Corespondenta de la Praga

​VIDEO INTERVIU Aceleasi branduri de alimente, calitate mai scazuta in Europa Centrala si de Est? Ministru adjunct din Cehia: Cautam aliati in Romania pentru a combate aceasta practica

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Vineri, 24 februarie 2017, 8:16 Economie | Consumator


Acelasi brand, calitate diferita in est fata de vest
Foto: Hotnews
​Autoritatile din Cehia cauta aliati in Romania si in alte state care au aderat recent la Uniunea Europeana pentru a combate practica unor branduri internationale de a vinde produse de calitate mai slaba in Europa Centrala si de Est in comparatie cu produsele similare din Europa de Vest, a declarat ministrul adjunct al Agriculturii din Cehia, Jiri Sir, intr-un interviu video acordat HotNews, la Praga.

Ofciali din Cehia, Slovacia, Ungaria si Bulgaria au reclamat, de-a lungul timpului, faptul ca produse vandute in aceste tari sub branduri internationale sunt de calitate mai slaba decat produsele similare vandute in Europa de Vest.

Cehii au invocat si un studiu efectuat de Universitatea Ceha de Chimie, in care se arata ca anumite produse internationale au compozitii diferite in Cehia fata de cele din Germania. Cu toate acestea, demersurile facute la Comisia Europeana nu au dat dreptate autoritatilor cehe.

Ministerul Agriculturii de la Praga nu s-a lasat, insa, si a demarat deja un nou studiu, care sa aduca, eventual, dovezi in sustinerea teoriei calitatilor diferite ale acelorasi branduri.

"Da, cautam aliante. Odata ce vom avea rezultatele, le vom prezenta in Grupul Visegrad Plus, inluzand Romania, Bulgaria, Slovenia. (...) Suntem putin nemultumiti de situatia din Uniunea Europeana, ca nu am primit nicio reacte pozitiva la cererea noastra, dar poate este din cauza faptului ca nu am explicat mai bine despre ce este vorba" - a spus ministrul adjunct al Agriculturii din Cehia, Jiri Sir, in interviul pentru HotNews.


Video realizat cu echipament Nikon  / Operator: Alexandru Radulescu

HotNews.ro:
Spuneti-mi va rog despre diferentele de calitate dintre produsele acelorasi branduri, in Cehia si in tari din Europa de Vest.

Jiri Sir: Ceea ce am vazut, de-a lungul unei lungi perioade este situatia in care, in Cehia, produse vandute de anumite companii sub anumite branduri sunt diferite in ceea ce priveste caliatea sau compozitia fata de produsele similare vandute de regula in tarile vest-europene. Nu sunt toate produsele. Conform unei cercetari facute in Cehia si Germania, de exemplu, o treime dintre produsele de acelasi brand sunt de calitate inferioara in Cehia.

HotNews.ro: In calitate de consumator ati observat dumneavoastra aceasta diferenta in piata?

Jiri Sir: Da, absolut. Eu am trait in Belgia si in Europa de Vest timp de 10 ani, asa ca eu cred ca pot comenta despre cum este sa cumperi produse in Europa de Vest si cum este sa cumperi in Europa Centrala si de Est. Si, in mod clar, vezi rezultatele, le simti. Ni s-a spus ca este ca urmare a preferintelor si gusturilor consumatorilor, dar cand vorbesc cu familia mea, cu colegii mei, nimeni nu vrea aceste produse de calitate inferioara.

HotNews.ro: Ne puteti da unele exemple?

Jiri Sir: Da. Avem un studiu al Universitatii Cehe de Chimie, dar pregatim, de asemenea, studii mai complexe. Vrem sa facem o cartografiere a produsele vandute in Cehia si in jurul Cehiei si pregatim o licitatie publica, in aceasta perioada, pentru ca ne dorim sa facem acest studiu intr-un mod corect, pentru a nu putea sa ne spuna nimeni: "Uite, ati vrut sa aveti anumite rezultate, noi o sa punem pe altcineva sa faca cercetari". Nu se poate asa. Pregatim o licitatie publica si aceasta va desemna o companie sau un consortiu de firme care sa faca o cercetare destul de substantiala asupra calitatii, compozitiei si a preturilor produselor din Cehia.

