Loteria repartitoarelor: cum platesti mai mult pentru un apartament rece decat pentru o garsoniera calda    

de Ecaterina Oprea     HotNews.ro
Joi, 21 februarie 2008, 16:30 Economie | Consumator


Repartitor caldura
Foto: AGERPRES
Cand isi pun repartitoare, proprietarii au impresia ca citirea acestora se reflecta ca atare in factura lor. Nu este asa. Acea valoare se inmulteste cu niste coeficienti de calcul, de care cei mai multi proprietari nu au idee.

Coeficientii de putere, spre exemplu, cei care depind de materialul si forma caloriferului pot creste valoarea cu pina la 200%, iar cei de amplasare cu pina la 25%. Astfel proprietarii unui aparament cu calorifere noi, din fier, amplasat la ultimul etaj si cu doi pereti exteriori pot plati aproape dublu acelasi numar de unitati termice fata de un apartament amplasat la un nivel inferior cu calorifere din fonta. 
  
Daca la contorul electric citirea acestuia arata consumul, adica suma de plata, la repartitoare, logica este cu totul alta. 
  
  Informatia pe scurt

  ·     repartitor nu e egal contor: repartitoarele nu contorizeaza, ci doar impart altfel factura blocului fata de furnizorul de energie termica.
  ·     citire in bloc: valoarea facturii nu este data de consum, prin citirea lui la cosumatorul final (calorifer), ci la contorul de intrare in bloc.
  ·     criterii neclare si pierderi: in noul sistem repartitoarele impart consumul dupa unitatile citite, inmultite cu un algoritm de calcul despre care proprietarii n-au idee. 
  ·     un prim pas: informarea proprietarilor, obligatia firmei care instaleaza repartitoare de a le inmana o copie dupa contract, dar mai ales dupa modalitatea de calcul.
  ·     unitatile sunt unitati de masura neconventionale a temperaturii din jurul unui punct fix pe calorifer receptionata de doi senzori amplasati pe acesta, unul inspre interior, altul in exterior. Serviciul de citire al indicatiilor repartitorului este de aproximativ 0.5E pe calorifer pe luna.
  ·     instalarea unui repartitor poate costa pina la 150 lei pentru fiecare calorifer.
  
Pe larg 
  
Repartitoarele nu masoara consumul, ci sunt doar o noua metoda de a imparti factura blocului catre Radet (inclusiv pierderile). Astfel, un proprietar poate plati, pentru intretinerea unui apartament de patru camere, cu calofierele inchise, o valoare mai mare decat pentru o garsoniera incalzita la maxim.  Putini sunt cei care realizeaza acest lucru. 
  Proprietarii nu primesc o copie dupa contractul care se incheie cu firma respectiva, astfel incat cei mai multi nici nu isi dau seama care este, de fapt algoritmul de calcul.
  
Cum se calculeaza consumul si cum se imparte factura

Factura de la RADET (in cazul Municipiului Bucuresti) este rezultatul citirii contorului de bloc (sau scara) depinde de cum este ampalsat aparatul de masurare al energiei termice furnizate. 

Dupa citire se scade un procent de 10%, reprezentand cheltuieli comune de genul tevi, pierderi, calorifere de lift sau de casa scarilor, valoare care se imparte pe metru patrat (suprafata totala utila a blocului) si se inmulteste cu suprafata fiecarui apartament in parte. Astfel, la consumul comun, proprietarii de garsoniere vor plati mai putin decit cei cu apartamente cu suprafata mai mare. 

Restul de 90% din factura se imparte la fiecare apartament, proportional, in functie de numarul de unitati masurate pe fiecare calorifer si dupa aplicarea coeficientilor de amplasament si de putere calorica. 
  
Exemple de coeficienti:
  -    coeficienti de amplasament depind de pozitionarea apartamentului, cati pereti are spre exterior, la ce etaj este, daca are sau nu un apartament deasupra sau dedesubt, daca are pereti spre Nord – acesti coeficienti pot varia valoarea de plata cu pina la 25%
  -    coeficienti de putere calorica ce variaza de la 1 la 3, deci pot creste valoarea de plata cu pina la 300% in functie de materialul din care este facut caloriferul, marimea lui si numarul de elementi.
 
Daca un apartament are caloriferele inchise, asta nu inseamna ca proprietarul nu va plati nimic. El va plati din partile comune partea lui. Intretinerea unui apartament cu patru camere, cu calofierele inchise, poate fi astfel mai mare decat cea pentru o garsoniera incalzita la maxim.

Pentru unele apartamente valoarea de plata dupa amplasarea repartitoarelor este mai mare decat inainte, pentru ca acum va plati in plus si o parte mai mare din factura comuna. La aceste costuri se adauga si costurile initiale de achizitionare si montaj ale repartitorului (dispozitiv de masura si robinet) care variaza de la 60 la 120 lei pentru fiecare calorifer si 0,5E/calorifer/in pentru citire.

In fapt, repartitoarele nu masoara cantitatea de agent termic “intrat” in fiecare calorifer, pentru ca  plata acestui serviciu sa se faca  functie de consum, ci ajuta la impartirea mod echitabil a facturii emise de furnizorul de energie termica ce trebuie crezut “pe cuvint”. Valoarea facturii nu este data de consum prin citirea lui la consumatorul final (calorifer), ci la contorul de intrare.
  
De ce avem repartitoare la calorifere

In vechiul sistem, intretinerea se platea in functie de numarul de camere si de numarul de persoane, astfel incat orice musafir era vanat. Vechiul sistem era criticat, o data pentru ca impartirea cheltuielilor parea subiectiva, in al doilea rand, pentru ca includea pierderile regiei. 

Noul sistem nu elimina pierderile, iar noua modalitate de repartizare a cheltuielilor nu e cunoscuta de catre proprietari. Acestia nu primesc nici macar o copie a contractului si, de cele mai multe ori, cred ca valoarea intretinerii este data strict de citirea repartitoarelor.

Contorizarea era menita sa ajute consumatorul sa plateasca exact cat consuma fie ca este vorba de energie termica sau contor la apa. Repartitorul insa, dupa cum ii spune numele nu face decat sa reamparta ceva – factura comuna de incalzire – si nu sa masoare efectiv cantitatea de agent termic consumata pentru incalzirea locuintei.

„A venit un cetatean si a citit indicatiile repartitorului. Si si-a notat ceva. L-am intrebat cat am de plata si mi-a spus ca nu stie. L-am intrebat ce inseamna cifrele acelea si mi-a spus ca el este platit doar sa citeasca nu si sa „traduca”. Am lipsit toata luna decembrie de acasa si am avut caloriferele inchise. Nu am consumat, practic nimic. Si tot am platit 300 de mii de lei vechi pentru incalzirea pe decembrie”, spune Viorica B, care locuieste la ultimul etaj al unui bloc din cartierul Militari, in sectorul 6, Bucuresti.
 
Cine avizeaza repartitoarele si sistemele de calcul 
  
Repartitoare
Foto: Rompres
Repartitoarele sunt dispozitive electronice destinate a cuantifica numarul de unitati de temperatura ce trec printr-un calorifer. Ele sunt instalate de firme specializate, avizate de catre ANRCS - Autoritatea Nationala de Reglementare a Serviciilor de Gospodarire Comunala, ale firme ale caror servicii constau un calcularea unui consum de energie termica pentru fiecare apartament functie de numarul de unitati consumate pentru fiecare calorifer din apartament valori unitati carora li se aplica coeficienti de putere calorica si coeficientide amplasare. Calculatia se face cu ajutorul unui soft avizat de ANRCS, iar coeficientii sunt calculati de Institutul de Cercetare in Instalatii.

Pentru acest serviciu de calcul societatile incaseaza in general 0,5 Euro pe calorifer. Adica la un bloc de 11 etaje cu 6 scari, care are in medie 1300 de calorifere o factura lunara poate atinge valori de 20 milioane lei vechi. Nici eu nu stiu exact cum se aplica toti coeficientii astia. Firma cu care am incheiat noi contractul are softuri aduse de-afara si avizate aici, la noi. Daca pentru nemti a fost bine, e bine si pentru noi. Oricum, e greu de explicat fiecaruia cum functioneaza calculele astea. Proprietarii sint oricum nemultumiti si cred ca noi, Asociatia, ii furam.” – spune N.T., administratorul unui bloc din Militari.

Ce e de facut

Un prim pas pentru a intelege sistemul lor de calcul ar fi tansparentizarea: proprietarii sa primeasca macar o copie a contractului incheiat de firma cu asociatia de proprietari la care sa fie anexata si modalitatea de aplicare a coeficientilor.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


32856 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Aberatii (Joi, 21 februarie 2008, 17:49)

  consumator [anonim]

  "Repartitoarele sunt dispozitive electronice destinate a cuantifica numarul de unitati de temperatura ce trec printr-un calorifer." Unitatile de temperatuara =grade(C, K, F). Trec grade prin calorifer?
  "calcularea unui consum de energie termica pentru fiecare apartament functie de numarul de unitati consumate pentru fiecare calorifer din apartament valori unitati carora li se aplica coeficienti de putere calorica si coeficientide amplasare. "Ce unitati s-au consumat ? Deocamdata "au trecut grade "??!!
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Joi, 21 februarie 2008, 18:28)

   cornel [anonim] i-a raspuns lui consumator

   daca citeai tot vedeai:
   "unitatile sunt unitati de masura neconventionale a temperaturii din jurul unui punct fix pe calorifer receptionata de doi senzori amplasati pe acesta, unul inspre interior, altul in exterior"
  • 0 (0 voturi)    
   Mumbo Jumbo (Joi, 21 februarie 2008, 18:41)

   Mumulea [utilizator] i-a raspuns lui consumator

   ... asa-i si cu stiinta asta, e un fel de mumbo jumbo. Nu ne intereseaza ce trece prin calorifer, ci doar ceea ce radiaza din el, iar diferenta de temperatura in orice fel de grade, reprezinta o masura a fluxului termic pe care radiatorul ti-a cedat-o in apartament, corelata, evident, cu suprafata radianta, coeficienti de transfer termic si pierderile termice ale apartamentului. Acestea, in valoare absoluta, sunt neinteresante pentru functia de repartitor de costuri. Tot ce conteaza este ca acele repartitoare sa fie configurate/interpretate in functie de diferentele relative dintre apartamentele care suporta in comun acelasi contor (adevarat) de energie termica, adica sa se tina cont ca ai un calorifer mai mic sau mai mare decat vecinul, ca ai mai multi pereti la nord sau nu, s.am.d.
  • 0 (0 voturi)    
   E cam praf Ecaterina Oprea.... (Vineri, 22 februarie 2008, 1:35)

   MLZ [anonim] i-a raspuns lui consumator

   1) "Astfel, un proprietar poate plati, pentru intretinerea unui apartament de patru camere, cu calofierele inchise, o valoare mai mare decat pentru o garsoniera incalzita la maxim" - EVIDENT, dupa cum si un calator intr-un TAXI poate plati mai scump calatoria pe aceeasi distanta ca un calator dintr-un autobuz. UAU!!!! MOTORINA SE IMPARTE LA MAI MULTI !!!

   2) "cei mai multi nici nu isi dau seama care este, de fapt algoritmul de calcuL" - pai calculul valorilor coeficientilor respectiv nu ti-i da nici macar ANRCS! Cica e secret. Ia injurati statul, ca el le-a verificat socotelile firmelor respective!!

   3) "repartitoarele nu masoara cantitatea de agent termic “intrat” in fiecare calorifer" - adica ai vrea sa platesti la LITRU, nu? Caci agentul termic este apa incalzita, a carei cantitate se masoara in KG (sau LITRI, ca la apa 1l are 1 Kg)

   4) "sa masoare efectiv cantitatea de agent termic consumata pentru incalzirea locuintei" - E clar. Sati jos. Doi! Refaci fizica de clasa a VII-a. Agentul termic (apa calda) nu se prea "consuma" in procesul respectiv. Fisiunea nucleara e in manualul de clasa a XII-a!

