Coeficientii de putere, spre exemplu, cei care depind de materialul si forma caloriferului pot creste valoarea cu pina la 200%, iar cei de amplasare cu pina la 25%. Astfel proprietarii unui aparament cu calorifere noi, din fier, amplasat la ultimul etaj si cu doi pereti exteriori pot plati aproape dublu acelasi numar de unitati termice fata de un apartament amplasat la un nivel inferior cu calorifere din fonta.
Daca la contorul electric citirea acestuia arata consumul, adica suma de plata, la repartitoare, logica este cu totul alta.
Informatia pe scurt
· repartitor nu e egal contor: repartitoarele nu contorizeaza, ci doar impart altfel factura blocului fata de furnizorul de energie termica.
· citire in bloc: valoarea facturii nu este data de consum, prin citirea lui la cosumatorul final (calorifer), ci la contorul de intrare in bloc.
· criterii neclare si pierderi: in noul sistem repartitoarele impart consumul dupa unitatile citite, inmultite cu un algoritm de calcul despre care proprietarii n-au idee.
· un prim pas: informarea proprietarilor, obligatia firmei care instaleaza repartitoare de a le inmana o copie dupa contract, dar mai ales dupa modalitatea de calcul.
· unitatile sunt unitati de masura neconventionale a temperaturii din jurul unui punct fix pe calorifer receptionata de doi senzori amplasati pe acesta, unul inspre interior, altul in exterior. Serviciul de citire al indicatiilor repartitorului este de aproximativ 0.5E pe calorifer pe luna.
· instalarea unui repartitor poate costa pina la 150 lei pentru fiecare calorifer.
Pe larg
Repartitoarele nu masoara consumul, ci sunt doar o noua metoda de a imparti factura blocului catre Radet (inclusiv pierderile). Astfel, un proprietar poate plati, pentru intretinerea unui apartament de patru camere, cu calofierele inchise, o valoare mai mare decat pentru o garsoniera incalzita la maxim. Putini sunt cei care realizeaza acest lucru.
Proprietarii nu primesc o copie dupa contractul care se incheie cu firma respectiva, astfel incat cei mai multi nici nu isi dau seama care este, de fapt algoritmul de calcul.
Cum se calculeaza consumul si cum se imparte factura
Factura de la RADET (in cazul Municipiului Bucuresti) este rezultatul citirii contorului de bloc (sau scara) depinde de cum este ampalsat aparatul de masurare al energiei termice furnizate.
Dupa citire se scade un procent de 10%, reprezentand cheltuieli comune de genul tevi, pierderi, calorifere de lift sau de casa scarilor, valoare care se imparte pe metru patrat (suprafata totala utila a blocului) si se inmulteste cu suprafata fiecarui apartament in parte. Astfel, la consumul comun, proprietarii de garsoniere vor plati mai putin decit cei cu apartamente cu suprafata mai mare.
Restul de 90% din factura se imparte la fiecare apartament, proportional, in functie de numarul de unitati masurate pe fiecare calorifer si dupa aplicarea coeficientilor de amplasament si de putere calorica.
Exemple de coeficienti:
- coeficienti de amplasament depind de pozitionarea apartamentului, cati pereti are spre exterior, la ce etaj este, daca are sau nu un apartament deasupra sau dedesubt, daca are pereti spre Nord – acesti coeficienti pot varia valoarea de plata cu pina la 25%
- coeficienti de putere calorica ce variaza de la 1 la 3, deci pot creste valoarea de plata cu pina la 300% in functie de materialul din care este facut caloriferul, marimea lui si numarul de elementi.
Daca un apartament are caloriferele inchise, asta nu inseamna ca proprietarul nu va plati nimic. El va plati din partile comune partea lui. Intretinerea unui apartament cu patru camere, cu calofierele inchise, poate fi astfel mai mare decat cea pentru o garsoniera incalzita la maxim.
Pentru unele apartamente valoarea de plata dupa amplasarea repartitoarelor este mai mare decat inainte, pentru ca acum va plati in plus si o parte mai mare din factura comuna. La aceste costuri se adauga si costurile initiale de achizitionare si montaj ale repartitorului (dispozitiv de masura si robinet) care variaza de la 60 la 120 lei pentru fiecare calorifer si 0,5E/calorifer/in pentru citire.
