Peste 100 de laureati ai Premiului Nobel au semnat o scrisoare prin care indeamna Greenpeace sa puna capat campaniilor sale impotriva organismelor modificate genetic (OMG). Semnatarii scrisorii cer Greenpeace sa inceteze eforturile de a bloca introducerea unui soi de orez modificat genetic, despre care creatorii sai spun ar putea reduce deficientele de vitamina A, care provoaca orbirea si chiar decesul a numerosi copii din tarile in curs de dezvoltare.

CulturiFoto: Smile Media

"Cerem Greenpeace si sustinatorilor sai sa reexamineze experienta fermierilor si consumatorilor din intreaga lume asupra culturilor si alimentelor imbunatatite prin biotehnologie, sa recunoasca concluziile organismelor stiintifice autorizate si ale agentiilor de reglementare si sa abandoneze campania lor impotriva OMG, in general, si Golden Rice (orezul auriu), in special", se spune in scrisoare.

Campania este organizata de Richard Roberts, director stiintific al New England Biolabs impreuna cu Phillip Sharp, castigatorul Premiului Nobel pentru fiziologie si medicina in 1993. Campania are un site web,supportprecisionagriculture.org, care include o lista a semnatarilor, iar grupul intentioneaza sa organizeze o conferinta de presa la National Press Club din Washington.

"Suntem oameni de stiinta. Noi intelegem logica stiintei. Este usor sa vezi ca ceea ce face Greenpeace este daunator si este impotriva stiintei", a declarat Roberts pentru The Washington Post." Initial Greenpeace, apoi si unii dintre aliatii lor, au schimbat in mod deliberat modul lor de actiune pentru a speria oamenii. Era o cale de a strange bani pentru cauza lor.", acuza savantul

Roberts a mai spus ca sustine multe alte activitati ale Greenpeace, si ca spera ca organizatia, dupa ce va citi scrisoarea,"sa admita ca aceasta este o problema in care a gresit si sa se concentreze pe lucrurile care le fac bine.

Aceasta dezbatere intre oamenii de stiinta si activistii de mediu nu este noua, si exista putine motive pentru a crede ca scrisoarea semnata de laureati ai premiului Nobel va convinge adversarii OMG sa renunte la actiunile lor, cred initiatorii acestui document.

Pe de alta parte, Martin Chalfie, de la Columbia University, care a primit premiul Nobel 2008 in chimie pentru cercetarile sale privind proteina verde fluorescenta, a spus ca el crede ca laureatii inaltei distinctii pot avea o mare influenta in chestiunea OMG. "Exista ceva special ce au laureatii premiului Nobel? Nu sunt prea sigur ca suntem deosebiti fata de alti oameni de stiinta, dar avem mult mai multa vizibilitate din cauza premiului. Cred ca acest lucru ne obliga ca, atunci cand simtim ca stiinta nu este ascultata, sa vorbim !", afirma cercetatorul.

Varianta integrala si textul original sunt disponibile pe:https://www.washingtonpost.com/news/speaking-of-science/wp/2016/06/29/more-than-100-nobel-laureates-take-on-greenpeace-over-gmo-stance/