   5) "Repartitoarele sunt dispozitive electronice destinate a cuantifica numarul de unitati de temperatura ce trec printr-un calorifer" - CE MHA?!? Hai ca ma pun sa-ti scriu o diploma .... :o))

   6) "Integrala in timp din variatia temperaturii" - zi-le asta proprietarilor si vor fi luminati. Da' mai intai incearca sa intelegi si tu ce-i aia.
   • 0 (0 voturi)    
    poate ai dreptate... (Vineri, 22 februarie 2008, 11:24)

    luci [anonim] i-a raspuns lui MLZ

    poate esti in domeniu, dar sincer sa fiu eu cred ca si autoarea are mare dreptate... precizez ca stau la curte si am scapat de acest calvar...
    de ce are dreptate: repartitorul, indiferent ce ar masura, ar trebui sa quantifice caloria termica consumata, nu gradul de confort termic realizat si prin alte surse...
    celelalte aspecte nu mai conteaza: pozitionare apartament, etc...
    sa-ti spun si de ce: nimeni, dar nimeni nu poate spune cu exactitate cata energie termica a consumat vecinul de la doi, cate geamuri deschise are, etc.
    • 0 (0 voturi)    
     RE: poate ai dreptate.... (Vineri, 22 februarie 2008, 14:04)

     MLZ [anonim] i-a raspuns lui luci

     Nu sunt in domeniu dar m-am documentat.

     Metoda cu repartitoarele este o aproximare. Cu asta toata lumea este de acord! Alta solutie mai buna (mai precisa) la acelasi cost al echipamentelor nu avem.

     Repartitorul asta si masoara: o anumita forma a transferului termic, care trebuie ajustata cu niste coeficienti. E ca si cum ai avea un aparat care masoara altitudinea, si ai vrea sa platesti caratul marii la cabana dupa diferenta de nivel, nu si dupa volum, greutate, etc.

     Problema celor carora nu le palc repartitoarele este urmatoarea: ei vor ca dupa montarea repartitoarelor, la acelasi confort ca inainte, sa plateasca mai putin. E ca si cum ai vrea dupa ce pui apometru, sa consumi mai putina apa la udatul aceleiasi gradini. Nu se poate! Deci pt cei care nu vor sa faca economie, nu sunt bune repartitoarele.
     • 0 (0 voturi)    
      termostatele (Duminică, 24 februarie 2008, 9:46)

      daniel [anonim] i-a raspuns lui MLZ

      dupa parerea mea, economia se realizaza datorita acelor termostate care sunt instalate odata cu repartitoarele. Ele fac sa scada consumul la contorul de bloc. Chiar si cei care nu vor sa faca economie si le tin aproape de maxim tot consuma ceva mai putin decat daca nu ar avea termostatul (dar probabil vor plati mai mult pt ca ceilalti vecini fac economie)
 • +1 (1 vot)    
  Repartitoare (Joi, 21 februarie 2008, 18:10)

  nemultumita [anonim]

  Repartitoarele! O alta mare escrocherie in Romania, devenita lege! Nu inteleg de ce trebuie sa ma oblige cineva sa impart altfel factura de energie termica decat o faceam pana acum.
  Din pacate, orice ajunge intr-o functie importanta nu face altceva decat sa "inventeze" legi care sa-i poata aduce beneficii in mod direct sau indirect.
  Aceste minunate firme care se ocupa de vanzarea si montajul repartitoarelor si mai apoi de calculul cotei parte din factura de energie termica fac profituri de zeci de milioane de euro in fiecare an. Dar tot aceste minunate firme nu inteleg sa si respecte legea: monteaza repartitoare si daca nu toti locatarii sunt contorizati si fara sa fi facut in prealabil echilibrarea hidraulica a instalatiei termice.
  Ceea ce mi se pare si mai "comic" este ca intr-o tara in care folosirea repartitoarelor este impusa prin lege, ANPC nu "are capacitatea tehnica" de a verifica modul de calcul al facturilor acolo unde apar abuzuri (facturi intre 1000 si 3000 ron pentru apartamente de 2 si 3 camere).
  Dar asta e: Suportam, Suportam si iar Suportam. Ma intreb pana cand?
  • +1 (1 vot)    
   nu e bine.. (Joi, 21 februarie 2008, 18:24)

   Viorel [anonim] i-a raspuns lui nemultumita

   cel mai important lucru este sa trecem de la varianta comunista in care toate lumea sta cu robinelete de la calorifer blocate - nu umbalm la ele ca curg - si daca e prea cald deschidem geamul, la o varianta mai evoluata in care, daca inchid un calorifer cand plec ziua de acasa, platesc mai putin.
  • 0 (0 voturi)    
   Reapartitoarele (Joi, 21 februarie 2008, 18:25)

   Mumulea [utilizator] i-a raspuns lui nemultumita

   Energia termica e preferabil sa o imparti altfel decat pana acum din acelasi motiv pentru care probabil preferi contorul de apa rece si de apa calda. Nu cred ca ti-ar mai conveni sa imparti cheltuielile termice cu vecini care aerisesc din ora in ora, mai ales daca lipsesti juma' de zi de-acasa (presupunand ca ai minima intentie de a minimiza consumul)
   • 0 (0 voturi)    
    x (Vineri, 22 februarie 2008, 0:46)

    x [anonim] i-a raspuns lui Mumulea

    da! este corect sa platesti cat consumi. Dar asta nu este valabil in ro unde e tara plina de hoti. te-ai gandit cati dintre vecinii tai tin repartitoarele in sertar toata luna si le pun pe calorifere doar cand vine administratorul sa le citeasca?
    La mine in bloc se vede clar.. suntem vreo 5-6 fraieri care platim cate 5 mil. iar restul 20 platesc cate 1,5 mil.....mai sa fie...
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns pentru nemultumita (Vineri, 22 februarie 2008, 10:38)

   Vartolomeu Georgescu [anonim] i-a raspuns lui nemultumita

   Deoarece initial constructorul a montat corpurile de incalzire avand puterea cat de cat proportionala cu suprafata apartamentului, repartizarea consumului se putea face in functie de aceasta suprafata. In prezent foarte multe apartamente si-au adaugat corpuri de incalzire (in balcoane de exemplu, unde consumul este foarte mare) sau si-au schimbat corpurile de incalzire, de cele mai multe ori cu unele cu o putere mai mare, deci care consuma mai mult. Astfel, acel tip de repartizare in functie de suprafata apartamentului nu mai este corecta.
   Pe de alta parte, exista perioade in care se face foarte mare risipa de energie (inceputul si sfarsitul perioadei de incalzire, sau chiar aproape tot sezonul asa cum a fost anul trecut, cand temperaturile exterioare au fost ridicate), iar fara existenta unor instrumente care sa cuantifice economia facuta, nu poate fi nimeni stimulat sa reduca aceasta risipa. Si nici nu se poate lua masura abuziva de a inchide de la bransament agentul termic. Confortul termic este o perceptie individuala.
  • +1 (1 vot)    
   nemultumita (Vineri, 22 februarie 2008, 15:54)

   multumitul [anonim] i-a raspuns lui nemultumita

   Sunt foarte eficiente repartitoarele. Ne-am cumparat si noi, am gasit o promotie in ianuarie. Foarte bune, chiar daca sunt chinezesti, vaporul pe care s-au construit era unul nou. Ai mei si-au montat unul roz, la mine-n camera este unul verde brotacel (era ultima bucata). Nici nu stii cand trece caldura prin el, asa este de silentios...
 • +1 (1 vot)    
  fizica (Joi, 21 februarie 2008, 18:21)

  noki [anonim]

  ca sa intelegi functionarea, trebuie sa stii ceva fizica de liceu: ce e energia termica, temperatura, care sunt unitatile de masura, ce e aia pierdere, ce e aia repartizare proportionala, etc. E clar ca nu toti locatarii pot intelege aceste notiuni, de aceea oricat li se va explica, ei nu vor pricepe. contractele se dau presedintelui de asoiciatie, acesta fiind obligat sa il faca cunoscut. Cat despre soft, el tot nu va fi nteles de locatarii fara o pregatire superioara tehnica. Metoda repartitoarelor e folosita in toata Europa, nu e inventia romanilor. Aparatele sunt straine, germane, daneze. Marele avantaj este ca poti sa limitezi consumul propriu: cand Radet da caldura la 20 de grade afara, poti inchide. Dar mai sunt si alte reguli simple, care pot fi aplicate, desi poate nu sunt intelese din lipsa de cunostiinte tehnice.
  • 0 (0 voturi)    
   Teorie (Vineri, 22 februarie 2008, 8:48)

   gabifm [utilizator] i-a raspuns lui noki

   Stai bine cu teoria dar si cu parerea de sine! Poate imi explici cum la un consum jumatate in ianuarie fata de decembrie (acelasi numar de zile, aceeasi valoare a gigacaloriei) am platit caldura 240lei pe decembrie si 230lei pe ianuarie.
   Astept cu interes un eventual raspuns pertinent observand ca le ai atat cu fizica cat si cu computerul.
   • 0 (0 voturi)    
    Practica (Vineri, 22 februarie 2008, 10:24)

    vlad [anonim] i-a raspuns lui gabifm

    Cind spui ca ai platit caldura pe "ianuarie" esti sigur ca te referi la consumul pe ianuarie ? Daca e vorba de intretinerea platita la sfirsitul lunii ianuarie, aia contine factura pt. caldura pe decembrie, iar cea de 230 RON ar fi caldura pe noiembrie.
    • 0 (0 voturi)    
     Exclusiv caldura (Vineri, 22 februarie 2008, 11:42)

     gabifm [utilizator] i-a raspuns lui vlad

     Exclusiv caldura!!
     Nu apa calda, apa rece, gaze, lift, salarii, fond rulment, etc.
 • -1 (1 vot)    
  articol tendentios (Joi, 21 februarie 2008, 18:24)

  sorin [anonim]

  Intr-adevar, sistemul nu e perfect, dar s-a facut un mare pas inainte: daca ai 20 de grade Celsius in casa, platesti SEMNIFICATIV mai putin decat daca stai la 25 de grade Celsius.
  Fara repartitoare, asa ceva nu se intampla.
  Acum oamenii sunt motivati sa nu risipeasca.

  Partea comuna si taxa pentru citire/calcul ne scot
  intr-adevar ceva din buzunar, dar pana in 20-30 RON, maximum. Ori, inainte, plateam cu 100-200
  RON mai mult decat acum (si erau preturi mai mici
  la gigacalorie!), dar la confort termic echivalent!!!

  Cat priveste coeficientii pentru calorifere, sunt probabil
  mai apropiati de realitate decat ce ar fi fost cu sistemul dinainte, cand nu se lua in seama tipul de calorifer.

  Desigur, ideal ar fi ca fiecare apartament sa aiba propria intrare (unica) pentru agentul termic, iar un contor DE CONSUM sa fie instalat acolo.
  Am vazut asa ceva in Polonia la un bloc facut acum vreo 6-7 ani: cum apa era incalzita in subsolul lor, la o centrala de bloc, temperatura era constanta (cu exceptia primelor doua-trei zile din iarna). Asa ca nu mai tineau seama de temperatura, ci doar de debit: contorul era asadar un apometru! si totul functiona perfect, deoarece temperatura apei trimise spre calorifere nu varia seminficativ. Economic si bine gandit, doar ca la noi asa ceva nu prea ar functiona
  - mereu s-ar intampla cate ceva, temperatura agentului termic ar varia, si chiar daca nu,
  unii tot s-ar plange doar ca sa simta ca exista.
  Dar poate e mai bine sa fim optimisti - si la noi vor fi progrese, si, sper, articole mai bine scrise.
  Mult bine ar mai face o presa onesta si competenta!
  • 0 (0 voturi)    
   Contorizarea individuala ... (Vineri, 22 februarie 2008, 2:53)

   George [anonim] i-a raspuns lui sorin

   Sistemul ala pe care l-ai vazut in Polonia se practica si la noi (eu nu-l folosesc ... prefer centrala ... dar el exista).

   Instalarea este undeva la 20-22 mil/apartament pentru la o scara de bloc cu 10 etaje/44 apartamente din care se leaga la acest sistem cca 15 apartamente.

   Practic, pe scara blocului se monteaza 4 tevi (tur/retur agent termic, apa calda si apa rece) si langa usa de intrare a apartamentului se monteaza o "cutiutza" in care se gasesc cele 3 contoare ... dupa care tevile intra in casa. Stiu sistemul pentru ca parintii mei au montat asa ceva ...