In fapt, repartitoarele nu masoara cantitatea de agent termic “intrat” in fiecare calorifer, pentru ca plata acestui serviciu sa se faca functie de consum, ci ajuta la impartirea mod echitabil a facturii emise de furnizorul de energie termica ce trebuie crezut “pe cuvint”. Valoarea facturii nu este data de consum prin citirea lui la consumatorul final (calorifer), ci la contorul de intrare.
De ce avem repartitoare la calorifere
In vechiul sistem, intretinerea se platea in functie de numarul de camere si de numarul de persoane, astfel incat orice musafir era vanat. Vechiul sistem era criticat, o data pentru ca impartirea cheltuielilor parea subiectiva, in al doilea rand, pentru ca includea pierderile regiei.
Noul sistem nu elimina pierderile, iar noua modalitate de repartizare a cheltuielilor nu e cunoscuta de catre proprietari. Acestia nu primesc nici macar o copie a contractului si, de cele mai multe ori, cred ca valoarea intretinerii este data strict de citirea repartitoarelor.
Contorizarea era menita sa ajute consumatorul sa plateasca exact cat consuma fie ca este vorba de energie termica sau contor la apa. Repartitorul insa, dupa cum ii spune numele nu face decat sa reamparta ceva – factura comuna de incalzire – si nu sa masoare efectiv cantitatea de agent termic consumata pentru incalzirea locuintei.
„A venit un cetatean si a citit indicatiile repartitorului. Si si-a notat ceva. L-am intrebat cat am de plata si mi-a spus ca nu stie. L-am intrebat ce inseamna cifrele acelea si mi-a spus ca el este platit doar sa citeasca nu si sa „traduca”. Am lipsit toata luna decembrie de acasa si am avut caloriferele inchise. Nu am consumat, practic nimic. Si tot am platit 300 de mii de lei vechi pentru incalzirea pe decembrie”, spune Viorica B, care locuieste la ultimul etaj al unui bloc din cartierul Militari, in sectorul 6, Bucuresti.
Cine avizeaza repartitoarele si sistemele de calcul
![]() |
Repartitoare Foto: Rompres |
![]() |
Pentru acest serviciu de calcul societatile incaseaza in general 0,5 Euro pe calorifer. Adica la un bloc de 11 etaje cu 6 scari, care are in medie 1300 de calorifere o factura lunara poate atinge valori de 20 milioane lei vechi. Nici eu nu stiu exact cum se aplica toti coeficientii astia. Firma cu care am incheiat noi contractul are softuri aduse de-afara si avizate aici, la noi. Daca pentru nemti a fost bine, e bine si pentru noi. Oricum, e greu de explicat fiecaruia cum functioneaza calculele astea. Proprietarii sint oricum nemultumiti si cred ca noi, Asociatia, ii furam.” – spune N.T., administratorul unui bloc din Militari.
Ce e de facut
Un prim pas pentru a intelege sistemul lor de calcul ar fi tansparentizarea: proprietarii sa primeasca macar o copie a contractului incheiat de firma cu asociatia de proprietari la care sa fie anexata si modalitatea de aplicare a coeficientilor.
"calcularea unui consum de energie termica pentru fiecare apartament functie de numarul de unitati consumate pentru fiecare calorifer din apartament valori unitati carora li se aplica coeficienti de putere calorica si coeficientide amplasare. "Ce unitati s-au consumat ? Deocamdata "au trecut grade "??!!
"unitatile sunt unitati de masura neconventionale a temperaturii din jurul unui punct fix pe calorifer receptionata de doi senzori amplasati pe acesta, unul inspre interior, altul in exterior"
2) "cei mai multi nici nu isi dau seama care este, de fapt algoritmul de calcuL" - pai calculul valorilor coeficientilor respectiv nu ti-i da nici macar ANRCS! Cica e secret. Ia injurati statul, ca el le-a verificat socotelile firmelor respective!!
3) "repartitoarele nu masoara cantitatea de agent termic “intrat” in fiecare calorifer" - adica ai vrea sa platesti la LITRU, nu? Caci agentul termic este apa incalzita, a carei cantitate se masoara in KG (sau LITRI, ca la apa 1l are 1 Kg)
4) "sa masoare efectiv cantitatea de agent termic consumata pentru incalzirea locuintei" - E clar. Sati jos. Doi! Refaci fizica de clasa a VII-a. Agentul termic (apa calda) nu se prea "consuma" in procesul respectiv. Fisiunea nucleara e in manualul de clasa a XII-a!
