Acelasi brand, calitate diferita? Institutii din Romania au prelevat alimente din Germania, Olanda si Belgia
Angajatii trimisi de Ministerul Agriculturii, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) au prelevat 29 de probe din alimentele din Maastricht (Olanda), Aachen (Germania) si Bruxelles (Belgia) in perioada 19-26 iunie.
Scopul este acela de a realiza un studiu comparativ in ceea ce priveste produsele alimentare susceptibile de dublu standard, potrivit MADR.
Actiunea a vizat preparate din carne, din lapte, conserve de peste si ciocolata.
Corespunzator, au fost prelevate probe similare si din Romania, de la comerciantii vest-europeni care au afaceri si aici: Lidl (Germania si Olanda), Kaufland (Germania), Delhaize (Belgia, care detine Mega Image in Romania).
Probele au fost transmise spre analiza comparativa Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara Bucuresti, apartinand ANSVSA.
Actiunea a avut loc dupa ce ministrul Agriculturii, Petre Daea, a trimis la inceputului lunii aprilie o scrisoare pe aceasta tema omologilor sai din Olanda, Germania si Belgia.
"Sa fie foarte clar: nu putem, nu avem competenta legala de a preleva probe pe teritoriul altui stat. Pentru a ajunge in aceasta faza, am adresat omologilor din 5 state - Germania, Italia, Belgia, Olanda si Franta - o scrisoare prin care ii rog sa ne dea posibilitatea ca expertii nostri, impreuna cu expertii dumnealor, sa preleveze probe in asa fel incat sa le putem compara", a spus Daea, intr-o conferinta de presa, in 10 aprilie.
Reamintim ca mai multe state est-europene, printre care Ungaria, Cehia si Slovacia, au reclamat la Bruxelles existenta unor standarde duble ale companiilor care produc marfuri livrate atat in Estul, cat si in Vestul UE.
Cehia va presa Uniunea Europeana sa interzica vanzarea de produse alimentare inferioare in estul Europei sub acelasi brand ca mancarea mai buna disponibila in cele occidentale, a spus ministrul ceh al agriculturii, potrivit Reuters.
O dezbatere similara a existat in Parlamentul European in urma cu cativa ani, cand europarlamentarii au abordat problema intr-o dezbatere referitoare la o intrebare pusa de eurodeputata Elena Oana Antonescu (Romania), de la Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat).
Intr-un schimb de opinii din cadrul comisiei pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara, reprezentantul Comisiei Europene, Jerome Lepeintre, a aratat ca producatorii schimba ingredientele in functie de puterea de cumparare, gusturile si traditiile din diferite tari (de exemplu, Nutella este mai solida in Germania decat in Franta, deoarece in Franta painea este mai putin rezistenta decat in Germania).
Ministerul Agriculturii de la Praga a demarat un nou studiu, care sa aduca, eventual, dovezi in sustinerea teoriei calitatilor diferite ale acelorasi branduri.
"Da, cautam aliante. Odata ce vom avea rezultatele, le vom prezenta in Grupul Visegrad Plus, inluzand Romania, Bulgaria, Slovenia. (...) Suntem putin nemultumiti de situatia din Uniunea Europeana, ca nu am primit nicio reacte pozitiva la cererea noastra, dar poate este din cauza faptului ca nu am explicat mai bine despre ce este vorba" - a spus ministrul adjunct al Agriculturii din Cehia, Jiri Sir, intr-un interviu pentru HotNews.

Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 de hectare, dotat cu teren de hochei, tunele spre Marea Neagră și podgorii VIDEO
Ultimele ore la Casa Albă: Trump l-a grațiat pe fostul său consilier Steve Bannon, acuzat de fraudă- UPDATE
Ursula von der Leyen: După patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Imaginea de moment a luptei pentru putere în PNL: Liberalii caută un succesor pentru Orban, dar nu vor un blitzkrieg / Un nume, totuși, este vehiculat
Daca in celelalte tari estice au fost observate neconcordante si numai in Romania neconcordantele vor disparea, este clar ca o colectare de probe cu "oficiali europeni" este o mare porcarie.
Nu este vorba de o colectare de probe din fabrica, este doar umplerea unui "cos de cumparaturi" si o comparatie de calitate a produselor. Este imposibil sa fie ilegal asa ceva.
Probabil produsele au si preturi mai mici ca in vest, deci, important e sa nu fii pacalit, sa crezi ca dai banii pe ceva, si sa primesti calitate mai proasta.
Altfel, doar nu te astepti ca la pret mai mic sa primesti aceeasi calitate ca in vest.
Plus ca e foarte greu de comparat, materia prima difera de la un loc la altul. Spre ex: coca cola se face cu apa de Romania, nu cu apa de Franta sau Germania, nu au cum sa fie produse identice.
Ar fi interesant daca cei care fac aceste verificari sunt interesati si daca combustibilii de la benzinariile Gazprom de ex, sunt de aceeasi calitate cu cei din Rusia, sau sunt interesati doar de companiile vestice :)
Sau daca produse similare comercializate in Romania si produse in Romania sunt de calitate comparabila cu produsele straine: spre exemplu, carnea de porc produsa in Romania e de calitate similara cu carnea de porc import Franta? Aici e cheia. Degeaba imi spun ei ca in Franta calitatea carnii e mai buna decat cea pe care o exporta in Romania, daca cea produsa de fermierii romani este si mai proasta.