   Pentru termoficare acesta este cel mai corect sistem (daca pleci de acasa si inchizi caldura ... consumul este 0 (ZERO) .. pe cand la repartitoare se inregistreaza si caldura pe care o baga soarele pe geam :)).
 • +1 (1 vot)    
  calcule calculele calculo .... (Joi, 21 februarie 2008, 18:38)

  anda [anonim]

  conta si nr de persoane la incalzire inainte??

  parca la mine de ex la asociatie mi s-a explicat ca numai suprafata apartamentului. cum eu aveam doar citiva elementi amariti si intr-una din camere coloana nici macar nu se incalzea ... ne-am muncit mult ca sa convingem lumea sa puna repartitoare, pentruca erau apartamente care si-au dublat numarul de elementi din proiectul initial. la mine era frig si ma incalzeam cu radiatorul electric, la altii care plateau mult mai putin la elementi dublu ca numar, stateau iarna cu geamurile deschise ....

  din cite am inteles, apropo de impartirea echitabila a facturii, proiectul blocului prevedea numarul de elementi pentru fiecare calorifer in functie de amplasarea sa ... spre nord mai multi decit spre sud, etc ... astfel incit calcularea caldurii consumate proportional cu suprafata sa aiba sens. pe masura ce lumea si-a schimbat caloriferul din casa, fara sa anunte modificarile respective .......

  si eu am fost sceptica la inceput. sigur, repartitorul nu face decit sa inregistreze diferenta dintre temperatura caloriferului si a aerului din camera ... de care depinde cantitatea de agent termic transferat. clar ca trebuie apoi sa intre in ecuatie factori care tin de numarul de elementi, tipul caloriferului, amplasarea acestuia etc etc etc pentru a ajunge la un calcul proportional al agentului termic consumat de fiecare apartament.

  cum e vorba de "softuri" aduse din afara .... aveam incredere in soft, dar mai putin in firma care-l utilizeaza :) in fine, la mine in bloc toata lumea e multumita. se vede clar cine economiseste si sta numai intr-o camera ... fata de cine sta in trei .... de fapt, pe linga repartitoare, ca sa economisesti caldura cu adevarat folositor este robinetul termostatic. se vede clar si diferenta la factura dintre cine sta la 24 de grade si cine sta la 20 :)

  asa ca eu cred ca problemele apar doar cind softul de calcul este folosit aiurea.
 • +1 (1 vot)    
  cat plateste presedintele si administratorul !!! (Joi, 21 februarie 2008, 18:46)

  Buzz [anonim]

  uitati'va la suma platita de administratorul blocului si presedintele asociatiei de propietari pentru caldura....
  o sa va dati seama ca suma este modica...
  asta pentru ca- de obicei- cei doi au inlesnit afacerea cu repartitoare in blocul dvs.
  c'asa'i in Romania...
 • 0 (0 voturi)    
  Sorin si Noki au dreptate (Joi, 21 februarie 2008, 18:49)

  Alin [anonim]

  Autoarea nu spune nimic despre faptul ca repartitoarele nu se monteaza DECAT impreuna cu robineti termostatati la fiecare calorifer. Termostatele sunt cele care-i permit locatarului sa-si regleze temperatura dupa preferinta si posibilitati. Este normal ca, la acelasi nivel de confort termic, cel care are mai multi pereti spre nord sau exteriori sa plateasca mai mult, deoarece va avea robinetele mai "deschise" decat altii. In mod similar, cel care are calorifere mai moderne, cu randament mai bun, poate sa inchida mai mult robinetul decat cel cu clasicele calorifere din fonta, mai mult sau mai putin colmatate.
  Cat despre coeficientul pentru partile comune, el poate merge pana la 30% si este stabilit de adunarea generala a asociatiei de proprietari/locatari. Nu este recomandat un coeficient prea mic, pentru ca-i va favoriza pe cei care tin robinetele mai mult inchise si profita de caldura care le vine prin pereti (nu e deloc neglijabila!), de la vecinii orizontali/verticali, care vor plati astfel mai mult decat consumul propriu.
  Cand nu aveam repartitoare si vremea era ca in aceste zile in Bucuresti, ajungeam la 28 de grade in casa si stateam cu geamuri deschise - practic, aruncam bani pe fereastra. De cand s-au montat repartitoare, facturile de caldura s-au injumatatit!
  Un alt element de semnalat este faptul ca, datorita inchiderii multor robinete de calorifer, presiunea si - implicit - viteza agentului termic prin tevi creste sensibil, iar zgomotul poate fi deranjant. De aceea, se recomanda si instalarea unui regulator de presiune in subsolul blocului.
  Cei care critica repartitoarele sunt doar niste bieti ignoranti. Ma mir sincer ca sunt utilizatori de Internet...
  • 0 (0 voturi)    
   pereti spre nord (Vineri, 22 februarie 2008, 8:36)

   LM [anonim] i-a raspuns lui Alin

   OK am si eu pereti spre nord, dar dupa ce le-am izolat profesional, mai vine cineva sa refaca calculele ?
 • 0 (0 voturi)    
  Completare uimita (Joi, 21 februarie 2008, 18:53)

  Alin [anonim]

  Constat cu stupoare ca fotografia care insoteste articolul si este intitulata "repartitoare" este cea a unui robinet cu termostat, nicidecum a unui repartitor! Nu vreau sa mai adaug nimic despre "calitatea" documentarii si "profesionalism" gazetaresc, in afara de faptul ca sunt mult sub nivelul si pretentiile lui HotNews...
  • 0 (0 voturi)    
   hahahaha (Joi, 21 februarie 2008, 19:07)

   anda [anonim] i-a raspuns lui Alin

   fain fain :)
  • 0 (0 voturi)    
   Atentie! (Vineri, 22 februarie 2008, 11:43)

   gabifm [utilizator] i-a raspuns lui Alin

   Nu te-ai uitat si la poza a doua!!
   • 0 (0 voturi)    
    da da atentie (Vineri, 22 februarie 2008, 11:59)

    anda [anonim] i-a raspuns lui gabifm

    cind a fost postat comentariul nu exista poza a doua si prima era asa cum a descris-o Alin.

    !! !! !!
 • 0 (0 voturi)    
  clarificari repartitoare (Joi, 21 februarie 2008, 19:14)

  vartolomeu georgescu [anonim]

  Este falsa ideea ca pierderile sunt suportate de consumator prin "incarcarea" consumului. Atata timp cat blocul are contor la bransament, acesta inregistreaza consumul respectiv, iar furnizorul factureaza exact acest consum. Daca ar fi sa vorbim de pierderi trebuie sa stiti ca acestea se regasesc eventual in pretul gigacaloriei, care nu il afecteaza direct pe consumator deoarece este subventionat, dar il afecteaza indirect, mai subtil, fiind subventionat de la bugetul local.
  Prin urmare, blocul plateste exact atat cat consuma (cu conditia ca acest contor sa fie in stare buna de functionare), la pretul stabilit de furnizor, eventual subventionat de autoritatea locala.
  Daca ati face un studiu la blocurile cu repartitoare ati observa ca in toate cazurile factura de energie termica a blocului a scazut, datorita reducerii risipei de energie realizate de apartamentele cu repartitoare. Sau altfel: Un bloc cu repartitoare care a consumat o anumita cantitate de energie (corect determinata de contorul de la bransament), daca nu ar fi avut repartitoare, nici un consumator nu ar fi fost stimulat sa economiseasca sau sa reduca risipa, deci nu ar fi reglat robinetele termostatice pe o treapta mai mica de temperatura (de fapt nici nu ar fi avut aceste robinete termostatice) si deci consumul blocului ar fi fost mai mare.
  Mai departe se pune problema repartizarii acestui consum intre apartamente. De aici si denumirea de repartitor, i-as spune eu de consum, mai degraba decat de costuri. Consumul de energie al unui corp de incalzire depinde de puterea acestui corp, de temperatura agentului termic si de temperatura din camera. Ori, unitatile inregistrate de repartitor sunt proportionale exclusiv cu diferenta de temperatura masurata de senzorii repartitorului, de aceea trebuie corectate cu factorul de putere al corpului de incalzire. Numai asa repartizarea reflecta cat mai aproape de realitate consumul individual.
  • 0 (0 voturi)    
   clarificari la clarificari (Vineri, 22 februarie 2008, 1:15)

   dan [anonim] i-a raspuns lui vartolomeu georgescu

   Hai sa vedem. Contorul la bransament inregistraza exact cat se consuma, iar furnizorul factureaza exact acest consum. Corect nu? Asa e. Si atunci cine plateste pierderile? Pierderile sunt suportate de furnizor, care le plateste din incasari. Ca sa ramana profitabil furnizorul va mari pretul gigacaloriei, cu alte cuvinte va masca pierderile in factura amintita mai sus. Faptul ca pretul gigacaloriei e partial subventionat local e alta discutie si oricum se urmareste reducerea treptata a acestei subventii.
   Pe masura ce procentul celor care au repartitor va creste, va scadea profitul incasat de furnizor pentru ca populatia va strange robinetul anume ca sa reduca din cheltuieli. Intre timp pierderile din retea raman aproximativ aceleasi, ele pot fi remediate doar prin investitii majore in infrastructura. Asta inseamna din nou cresterea pretului gigacaloriei.
   Rezultatul final va fi ca majoritatea populatiei va avea repartitoare instalate, va sta iarna cu temperaturi mult mai scazute in locuinte decat inainte de repartitoare, ca sa plateasca la fel de mult ca inainte, eventual mai mult pe masura ce gigacaloria se va scumpi inevitabil. In plus firmele agreate pentru a se ocupa cu vanzarea instalarea administratia repartitoarelor vor fi facut profituri astronomice.
   • 0 (0 voturi)    
    raspuns pentru dan (Vineri, 22 februarie 2008, 13:50)

    Vartolomeu Georgescu [anonim] i-a raspuns lui dan

    In perspectiva sumbra, ca furnizorul de energie termica nu va intreprinde nimic in ceea ce priveste rentabilizarea productiei (lucru putin probabil deoarece consumatorii ar cauta solutii alternative), pana a ajunge la rezultatul final de care vorbesti, repartitoarele montate isi vor fi acoperit de mult costurile, "cu varf si indesat" - vezi postul Nu e teapa-Anda i-a raspuns lui Ionescu.
    • 0 (0 voturi)    
     raspuns pentru Vartolomeu Georgescu (Sâmbătă, 23 februarie 2008, 21:40)

     dan [anonim] i-a raspuns lui Vartolomeu Georgescu

     e greu si cu solutii alternative, daca nu e vorba de cladiri noi asta inseamna centrala si gazul e tot mai scump...si toata lumea stie asta inclusiv furnizorul. refacerea infrastructurii costa foarte mult si dureaza, deci ne putem astepta la orice. nu e important cat dureaza pana se amortizeaza costul repartitoarelor, important e sa avem o metoda echitabila prin care fiecare plateste exact cat consuma. repartitoarele inca nu sunt solutia asta. eu as prefera sa imi instalez un gigacalorimetru cum e cel de la intrarea in scara, chiar daca costa mult.
 • 0 (0 voturi)    
  De ce cheltuielile comune sa fie 30% ? (Joi, 21 februarie 2008, 19:40)

  Cornel [anonim]

  imi exprim indignarea fatza de unul din comentariile de mai sus. Cum se ajunge la acest 30% cheltuieli comune. Inteleg sa fie procente pentru tevi, coloane, dar de aici pana la acel 30% e cale lunga. Imi pare a fi un abuz dim partea administratiei care ne baga pe gat cifre pe care le viseaza noaptea.
  Transfer prin pereti ? Da, exista, dar sunt bi-directionali. Adica eu platesc caldura primita de la vecinul, dar o platesc administratorului si vecinul plateste caldura primita de la mine, dar tot administratiei.... Pai, atunci, unde mai e normalitatea. Mi-ar parea mult mai normala, in acest caz, o corelatie in functie de caldura consumata de vecinii mei directi. (ex. am un vecin cu "26 grade" => consumul lui e mai mare-si confortul- iar eu primesc caldura prin pereti, asa ca platesc procent din unitatile consumate de el; de am unsa un zgarcit langa mine de "19 grade", => unitati consumate de el mai putine, platesc tot asa, un procent din ce a consumat el) dar nu inteleg sa-l "sponsorizez" pe unul situat la 4 nivele de mine. Ce transfer termic e intre mine si el ?