5) "Repartitoarele sunt dispozitive electronice destinate a cuantifica numarul de unitati de temperatura ce trec printr-un calorifer" - CE MHA?!? Hai ca ma pun sa-ti scriu o diploma .... :o))
6) "Integrala in timp din variatia temperaturii" - zi-le asta proprietarilor si vor fi luminati. Da' mai intai incearca sa intelegi si tu ce-i aia.
de ce are dreptate: repartitorul, indiferent ce ar masura, ar trebui sa quantifice caloria termica consumata, nu gradul de confort termic realizat si prin alte surse...
celelalte aspecte nu mai conteaza: pozitionare apartament, etc...
sa-ti spun si de ce: nimeni, dar nimeni nu poate spune cu exactitate cata energie termica a consumat vecinul de la doi, cate geamuri deschise are, etc.
Metoda cu repartitoarele este o aproximare. Cu asta toata lumea este de acord! Alta solutie mai buna (mai precisa) la acelasi cost al echipamentelor nu avem.
Repartitorul asta si masoara: o anumita forma a transferului termic, care trebuie ajustata cu niste coeficienti. E ca si cum ai avea un aparat care masoara altitudinea, si ai vrea sa platesti caratul marii la cabana dupa diferenta de nivel, nu si dupa volum, greutate, etc.
Problema celor carora nu le palc repartitoarele este urmatoarea: ei vor ca dupa montarea repartitoarelor, la acelasi confort ca inainte, sa plateasca mai putin. E ca si cum ai vrea dupa ce pui apometru, sa consumi mai putina apa la udatul aceleiasi gradini. Nu se poate! Deci pt cei care nu vor sa faca economie, nu sunt bune repartitoarele.
Din pacate, orice ajunge intr-o functie importanta nu face altceva decat sa "inventeze" legi care sa-i poata aduce beneficii in mod direct sau indirect.
Aceste minunate firme care se ocupa de vanzarea si montajul repartitoarelor si mai apoi de calculul cotei parte din factura de energie termica fac profituri de zeci de milioane de euro in fiecare an. Dar tot aceste minunate firme nu inteleg sa si respecte legea: monteaza repartitoare si daca nu toti locatarii sunt contorizati si fara sa fi facut in prealabil echilibrarea hidraulica a instalatiei termice.
Ceea ce mi se pare si mai "comic" este ca intr-o tara in care folosirea repartitoarelor este impusa prin lege, ANPC nu "are capacitatea tehnica" de a verifica modul de calcul al facturilor acolo unde apar abuzuri (facturi intre 1000 si 3000 ron pentru apartamente de 2 si 3 camere).
Dar asta e: Suportam, Suportam si iar Suportam. Ma intreb pana cand?
La mine in bloc se vede clar.. suntem vreo 5-6 fraieri care platim cate 5 mil. iar restul 20 platesc cate 1,5 mil.....mai sa fie...
Pe de alta parte, exista perioade in care se face foarte mare risipa de energie (inceputul si sfarsitul perioadei de incalzire, sau chiar aproape tot sezonul asa cum a fost anul trecut, cand temperaturile exterioare au fost ridicate), iar fara existenta unor instrumente care sa cuantifice economia facuta, nu poate fi nimeni stimulat sa reduca aceasta risipa. Si nici nu se poate lua masura abuziva de a inchide de la bransament agentul termic. Confortul termic este o perceptie individuala.
Astept cu interes un eventual raspuns pertinent observand ca le ai atat cu fizica cat si cu computerul.
Nu apa calda, apa rece, gaze, lift, salarii, fond rulment, etc.
Fara repartitoare, asa ceva nu se intampla.
Acum oamenii sunt motivati sa nu risipeasca.
Partea comuna si taxa pentru citire/calcul ne scot
intr-adevar ceva din buzunar, dar pana in 20-30 RON, maximum. Ori, inainte, plateam cu 100-200
RON mai mult decat acum (si erau preturi mai mici
la gigacalorie!), dar la confort termic echivalent!!!
Cat priveste coeficientii pentru calorifere, sunt probabil
mai apropiati de realitate decat ce ar fi fost cu sistemul dinainte, cand nu se lua in seama tipul de calorifer.