Din rezulatele pe care le-am vazut pana acum, de exemplu in cazul unei margarine, continutul de grasime este de 60% in Cehia, iar in Germania este de 70%.

Mai sunt si diferite bauturi racoritoare, o categorie de produse in care calitatea inferioara este foarte des intalnita, in Cehia aceste produse contin zahar, dar si fructoza, glicozide steviolice, pe cand in Germania au numai zahar.

M-ati intrebat in calitatea mea de consumator, nu de ministru-adjunct al Agriculturii. Pot sa va spun ca anul trecut am cumparat o bautura racoritoare si nu mi-a placut gustul. Imediat am intors sticla si am vazut compozitia si nu avea zahar. Eu beam acest produs sin Europa de Vest si avea zahar si imediat am observat diferenta mare intre gusturi. Eu sunt convins ca nu este vorba de preferintele consumatorilor cehi.

In alte cazuri, sotia mea s-a infuriat cand a cumparat conserve de pește (in Cehia), pentru ca in Europa de Vest primesti pește de calitate. Ce primesti aici sunt numai bucățele mici de peste si nu poti sa le gatesti.

HotNews.ro: Domnule ministru-adjunct, care sunt butoanele pe care le va apasa guvernul ceh, in tara dumneavoastra si la nivel european? Care sunt procedurile?

Jiri Sir: Trebuie sa discutam butoanele corecte pe care sa le apasam, pentru ca la nivel european, Comisia Europeana nu a actionat pana acum. Cand am ridicat aceasta problema la nivel european, am auzit de fiecare data ca este vorba de preferintele consumatorilor, de piata unica europeana, ca nu trebuie sa intervenim, ca trebuie sa lasam lucrurile asa etc. Nu suntem multumiti de aceste raspunsuri, asa ca ministrul Agriculturii a demarat acest studiu despre care v-am spus. Si asteptam sa vedem rezultatele. Mai intai avem nevoie de o cercetare solida si apoi vom cauta solutiile mai departe.

Am putea invoca Directiva privind protectia consumatorilor sau altceva, dar pentru noi este important acum sa demonstram clar faptul ca avem calitate inferioara in Europa Centrala si de Est, de fapt in noile state membre UE in gneral, si ca aceasta nu este din simpla intamplare, ci pentru ca anumite companii vor sa faca economii pe socoteala noastra ca consumatori.

Am auzit recent o remarca: poate ar trebui sa comparam costurile de productie. Si noi credem ca vom descoperi ca in noile state membre costurile de productie sunt mai mici decat in Europa de Vest.

HotNews.ro:
Dar preturile produselor din rafturi?

Jiri Sir: Am vazut unele comparatii. Si de fapt ceea ce am vazut este ca atunci cand produsul este de calitate inferioara - sau sa spunem compozitie diferita, desi eu o percep ca fiind calitate inferioara - este cel mai probabil mai ieftin in Cehia. Cand produsul are aceeasi calitate (ca in Vest - n.r.) - sa spunem poate mai mult de jumatate din produse - pretul este mai mare in Cehia decat in Germania. Si daca te uiti la salariul mediu din Cehia si la cel din Germania, este o mare diferenta. Deci este destul de ciudat sa vezi acelasi produs vandut la noi in tara la preturi mai mari decat in Germania.

HotNews.ro:
Ungaria si Slovacia au anuntat pozitii similare cu a dumneavoastra. Va coordonati actiunile in Europa cu aceste tari?

