Propunerea legislativă privind sancţionarea dublului standard de calitate a produselor şi serviciilor pentru consumatori a fost adoptată de senatori cu 57 de voturi „pentru” și 18 abțineri.
Dacă proiectul devine lege, marile supermarketuri ar putea primi amenzi de sute de milioane de lei, în condițiile în care cifrele de afaceri în România ale acestora se apropie de 10 miliarde de lei. Propunerea legislativă se referă, însă, și la micii comercianți, Liviu Dragnea declarând, după depunerea proiectului, că sunt vizați inclusiv fermierii români care ”dau coadă la roșii”, adică le grăbesc coacerea.
Prevederile inițiativei legislative vor fi aplicate „tuturor persoanelor fizice autorizate și juridice care desfășoară relații comerciale cu produse de larg consum, produse agroalimentare, produse nealimentare, carburanți, servicii de telefonie și internet, servicii financiare, servicii turistice, indiferent de forma de comerț”, conform unui amendament din raportul de admitere adoptat de Comisia economică a Senatului la proiectul de lege.
Inițiativa arată că o amendă de maximum 4% din cifra de afaceri va fi aplicată pentru „comercializarea produselor și serviciilor pentru consumatori la care s-a constatat existența dublului standard”, iar „în caz de abatere repetată se poate suspenda autorizația de funcționare a comerciantului/prestatorului de servicii pentru o perioadă de 6 luni”, potrivit sursei citate.
„În sensul prezentei legi prin dublu standard de calitate a produselor sau serviciilor pentru consumatori se înțelege o practică comercială care implică introducerea pe piață a unui produs ca fiind identic cu același produs comercializat în mai multe state membre, în cazul în care aceste produse au în mod semnificativ o compoziție diferită sau caracteristici care cauzează sau pot determina consumatorului mediu să ia o decizie comercială pe care nu ar fi luat-o în caz contrar”, mai arată un amendament al raportului adoptat de senatorii din Comisia economică.
Totodată, în cazul produselor și serviciilor pentru care s-a constatat existența dublului standard sunt aplicate „prevederile Legii nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianților în relația cu consumatorii și armonizarea reglementărilor cu legislația europeană privind protecția consumatorilor”, conform sursei menționate.
Potrivit inițiativei legislative, comercializarea produselor și serviciilor pentru consumatori cu standarde duble de calitate „constituie o practică înșelătoare și atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală după caz”.
Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor ar urma să fie făcute de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) și, după caz, de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Potrivit proiectului de lege, ANPC va recolta probe în vederea efectuării analizelor de laborator pentru produsele susceptibile de dublu standard.
Fostul lider PSD Liviu Dragnea și actualul purtător de cuvânt al PSD Valeriu Steriu sunt cei doi inițiatori ai proiectului de lege. Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, Camera Deputaților fiind decizională.
Ce inseamna diferenta semnificativa?
La dracu', si cafeaua are alta compozitie in tari diferite - unii o prefera mai arsa, altii mai putin.
Si daca Doamne feri ii scapa un loc unde pateul e mai bine facut, plateste 4 % din CIFRA de afaceri, deci din tot ce vinde, adica probabil mare parte din profitul intregului lant, fie ca e facut vinzand frigidere, pateuri sau biciclete.
Genial! Nulai Dragnea putea sa se gandeasca la asa o idiotenie.
Sa vedeti rezultatul! Firmele vor renunta sa aduca marfa pe care o doreste cump[aratorul, pentru ca nu se va risca vanzatorul. Si va trebui sa ne multumim cu produsele noastre autohtone, care sunt poraste din start, dar macar nu au dublu standard, ca nu se vand in strainatate.
mai ales ca lasa loc de abuzuri... pune marile lanturi de magazine sa stea in genunchi pe la ANPC sau ce dreq de autoritate ca sa incaseze spagi sa nu dea amenzi
daca cineva are impresia ca de maine kaufland, lidl sau carrefour vor aduce aceiasi marfa ca prin vest... va inselati amarnic...
ar avea niste costuri care ar duce preturile la dublu.. asta daca vrei sa mananci cascaval din franta sau carnati din elvetia...
ORICE lege, ORICE modificare o fac hotii astia, o fac ca sa aiba ei ce trage foloase.. NU NOI
In rest sunt ciupeli ale managerilor de magazin care aleg sa se aprovizioneze cu produse de calitate mai slaba peentru marje comerciale mai mari si indirect bonusuri mai mari pe care ei le vor incasa.
Adica daca producatorul face o reteta mai proasta, comerciantul e de vina. Si daca oricum produsul "mai prost" e superior unuia facut local, comerciantul e de vina. Producatorul nostru neaos poate pune 1% pui in parizerul de pui, si nu pateste nimic, dar un parizer cu 50% pui e inferior celui din strainatate si comerciantul trebuie sanctionat drastic.
am auzit ca si ei o duc bine tare acolo in tarile lor :DDD
Nu va grabiti cu voturile negative, pentru ca stiu despre ce scriu. Locuiesc in Franta, lucrez pentru o multinationala si sunt in cunostiinta de cauza pe acest subiect.
"legi nationaliste" insa, asta nu exista. Legi cu caracter protectionist probabil.
Dupa mintea lor incretita calitate = reteta fabricatie.
Un singur exemplu: magazin Kaufland in Polonia (Tychy) - unt Kerrygold 200 g, pret 8,99 PLN (zloti) ceea ce s-ar traduce in RON 9,88)!!
Magazin Kaufland Romania - unt Kerrygold 200 g, pret 12,75 RON.
Despre ce vorbim?
Mai am si alte exemple...
Toate cele 4 componente de mai sus variaza.
pretul de achizitie - cumperi mai multe atunci producatorul ti le da mai ieftin (in Romania Kerrygold nu este in topul vanzrilor de unt ci sunt producatorii locali)
pretul de aprovizionare - esti mai departe de producator atunci platesti mai mult (in Romania nu cred ca se produce Kerrygold)
marja comerciala - managerul de magazin crede ca poate sa faca bani pe sseama ta - platesti mai mult.
tva - nu imi e clar pe unde stam la acest capitol pt unt fata de Polonia
TVA in Polonia 5% fata de 9% in ROU.
Te-ai bagat si tu ca musca.
Vad ca multi mi-au dat minus.
Nici o problema. Va doresc sa cumparati untul cu RON 25 sau chiar 30! Deja "producatorii" romani vand unt inferior (62% grasime) aproape la acelasi pret cu cel de 82%.
asta pare o lege buna.