Desigur, ideal ar fi ca fiecare apartament sa aiba propria intrare (unica) pentru agentul termic, iar un contor DE CONSUM sa fie instalat acolo.
Am vazut asa ceva in Polonia la un bloc facut acum vreo 6-7 ani: cum apa era incalzita in subsolul lor, la o centrala de bloc, temperatura era constanta (cu exceptia primelor doua-trei zile din iarna). Asa ca nu mai tineau seama de temperatura, ci doar de debit: contorul era asadar un apometru! si totul functiona perfect, deoarece temperatura apei trimise spre calorifere nu varia seminficativ. Economic si bine gandit, doar ca la noi asa ceva nu prea ar functiona
- mereu s-ar intampla cate ceva, temperatura agentului termic ar varia, si chiar daca nu,
unii tot s-ar plange doar ca sa simta ca exista.
Dar poate e mai bine sa fim optimisti - si la noi vor fi progrese, si, sper, articole mai bine scrise.
Mult bine ar mai face o presa onesta si competenta!
Instalarea este undeva la 20-22 mil/apartament pentru la o scara de bloc cu 10 etaje/44 apartamente din care se leaga la acest sistem cca 15 apartamente.
Practic, pe scara blocului se monteaza 4 tevi (tur/retur agent termic, apa calda si apa rece) si langa usa de intrare a apartamentului se monteaza o "cutiutza" in care se gasesc cele 3 contoare ... dupa care tevile intra in casa. Stiu sistemul pentru ca parintii mei au montat asa ceva ...
Pentru termoficare acesta este cel mai corect sistem (daca pleci de acasa si inchizi caldura ... consumul este 0 (ZERO) .. pe cand la repartitoare se inregistreaza si caldura pe care o baga soarele pe geam :)).
parca la mine de ex la asociatie mi s-a explicat ca numai suprafata apartamentului. cum eu aveam doar citiva elementi amariti si intr-una din camere coloana nici macar nu se incalzea ... ne-am muncit mult ca sa convingem lumea sa puna repartitoare, pentruca erau apartamente care si-au dublat numarul de elementi din proiectul initial. la mine era frig si ma incalzeam cu radiatorul electric, la altii care plateau mult mai putin la elementi dublu ca numar, stateau iarna cu geamurile deschise ....
din cite am inteles, apropo de impartirea echitabila a facturii, proiectul blocului prevedea numarul de elementi pentru fiecare calorifer in functie de amplasarea sa ... spre nord mai multi decit spre sud, etc ... astfel incit calcularea caldurii consumate proportional cu suprafata sa aiba sens. pe masura ce lumea si-a schimbat caloriferul din casa, fara sa anunte modificarile respective .......
si eu am fost sceptica la inceput. sigur, repartitorul nu face decit sa inregistreze diferenta dintre temperatura caloriferului si a aerului din camera ... de care depinde cantitatea de agent termic transferat. clar ca trebuie apoi sa intre in ecuatie factori care tin de numarul de elementi, tipul caloriferului, amplasarea acestuia etc etc etc pentru a ajunge la un calcul proportional al agentului termic consumat de fiecare apartament.
cum e vorba de "softuri" aduse din afara .... aveam incredere in soft, dar mai putin in firma care-l utilizeaza :) in fine, la mine in bloc toata lumea e multumita. se vede clar cine economiseste si sta numai intr-o camera ... fata de cine sta in trei .... de fapt, pe linga repartitoare, ca sa economisesti caldura cu adevarat folositor este robinetul termostatic. se vede clar si diferenta la factura dintre cine sta la 24 de grade si cine sta la 20 :)
asa ca eu cred ca problemele apar doar cind softul de calcul este folosit aiurea.
o sa va dati seama ca suma este modica...
asta pentru ca- de obicei- cei doi au inlesnit afacerea cu repartitoare in blocul dvs.
c'asa'i in Romania...
Cat despre coeficientul pentru partile comune, el poate merge pana la 30% si este stabilit de adunarea generala a asociatiei de proprietari/locatari. Nu este recomandat un coeficient prea mic, pentru ca-i va favoriza pe cei care tin robinetele mai mult inchise si profita de caldura care le vine prin pereti (nu e deloc neglijabila!), de la vecinii orizontali/verticali, care vor plati astfel mai mult decat consumul propriu.