  Poate careva sa-mi explice?
  • 0 (0 voturi)    
   doar in unele cazuri sunt 30% (Joi, 21 februarie 2008, 20:03)

   Mumulea [utilizator] i-a raspuns lui Cornel

   Citeste atent. Sunt fel si fel de condominii, unele si cu doar 4 apartamente, iar altele cu cele mai nastrusnice configuratii, nu ? Decizia e oricum validata de asociatia proprietarilor, in baza unor recomandari tehnice de bun simt.
   Sistemul, in mod evident, nu este perfect, dar mult mai bun decat cel pausal. Daca stii altul mai bun si mai echitabil, instalabil la costuri reduse, promoveaza-l.
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns pentru Cornel (Joi, 21 februarie 2008, 20:31)

   Vartolomeu Georgescu [anonim] i-a raspuns lui Cornel

   In cazul extrem in care foarte multe apartamente inchid caloriferele (mai ales in perioadele calde de la inceputul si sfarsitul perioadei de incalzire), consumul inregistrat la bransament ar fi repartizat intr-o proportie foarte mare, celor care au consumat. In realitate, consumul repartizat acestora a fost de fapt realizat si de celelalte apartamente, prin transfer termic, iar o alta parte "s-a pierdut" in spatiul comun - cel mai mare risipitor de energie (usi deschise, ferestre deschise sau sparte, subsol cu instalatie neizolata...). De aceea se recomanda ca o parte semnificativa din acest consum sa fie alocat spatiilor comune si deci sa fie repartizat tuturor apartamentelor dupa cota indiviza.
   Este imposibil de cuantificat exact acest transfer termic, aceasta fiind solutia acceptata de toate tarile in care s-a implementat acest tip de contorizare.
 • 0 (0 voturi)    
  Repartitoarele si termostatele (Joi, 21 februarie 2008, 19:52)

  Gelu [anonim]

  ... exista de cand ma stiu eu in Germania. Si functioneaza asa cum unii de mai sus au explicat. Aici insa factura contine elementle de calcul, si e oarecum mai clar (dar nu 100%) ce si cum se plateste si de ce. O deosebire e si coeficientii astaia din Romania ( perete Nord, amplasare la ultimul etaj, etc), aici nu exista, cel putin nu visibil. E posibil ca aparatele de pe calorifere sa fie deja "tunate" pentru pereti la nord si cei de la sud. Oricum, ma bucur ca a aparut si in Romania asa ceva. E kiar o dovada ca EU aduce si kestii inteligente in tzara.
 • +1 (1 vot)    
  Teapa! (Joi, 21 februarie 2008, 20:14)

  Ionescu [anonim]

  Repartitoarele! O mare escrocherie in Romania. Daca fac un calcul simplu, investitia nu o amortizez nici in 5 ani, dimpotriva. Nu merita. Te fac baietii din coeficienti de nu te vezi.
  • -1 (1 vot)    
   nu e teapa (Joi, 21 februarie 2008, 20:41)

   anda [anonim] i-a raspuns lui Ionescu

   eu mi-am amortizat investitia cu virf si indesat, din prima iarna ... (iarna trecuta). trei repartitoare, am platit 3 mil lei vechi ... facturile care ajungeau si pina la 2 mil lei vechi pe luna s-au redus apoi la mai mult de jumatate.

   oricum, daca acum platesc mai putin, e pentruca consum mai putin, pe linga repartitor in pret a intrat si robinetul termostatic, care face toti banii.
   • +1 (1 vot)    
    ai noroc... (Vineri, 22 februarie 2008, 0:36)

    dan [anonim] i-a raspuns lui anda

    anda, daca platesti mai putin, atunci esti printre putinii norocosi sa stii. eu am repartitoare si platesc la fel de mult ca ai mei care nu au, doar ca la mine e tot timpul foarte frig, pe cand la ai mei e tot timpul foarte cald. robinetul termostatic e doar un robinet. 'calitatile' lui deosebite sunt ca e foarte scump si ca se infunda regulat si des cu mazga de pe instalatie.
    • 0 (0 voturi)    
     am (Vineri, 22 februarie 2008, 12:28)

     anda [anonim] i-a raspuns lui dan

     robinetul termostatic da sigur ca... e un robinet. faptul ca e termostatic ma scuteste pe mine de efortul de a-l suci intr-o parte si in alta in functie de cit de mult agent termic e necesar in momentul respectiv. de exemplu acum l-am setat la 24 de grade, s-a incalzit afara, bate soarele etc ... caloriferul e rece, seara in schimb duduie.

     si da, probabil ca am noroc, din cite vad firma care a instalat la noi in bloc repartitoarele e printre putinele care nu au scandaluri pe cap ... probabil chiar stiu cum sa foloseasca algoritmul de calcul.
 • 0 (0 voturi)    
  Poti sa iei teapa mare cu ele ! (Joi, 21 februarie 2008, 22:07)

  Traian Chiriac [anonim]

  Problema reala a repartitoarelor e ca pot inregistra consum chiar cu robinetii inchisi ! Faceti un experiment simplu , inchideti robinetul caloriferului si deschideti geamul camerei ! Verificati citirea inainte si dupa ! Sau intr-o camera incalzita de soare , inchideti robinetul si o sa vedeti ca inregistreaza consumuri acolo unde nu sunt ! repartitoarele doar inregistreaza o diferenta de temperatura intre calorifer si aerul incaperii ! Nu conteaza daca diferenta e de la 50 de grade caloriferul la 20 de grade in casa , sau de la 20 de grade caloriferul la 5 grade in casa !
  Asa apar consumuri aiurea . Un prieten are un calorifer in balconul inchis cu termopan . Cu robinetul inchis , dar cu soarele batand in geam , repartitorul inregistraza vesel bani ce se duc aiurea la firmele de repartitoare ... Si nu e normal sa ai apartament pe scara blocului cu 80 ron la intretinere si altul cu 800 !
  • 0 (0 voturi)    
   poti sa iei teapa din orice (Joi, 21 februarie 2008, 23:54)

   Mumulea [utilizator] i-a raspuns lui Traian Chiriac

   Poate ai scapat din vedere ca robinetul termostatic, chiar inchis, permite trecerea agentului termic daca temperatura aerului se apropie de cea de inghet (din motive lesne de inteles). Temperatura de 4 grade este usor de obtinut in aerul de langa calorifer daca deschizi un geam in mijlocul iernii. Daca nu aerisesti excesiv, adica de peste 10 ori mai mult decat vecinii, nici n-ar fi o problema, repartitorul tau n-ar indica semnificativ mai mult decat al lor.

   In ceea ce priveste radiatorul din balcon, expus radiatiei solare, problema este amplasarea nefericita a acestuia, care in mod evident nu a fost prevazuta de constructor, asa-i ? Ingineria nu-i ca fotbalul. Chiar si asa, o sticla low-e si un radiator alb-lucios, nu cred ca ar produce mare paguba, iar daca totusi o produce, solutia nu-i pausalul, ci mutatul radiatorului in locul potrivit.
  • 0 (0 voturi)    
   sa incerce sa-si acopere caloriferul (Vineri, 22 februarie 2008, 0:28)

   dan [anonim] i-a raspuns lui Traian Chiriac

   Asta n-am mai auzit-o :)
   Asa e, repartitorul inregistreaza doar o diferenta de temperatura. Metalul se incinge la soare, spune-i prietenului tau sa-si acopere caloriferul din balcon cu o husa alba cat timp nu e pornit, isi va pastra temperatura camerei.
  • 0 (0 voturi)    
   nu poti sa iei teapa (Vineri, 22 februarie 2008, 2:09)

   anda [anonim] i-a raspuns lui Traian Chiriac

   dupa ce inchizi robinetul, pina se raceste caloriferul, na bineinteles ca tot consumi :) dar nu dureaza asa de mult .... ai sa vezi ca dupa ce caloriferul ajunge la temperatura ambianta, fie ea 20 sau 5 grade n-o sa mai inregistreze nimic repartitorul :)

   pe de alta parte el nu inregistreaza bani si ei nu se duc la firmele de repartitoare, decit cei 0.5 euro pentru citire si calcul, banii pe care ii platesti pe factura se duc la CET sau de unde te incalzesti tu ... :) si suma facturilor de pe scara va fi intotdeauna egala cu factura calculata la contoarul pe scara.
 • 0 (0 voturi)    
  hotie pe fatza (Joi, 21 februarie 2008, 22:11)

  scurtu cosmin [anonim]

  in Romania toata lumea fura...pe fatza,pe la spate, cu carca,cu vaporul si bineinteles ca si cu repartitorul.Problema e de o oarecare coplexitate tehnica si nu toata lumea o intelege,drept urmare toti au cate ceva de spus si nimeni nu face nimic. Am sa incerc sa va explic cum un cumul de fapte saraceste pe toata lumea iar masura in care fiecare din noi plateste e data de repartitoare...haios,nu? pai in primul rand toate blocurile(hai...poate nu chiar toate) la care s-au montat repartitoare aveau initial un gigacalorimetru care masura in legea lui consumul. odata ce s-au montat repartitoare trebuia sa se fi montat si niste regulatoare de prsiune,de care mai tot timpul s-a uitat. Lipsa acestora face ca de fiecare data cand inchideti robinetul, in loc sa economisiti nu faceti altceva decat sa ingrosati factura la energie termica cand de fapt consumul ramane aproximativ acelasi. E discutie lunga dar concluzia e ca modificarile care s-au facut odata cu implementarea repartitoarelor s-au facut tot in defavoarea utilizatorilor finali. RUSINE!
  • 0 (0 voturi)    
   te inseli singur (Vineri, 22 februarie 2008, 0:04)

   Mumulea [utilizator] i-a raspuns lui scurtu cosmin

   Masura platii nu-i data de repartitoare, ci de contor (gigacalorimetru). Repartitorul doar "repartizeaza" valoare de plata data de contor, intre colocatari, pentru o cat mai echitabila distributie a costului gigacaloriilor contorizate. E mai clar acum ? Gigacalorimetrul exista in continuare, caci fara el nimeni nu poate sa factureze nimic asociatiei. Regulatoarele de presiune nu au cum sa-ti modifice costurile la aceesi caldura consumata. Cand ai inchis robinetul, acesta este absolut inchis, atat timp cat temperatura aerului nu-ti coboara spre 4 grade, iar singurul lucru ce il poate contoriza, este doar regimul tranzitoriu in care caloriferul isi coboara temperatura spre cea a aerului ambiant, si e normal sa contorizeze, acea caldura n-a venit din cer.
   • 0 (0 voturi)    
    nu se contorizeaza corect (Vineri, 22 februarie 2008, 15:22)

    scurtu cosmin [anonim] i-a raspuns lui Mumulea

    gigacalorimetrele sunt concepute sa inregistreze corect intr-o instalaie echilibrata hidraulic. Asta nu intelege lumea ca o instalaie facuta ca dracu...cu niste parametrii ce nu pot fi modificatii cu usurinta, nu face altceva decat sa ii ajute pe cei de la cet sa faca burta mare! RETINETI!!!! Gigacalorimetru trebuie ajutat printr-o intalatie corespunzator conceputa ca sa inregistreze corect!
  • +1 (1 vot)    
   aproape... (Vineri, 22 februarie 2008, 0:14)

   dan [anonim] i-a raspuns lui scurtu cosmin

   Nu sunt de acord deloc cu repartitoarele, le suport de 4 ani deja si stiu foarte bine ce inseamna. Dar ce spui tu nu e chiar asa pentru ca gigacalorimetrul ala instalat in subsolul scarii masoara caldura consumata prin masurarea diferentei de temperatura dintre tur - retur si a debitului de agent termic circulat. Deci daca toata lumea inchide toate caloriferele debitul circulat va fi zero si nu se inregistreaza consum.
   • 0 (0 voturi)    
    gigacalorimetru (Vineri, 22 februarie 2008, 12:31)

    scurtu cosmin [anonim] i-a raspuns lui dan

    greseala pe care ati facut-o d-voastra o fac multi...gigacalorimetru masoara doar debitul si temperatura de intrare.(gigacalorimetrele care sunt la noi) el face o socoteala cum ca daca debitul e X si temperatura de intrare e Y si ...surpriza temperatura de iesire e Y-20 grade!!!!!!,pt ca asa e calibrat el-dif de 20 d grade tur-retur, atunci caldura cedata in cladire e cutare! chiar nu-l intereseaza pe domnul gicacalorimetru care e temperatura d p retur. gigacalorimetrele de care spuneti d-voastra sunt f scumpe si ar avea nevoie si de o sonda care sa se montez in interiorul apartamentelor pt a masura temperatura ambientala.
 • 0 (0 voturi)    
  ce ma deranjeaza pe mine (Joi, 21 februarie 2008, 22:31)

  zvezda [anonim]

  Mie nu-mi convine sa-mi intre un terchea berchea prin toata casa sa-mi citeasca contoarele, in fiecare luna.
  • 0 (0 voturi)    
   exista solutii (Vineri, 22 februarie 2008, 0:09)

   Mumulea [utilizator] i-a raspuns lui zvezda

   Poti incerca o debransare si montarea unei centrale termice individuale, poti incerca impunerea unui sistem de plata pausal in asociatie, poti vinde locuinta si cumpara alta in care sa fii unic locatar, sau poti incepe o afacere de succes si sa nu-ti mai pese de asta.

