Romania se afla printre statele Uniunii Europene cu cele mai mici preturi la alimente si bauturi, conform datelor prezentate vineri de Biroul european de statistica Eurostat, care se refera la anul 2015.

Harta europeana a preturilor la alimenteFoto: Hotnews

In privinta alimentelor si a bauturilor nealcoolice, Romania este pe penultimul loc in randul celor 28 de state ale Uniunii Europene, ca nivel al preturilor, cu 65% din media UE. Pe ultima pozitie este Polonia, cu 63% din media UE. In Bulgaria, preturile la mancare si bauturi nealocoolice sunt ceva mai mari, reprezentand 70% din media UE iar in Ungaria ajung la 79%.

Cele mai sumpe alimente si bauturi nealcoolice din UE sunt in Danemarca (145% din media UE), Suedia (124%) si Austria (120%).

Preturile din Romania si Polonia sunt mai mici si decat in multe state din afara Uniunii Europene: Albania (68% din media UE), Serbia (69%), Bosnia-Hertegovina (74%), Muntenegru (78%), Turcia (89%) etc.

Nivelul preturilor la alimente si bauturi nealcoolice - in procente din media UE (clic pentru a extinde)

Si la bauturi alcoolice, Romania are printre cele mai mici preturi in UE, ajungand la 72% din media Uniunii Europene. Doar Bulgaria are preturi mai mici la bauturi alcoolice: 64% din media UE.

In UE, cele mai scumpe bauturi alcoolice sunt in Marea Britanie (219% din media UE), Irlanda (190%) si Franta (127%).

La tutun, Romania are un nivel al preturilor de 69% din media UE, cel mai inalt nivel in randul tarilor din Uniunea Europeana care au fost comuniste (alaturi de Slovenia). 9 state UE foste comuniste au insa preturi mai mici, printre care: Bulgaria (50% din media UE), Ungaria, Croatia, Letonia (60%), Polonia (62%).

In ceea ce priveste costurile finale ale gospodariilor (HFCE), Romania este pe penultimul loc in Uniunea Europeana: 51% din media UE. Doar in Bulgaria sunt costuri mai mici ale gospodariilor: 47% din media UE. In Ungaria, HFCE ajunge la 57% din media Uniunii Europene.

Aceste costuri sunt mai mari decat in Romania in unele tari candidate la aderarea la UE, cum sunt Muntenegru (54% din meia UE) sau Turcia (61%).

In Uniunea Europene, cele mai mari niveluri ale acestor costuri pe gospodarie se inregistreaza in Danemarca (136% din media UE), Marea Britanie (133%) si Irlanda (122%).

HFCE cuprinde costurile gospodariilor cu bunuri si servicii, chirie si alte cheltuieli ale traiului zilnic, care pot fi diferite de la o tara la alta in functie de obiceiurile de consum si de particularitatile culturale.

clic pentru a extinde

Aceste costuri nu sunt raportate la puterea de cumparare.

In anul 2015, Romania a urcat un loc in clasamentul european al consumului individual efectiv, un indicator care masoara statistic bunastarea materiala a populatiei. Datele, publicate in decembrie 2016 de Eurostat, se refera la anul 2015 comparativ cu 2014.

In anul 2015, Romania a inregistart un consum individual efectiv (AIC) egal cu 59% din media Uniunii Europene. Astfel, Romania este pe antepenultumul loc in randul celor 28 de state UE, in fata Croatiei (58%) si Bulgariei (53%).

In schimb, in privinta produsului intrn brut pe cap de locuitor, raportat la puterea de cumparare (PIB per capita PPS), Romania a ramas pe penultimul loc in UE si in anul 2015, cu un procent de 57% din media UE. Procentajul este totusi in crestere fata de anul 2014, cand tara noastra inrgistra PIB per capita PPS de 55% din media UE.

Bulgaria este sub Romania, 47% din media UE, iar Croatia este un loc deasupra, cu 58% din media UE.