Cand nu aveam repartitoare si vremea era ca in aceste zile in Bucuresti, ajungeam la 28 de grade in casa si stateam cu geamuri deschise - practic, aruncam bani pe fereastra. De cand s-au montat repartitoare, facturile de caldura s-au injumatatit!
Un alt element de semnalat este faptul ca, datorita inchiderii multor robinete de calorifer, presiunea si - implicit - viteza agentului termic prin tevi creste sensibil, iar zgomotul poate fi deranjant. De aceea, se recomanda si instalarea unui regulator de presiune in subsolul blocului.
Cei care critica repartitoarele sunt doar niste bieti ignoranti. Ma mir sincer ca sunt utilizatori de Internet...
!! !! !!
Prin urmare, blocul plateste exact atat cat consuma (cu conditia ca acest contor sa fie in stare buna de functionare), la pretul stabilit de furnizor, eventual subventionat de autoritatea locala.
Daca ati face un studiu la blocurile cu repartitoare ati observa ca in toate cazurile factura de energie termica a blocului a scazut, datorita reducerii risipei de energie realizate de apartamentele cu repartitoare. Sau altfel: Un bloc cu repartitoare care a consumat o anumita cantitate de energie (corect determinata de contorul de la bransament), daca nu ar fi avut repartitoare, nici un consumator nu ar fi fost stimulat sa economiseasca sau sa reduca risipa, deci nu ar fi reglat robinetele termostatice pe o treapta mai mica de temperatura (de fapt nici nu ar fi avut aceste robinete termostatice) si deci consumul blocului ar fi fost mai mare.
Mai departe se pune problema repartizarii acestui consum intre apartamente. De aici si denumirea de repartitor, i-as spune eu de consum, mai degraba decat de costuri. Consumul de energie al unui corp de incalzire depinde de puterea acestui corp, de temperatura agentului termic si de temperatura din camera. Ori, unitatile inregistrate de repartitor sunt proportionale exclusiv cu diferenta de temperatura masurata de senzorii repartitorului, de aceea trebuie corectate cu factorul de putere al corpului de incalzire. Numai asa repartizarea reflecta cat mai aproape de realitate consumul individual.
Pe masura ce procentul celor care au repartitor va creste, va scadea profitul incasat de furnizor pentru ca populatia va strange robinetul anume ca sa reduca din cheltuieli. Intre timp pierderile din retea raman aproximativ aceleasi, ele pot fi remediate doar prin investitii majore in infrastructura. Asta inseamna din nou cresterea pretului gigacaloriei.
Rezultatul final va fi ca majoritatea populatiei va avea repartitoare instalate, va sta iarna cu temperaturi mult mai scazute in locuinte decat inainte de repartitoare, ca sa plateasca la fel de mult ca inainte, eventual mai mult pe masura ce gigacaloria se va scumpi inevitabil. In plus firmele agreate pentru a se ocupa cu vanzarea instalarea administratia repartitoarelor vor fi facut profituri astronomice.
Transfer prin pereti ? Da, exista, dar sunt bi-directionali. Adica eu platesc caldura primita de la vecinul, dar o platesc administratorului si vecinul plateste caldura primita de la mine, dar tot administratiei.... Pai, atunci, unde mai e normalitatea. Mi-ar parea mult mai normala, in acest caz, o corelatie in functie de caldura consumata de vecinii mei directi. (ex. am un vecin cu "26 grade" => consumul lui e mai mare-si confortul- iar eu primesc caldura prin pereti, asa ca platesc procent din unitatile consumate de el; de am unsa un zgarcit langa mine de "19 grade", => unitati consumate de el mai putine, platesc tot asa, un procent din ce a consumat el) dar nu inteleg sa-l "sponsorizez" pe unul situat la 4 nivele de mine. Ce transfer termic e intre mine si el ?
Poate careva sa-mi explice?
Sistemul, in mod evident, nu este perfect, dar mult mai bun decat cel pausal. Daca stii altul mai bun si mai echitabil, instalabil la costuri reduse, promoveaza-l.