Jiri Sir:
Da, intr-adevar. Stiti ca Cehia, Slovacia, Ungaria si Polonia formeaza Grupul Visegrad si acest grup se intruneste in format larg cu anumita periodicitate. Si Bulgaria, Romania si Slovenia sunt invitate de obicei. Deci am discutat acest subiect de cateva ori, stim ca cei din Bulgaria au anuntat rezultate asemanatoare in Europa, fara niciun succes. Si cred ca acum trebuie sa fim foarte bine pregatiti pentru discutii la nivel european, pentru a dovedi ca ceea ce se intampla aici nu este corect si ca trebuie rezolvat la nivelul Uniunii Europene.

HotNews.ro: In Romania, de exemplu, ati avut discutii cu omologii dumneavoastra privind aceste probleme?

Jiri Sir:
Da. Nu va pot spune acum cand in ce zile am avut acele discutii. Dar am avut cateva discutii si vom mai avea discutii imediat dupa ce vom avea rezultatele studiului nostru.

HotNews.ro
: Deci cautati aliati pentru a insista mai departe la Bruxelles?

Jiri Sir:
Da, cauatm aliante. Odata ce vom avea rezultatele, le vom prezenta in Grupul Visegrad Plus, inluzand Romania, Bulgaria, Slovenia, avem o comparatie foarte buna cu aceste tari. Deci credem ca este momentul sa revenim cu acest subiect. Suntem putin nemultumiti de situatia din Uniunea Europeana, ca nu am primit nicio reactie pozitiva la cererea noastra, dar poate este din cauza faptului ca nu am explicat mai bine despre ce este vorba. Bineinteles, intelegem ca in UE 15 (membrii vechi ai UE - nr.) producatorii fac produse de calitate , iar consumatorii primesc produse de calitate, deci in aceste tari acest subiect nu exista. Dar pentru noi, trebuie sa se discute in UE, pentru ca afecteaza consumatorii cehi.

HotNews.ro: Pe de alta parte, toate aceste acuzatii ar putea fi vazute ca un discurs populist si nationalist indreptat impotriva companiilor si brandurilor straine. Cum ati comenta asta?

Jiri Sir:
De ce ar fi acest subiect nationalist sau populist?

HotNews.ro: Unii oameni putea crede ca dumneavoastra luati la tinta companiile si brandurile internationale.

Jiri Sir:
Dar pe noi nu ne intereseaza companiile internationale. Pe noi ne intereseaza calitatea produselor si protectia consumatorilor cehi. Asa ca, daca aceste companii vand produse de aceeasi calitate in tarile lor, la aceleasi preturi, nu am mai spune nici noi nimic. De ce sa pornim noi un razboi impotriva companiilor internationale? Nu are sens. Ce am primi in schimb?! Nimic.

Bineinteles, noi le spunem consumatorilor cehi: Daca voi cumparati produse cehesti, locale, regionale, va sustineti producatorii vostru, vecinii, veti ajuta locurile de munca, veniturile din taxe la buget, deci este foarte bine. Dar, pe de alta parte, aici vorbim despre calitate. Si va asigur ca sunt diferente de calitate, ca aceste diferente nu sunt in favoarea consumatorului ceh si cerem macar egalitate. Atata tot.

HotNews.ro:
Bine, dar ce spuneti despre brandurile cehe, de exemplu renumitele sortimente de bere, credeti ca au calitati diferite in Cehia, in alta parte, de exemplu, in Romania?

