Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, raspunzand unei intrebari, ca toata lumea din Europa spune ca Romania nu are nicio problema legata de carnea de vita si doar Rusia constata ca exista o problema, el conluzionand: "Probabil ca cei care gresesc sunt autoritatile din Rusia", potrivit Mediafax.

Premierul a participat, miercuri, la sedinta plenului Camerei in care au fost ratificate acordurile de asociere cu UE ale R. Moldova, Georgiei si Ucrainei. Dupa eveniment, Ponta a raspuns, pe holul Parlamentului, unor intrebari ale jurnalistilor.

"A informat si presedintele ANSVSA daca, respectand toate procedurile europene, care sunt foarte stricte, toata lumea din Europa spune ca Romania nu are nicio problema si doar Rusia constata ca avem o problema, probabil ca cei care gresesc sunt autoritatile din Rusia", a spus Ponta, intrebat despre subiectul legat de interzicerea importurilor de bovine, carne de vita si produse derivate din Romania.

Presedintele ANSVSA, Vladimir Manastireanu, a declarat marti seara, pentru MEDIAFAX - dupa ce Rusia a anuntat interzicerea importurilor de carne de vita din Romania invocand boala vacii nebune - ca exista o suspiciune de "caz atipic" depistat la o carcasa, nefiind insa cunoscuta provenienta animalului.

"Suntem in ancheta de aproximativ o luna si jumatate legat de acest caz, insa nu putem vorbi de o evolutie a acestei boli pe teritoriul Romaniei. Daca la finalul anchetei, ce presupune si teste in laboratorul de specialitate din Marea Britanie, se confirma ca este vorba despre un caz atipic, acesta nu se ia in considerare si nu se poate vorbi despre un pericol cu privire la siguranta alimentara a populatiei", a spus Manastireanu.

Romania a primit recent din partea Organizatiei Internationale pentru Epizootii (OIE) certificatul prin care i se recunoaste statutul de tara cu risc neglijabil pentru "boala vacii nebune".

Pe site-ul destinat alertelor europene in domeniul sigurantei alimentare nu figureaza o alerta referitoare la Romania.

Autoritatea sanitar-veterinara rusa (Roselhoznadzor) a dispus, marti, interzicerea importurilor de bovine, carne de vita si produse derivate din Romania, din cauza "encefalopatiei spongiforme bovine", informeaza site-ul in limba engleza al agentiei Itar-Tass.

Potrivit unui comunicat oficial al Roselhoznadzor difuzat marti, interdictia vizeaza de asemenea proteinele procesate de origine animala, alimentele destinate animalelor si care contin astfel de proteine, dar si produsele facute din resturi provenind din procesarea carnii de vita.

Ultima interdictie a Rusiei care viza importurile de vite din cauza encefalopatiei spongiforme bovine a fost impusa acum 30 de ani Marii Britanii. Roselhoznadzor a anulat interdictia abia in septembrie 2013.