Este imposibil de cuantificat exact acest transfer termic, aceasta fiind solutia acceptata de toate tarile in care s-a implementat acest tip de contorizare.
oricum, daca acum platesc mai putin, e pentruca consum mai putin, pe linga repartitor in pret a intrat si robinetul termostatic, care face toti banii.
si da, probabil ca am noroc, din cite vad firma care a instalat la noi in bloc repartitoarele e printre putinele care nu au scandaluri pe cap ... probabil chiar stiu cum sa foloseasca algoritmul de calcul.
Asa apar consumuri aiurea . Un prieten are un calorifer in balconul inchis cu termopan . Cu robinetul inchis , dar cu soarele batand in geam , repartitorul inregistraza vesel bani ce se duc aiurea la firmele de repartitoare ... Si nu e normal sa ai apartament pe scara blocului cu 80 ron la intretinere si altul cu 800 !
In ceea ce priveste radiatorul din balcon, expus radiatiei solare, problema este amplasarea nefericita a acestuia, care in mod evident nu a fost prevazuta de constructor, asa-i ? Ingineria nu-i ca fotbalul. Chiar si asa, o sticla low-e si un radiator alb-lucios, nu cred ca ar produce mare paguba, iar daca totusi o produce, solutia nu-i pausalul, ci mutatul radiatorului in locul potrivit.
Asa e, repartitorul inregistreaza doar o diferenta de temperatura. Metalul se incinge la soare, spune-i prietenului tau sa-si acopere caloriferul din balcon cu o husa alba cat timp nu e pornit, isi va pastra temperatura camerei.
pe de alta parte el nu inregistreaza bani si ei nu se duc la firmele de repartitoare, decit cei 0.5 euro pentru citire si calcul, banii pe care ii platesti pe factura se duc la CET sau de unde te incalzesti tu ... :) si suma facturilor de pe scara va fi intotdeauna egala cu factura calculata la contoarul pe scara.
Incearca doar una si te asigur (prieteneste) c-ai sa-ti revizuiesti pretentiile de la viata.
intr-o vreme eu le trimiteam citirile via email, mai nou daca nu sunt acasa cind vin cu citirea, trebuie sa ma duc pina la sediu ... le mai las la vecini.
Cu alte cuvinte, robinetul din apartament influenteaza in mod direct consumul blocului.
ok, sper ca ai dreptate, daca noi toti inchidem caloriferele atunci factura e mai mica. din experienta spun: nu e! si nu pentru ca a crescut pretul. asta-i paradoxul pe care poate il explica cineva cu adanci "profunzimi tehnico-termice". scuze de jignire! nu vreau sa dau cu parul, dar ma simt "intr-un fel", prost adica, cand mi se baga pe gat tot felul de explicatii si incurajari tip teleshopping. e mai bine la nemti, nu si la noi. ei au, noi nu. de ce aproape de bruxelles, o intretinere e 100 de euro, chiria 400, iar la noi intretinerea e de 150 de euro, chiria la fel? ala castiga 1800-5000 euro pe luna, noi 300... o fi dupe PIB? o fi dupe salariul mediu? sau o fi dupe economie subterana, guvernanti incompetenti, etc?
d-asta suntem prosti. nu am spus-o in sensul ca ati fi voi toti, ci de noi suntem... si inghitim gainatul dat de pasarile pe care nu le atinge legea. daca vrei, poti sa faci o perchezitie guvernantilor, daca sunt de acord evident, ;) Inca o data, succes in deschiderea ochilor!
SFAT: NU va puneti repartitoare. Faceti frigul si platiti la fel de mult ca blocurile fara repartitoare.
Doamna Ecaterina Oprea este atotstiutoare sau outoare.
1. Repartitoarele sunt OBLIGATORII printr-o ordonanta a guvernului Nastase, reconfirmata de Tariceanu. Termenul limita de instalare s-a prelungit de cateva ori, dar in curand vom fi amendati daca nu ne instalam asa eva.
2. Repartitoarele sunt la fel de ILEGALE ca un cantar masluit. Este ilegal sa mi se factureze gigacalorii masurate cu un aparat fara nici un aviz metrologic, care masoara altceva (niste "unitati" imprecis definite, care nu sunt proportionale cu gigacaloriile de pe factura).
3. Montarea si citirea repartitoarelor devenite obligatorii este o afacere URIASA la scara nationala.
La o astfel de afacere, spagile curg de la administratorii de bloc pana la guvernul care creaza monopolul, dand legi cu dedicatie.