Jiri Sir: Berea ceha este un foarte bun exemplu, pentru ca este o denumire intregistrata in Uniunea Europeana, sub cerinte foarte stricte. Deci oricine produce bere in Cehia si vrea sa o numeasca "bere ceha" si sa o exporte ca atare trebuie sa intruneasca toate cerintele din specificatiile produsului. Deci trebuie sa fie produsa prin metoda traditionala a decoctului , nu prin infuzie, trebuie sa aiba toate aceste materii prime, ca maltul, hameiul si toate celelalte. De fiecare data cand vezi bere ceha, denumita ca atare, trebuie sa fie conforma pe deplin acestor cerinte. Si este supravegheara permanent de autoritatile de piata. Deci nu as putea sa vad niciun exemplu de producator de-al nostru care sa exporte bere inferioara. Nu.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7136 vizualizari

 • -3 (21 voturi)    
  din categoria vantoarea de multinationale (Vineri, 24 februarie 2017, 8:27)

  Hans Metter [utilizator]

  eu nu sunt atat de convins de diferenta de calitate. sunt sigur ca sunt si diferente dar nu sunt in proportie covarsitoare. Cred ca vorbim aici de un mit. Am trait si in tari din europa de vest si nu am sesizat diferente uriase la brandurile internationale... Intr-adevar o branza sau o sunca locala poate fi exceptionala dar nu de produsele traditionale vorbim.

  In plus consumatorul are puterea sa aleaga. Poti cumpara lucruri produse in romania si castigi de 2 ori: consumi produse mai calitative (daca asta crezi) si ajuti economia locala
  • +8 (10 voturi)    
   Nu e vorba de multinationale (Vineri, 24 februarie 2017, 10:32)

   Arh. [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

   Problema asta se poate intalni si la brandurile locale.

   Trebuie luate lucrurile punctual si vazut ce nu e in regula. Am constatat si eu diferente, astea sa vad foarte usor, cumperi un produs din Olanda, de exemplu, si acelasi produs din Romania, te uiti pe eticheta si-l bagi si-n laborator daca vrei, nu e greu de constatat, daca se vrea.

   Deci lucrurile trebuie indreptate cat mai repede, dar nu este bine daca aceste probleme punctuale sunt folosite politic.
  • 0 (6 voturi)    
   Produs in Romania? (Vineri, 24 februarie 2017, 10:59)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

   Ce, magiun Topoloveni (prune fierte) cu 60 lei kila?
  • +1 (1 vot)    
   usurel (Miercuri, 10 mai 2017, 1:34)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

   pe laptopul meu Toshiba scrie: "Made for Emerging EMEA Region"; iti dai seama, sper, ca nu la Europa de Vest se refera si nici la Japonia
 • +3 (15 voturi)    
  Sa mergem in CSI, ca e aproape Rusia, (Vineri, 24 februarie 2017, 8:28)

  dexpropriat [utilizator]

  Ne furnizeaza ei mancare, daca le mai ramane din ce fura de la noi, si ne dau si de munca la canalul Dunare-Volga. Trebuie doar sa atacam UE. E atat de simplu !
  • +5 (11 voturi)    
   ce treaba are CSI cu UE (Vineri, 24 februarie 2017, 11:58)

   xanti [utilizator] i-a raspuns lui dexpropriat

   Toata aceasta mizerie legata de calitatea produselor este legata de PROFIT.
   Companiile vor profit dar cand ai salarii de 300 e nu poti vinde un produs scump si atunci le vinzi RAHAT.
   • -4 (6 voturi)    
    au unii doar spamul "Rusia' in cap... (Vineri, 24 februarie 2017, 12:11)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui xanti

    ar trebui sa si dea un reinstall
 • -9 (17 voturi)    
  hm....? (Vineri, 24 februarie 2017, 8:36)

  king david hotel [utilizator]

  Adica multinationalele alea care dau serviciu romanilor le vand si mancare de rahat pe bani multi?
  Nu se poate! Multinationalele trebuie primite cu bretele deschise, fac locuri de munca pentru sclavi....aaaaa, adica muncitori romani cu salariul minim pe economie!
  • 0 (6 voturi)    
   Ok dar... (Vineri, 24 februarie 2017, 11:54)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui king david hotel