   Incearca doar una si te asigur (prieteneste) c-ai sa-ti revizuiesti pretentiile de la viata.
  • 0 (0 voturi)    
   hehe (Vineri, 22 februarie 2008, 2:13)

   hehe [anonim] i-a raspuns lui zvezda

   :) pai de ce il lasi :) citeste tu repartitoarele si da-i-le la usa :)
   intr-o vreme eu le trimiteam citirile via email, mai nou daca nu sunt acasa cind vin cu citirea, trebuie sa ma duc pina la sediu ... le mai las la vecini.
  • 0 (0 voturi)    
   re (Vineri, 22 februarie 2008, 8:33)

   nashu_mare [utilizator] i-a raspuns lui zvezda

   In cazul acesta trebuia sa fi optat pentru un sistem de transmisie al informatiei inregistrate de repartitoare prin radio. De 2-3 ani de zile functioneaza ireprosabil. Nu iti intra nici dracu' in casa iar diferenta de pret nu este atat de mare.
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns pentru zvezda (Vineri, 22 februarie 2008, 9:51)

   Vartolomeu Georgescu [anonim] i-a raspuns lui zvezda

   Pentru asta exista repartitoarele cu transmisie radio!
 • 0 (0 voturi)    
  ba', da' prosti mai sunteti! (Joi, 21 februarie 2008, 23:25)

  desteptul [anonim]

  Blocurile comuniste reprezinta dpdv al ag. termic sisteme deschise. Oricum ar fi, factura pe bloc va reprezenta "o scurgere" a agentului termic prin calorifere. Sa presupunem (pentru intelegerea voastra) ca toata lumea in bloc va tine caloriferele inchise. Asta nu inseamna ca nu va intra caldura in bloc, nici macar ca va intra mai putina. Pur si simplu, fiind un sistem deschis, furnizorul va pompa la fel de mult agent termic. Practic, la o factura de 100 mil., daca veti tine toto caloriferele inchise veti plati in sistemul vechi, pausar parca cei 10 % loooool. Altfel, cei care au "unitati de caldura" vor totaliza factura, prin urmare, factura se imparte la totalul de unitati declarate, se afla pretul pe unitate si se inmulteste intru aflarea consumului valoric cu unitatile de apartament. Asa se ajunge la a plati mai mult daca consumi mai putin, fie-mi iertata cacofonia. Dar voi nu veti intelege. Repartitoarele sunt facute pentru centrale de bloc, nu pentru sistem centralizat. Suckerii care privesc Occidentul prin stralucirea masinilor si nu prin largimea strazilor si locrile de parcare. Romani! Pai, atunci, io va zic: succes la iesirea din ignoranta!
  • 0 (0 voturi)    
   Re (Vineri, 22 februarie 2008, 8:30)

   nashu_mare [utilizator] i-a raspuns lui desteptul

   Imi pare rau dar matale nu stii cum functioneaza un gigacalorimetru. Daca furnizorul "baga" cu presiune mai mare lichidul din tevi nu are timp sa se raceasca deci oricum nu se vor indexa mai multe gigacalorii la subsol.
  • 0 (0 voturi)    
   Prost esti tu (Vineri, 22 februarie 2008, 10:01)

   prostu [anonim] i-a raspuns lui desteptul

   Contorul de pe scara nu masoara doar debitul de agent termic, masoara diferenta de temperatura intre intrare si iesire. Deci in scenariul tau, daca toate caloriferele sunt inchise, agentul termic o sa piarda putin din temperatura si atunci costul o sa fie mai mic (in functie de izolarea si pierderile blocului). Daca in schimb toate calorifele sunt deschise, temperatura agentului scade semnificativ, si costul o sa fie mult mai mare.

   Cu alte cuvinte, robinetul din apartament influenteaza in mod direct consumul blocului.
   • 0 (0 voturi)    
    sunt luminat (Vineri, 22 februarie 2008, 20:17)

    desteptu' [anonim] i-a raspuns lui prostu

    dupa cum ziceam: m-ai luminat. ceva e in neregula totusi: de ce oare cresc cheltuielile cu caldura (nu peste tot, recunosc) o data ce instalezi repartitoarele? de ce trebuie sa las caloriferele pe 5 ca sa am caldura dinainte la pret mai mare? de ce sunt obligat sa suport peretii reci ai vecinilor care se incalzesc cu gaz? de ce trebuie sa sufar "solidar" saracia vecinilor? am incercat sa-mi explic si asta e concluzia la care am ajuns. cum ca furnizorul baga factura la fel. cum o face? nu stiu. prin urmare, daca am repartitoare trebuie sa platesc saracia celorlati si frigul meu. o fi corect in mintea voastra, dar in a mea, nu, da prost. ca pe vremea comusitilor: sa fim toti saraci, nu toti bogati.
    ok, sper ca ai dreptate, daca noi toti inchidem caloriferele atunci factura e mai mica. din experienta spun: nu e! si nu pentru ca a crescut pretul. asta-i paradoxul pe care poate il explica cineva cu adanci "profunzimi tehnico-termice". scuze de jignire! nu vreau sa dau cu parul, dar ma simt "intr-un fel", prost adica, cand mi se baga pe gat tot felul de explicatii si incurajari tip teleshopping. e mai bine la nemti, nu si la noi. ei au, noi nu. de ce aproape de bruxelles, o intretinere e 100 de euro, chiria 400, iar la noi intretinerea e de 150 de euro, chiria la fel? ala castiga 1800-5000 euro pe luna, noi 300... o fi dupe PIB? o fi dupe salariul mediu? sau o fi dupe economie subterana, guvernanti incompetenti, etc?
    d-asta suntem prosti. nu am spus-o in sensul ca ati fi voi toti, ci de noi suntem... si inghitim gainatul dat de pasarile pe care nu le atinge legea. daca vrei, poti sa faci o perchezitie guvernantilor, daca sunt de acord evident, ;) Inca o data, succes in deschiderea ochilor!
 • 0 (0 voturi)    
  se rezolva (Vineri, 22 februarie 2008, 0:03)

  dan [anonim]

  Citeste tu contoarele si lasa-i in usa bilet cand trebuie sa vina sa faca citirea. Pe mine nu ma deranjeaza ca vin sa citeasca dar nu-s acasa la orele cand se programeaza ei la mine si asa rezolv.
 • 0 (0 voturi)    
  Incredibil!! (Vineri, 22 februarie 2008, 8:42)

  gabifm [utilizator]

  In luna decembrie (citire la fiecare 30 ale lunii) am consumat o cantitate de unitati calorice pentru care am platit o anumita suma. In luna ianuarie (citire tot 30 ale lunii) am consumat aproape la jumatate - ce am obtinut??? Am facut frigul dar suma de plata este aproape identica (cu 10 lei mai putin).
  SFAT: NU va puneti repartitoare. Faceti frigul si platiti la fel de mult ca blocurile fara repartitoare.
 • 0 (0 voturi)    
  Calorifere peste tot (Vineri, 22 februarie 2008, 8:53)

  Administratoru [anonim]

  Vreau si eu calorifer in lift. Cine a vazut asa ceva sa ma anunte si pe mine.

  Doamna Ecaterina Oprea este atotstiutoare sau outoare.
 • 0 (0 voturi)    
  domnilor redactori, mai cititi! (Vineri, 22 februarie 2008, 9:08)

  Monica [anonim]

  Stimata dna Ecaterina Oprea, pune mataluta mana si citeste reglementarile in materie si ai sa constati ca niciodata cheltuiala cu caldura nu s-a impartit la numarul de camere si/sau persoane, ci la suprafata!
 • +1 (1 vot)    
  Repartitoarele ca afacere garantata de guvern (Vineri, 22 februarie 2008, 9:11)

  Justin Puscasu [anonim]

  Sunt uimit ca nimeni nu observa niste "amanunte" esentiale in problema repartitoarelor:
  1. Repartitoarele sunt OBLIGATORII printr-o ordonanta a guvernului Nastase, reconfirmata de Tariceanu. Termenul limita de instalare s-a prelungit de cateva ori, dar in curand vom fi amendati daca nu ne instalam asa eva.
  2. Repartitoarele sunt la fel de ILEGALE ca un cantar masluit. Este ilegal sa mi se factureze gigacalorii masurate cu un aparat fara nici un aviz metrologic, care masoara altceva (niste "unitati" imprecis definite, care nu sunt proportionale cu gigacaloriile de pe factura).
  3. Montarea si citirea repartitoarelor devenite obligatorii este o afacere URIASA la scara nationala.
  La o astfel de afacere, spagile curg de la administratorii de bloc pana la guvernul care creaza monopolul, dand legi cu dedicatie.
  4. Cei care platesc mai putin datorita repartitoarelor, STAU IN FRIG, pentru ca elementul cheie al repartitoarelor sunt robinetele cu care poti opri fluxul de agent termic.
  5. Cum dracu' nu se sesizeaza DNA-ul si Oficiul Concurentei cand apar asemenea "probleme"?
  • 0 (0 voturi)    
   Aproximativ de acord (Vineri, 22 februarie 2008, 10:14)

   Sofer [anonim] i-a raspuns lui Justin Puscasu

   Sunt de acord cu mai toate punctele de mai sus si sunt convins ca guvernul nu s-a gandit la binele populatiei.

   Din pacate insa alt sistem mai bun (si care sa fie rezonabil ca si cost) nu exista. In mod sigur este mai bine ca inainte, deoarece oamenii in mod direct pot sa scada consumul pe bloc.

   Cu alte cuvinte, decat cost impartit direct proportional cu suprafata, prefer oricand un sistem imprecis sau cum vrei sa-i spui.