4. Cei care platesc mai putin datorita repartitoarelor, STAU IN FRIG, pentru ca elementul cheie al repartitoarelor sunt robinetele cu care poti opri fluxul de agent termic.
5. Cum dracu' nu se sesizeaza DNA-ul si Oficiul Concurentei cand apar asemenea "probleme"?
Din pacate insa alt sistem mai bun (si care sa fie rezonabil ca si cost) nu exista. In mod sigur este mai bine ca inainte, deoarece oamenii in mod direct pot sa scada consumul pe bloc.
Cu alte cuvinte, decat cost impartit direct proportional cu suprafata, prefer oricand un sistem imprecis sau cum vrei sa-i spui.
Singurii la care nu le convine sunt cei cu 24 de grade in casa care evident platesc mai mult, si pe drept, decat inainte.
1) Firmele asa zise autorizate de ANRSC sunt firme de sefi (ex Marioval - firma de apartament din Pitesti - care administreaza sute de blocuri in Bucuresti) ; ele sunt platite NU pentru citiri, ci pentru ca au drept de roialty - proprietate intelectuala - asupra unor soft-uri importate;
2) Intrebare de om prost : de ce ANRSC nu da individual drept de administrare a softurilor asociatiilor de proprietari, iar repartitoarele sa poata fi cumparate gata validate de pe piata, la fel ca si apometrele de exmeplu ?
In felul acesta asociatiile sau administratorii asociatiilor nu mai platesc serviciile de citire si dintr-un foc dispare pecingenea firmelor tip Marioval, ISTA etc.;
3) Calibrarea termica a blocurilor este urmatorul pas si instalarea de gigacalorimetre de scara; aceasta chestie ar trebui sustinuta de primarie, care pe moment a blocat finantarea, sub pretextul ca mai intai trebuie contorizate toate blocurile, deci macar instalate gigacalorimetrele de bloc. Dar cine sau ce "opreste" instalarea acestora pe scari, in afara costurilor exorbitante ? Tocmai sefii ale caror firme sutn implicate, sefii = senatori, deputati interpusi, care au grija ca legea sa fie data in favoarea lor, nu a locatarilor !
4) Un aspect f.important : cota de 10-30% parti comune : exista se zice un normativ al ANRSC, dar nimeni nu vrea sa-l faca public, care prevede instalarea unor repartitoare de costuri pe acele radiatoare din partile comune (casa scarilor, spalatorii etc.) si, pe baza acestor citri, plus a uni algoritm care sa tina cont de reprezentativitatea citirilor, sa rezulte cat la suta trebuie aplicat pe fiecare luna. In unele perioade, mai reci, mi s-a spus ca aceste consumuri comune pot depasi si 50%, iar in altele pot fi mai apropiate de 10%.
Daca stie cineva de acest normativ, sa ne zica si noua !
Iar factorii de evaluare sunt dati din burta dupa bunul plac al celor care instaleaza repartitoarele. Si mai este un aspect, conteaza foarte mult si distanta la care este montat repartitorul pe calorifer, 5-10 cm mai jos decat la ceilalti si ai o economie considerabila. A masurat cineva distanta la care se monteaza aceste repartitoare. De unde aia de la Ista le-au pus din ochi cu superglue. Sunt curios la presedintele blocului la ce distanta sunt puse. Caci oricum coeficientii sunt la jumatate, de parca ar avea calorifere si de doua ori mai mici si din cel mai prost material, probabil fonta. A verificat cineva? Nu cred.
Pentru a inregistra corect, ar trebui sa masoare diferenta de temperatura dintre aerul din camera si calorifer, nu doar temperatura din camera.
In momentul asta repartitorul inregistreaza si daca am caloriferele inchise si ma incalzesc la un radiator electric. Aici e hotia. Cantitatea decaldura transferata e proportionala cu suprafata caloriferului, cu diferenta de temperatura si cu materialul din care e facut caloriferul.
Un apartament izolat si cu termopane va avea nevoie de mai putina caldura decat unul neizolat pentru a mentine o anumita temperatura. Totusi, repartitoarele masoara doar temperatura aerului din camera.
Caloriferele de otel nu sunt identice si nu au aceeasi putere indiferent de producator, chiar daca au aceleasi dimensiuni. Nimeni nu tine seama de chestia asta.