   .... multinationalele dau leafa min pe economie la personalul de jos pt. ca legea tembela din Ro permite asta. Deci politicienii vanduti sunt vina no. 1.
 • +6 (8 voturi)    
  evident ca sunt diferente (Vineri, 24 februarie 2017, 8:43)

  gica pantalon [utilizator]

  si nu doar la produse alimentare. eu m-as interesa si de calitatea scazuta a chestiilor produse chiar in tara
  • +9 (9 voturi)    
   Intradevar (Vineri, 24 februarie 2017, 10:38)

   coor [utilizator] i-a raspuns lui gica pantalon

   unele marfurile alimentare si nealimentare produse in tara de branduri internationale difera fata de cele produse la origini(ex. coca si pepsi , detergenti , sapunuri ) ; dar la fel este pentru chinezarii , doar totul e made in China ; am avut ocazia sa port imbracaminte facuta pentru americani si pot spune ca sunt de calitate exceptionala . Tol e sa pretinzi calitate , insa la noi "merge si asa ' ! si inca noi ne multumim cu produse ieftine , care bineinteles sunt mai slabe calitativ ,ca suntem saraci !
 • -7 (15 voturi)    
  Nu astea arau multinationalele slavite de (Vineri, 24 februarie 2017, 8:46)

  xrogo [utilizator]

  strada progresista si protestatara?
 • +1 (7 voturi)    
  romanii nu misca nimic?! (Vineri, 24 februarie 2017, 8:48)

  liviu_ [utilizator]

  sau psdu e primu cand e vorba de chestii care le aduc voturi... cand e vorba sa aiba grija pe bune de sanatatea oamenilor.... p****
 • +4 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 24 februarie 2017, 8:57)

  [anonim]

  • +2 (2 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 24 februarie 2017, 15:31)

   [anonim] i-a raspuns lui

   • -2 (4 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 24 februarie 2017, 17:01)

    [anonim] i-a raspuns lui

 • +4 (12 voturi)    
  Cam ciudata abordarea (Vineri, 24 februarie 2017, 9:02)

  fanegr1ja [utilizator]

  Daca sunt suspiciuni se facea control. In urma controlului apareau fapte, cifre, nume.

  Abia apoi mi se pare normal sa vi si sa dai cu bata. A dat exemplul cu margarina. Bun, dar ce companie sau care dintre companii si ce produse anume sunt neconforme sau inregistreaza diferente.

  Asa, oricine poate spune de categorii de produse, inducand neincredere, fara a da defapt dovezi ale afirmatiilor.

  Pe principiul mai intai facem scandal iar apoi vedem daca am avut dreptate.
 • +9 (13 voturi)    
  metehne vechi (Vineri, 24 februarie 2017, 9:17)

  Radu_Luci [utilizator]

  mulţi umblă la reţetă ca să iasă produsu' mai ieftin. s-a mai dezbătut subiectu' şi cei de la Milka au recunoscut că aşa fac. la sărăcia de prin Est nu poţi veni cu ciocolată Cadbury originală sau cu Heineken la fel de orginală, pentru că ar costa mai scump şi s-ar vinde mai puţin. la fel, deschiderea unor linii de producţie în RO nu-i întotdeauna rentabilă, aşa că ni se livrează precum în colonii. pe de altă parte, producători locali nu (prea) mai avem, aşa că doar ne facem şi noi că ne oţărâm la vestici în frunte cu Orban (să recunoaştem, el a dat tonul de data asta). însă ungurii au venituri de două ori mai mari decât noi aşa că vor fi mai puţin interesaţi din punct de vedere al preţului decât noi şi mai degrabă de calitate.
  • +1 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 24 februarie 2017, 15:36)

   [anonim] i-a raspuns lui Radu_Luci

   • +2 (2 voturi)    
    corect, cererea/oferta (Vineri, 24 februarie 2017, 21:33)

    Radu_Luci [utilizator] i-a raspuns lui

    și eu aș vrea măcar din când în când „să mă respect” cu ceva bun - și, într-adevăr, trebuie să mă dau peste cap să găsesc. altfel, profitul dictează asta. adică rezultatul cererii și ofertei. asta se vede în orice supermarket: mai întâi se epuizează stocurile cu marfă ieftină. și, da, schimbarea numelui produsului ar fi o idee bună.
 • +10 (10 voturi)    
  Problema reală (Vineri, 24 februarie 2017, 9:23)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Întrebarea e: de ce lumea cumpără asemenea produse de calitate îndoielnică? De ce mass media (și instituțiile abilitate) nu informează populația.

