Discutam cu un amic la o bere zilele trecute despre cateva dintre surprizele pe care ni le rezerva 2008 la capitolul Internet. Una dintre idei priveste turnura sa zicem “interesanta” pe care astept sa o ia infractionalitatea electronica in Romania în anul care urmeaza si anume "importul de tepe" sa echilibreze exportul deocamdata excedentar.

Pana acum, Romania a fost majoritar generatoare de furtisaguri pe net avand ca tinta cetateni ai tarilor mai bogate si mai bine informatizate. Din anumite motive pe care prefer sa nu le discut acum, tara noastra este o pepiniera foarte prolifica pentru tot soiul de potlogari informatici mai mult sau mai pusin iscusisi.

Vanzatori de marfa fictiva pe Ebay si nu numai, romanii sunt cei mai “tari” distribuitori de produse second hand: laptopuri, iPod-uri, camere foto, telefoane mobile si chiar masini inexistente, folosind pentru sumele mai mari site-uri de escrow* care funcsioneaza doar cateva zile. Tot Romania este si sursa a numeroase tentative de santaj de genul “trimite x mii de $ prin Western Union sau iti dau jos site-ul pentru o saptamana”.

Citeste integral si dezbate pe blogul lui Adrian Spinei