Hipermarketurile se plang de sumele pe care le platesc pentru muzica ambientala din magazine
"Ceea ce ne mai framanta in acest moment sunt monopolurile legale, iar recent toti utilizatorii de muzica ambientala (magazine, restaurante, hoteluri etc) au fost afectati de triplarea practic a redeventelor incasate de Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania (UCMR) pentru muzica ambientala difuzata", a declarat pentru Mediafax Alexandru Vlad, vicepresedintele Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR).
Daca pana in 2011 un magazin de 15.000 de metri patrati (suprafata medie a unui hipermarket) platea 1.270 de lei pe luna, acum plateste 3.600 de lei, adica 43.200 de lei pe an.
"Inmultiti 3.600 de lei cu 12 luni si apoi cu numarul de magazine de suprafata mare construiti in ultimii 10 ani, iar apoi intrebati-va unde se duc banii respectivi", a adaugat Vlad.
Adrian Iorgulescu, presedintele Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, spune ca toti banii incasati pentru muzica ambientala din magazine se duc catre autori. Taxele se platesc atat pentru muzica autohtona, cat si pentru cea straina.
"Banii pentru Madonna se duc catre ea, iar cei pentru Michael Jackson catre mostenitorii acestuia", a completat Iorgulescu.
Alexandru Vlad a afirmat ca magazinele platesc drepturi de autor. "Se poate spune si ca Horia Moculescu, Marius Teicu sau Adrian Iorgulescu scumpesc mancarea romanilor", a spus el.
Practic, cele peste 130 de hipermarketuri care functionau la sfarsitul anului trecut platesc acum pentru muzica aproximativ 6 milioane de lei (peste 1,3 milioane de euro).
"Orice cost trebuie acoperit din activitatea curenta, iar acest lucru nu poate fi in niciun caz in beneficiul consumatorului. Legatura cu clientul este foarte simpla: orice comerciant incearca, pe cat posibil, sa-si acopere costurile", a afirmat reprezentantul AMRCR.
El a adaugat ca, spre deosebire de alte state, legislatia romaneasca nu le permite magazinelor sa negocieze cu compozitorii si interpretii care decid sa se dezafilieze de la organismele de gestiune colectiva.
"Acest fapt lezeaza, in opinia mea, insusi dreptul la asociere libera, cat timp autorii operelor muzicale sunt obligati la o asociere fortata. Insasi constitutionalitatea reglementarilor legale in cauza ar trebui temeinic analizata. Sumele pe care toti membrii AMRCR le platesc pentru muzica ambientala sunt foarte mari, in special cele datorate Uniunii Compozitorilor, ele fiind calculate in functie de suprafetele de vanzare ale magazinelor. Avand in vedere ca avem de-a face cu un monopol, chiar daca este vorba de un monopol legal, credem ca un cuvant greu ar trebui sa-l aiba in aceasta disputa si Consiliul Concurentei", a afirmat Alexandru Vlad.
Adrian Iorgulescu a mai spus ca triplarea redeventelor a facut obiectul unor negocieri si ca, oricum, sumele care se plateau inainte erau derizorii.
Vicepresedintele AMRCR afirma ca magazinele nu pot renunta la muzica ambientala, care creaza o atmosfera placuta atat pentru clienti, cat si pentru angajati.
Sunt, insa, si magazine care au renuntat la muzica ambientala.
"Pretul energiei a crescut, pretul alimentelor a crescut, drepturile de autor pentru muzica din magazine au crescut. Fiecare banut in plus ajunge sa se regaseasca in preturile de la raft. Cum, insa, salariile nu urmeaza aceeasi traiectorie, ne straduim pe cat putem sa ne protejam clientii prin preturi cat mai bune, asa ca am preferat sa nu mai dam muzica in magazinele noastre", explica Pawel Musial, director general al Profi Rom Food, care detine reteaua Profi.
Se apropie Craciunul, asa ca doamnele mai in varsta, care clatina nostalgic din cap prin magazine cu cosul in mana ascultand colindele lui Stefan Hrusca, trebuie sa stie ca o parte din banii pe care ii platesc in plus pentru mancare ajung si la el.

Liberalizarea pieței energiei / Diferențe de până la 19% dintre prețul serviciului universal și cel mai mic preț de pe piață
UPDATE Cîmpeanu: „Elevii care au vulnerabilități sau aparținători cu vulnerabilități, certificate medical, vor putea învăța online; profesorii vor putea preda online” / Petiție pentru reintroducerea sistemului hibrid
Boeing 737 MAX va zbura din nou în UE. Interdicția impusă acum 22 de luni, după două accidente aviatice, a fost ridicată
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
si ca sa ducem gluma mai departe: daca angajeaza lautari sa cante live la raionul de mezeluri?