   Singurii la care nu le convine sunt cei cu 24 de grade in casa care evident platesc mai mult, si pe drept, decat inainte.
  • 0 (0 voturi)    
   Afacerea repartitoarelor = coruptie pe fatza (Vineri, 22 februarie 2008, 11:14)

   Penguin [anonim] i-a raspuns lui Justin Puscasu

   Foarte pertinente comentarii, mai ales cel al d-lui Justin Puscasu ! Adaug doar citeva puncte pe "i" care sa justifice si titlul din subiect :
   1) Firmele asa zise autorizate de ANRSC sunt firme de sefi (ex Marioval - firma de apartament din Pitesti - care administreaza sute de blocuri in Bucuresti) ; ele sunt platite NU pentru citiri, ci pentru ca au drept de roialty - proprietate intelectuala - asupra unor soft-uri importate;
   2) Intrebare de om prost : de ce ANRSC nu da individual drept de administrare a softurilor asociatiilor de proprietari, iar repartitoarele sa poata fi cumparate gata validate de pe piata, la fel ca si apometrele de exmeplu ?
   In felul acesta asociatiile sau administratorii asociatiilor nu mai platesc serviciile de citire si dintr-un foc dispare pecingenea firmelor tip Marioval, ISTA etc.;
   3) Calibrarea termica a blocurilor este urmatorul pas si instalarea de gigacalorimetre de scara; aceasta chestie ar trebui sustinuta de primarie, care pe moment a blocat finantarea, sub pretextul ca mai intai trebuie contorizate toate blocurile, deci macar instalate gigacalorimetrele de bloc. Dar cine sau ce "opreste" instalarea acestora pe scari, in afara costurilor exorbitante ? Tocmai sefii ale caror firme sutn implicate, sefii = senatori, deputati interpusi, care au grija ca legea sa fie data in favoarea lor, nu a locatarilor !
   4) Un aspect f.important : cota de 10-30% parti comune : exista se zice un normativ al ANRSC, dar nimeni nu vrea sa-l faca public, care prevede instalarea unor repartitoare de costuri pe acele radiatoare din partile comune (casa scarilor, spalatorii etc.) si, pe baza acestor citri, plus a uni algoritm care sa tina cont de reprezentativitatea citirilor, sa rezulte cat la suta trebuie aplicat pe fiecare luna. In unele perioade, mai reci, mi s-a spus ca aceste consumuri comune pot depasi si 50%, iar in altele pot fi mai apropiate de 10%.
   Daca stie cineva de acest normativ, sa ne zica si noua !
 • +1 (1 vot)    
  Hotie (Vineri, 22 februarie 2008, 10:48)

  furios [anonim]

  Repartitoarele reprezinta cea mai mare hotie posibila! In luna ianuarie 2007 bloc fara repartitoare factura la Radet 15,000 Ron, geamuri deschise 26 de grade in camera. Luna Decembrie 2007 repartitoare, factura Radet 15,000 Ron, robineti inchisi 22 de grade in camera doar seara!!! Cum este posibil ! Unde este economia? La acestea se adauga factura de 700 Roni pentru citire?!?! HOOTIIIIIIIEEEEEEEEE!!!!
  Iar factorii de evaluare sunt dati din burta dupa bunul plac al celor care instaleaza repartitoarele. Si mai este un aspect, conteaza foarte mult si distanta la care este montat repartitorul pe calorifer, 5-10 cm mai jos decat la ceilalti si ai o economie considerabila. A masurat cineva distanta la care se monteaza aceste repartitoare. De unde aia de la Ista le-au pus din ochi cu superglue. Sunt curios la presedintele blocului la ce distanta sunt puse. Caci oricum coeficientii sunt la jumatate, de parca ar avea calorifere si de doua ori mai mici si din cel mai prost material, probabil fonta. A verificat cineva? Nu cred.
 • 0 (0 voturi)    
  repartitoare (Vineri, 22 februarie 2008, 10:55)

  ana [anonim]

  am facut greseala sa imi izolez peretii exteriori ca sa fac economie la caldura; greseala de neiertat, pentru ca acum platesc mai mult la intretinere; de ce? simplu, pentru ca temperatura inregistrata de nenorocitul de repartitor este mai mare ca inainte, iar cei ce le citesc , calculeaza ca si cand este meritul lor ca eu am acum o temperatura mai mare in apartament, chiar daca nu deschid decat foarte putin caloriferele; dupa cum vedeti am facut o prostie sa imi izolez peretii si acum platesc
 • 0 (0 voturi)    
  Ar trebui sa se masoare altfel (Vineri, 22 februarie 2008, 10:56)

  Cristi [anonim]

  Anormal e ca repartitorul citeste doar temperatura din camera.
  Pentru a inregistra corect, ar trebui sa masoare diferenta de temperatura dintre aerul din camera si calorifer, nu doar temperatura din camera.
  In momentul asta repartitorul inregistreaza si daca am caloriferele inchise si ma incalzesc la un radiator electric. Aici e hotia. Cantitatea decaldura transferata e proportionala cu suprafata caloriferului, cu diferenta de temperatura si cu materialul din care e facut caloriferul.
  Un apartament izolat si cu termopane va avea nevoie de mai putina caldura decat unul neizolat pentru a mentine o anumita temperatura. Totusi, repartitoarele masoara doar temperatura aerului din camera.
  Caloriferele de otel nu sunt identice si nu au aceeasi putere indiferent de producator, chiar daca au aceleasi dimensiuni. Nimeni nu tine seama de chestia asta.
  • 0 (0 voturi)    
   asa se si masoara (Vineri, 22 februarie 2008, 12:19)

   anda [anonim] i-a raspuns lui Cristi

   repartitorul nu citeste temperatura din camera, ci diferenta dintre aceasta si temp caloriferului. deci exact cum zici tu ca ar trebui ....
 • 0 (0 voturi)    
  gigacalorimetre (Vineri, 22 februarie 2008, 11:21)

  bedeu [anonim]

  Gigacaloria este masura a ceea ce furnizeaza RADET-ul. Deci gigacalorimetre ar trebui sa instalam, nu repartitoare. Si prefer sa stau iarna imbracat cu o bluza, nu in tricou pentru ca RADET nu variaza cantitatea de caldura furnizata. Trebuie sa platim pentru ceea ce consumam, nu pentru ce ne baga altii pe gat.
 • 0 (0 voturi)    
  Raspuns pentru Viorel (Vineri, 22 februarie 2008, 11:45)

  nemultumita [anonim]

  Ceea ce nu intelegeti dumneavoastra, domnule, este faptul ca atunci cand dumneavoastra inchideti un calorifer sau mai multe ii OBLIGATII pe vecini sa va suporte factura. Acest sistem nu reflecta consumul de agent termic. Asta este marea problema. Daca ar fi fost precum contorul de electricitate sau de apa, atunci ar fi fost o minune a tehnicii.
  Situatia de fata nu avantajeaza pe absolut nimeni: centralele termice nu fac economie de resurse, oamenii sunt disperati si-si inchid caloriferele asa ca stau in frig si platesc milioane in fiecare luna, iar si mai grav decat atat este faptul ca blocurile si asa vai de capul lor se degradeaza si mai tare datorita igrasiei!
  Daca ar fi fost in interesul cetateanului, va asigur domnule, ca NIMENI nu s-ar fi batut sa dea o lege prin care sa impuna acest sistem de calcul.

  Nu vedeti, oamenii fac plangeri dupa plangeri si intr-o tara in care repartitorul este OBLIGATORIU, ANPC nu are capacitatea tehnica sa verifice daca ceea ce calculeaza firmele specializate este corect. De altfel, nici ANRSC nu poate. Mai ales ca ANRSC este cel care a "inventat" metoda de calcul.

  Faceti un exercitiu: mergeti acasa, luati fluturasul cu calculul energiei termice "consumate" si incercati sa faceti si calculul la pausal. Veti observa ca nu ati economisit absolut nimic, din contra! Mai adaugati si milioanele platite pentru aceste instrumente extrem de destepte si costul lunar al calculului si dupa aceea mai discutam.

  Pacat ca oamenii din tara asta se lasa influentati de toti cei care vor sa se imbogateasca furand si nu muncind.
  • 0 (0 voturi)    
   pausal? (Vineri, 22 februarie 2008, 12:41)

   adrian [anonim] i-a raspuns lui nemultumita

   cind plec dimineata la servici dau robinetii la minim , adica in fine o temperatura mai mica.
   ma intorc seara deschid in sufragerie .... cu o ora inainte de a dormi, deschid si in dormitor la maxim se incalzeste numai bine. inchid in sufragerie si somn de voie. dimineata iar plec ...

   vecina de deasupra are copiii. cind vin de la scoala dau drumul la calorifer. stau fiecare in alta camera. vine si vecina casa, inca o camera in plus.

   la sfarsitul lunii se vede clar diferenta de consum dintre cele 2 apartamente care au aceeasi suprafata.
   sigur, daca plateam la "pausal", plateam la fel. adica eu plateam mai mult decit consumam, si ea mai putin. ei nu-i convine ca s-au pus repartitoare si face scandal de fiecare data cind poate, mie imi convine si o data cu mine si la majoritatea celor din bloc.
   • 0 (0 voturi)    
    furios raspunde lui adrian (Vineri, 22 februarie 2008, 18:17)

    furios [anonim] i-a raspuns lui adrian

    Pai da bai desteptule pentru ca atunci cand tu inchizi caldura cel de deasupra trebuie sa consume mai multa caldura pentru a obtine o temperatura confortabila. Asta pentru ca blocurile vechi au fost gandite pentru sistemul pausal. Plecand de la termoizolatia inexistenta si la coloana de incalzire comuna. Concluzia este urmatoarea: aceasta metoda convine de minune guvernului. Au reusit sa scape de problema sociala (reala) a celor nevoiasi care nu-si puteau achita intretinerea. Acum e simplu, nu ai bani, stai in frig. Dar in locul tau platesc cei care vor sa traiasca civilizat, caci Radetul trebuie sa incaseze aceeasi suma doar au cheltuieli cu zecile de mii de angajati. Si daca nu-si primesc salariile la fel ca inainte unde se duc?la guvern sa faca greva! Poporul asta este fara sansa, trebuia sa emigram dracu mai demult astia care mai gandesc cat de cat... restul numai manelisti....
    • 0 (0 voturi)    
     la bloc ... (Vineri, 22 februarie 2008, 21:54)

     adrian [anonim] i-a raspuns lui furios

     i-auzi poftim acum n-am voie sa fac economie de dragul vecinilor din bloc si a termoizolatiei inexistente... sigur ca conteaza si temperatura din apartamentele vecine, dar nu-mi spune ca conteaza intr-atit incit sa se simta consistent in factura.

     si cine mai face scandal ... vecinul de la doua camere tipa la vecina de la 3 camere, ca niciodata n-a platit el mai mult decit ea nu i-e rusine. si saraca pensionara l-a invitat sa vina sa-i vada caloriferele. 3 elementi amariti de pe vremuri ... musiu a plecat trintind usa apartamentului in care are calorifere dintr-un perete intr-altul si ridea mai anii trecuti ca de, e 'dastept', el nu-si plateste nici macar intretinerea la zi, spre deosebire de pensionara de alaturi, care plateste si mai mult si face si frigul. asta apropo de "manelisti'. si acum? acum e 'furios'.
  • 0 (0 voturi)    
   repartitoare (Vineri, 22 februarie 2008, 13:49)

   victor [anonim] i-a raspuns lui nemultumita

   in mod sigur repartitoarele sunt o mare pacaleala.Eu locuiesc intr-un bloc vechi, neizolat ,cu instalatii nereparate de 30 de ani.Nu s-au montat repartitoare si pana acum 3 luni nu aveam probleme ci intretinerea.In vara s-au facut presiuni sa punem repartitoare dar am rezistat-decat 200 milioane(lei vechi) pe repartitoare mai bine reparam.DA-DAR NE VOR AMENDA!
   Oamenii sunt pensionari cu venituri foarte modeste dar foarte corecti.Cine e ANRSC-ul ca sa hotarasca montarea de repartitoare in locul reparatiilor?Daca blocul are repartitoare nu se mai darama datorita infiltratiilor?Nu ne-am putea uni pentru a obtine o initiativa legislativa pentru a desfiinta aberatiile tehnice si incalcarea dreptului de proprietate?
   Vor repartitoare sa plateasca ANRS-ul pt.ele si pentru citirea lor!Am facut exercitiul respectiv comparand facturile la blocuri relativ identice(relativ pt ca au cam acelasi nr de centrale termice montate_-Stupoare la blocuL fara repartitoare e mai ieftin decat la cel cu!Ce s-a castigat plin aplicarea sistemului inclusiv la blocurile fara repartitoare? Discordie intre proprietarii de centrale si cei cu incalzirea centralizata.Cui foloseste? Sau intr-o tara in care zazania e la ea acasa o mica cearta intre vecini nu mai impresioneaza pe nimeni!
   • 0 (0 voturi)    
    raspuns pentru viorel (Vineri, 22 februarie 2008, 14:36)