  Ciudat este că nu se spune că aceeași situație se întâlnește și la producătorii autohtoni. Comparați Salamul de Sibiu produs la Brașov sub marcă proprie, cu cel al aceluiași producător ambalat sub marca Billa și veți constata calitatea mai mult decât îndoielnică a celui din urmă. De ce? Sau comparați ce se comercializează sub marca Clever cu produsele fabricanților originali ca să vă dați seama de unde provin prețurile „atrăgătoare”. Ca să nu mai amintesc d berea produsă IN ROMANIA de branduri celebre si care e poșircă in comparatie cu produsul original.

  Dincolo de problema prețului, importantă într-o tară săraca si jefuita on mod constant, se pare ca nu avem nici standarde europene de calitate, nici laboratoare de testare, nici institutii decise sa isi apere proprii consumatori. Sau, daca le avem, acestea sunt corupte si la cheremul mafiilor alimentare din Estul Europei care actioneaza liber si nestingherit.
 • +11 (15 voturi)    
  ROMANIA... (Vineri, 24 februarie 2017, 10:02)

  schroedinger [utilizator]

  Nu este in stare sa faca o analiza chimica!
  Nu exista un laborator recunoscut care sa fie dotat si sa faca analize recunoscute la nivel european.
  Noi nu sumtem in stare sa controlam calitatea salamului la un producator, dar sa mai impunem niste standarde!
  Romania este un stat in stare de disolutie, iar cei care conduc acum Romania, sunt niste nenorociti!
  Lumea este prea indobitocita si orbita cu cativa zeci de lei la pensii si salarii, ca sa mai fie interesata de calitatea vietii.
  De fapt Romania nu stie ce vrea sa faca si incotro se indreapta!
 • +1 (11 voturi)    
  Da, are dreptate (Vineri, 24 februarie 2017, 10:03)

  Ochiana [utilizator]

  la noi nimeni nu a indraznit sa spuna adevarul asta....desi am simtit-o pe pielea noastra.
  Un exemplu ar fi produsele Coglate-Palmolive...Dupa Revoluti au cumparat nsite fabrici din Romania. Pasta de dinti Super Cristal se vindea sub brandul Colgate si te asteptai la calitatea unui produs din Occident. Candcolo era acelasi shit pe care il cumparam inainte dar cu brandul COLGATe si binenteles mai scumpa.

  Ar trebui sa ne raliem acestei initiative pentru ca noi romanii simtim shit ul asta din plin de zeci de ani.
 • 0 (12 voturi)    
  calitate (Vineri, 24 februarie 2017, 10:15)

  nimrod [utilizator]

  Se lucreaza, vad, intens, la subrezirea pe mai departe a UE.
  • -1 (7 voturi)    
   Daaaa. Rusine, Rusia! (Vineri, 24 februarie 2017, 10:51)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui nimrod

   ----
   • +3 (9 voturi)    
    Rusia (Vineri, 24 februarie 2017, 11:19)

    nimrod [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

    Acu' vreo doua saptamani, de exemplu, Viktor Orban declara ca structura productiei agricole a Ungariei se preteaza mai bine la exportul in Rusia, nu in UE. De ce n-ar merge bine si rosiile de Teleorman pe ruble, n-asa? Ce tot atata euro ? Din Vest sa vina doar BMW-urile pentru jmecheri.
    • +2 (6 voturi)    
     HU si vestul (Vineri, 24 februarie 2017, 11:52)

     Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui nimrod

     Hai lasa. Dincolo de jocul de glezne anti-vest HU coopereaza perfect cu vestul, Ca HU e plina de uzine Audi, Opel si VW care fac masini intregi , nu doar piese.
    • +3 (3 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Vineri, 24 februarie 2017, 15:39)

     [anonim] i-a raspuns lui nimrod

  • +2 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 24 februarie 2017, 15:37)

   [anonim] i-a raspuns lui nimrod

 • +1 (9 voturi)    
  La nivel european (Vineri, 24 februarie 2017, 10:25)

  Toni_Romania [utilizator]

  Cam 70% din marfa ce intra in marile porturi europene vine din China unde e facuta de corporatii celebre vest instalate acolo si care produc acolo stifturi cu pret productie de trei ori mai mic.
  Adica produse proaste sub brand celebru.
  La un amic HDD de la un Dell made in china i-a crapat in 6 luni.
  Problema e globala.
 • -3 (7 voturi)    
  falsa problema, ca sa ne devieze atentia (Vineri, 24 februarie 2017, 10:54)

  Toni_Romania [utilizator]

  NU "calitatea slaba a mancarii"e problema no. 1 in tara. Problema no. 1 a tarii este ACCESUL ROMANILOR LA MANCARE. Ca oficial cica 200.000 copii se culca nemancati in fiucare seara. Ce ar mai manca ei seara o pizza din aia "de calitate inferioara".....
  Cca 80% din romani cu venit sub 1000 lei la preturi de Ue, AIA e problema.
  • +8 (8 voturi)    
   Exemplu (Vineri, 24 februarie 2017, 11:45)

   Arh. [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   Un mare lant de supermarketuri de la noi a recunoscut ca vinde produse in Romania mai scump ca in alte tari, argumentul fiind "piata imi permite sa fac asta". Reclamatia a fost facuta de un polonez in vizita in Ro, daca imi aduc bine aminte.
   • -3 (7 voturi)    
    Profit multinationale vest (Vineri, 24 februarie 2017, 11:49)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Arh.

    Pai daca vand mai scump ca in Vest si dau la personalul de jos leafa min pe economie (ca legea tembela din Ro permite asta), ne mai miram cum de au asa profit pe plantatia Romania???

    PS- Deci: Rusine Rusia! Nu?
   • 0 (4 voturi)    
    Clarificari (Vineri, 24 februarie 2017, 12:07)

    Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Arh.

    Sa ne spuna polonezul si cit e impozitata munca la el, cit e la noi. Cit costa transportul acolo si cit costa sa transporti ceva din Occident pe soselele părăginite ale României? Cât e spaga in Polonia si ce zeciuiala se ia in Romania? Cum isi fac planurile de afaceir supermarketurile in Polonia, si cum si le fac aici, unde legislatia fiscala se schimba peste noapte si de 5-6 ori pe an. Câtă marfă locală e in Polonia si la ce preturi de prodicator, si câtă poate fi achiziotinata din Ro - la preturi mult mai mari. Etc.
  • +1 (1 vot)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 25 februarie 2017, 7:46)

   [anonim] i-a raspuns lui Toni_Romania

 • +12 (12 voturi)    
  Mai voi intelegeti articolul? (Vineri, 24 februarie 2017, 12:01)

  LaCocaLoca [anonim]

  Eu cred ca unii nu au inteles articolul. De ex Ochii_pe_voi care nu intelege ce-i aia private label. Multe companii - sa zicem cea care face Salam de Sibiu dar si altele, Nivea de exemplu - produc private labels pentru marile magazine, adica un produs - salam, gel de dus, crema - care sa se vanda la pretul de dumping la care vrea reteaua de magazine Billa sa-l vanda. Sigur ca intre salamul Clever si originalul Salam de Sibiu exista diferente si asta e OK, de-aia Cleverul e asa ieftin. Dar nu poti sa faci confuzie intre ele, fiecare are o alta eticheta. Problema e ca producatorii vand produse care aparent sunt la fel, cu aceeasi denumire si acelasi ambalaj si aceleasi pretentii, dar cu compozitii si calitate diferita.