Hai, ca asta fu tare :))
Uite, te ajut eu:
"El a adaugat ca, spre deosebire de alte state, legislatia romaneasca nu le permite magazinelor sa negocieze cu compozitorii si interpretii care decid sa se dezafilieze de la organismele de gestiune colectiva."
Deci ce spui tu nu se poate, că nu permite legea. Asta e problema. Eu am mai făcut muzică ambientală, dar nu aş putea încheia un contract cu vreun magazin, fiindcă nu mă lasă legea.
lasa sa fie liniste. sa le scoata si pe alea care vorbesc pe nas sa ne convinga ca totul e un chilipir si de-abia isi platesc chiria cu preturile cu care ne oferteaza.
Mie muzica din supermarketuri imi provoaca o stare de stress, e agasanta si enervanta. Aflu acum ca trebuie sa platesc daca vreau sa fiu stresat?
Si asa, in Bucuresti sunt diferente consistente de preturi intre super(hiper)marketuri. Ai de unde alege. Asta inseamna concurenta. Vad totusi ca cele scumpe sunt tot pline si nu inteleg: ori nu e criza, o ducem foarte bine si aruncam cu banii in prostie, ori sunt prea putine si trebuie sa mai construim ca sa crestem concurenta in fiecare zona a orasului.
de ce nu puneti aceste costuri in pretul produselor de lux? Cel care vine sa cumpere mancarea sunt sigur ca nu vine la tine ca sa o auda pe Madonna ...
sau ...
RADIO??
s-apoi, la radio afli ca la un magazin cu multe consoane se gaseste apa de ploaie doar azi la 10 ron 100 ml. ce se face concurenta, se inteleg unii cu altii?
sa ne mai lase cu madonna sau cu smiley, mai rau ne oboseste creierul....
Nu merge cu orice, ashaaaa... ce credeti voi? PLUS ca vine Craciunul - si altfel te bate copchilu la cap, cand aude colinde ;)
Dar apropo: CE "autor" au colindele? ca eu stiu ca sunt mostenite din mosi-stramosi... >:
Ia te uita!!! Unii care nu manipuleaza cu muzica - poate ca ar merita sa cumparam de la ei ;)
""In incinta magazinului nu se asculta muzica:"" si nu vor plati nimic.
Cred ca daca deschide Consiliul Concurentei o ancheta s-ar putea sa platiti voi bucurosi taxa aia care apropo, nu inseamna nimic comparat cu veniturile voastre
Si va mai pun aia sa o si platiti prin pretul produselor!
Ce jalnic ati ajuns la oras! Va ingramaditi in hardughiiile alea de magazine, umpleti cosurile cu mancare artificiala si apoi va plangeti ca va doare stomacul, capul, dantura..., va umpleti cosurile cu haine si apoi cand le spalati se alege praful de ea, fiindca a avut patronul grija sa aduca marfa proasta si ieftina... si acum cica muzica scumpeste marfa din jegurile ale de magazine! Ha, ha... ce va trag astia in tepe!
Dar ce ai facut TU pana acum ca lucrurile sa mearga mai bine? E usor sa fii critic cu mainile in buzunar. De ce nu-ti deschizi TU un magazin in care sa vinzi marfa de calitate? Te-as aprecia, ducem lipsa de patroni preocupati de ideea de a contribui la binele societatii. As cumpara de la tine.
Si eu cred in avantajele vietii de provincie, dar nu sunt cinic si acuzator fata de cei constransi sa traiasca la oras, sa sufere anumite constrangeri si sa le fie exploatata lipsa de optiuni. Pana la urma suntem toti o comunitate si ne ajutam reciproc (si cu interventia statului). De exemplu, de la oraseni vin banii (din taxe) pentru subventia agriculturii de la sate. Unde mancarea e mai naturala ca in supermarket...
dar 3600 lei ei ii scot fara nicio problema din chirii si volumul vanzarilor.
si in plus e mai bine fara.
dar... oare... nu le-au zis niste psihologi sa puna muzica sa se simta omul bine si o sa cumpere mai mult ?
mai sta si la o masa, mai baga si o bautura ...
pai ditai hipermarketul ia angajati "trei la litru", cu plata pe sponci si ore suplimentare la greu, si aia cu muzica indraznesc sa-l tapeze de bani? pai treaba-i asta?