    nemultumita [anonim] i-a raspuns lui victor

    Haideti sa va spun cum se intampla de firme de acest tip ajung sa ne pacaleasca: vine reprezentantul firmei "X Srl" la administratorul de bloc. Incepe si-i explica ca are un sistem grozav, ca o sa-i scada cheltuielile cu utilitatea y, ca daca reuseste sa-i convinga pe locatari are z procent din valoarea contractata, plus economii la factura lunara etc. Atunci administratorul face lista. Si incepe campania de promovare pe la usile oamenilor. Dar nu oricum, ci pe la cei care au un nivel de instruire mai saracut sau la cei care sunt mai increzatori sau la cei carora nu le pasa prea mult. Si uitati asa reuseste sa stranga semnaturi de la cel putin jumatate din bloc. Si apoi se reia campania, de data aceasta
    argumentul este: pai nu vedeti, jumatate dintre locatati isi pun, dumneavoastra ce faceti? nu va ganditi cat o sa platiti?
    Ceea ce ar trebui ar fi ca acest sistem sa fie SCOS INAFARA LEGII!!!! Asta ar fi singura solutie. Sa ne gandim cate blocuri ar fi putut fi reabilitate termic cu banii bagati in buzunarele acestor firme.
    Poate ca ar trebui sa initiem o noua petitie, ca cea pentru taxa auto. Poate ca o televiziune ar putea sa ne ajute.
    Poate ca printr-o campanie media adecvata oamenii vor intelege pana la urma ca nu ii ajuta deloc acest sistem. Din contra.
    Oricum eu cred ca trebuie facut ceva. Nu putem continua sa inghitim toata aceasta mizerie.
    • 0 (0 voturi)    
     haideti sa facem o petitie (Marţi, 27 ianuarie 2015, 12:39)

     andreea [anonim] i-a raspuns lui nemultumita

     am renuntat la techem iarna asta si spre deosebire de iarna trecuta macaaar am avut caldura. factura pe feb 2014 (cu repartitoare si 21 grade c in casa, un frig cumplit) era-600 lei , iar dec 2014 fara repart si cu 25 grade c este 766 lei....pentru ca tot techem imi face calculul . dintr un bloc de 13 apart doar 3 am renuntat la tecehem si acum suportam consecintele....mentionez ca locuim intr un apart de 2 camere, iar pensionara de la parter care are 3 si tine repartitoarele inchise in permanenta plateste vreo 250 pe frigul din casa. nu stiu cum sa facem sa scapam de hotii astia. o sa incerc sa creez o petitie si sper sa ma sustineti! ast parerile dvs! tot ce ati spus mai sus despre as de prop e aedv,sunt mama n mana, o escrocherie legala!
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns pentru nemultumita la postul 11:45 (Vineri, 22 februarie 2008, 14:00)

   Vartolomeu Georgescu [anonim] i-a raspuns lui nemultumita

   Cand ne-ati propus acel exercitiu privind calculul la pausal ati omis ceva: calculul pe care trebuie sa-l faceti ar trebui sa fie facut pe un consum mai mare decat cel din factura pentru ca acel consum facturat este mai mic, majoritatea apartamentelor cu repartitoare realizand economii importante.
   Dar si mai corect cred ca ar trebui sa ne spuneti ca de fapt dumneavoastra v-ati schimbat corpurile de incalzire cu unele de putere mai mare si de fapt ati dori ca acel consum suplimentar realizat de acestea sa fie suportat si de catre vecinii dumneavoastra, asa cum s-a intamplat inainte de montarea repartitoarelor.
   • 0 (0 voturi)    
    raspuns pentru Vartolomeu Georgescu (Vineri, 22 februarie 2008, 14:21)

    nemultumita [anonim] i-a raspuns lui Vartolomeu Georgescu

    Domnule Georgescu, imi pare rau pentru dumneavoastra daca credeti in aceste povesti.
    Sa va spun cum stau lucrurile in apartamentul in care locuieste mama mea. Apartamentul este la etajul 4 din 4 si are doua camere cu o suprafata totala de 50 m2. Sunt in total 4 calorifere, cate unul pentru fiecare incapare. Cele din camera de zi si dormitor sunt din fonta, cele montate in urma cu 60 de ani cand s-a contruit blocul, iar in baie si bucatarie sunt calorifere de aluminiu cu cate 3 elementi.
    Costul incalzire pentru luna ianuarie este de 180 lei in conditiile in care caloriferele din baie si bucatarie au fost 99,9 % din timp inchise, inregistrand cam 20 - 30 unitati fiecare, cel din camera de zi a fost lasat la 2, iar cel din dormitor la 3. Temperatura maxima din casa fiind de 19 grade. Vi se pare ca pretul este corect? Daca s-ar fi platit la pausal, ar fi avut de plata 140 lei in conditiile in care caloriferele ar fi fost la maximum 24 / 24, 7 zile din 7.
    Acest lucru se intampla pentru ca Asociatia accepta persoane cu consum "0". Astfel sunt familii care platesc cam 30 - 40 ron pe luna caldura. Vi se pare normal?

    Din pacate lucrurile nu au fost explicate oamenilor de la inceput. Si ca sa vedeti ca am dreptate, incercati sa intrati pe www.mfinante.ro si sa vedeti ce cifra de afaceri si ce profit au firmele ISTA si Elsaco. Puteti incerca verificare si in cazul altor firme.

    Nu este decat o escrocherie, nu este reala economia. Am facut verificarea cu un bloc identic necontorizat. Valoarea facturii primite de la RADET este aproape identica.

    Daca credeti ca faceti economie inchizand, va inselati. Repet, il fortati pe vecinul dumneavoastra sa plateasca diferenta fara ca acesta din urma sa aiba un confort termic superior.
   • 0 (0 voturi)    
    continuare raspuns pentru Vartolomeu Georgescu (Vineri, 22 februarie 2008, 14:25)

    nemultumita [anonim] i-a raspuns lui Vartolomeu Georgescu

    Stiati ca in legea ANRSC scrie foarte clar ca 100% dintre apartamente trebuie sa fie contorizate? Stiati ca in aceeasi lege scrie ca firma care monteaza repartitoare este obligata sa realizeze echilibrarea hidraulica a instalatiei inainte de prima facturare?
    Va recomand sa cititi Ordinul 233 /2004 (elaborat de catre ANRSC). Il veti gasi pe site-ul www.anrsc.ro
    Si va mai intreb ceva: nu vi se pare suspect ca atat ANPC cat si ANRSC nu pot nici verifica si nici sanctiona aceste firme?
    Dar poate dumneavoastra sunteti patron/lucrator la o astfel de firma si atunci totul devine mult mai clar.
 • 0 (0 voturi)    
  Raspuns pentru Mumulea (Vineri, 22 februarie 2008, 11:48)

  nemultumita [anonim]

  I-am raspuns deja domnului "Viorel". Dar am sa va spun si dumneavoastra ca aveti perfecta dreptate, cu o singura precizare: ceea ce inregistreaza repartitorul nu este un consum. Cand o sa se inventeze contorul de energie termica, atunci va fi cu totul si cu totul altceva.
  Asa cum stau lucrurile astazi, cand inchideti caloriferul nu faceti altceva decat "sa aruncati pe fereastra" resurse. Asta este tot.

  Mai cititi, mai informati-va si poate ca veti intelege mai bine despre ce este vorba.
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns pentru nemultumita la postul 11:48 (Vineri, 22 februarie 2008, 14:10)

   Vartolomeu Georgescu [anonim] i-a raspuns lui nemultumita

   Contorul de energie termica s-a inventat de mult. Din pacate distributia in blocurile din Romania este pe verticala si nu pe orizontala.
   Vedeti ce inseamna montarea contorului de energie din punct de vedere tehnic, economic si nu in ultimul rand practic si estetic, pe fiecare corp de incalzire.
   • 0 (0 voturi)    
    raspuns pentru Vartolomeu Georgescu - 14.10 (Vineri, 22 februarie 2008, 14:47)

    nemultumita [anonim] i-a raspuns lui Vartolomeu Georgescu

    stiu foarte bine ce inseamna un contor si cand a fost el inventat. Dar daca noi locuim in blocuri in care nu se pot monta contoare, din punct de vedere tehnic, pentru ca asa cum spuneti si dumneavoastra instalatiile sunt pe verticala, atunci de ce trebuie sa folosim surogate?

    Daca sistemul nu functioneaza corect, de ce sa-l folosim? Considerati ca repartitorul este o obiect de decor cumva? Vi se pare ca aceste repartitoare dau vreo personalitate locuintei? Nu prea inteleg ce vreti sa spuneti. Din contra, nimic nu e mai urat intr-o casa decat un calorifer mare si alb care sa fie in contradictie cu mobilierul si decoratiunile. Nu mai putem nici macar sa ne mascam caloriferul datorita repartitorului. In ciuda convingerilor noastre de ordin estetic.
    Eu cred ca mult mai estetic ar fi fost daca s-ar fi realizat reabilitarea termica a blocurilor ceausiste, s-ar fi creat o uniformizare a ferestrelor, s-ar fi refacut fatadele si asa mai departe. Noi insa consumam banii pe lucruri inutile pentru noi.
 • 0 (0 voturi)    
  nodul gordian (Vineri, 22 februarie 2008, 12:17)

  furat [anonim]

  problema:

  Luna n-1

  1. Index afisat = X
  2. Centralizator (Firma Techem) = x+2

  Luna n

  1. Index afisat = X
  2. Centralizator (Firma Techem) = x+3. Refuz de regularizare.

  Concluzie:
  ANPC nu are nici o competenta.
  Asociatia (in a carei obligatie intra) nu face nimic.
  Asociatia ma obliga sa platesc.
  Eu nu am de ce sa platesc (as accepta furtul).
  Cine castiga? Firma Techem (fosta Zenner).

  Rezolvare:
  Sa dau Asociatia in Judecata.
  Am timp? Nu prea. Asta este jocul.

  Traim in Romania.
  • 0 (0 voturi)    
   repartitoare (Vineri, 22 februarie 2008, 13:51)

   victor [anonim] i-a raspuns lui furat

   mai bine actionati in judecata VINOVATU!Oare cine e acesta?
 • 0 (0 voturi)    
  repartitoare - o mare teapa (Vineri, 22 februarie 2008, 13:39)

  otto [anonim]

  la un apartament cu 2 camere (45 mp) am platit pe nov. 5 milioane numai caldura.
  am fost la firma de repartitoare si mi-a explicat ca datorita caloriferului meu mare din sufragerie platesc asa de mult pentru ca unitatile se inmultesc cu 3,7 in acel caz.
  tin sa precizez insa ca in apartament era totusi frig pt ca apartamentul e situat la ultimul etaj si are doi pereti exteriori si planseu.
  mi s-a spus ca pentru amplasare mi se scade 0,05%.
  f interesant!
  mod de calcul absurd deoarece nu existe reglementari legale in materie.
 • 0 (0 voturi)    
  repartitoarele masoara timpul (Vineri, 22 februarie 2008, 13:57)

  decat fara mai bine cu [anonim]

  repartitoarele masoara unitati egale de timp in care caloriferul a fost caldut, cald sau fierbinte. Deci daca vreti sa faceti economie inchideti complet robinetul cu termostat sua lasati-l pe maxim , dupa necesitati.
  In intructiuni scrie ca daca aerisesti camera trebuie sa inchizi robinetul ca sa faci economie, dar inertia termica a caloriferului e mare si repartitorul va inregistra impusuri de timp pana la egalarea temperaturii camerei cu cea a caloriferului.
  In mod normal repartitorul n-ar trebui sa inregistreze cand temperatura caloriferului e mai mica decat cea a camerei ( soare, incalzire cu gazele de la bucatarie- platite laCOMUN-deh)
  • 0 (0 voturi)    
   robinetele nu functioneaza corect (Vineri, 22 februarie 2008, 15:35)

   Cristi [anonim] i-a raspuns lui decat fara mai bine cu

   Lasat pe pozitia 3 inregistreaza ca pe pozitia 5, pentru ca in loc sa mearga o ora la maxim si apoi o ora sa nu inregistreze, sta caldut tot timpul iar repartitorul inregistreaza ca si cand ar fi dat la maxim. Robinetele termostatice nu fuctioneaza corect, tot timpul vor ajunge la o pozitie de echilibru in care caloriferul e doar caldut dar repartitorul inregistreaza ca si cand ar fi la maxim.
 • 0 (0 voturi)    
  aberatii despre vechiul sistem (Vineri, 22 februarie 2008, 16:00)

  ela [anonim]

