai bune preturi si conditii. Statiunea Venus ofera in acest sens jumatate din locurile de cazare de pe litoralul romanesc si 25 la suta din locurile de cazare din Romania", se arata intr-un comunicat de presa semnat de Dan Matei Agathon, presedintele Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii (FPTS) si de secretarul general al federatiei, Clement Sava.

Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc a anuntat in urma cu 2 zile ca tarifele la cazare pe litoral vor creste anul viitor in medie cu 7%, dupa trei ani de stagnare si un sezon bun in acest an, hotelierii invocand scumpirea utilitatilor si a combustibilului in 2012 si 2013.

Dragos Raducan, vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), a explicatt pentru Mediafax ca "tarifele la cazare pe litoral vor creste in 2013 cu 7%. Tarifele pe litoral sunt nemodificate de trei ani, de la inceperea crizei. Hotelierii au sacrificat profiturile pentru a mentine circulatia turistica, iar toate majorarile de preturi ale utilitatilor si alimentelor din ultimii trei ani au fost suportate de hotelieri. Cresterea TVA de la 19% la 24%, devalorizarea euro, majorarea pretului combustibilului pentru incalzirea apei, cresterile salariale, toate acestea au fost suportate de hotelieri".

FPTR solicita Guvernului sa reduca TVA de la 24% la 9% si la serviciile de masa vandute la pachet cu cazarea, asa cum se practica in toate tarile europene. "Aceasta masura va duce la cresterea vanzarilor de pachete de servicii, extindere duratei sejurului, dezvoltarea sistemului all-inclusive, marind astfel incasarile hotelierilor si, implicit, taxele si impozitele colectate", a mai spus Raducan.

In prezent, serviciile de cazare cu mic dejun au TVA redus la 9%. Pentru masa de pranz si cea de seara din hoteluri, taxa pe valoare adaugata este 24%.

Oficialul FPTR a mai spus ca pentru ca Romania sa fie competitiva pe plan extern, solutia este recunoasterea incoming-ului ca export de servicii. "Este mult mai profitabil pentru Romania sa restituie TVA sau sa dea prime de export agentiilor care aduc straini in tara noastra decat celor care exporta cereale, lemn sau fier vechi. MDRT ar trebui sa sustina aceste demersuri, care sunt mult mai importante din punct de vedere economic decat spionarea turistilor prin sistemul SIET", a incheiat oficialul federatiei.

Potrivit datelor FPTR, peste 1,5 milioane de turisti romani au mers in aceasta vara pe litoralul romanesc, in crestere cu peste 15% fata de anul trecut, si au cheltuit aproximativ 270 de milioane de euro.

Numarul de turisti pe litoral in structurile clasificate a crescut cu peste 15% fata de anul trecut, de la 736.000 la aproximativ 850.000. Numarul turistilor straini a crescut si el cu 30% fata de 2011, pana la aproximativ 38.000 de persoane.

Federatia estimeaza ca numarul turistilor cazati la negru pe litoral a depasit in acest an 660.000.