  Ungurii au calculat ca in flacoanele cu piper intreg Kotanyi de ex procentajul de boabe frumoase intregi este mult mai mare in Vest decat pentru piata de Est unde sunt mai munt boabe sfaramate, fragmente etc.

  Eu locuiesc in Cehia si pot sa spun ca Nutella vanduta in Cehia in mod normal, care este fabricata in Polonia, este un fel de grasime aromatizata si nu-i buna nici sa-ti faci pantofii cu ea. Dar la Lidl vand Nutella de fabricatie germana si acolo calitatea este alta. Iar in Italia de unde provine are si mai multa cacao si ceva unt veritabil de cacao nu numai ulei de palmier hidrogenat si alte asemenea porcarii. Au intrebat pe careva ini Cehia daca prefera ulei de palmier hidrogenat in loc de unt de cacao si a zis ca da? Ma foarte indoiesc! Si au avut tupeul sa se supere ca o faimoasa actrita ceha a declarat in cadrul unei emisiuni de divertisment ca a primit cadou o cutie de bomboane Ferrero, s-a uitat pe dos, a vazut ca e fabricata in Polonia si a aruncat-o direct la cos...
 • +1 (3 voturi)    
  Studiu comparativ pateu ro vs import (Vineri, 24 februarie 2017, 15:58)

  Rogue [utilizator]

  Nu stiu cat de reprezentativ este dar exista un studiu comparativ in cazul pateurilor, cat pateu este la 100gr. Rezultatele confirma, in mare masura, ce sustin cele patru tari, produsele din import, in majoritatea cazurilor, contin mai putin ficat decat brandurile cunoscute romanesti.

  http://www.apc-romania.ro/ro/i-studiu-despre-pateul-de-ficat/Mzg3LTE.html
  • 0 (0 voturi)    
   bun si cine il obliga pe roman (Vineri, 24 februarie 2017, 20:15)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Rogue

   sa cumpere acel pateu de import? Cata vreme nu isi fac reclama mincinoasa au dreptul sa vanda fix car vor romanii sa cumpere!
   Pe de alta parte nu inteleg exprimarea "cat pateu este la 100gr" Poate e vorba de cat ficat, sau cata carne fiindca in 100 gr pateu vor fi intotdeauna 100 gr pateu, indiferent ce inseamna pateu.
   PS uite topul din link aici- de unde draci se trage concluzia ca alea din import au mai putin ficat nu inteleg -In locurile 1-5 e doar un pateu romanesc.
   Top 10 pateuri de ficat de porc după conținutul de ficat în 100 grame produs -
   1. Tulip (Danemarca)- 46% ficat în 100 grame produs
   2. Bucegi (Scandia) – 45% ficat în 100 grame produs
   3. Ardennes (Mega Image) – 41% ficat în 100 grame produs
   4. Campagne (Franța) – 40% ficat în 100 grame produs
   5. Zimbo – 31% ficat în 100 grame produs
   6. Antrefrig (Hame), Moldova în bucate (Vascar) – 30% ficat în 100 grame produs
   7. Campagna (Franța) – 29,38% ficat în 100 grame produs
   8. Viva (Scandia), Vascar – 26% ficat în 100 grame produs
   9. C+C – 25,6% ficat în 100 grame produs
   10. Auchan, Jensen’s (Germania) – 25% ficat în 100 grame produs
 • 0 (0 voturi)    
  exemplu concret (Miercuri, 10 mai 2017, 1:35)

  srpc [utilizator]

  spalati intai cu un detergent cumparat din Vest si apoi cu aceeasi marca vanduta aici; diferenta este enorma.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by