2. "Asa zisul dublu standard" este cunoscut deja pe o gama larga de produse, nu este niciun razboi inventat (de la tigari la masini...).
3. Chiar daca ar fi diferente de preturi, trebuie mentionat cand o diferenta de pret vine la pachet cu una de calitate, "ca sa stim si noi". Publicitatea spune ca este acelasi produs cu aceeasi calitate. Nu i asa?
4. NU este greu de comparat, este greu de realizat acelasi produs cu materiale de origine diferita. Standardele de calitate sunt clare, ca din cauza asta sunt standarde.
5. Discutia cu Rusia nu prea isi are rostul aici. Noi avem piata comuna cu UE, dar problema pusa pe combustibili este chiar interesanta. Ai dreptate.
6. Porcul din Romania nu trebuie sa fie ca porcul din Franta, sunt doua produse diferite. Aici se investigheaza o DISCRIMINARE pe piata a produselor CU ACEEASI SURSA, nu o comparatie intre produse cu surse diferite.
iN CONCLUZIE: n ai inteles nimic (scuzele de rigoare daca te simti jignit).
Sunt "sigur" ca atunci cand se promoveaza produsele romanesti, esti primul care ne explica cum merg regulile pietii comune UE:)
Fiind o piata libera, francezii au dreptul sa-ti vanda orice si la orice pret, atata timp cat se respecta standardele de calitate de pe piata respectiva, si cat timp nu esti mintit (adica produsul contine ce scrie pe eticheta). In rest, protectie anti-prost nu exista.
M-as astepta in schimb ca ANPC sa verifice toate produsele comercializate pe piata romaneasca (inclusiv cele romanesti, sau cele chinezesti sau cele rusesti), ca adera la aceleasi standarde inalte, si nu doar cele din Franta, Germania, Olanda, pentru ca fix aici este o discriminare.
Dar presupun ca in Dragonul Rosu nu e nevoie de aceste verificari, pentru ca acolo produsele sunt recunoscute ca fiind de calitate mult superioara celor din occident. Ce sustii tu este ca daca nu avem piata libera cu ei, e in regula sa ne vanda orice rahat, asa e?
Sau: inteleg ca rosiile romanesti crescute pe vata minerala sunt in regula, numai cele olandeze crescute la fel reprezinta o problema, asa e?
*conserva de ton in Franta contine numai muschiul intreg al pestelui (bucata bruta de aproximativ 150-200g) - aceeasi conserva importata din Franta si vinduta in C*** contine muschiul maruntit (resturi) - pretul fiind acelasi sau un pic mai mare la conserva de la noi.
*Pampers-ul vindut in Romania este cu vreo 2-3 generatii in urma celui vindut in UK / SUA de catre Procter la un pret identic sau mai mare decit in vest.
http://www.catavencii.ro/multinationalele-ne-aduc-noua-pace-branza-lapte-oua/
Mai vrei...baga un goagle
In afara cazului in care pe conserva de ton scrie ca e cu muschiul intreg si inauntru sunt de fapt oase (ceea ce eu ma indoiesc), explicatiile tale nu tin. Nu te obliga nimeni sa cumperi. Nici macar nu ai spus despre ce conserva e vorba, si daca e fix aceeasi gama.
Eu nu sustin ca firmele vestice sunt monumente de corectitudine, dar mi se pare ciudat ca sunt atacate in mod concertat (nu numai in Romania), facandu-se abstractie de produsele mai mult decat indoielnice care ne vin de la est, sau cele produse la noi.
*Conserva de ton este aceeasi ca marca / gramaj si in Franta si in Romania. Continutul este diferit. Lucrind in domeniu stiu cum arata produsul in Franta si cum in Romania.
*La Pampers din nou...in est se vinde un produs depasit tehnic (!!!) la acelasi pret ca unul "modern" din vest.
Uite aici ca sigur nu ai citit:
"Prima soluție o găsise P&G. În Rusia urmau să vândă scutece care, tehnologic, erau cu opt-nouă ani în urma celor din SUA sau Germania. Mai puține substanțe, design mai vechi, aproape aceleași costuri de producție, dar un aspect general mai ieftin, tocmai pentru a depăși impresia aia de produs scump. Nu se știa exact, dar e posibil ca prețul să fi urmat a fi ceva mai mic la început, urmând ca, în timp, el să se alinieze prețurilor Pampers la nivel mondial. La vremea aia, scutecele Pampers vândute în România erau doar cu două generații în spatele celor vândute în Germania, prețul era ceva mai mare, iar treaba noastră era să-i obișnuim pe ruși cu ideea că merită un produs mai slab decât nemții, la aceiași bani."
- Cine v-a trimis acolo!?
O sa inceapa propaganda ca francezii ne vand branza si cu mucegai si mai scumpa ca a noastra? :)
Dacă preţurile în occident sunt mai mari, întrebarea devine: ne-ar conveni să plătim preţuri mai mari pentru produse de mai buna calitate ?