Peste 3 milioane de persoane au murit din cauza consumului de alcool în 2016, echivalentul a 1 din 20 de decese la nivel global, potrivit unui nou raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), scrieCNN.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cele mai multe decese au fost cauzate de leziuni-28%, urmate de decesele cauzate de afecțiunile digestive -21% și de boli cardiovasculare-19% . Alte cauze au fost bolile infecțioase, cancerele, tulburările mintale și alte probleme de sănătate care pot fi atribuite consumului de alcool. Mai mult de 75% dintre aceste decese au fost înregistrate în rândul bărbaților, se spune în raport.

"Nivelul consumului de alcool continuă să fie foarte ridicat", a spus dr. Vladimir Poznyak, coordonator al OMS pentru gestionarea abuzului de substanțe.

Consumul de alcool a fost raportat ca fiind un factor cauzal în peste 200 de afecțiuni și boli. Aproximativ 237 de milioane de bărbați și 46 de milioane de femei din întreaga lume sunt afectați de tulburări datorate consumului de alcool, cea mai afectată zonă fiind Europa urmată de America.

Alcoolul este consumat de aproximativ 2,3 miliarde de oameni la nivel global, potrivit OMS, iar studiile efectuate în școli arată că majoritatea copiilor încep să consume alcool înainte de vârsta de 15 ani.

La nivel mondial, 45% din cantitatea de alcool consumată este reprezentată de băuturi spirtoase, urmată de bere (34%) și apoi de vin (12%).