  Eu fac cheltuieli si impart consumul dupa vechiul sistem exista doua modalitati de calcul in functie de ce s-a votat de asociatia de proprietari:
  1. Se imparte la proportional cu suprafata apartamentelor + se adauga la fiecare apartament o cota parte din casa scarilor (ex, 2-5 mp) unde si casa scarilor e incalzita .
  2. Se imparte proportional cu numarul de elemente de calorifer (caloriferele noi echivalate dupa dimensiune si un coeficient >1), la fel cota parte din casa scarilor.
  Persoanele conteaza la gunoi, lumina pe scara, curatenie si alte chetuieli ... dar incalzirea n-are cum sa fie dependenta de nr de persoane. Ca atunci iarna pleci declari 0 persoane si nu platesti incalzire.... mai documentati-va dragi jurnalisti.
  In rest ce ar ajuta la contorizarea caldurii un apometru (flowmeter) la baza fiecarei coloane si inregistratoare de temperatura la intrare si la iesire din apartament. Calcul simplu 3 tone de apa pe zi au trecut prin calorifere... in apartamentul 1 s-au racit 5 grade, in apartamentul 2 4 grade..etc astfel se obtine gicacaloria cedata in fiecare apartament. La care s-ar adauga cantitatea de caldura pierduta pe drum pana la bloc proportional cu cantitatea de apa ce circula in fiecare coloana.
  • 0 (0 voturi)    
   rezultat (Vineri, 22 februarie 2008, 16:18)

   ela [anonim] i-a raspuns lui ela

   1.88 Gcal / ap 1 ; 1.52 Gcal/ ap2 ..
 • 0 (0 voturi)    
  care este problema??? (Vineri, 22 februarie 2008, 16:37)

  teekaz [anonim]

  Eu am primit de la firma TECHEM contractul si l-am citit cu pixul in mana. In acest moment doar 3 firme sunt cele mai tari pe piata, mai sunt ELSACO si inca una. Daca proprietarii asociati nu se uita cu cine contracteaza, este problema lor.

  Cand am incheiat contractul cu TECHEM, am primit si manualul de instructiuni ca sa inteleg ce afiseaza repartitoarele. Si era clar scris.

  In al doilea rand, eu primesc lunar, dupa citire, un desfasurator, in care am toate datele, pe bloc si pe apartament. Am avut consum de caldura de 800.000 lei vechi in octombrie si noiembrie (pe 2 luni), de 800.000 lei vechi in decembrie si de crica 900.000 lei in ianuarie. Citirea este 80.000 de lei vechi pe luna, fiind inclusa in totalurile mai sus. Am platit factura la intretinere fata de anii 2007, 2007, cu circa 1.000.000 de lei vechi mai putin.

  Iar regimul de folosire al repartitoarelor a fost: in sufragerie am inchis repartitorul, iar in dormitoare le-am folosit doar noaptea iar copii uneori si ziua. Dar le-am controlat. Cand plecam de acasa la lucru, inchideam repartitoarele.

  Sunt foarte bune si masoara cum trebuie. Acolo unde sunt probleme, nu sunt de la repartitoare.
  • 0 (0 voturi)    
   Da (Vineri, 22 februarie 2008, 17:15)

   Io [anonim] i-a raspuns lui teekaz

   Eu am tot cu TECHEM contract si pot sa confirm ce spui tu. La calculul facturii este transparenta totala, iar desfasuratorul lunar il face si pe un "analfabet" sa inteleaga ce si cum.

   O precizare : robinetii repartitoarelor seteaza cantitatea de agent termic care circula in calorifer pentru a mentine temperatura dorita in camere (sunt vreo 5 intervale de temperatura); daca il setez pe 21 de grade, caloriferul nu va "consuma" non-stop agent termic, ci doar atat cat sa duca temperatura din camera la 21 de grade si apoi pentru a o pastra acolo. Si mai pe intelesul tuturor : pot sa platesc mai putin setand caloriferul la maximum si tinand ferestrele inchise (pentru a conserva temperatura din camera) decat setand caloriferul pe nivelul I si tinand ferestrele deschise. Problema e nu cat timp tii robinetele "deschise" ci cat de bine stii sa-ti conservi temperatura in apartament, evitand sa lasi cu orele ferestrele deschise.
   • 0 (0 voturi)    
    raspuns (Vineri, 22 februarie 2008, 18:19)

    furios [anonim] i-a raspuns lui Io

    eu sunt un analfabet! daca este asa de transparenta nota de consum explica-mi si mie cum s-au calculat eficientii de valuare... asa ca unui analfabet!
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Vineri, 22 februarie 2008, 18:28)

   furios [anonim] i-a raspuns lui teekaz

   Esti tare ai economist 1 milion si ai stat in frig. Hai ca pe tine te inteleg, atat te duce capul, dar cu bietii copii ce ai avut? Apropo' in sufragerie ce ai facut, pestera? Bai treziti-va, suntem in secolul 21 daca nici macar caldura in case nu putem avea,ce mai speram de la viata?
 • 0 (0 voturi)    
  Actionar la firma "de repartitoare" (Vineri, 22 februarie 2008, 18:19)

  Huluban Nicolae [anonim]

  Agreerea unei firme in domeniul repartitoarelor de costuri este o procedura simpla reglementata de ANRSC. E la indemana oricarei firme. Ca afacere, in nici un caz nu as cataloga-o ca profitabila. Eu personal regret din toate punctele de vedere implicarea in domeniu repartizarii costurilor .
  INSA durerea cea mare este alta - tocmai aceasta campanie de presa care se face si pe care compara-o cu reticenta la "eppur si muove"
  si care face desevicii firmelor din domeniu, sper eu doar din IGNORANTA. Sunt convins ca timpul va da Dreptate sistemului de repartizare a costurilor (in Bulgaria unde s-a implementat sistemul si foarte repede -in doi ani ) economiile in sistemul national pentru incalzirea locuintelor au fost de 30%. Asta inseamna daca vreti cu 30 % mai putine gaze importate si arse, sau din 10 copaci taiati doar 7. Daca imi este permis, recomand celor care doresc profituri alte domenii.
  HOTNEWS, nu astept peste ani acoperirea pierderilor financiare prin antireclama, dar sper ca vei fi mai atent la cine "compune" articolele pentru a nu indruma lumea in directii gresite.
  Si inevitabil ma intreb daca in acest domeniu in care inteleg fenomenul, lucrurile sunt prezentate asa de deformat, cum voi reusii sa dau crezare articolelor din alte domenii straine mie ?
  • 0 (0 voturi)    
   pentru toti "desteptii" (Marţi, 19 iulie 2011, 19:18)

   hehe [anonim] i-a raspuns lui Huluban Nicolae

   numai genii pe forumul asta daca sunteti asa destepti si va bateti in fizica si toate domeniile mai bine le-ati zice oamenilor cum sa faca sa plateasca mai putin (cum sa le pacaleasca pe repartioare).daca vreti sa ne aratati cat sunteti de inteligenti mergeti la olompiada sau angajati-va la nuclear-electrica la Cernavoda.... Oricum eu nu am repartitoare ...mi-am izolat apartamentul am schimbat tubulatura din tot blocul avem al-ppr si am inlocuit si vechile calorifere cu unele model ukraina specialistii stiu si ferestrele din termopan... toate astea duc la o mai buna eficienta termica si automat la o scadere a facturii cu 30-40 de procente.vreau sa va mai spun ca investitia mea a constat doar in calorifere si ferestre care oricum trebuiau schimbate
 • 0 (0 voturi)    
  repartitor montat aiurea (Vineri, 22 februarie 2008, 19:52)

  unul [anonim]

  firma deniel construct SRL mi-a montat GRESIT repartitorul , pe caloriferul din baie Este f aproape de "intrare" in loc sa fie la jumatatea distantei .. Ce pot sa fac ??? ca platesc mai multnu ? la intrare e mai cald ca la iesire ...
 • 0 (0 voturi)    
  heheh.... (Vineri, 22 februarie 2008, 20:15)

  Silver [anonim]

  in loc sa vb de cum calculeaza ala, mai bine vb de chestii care sa "anihileze" ceasul ala. ;)
 • 0 (0 voturi)    
  repartitoare (Vineri, 22 februarie 2008, 21:12)

  Adimi, Iasi [anonim]

  noiembrie - 270 ron
  decembrie - 270 ron
  ianuarie - 700 ron!!!! (2 saptamani plecati de acasa)
 • 0 (0 voturi)    
  ALUMINIU e solitia (Sâmbătă, 23 februarie 2008, 15:51)

  scurtu cosmion [anonim]

  inveliti repartitorul in staniol....garantat ca va arata mai putzin ! ;)
 • 0 (0 voturi)    
  calculul calduri la ap fara rep (Duminică, 23 martie 2008, 11:50)

  popescu c-ta [anonim]

  eu sunt singura care nam montat repartitoare de pe scara mea si va spun ca am de platit 723.6451lei adica 4.1093 gcal ,ce spuneti de asta am 3 camere asta e casldura pe luna febr ,tinind cont ca nu am nici un contract cu firma care a montat si face citirea ,imi spuneti si mie ce pot sa fac ca nu am gasit nici o cale de comunicare cu nimeni .Am ajuns la concluzia ca singura cale e sa pun centrala
  exista vrun document prin care sa stiu si eu cum mi se calculeaza caldura si cum mi se transforma suprafata utila in unitati?
 • 0 (0 voturi)    
  calcul (Joi, 31 iulie 2008, 14:42)

  mike [anonim]

  Cei care au un calorifer mai mare platesc mai mult.
  Daca repartitoarele de costuri ar inregistra curentul electric (de exemplu) in unitatea de timp ora este normal ca un bec de 100 wati sa consume mai mult decat unul de 50 wati.
  Am dreptate?
 • 0 (0 voturi)    
  Furt !! (Miercuri, 1 februarie 2012, 23:14)

  Prostia la romani [anonim]

  Romanii sunt atat de dobitoci si dezinformati, incat accepta sa li se bage mana in buzunar de catre administratie la greu. Oameni buni .... toata treaba cu repartitoarele astea e o furaciune! Nu stau sa imi bag capu cu tot felul de calcule. Apartamentul meu de 3 camere iarna are o temperatura de 17 grade celsius. In conditiile in care caloriferul lucreaza la maxim. Asta se reflecta in plata intretinerii de 600 ron. INACCEPTABIL !
 • 0 (0 voturi)    
  hotie (Vineri, 24 februarie 2012, 15:54)

  disperare [anonim]

  cum e posibil ca eu proprietar de ap u 2 camere et 4
  cu 2 calorifere si 2 repartitoare evident,da platesc 420 RON factura pe ianuarie si vecinul de la et 3 sa plateasca 79 RON ????!!!!mentionez ca le tin la 3 adica nu la maxim .ma intreb ce metoda de a economisi atat are acest vecin ?
 • 0 (0 voturi)    
  Marioval repatritoare de costuri si alte firme (Vineri, 10 ianuarie 2014, 16:26)

  Geany [anonim]

  Va informez pe cei care vreti sa renuntati la repartitoare ca in cazul in care nu renuntati cu totii nu are rost.
  Ex. Am renuntat doar 8 din 40 de apartamente iar factura a venit destulde mult dublu triplu fata de cei care au pastrat repartitoarele.La inceput nu s-a spus ca vom plati mai mult cu 10% mai mult fata de cei cu repartitoare ulterior p;atin cu 10%/metru patrat mai mult
  .Faceti bine ca cei care renuntati la repartitoarre sa-i puneti pe cei de la Marioval sau alte firme sa va dea in scris ca veti achita mai mult cu 10 % mai mult fata de cei cu repartitoare ca ulterior veti achita cu 10%/mp. si nu mai aveti ce face.
  La baza calculului se ia caloriferul cu consumul cel mai mare de unitati din bloc nu conteaza etajul,latura pe care este dispus ap. si se face imparteala la cei fara repartitoare la care se adauga 10%/ mp.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by