Situatia de fata nu avantajeaza pe absolut nimeni: centralele termice nu fac economie de resurse, oamenii sunt disperati si-si inchid caloriferele asa ca stau in frig si platesc milioane in fiecare luna, iar si mai grav decat atat este faptul ca blocurile si asa vai de capul lor se degradeaza si mai tare datorita igrasiei!
Daca ar fi fost in interesul cetateanului, va asigur domnule, ca NIMENI nu s-ar fi batut sa dea o lege prin care sa impuna acest sistem de calcul.
Nu vedeti, oamenii fac plangeri dupa plangeri si intr-o tara in care repartitorul este OBLIGATORIU, ANPC nu are capacitatea tehnica sa verifice daca ceea ce calculeaza firmele specializate este corect. De altfel, nici ANRSC nu poate. Mai ales ca ANRSC este cel care a "inventat" metoda de calcul.
Faceti un exercitiu: mergeti acasa, luati fluturasul cu calculul energiei termice "consumate" si incercati sa faceti si calculul la pausal. Veti observa ca nu ati economisit absolut nimic, din contra! Mai adaugati si milioanele platite pentru aceste instrumente extrem de destepte si costul lunar al calculului si dupa aceea mai discutam.
Pacat ca oamenii din tara asta se lasa influentati de toti cei care vor sa se imbogateasca furand si nu muncind.
ma intorc seara deschid in sufragerie .... cu o ora inainte de a dormi, deschid si in dormitor la maxim se incalzeste numai bine. inchid in sufragerie si somn de voie. dimineata iar plec ...
vecina de deasupra are copiii. cind vin de la scoala dau drumul la calorifer. stau fiecare in alta camera. vine si vecina casa, inca o camera in plus.
la sfarsitul lunii se vede clar diferenta de consum dintre cele 2 apartamente care au aceeasi suprafata.
sigur, daca plateam la "pausal", plateam la fel. adica eu plateam mai mult decit consumam, si ea mai putin. ei nu-i convine ca s-au pus repartitoare si face scandal de fiecare data cind poate, mie imi convine si o data cu mine si la majoritatea celor din bloc.
si cine mai face scandal ... vecinul de la doua camere tipa la vecina de la 3 camere, ca niciodata n-a platit el mai mult decit ea nu i-e rusine. si saraca pensionara l-a invitat sa vina sa-i vada caloriferele. 3 elementi amariti de pe vremuri ... musiu a plecat trintind usa apartamentului in care are calorifere dintr-un perete intr-altul si ridea mai anii trecuti ca de, e 'dastept', el nu-si plateste nici macar intretinerea la zi, spre deosebire de pensionara de alaturi, care plateste si mai mult si face si frigul. asta apropo de "manelisti'. si acum? acum e 'furios'.
Oamenii sunt pensionari cu venituri foarte modeste dar foarte corecti.Cine e ANRSC-ul ca sa hotarasca montarea de repartitoare in locul reparatiilor?Daca blocul are repartitoare nu se mai darama datorita infiltratiilor?Nu ne-am putea uni pentru a obtine o initiativa legislativa pentru a desfiinta aberatiile tehnice si incalcarea dreptului de proprietate?
Vor repartitoare sa plateasca ANRS-ul pt.ele si pentru citirea lor!Am facut exercitiul respectiv comparand facturile la blocuri relativ identice(relativ pt ca au cam acelasi nr de centrale termice montate_-Stupoare la blocuL fara repartitoare e mai ieftin decat la cel cu!Ce s-a castigat plin aplicarea sistemului inclusiv la blocurile fara repartitoare? Discordie intre proprietarii de centrale si cei cu incalzirea centralizata.Cui foloseste? Sau intr-o tara in care zazania e la ea acasa o mica cearta intre vecini nu mai impresioneaza pe nimeni!
argumentul este: pai nu vedeti, jumatate dintre locatati isi pun, dumneavoastra ce faceti? nu va ganditi cat o sa platiti?
Ceea ce ar trebui ar fi ca acest sistem sa fie SCOS INAFARA LEGII!!!! Asta ar fi singura solutie. Sa ne gandim cate blocuri ar fi putut fi reabilitate termic cu banii bagati in buzunarele acestor firme.
Poate ca ar trebui sa initiem o noua petitie, ca cea pentru taxa auto. Poate ca o televiziune ar putea sa ne ajute.
Poate ca printr-o campanie media adecvata oamenii vor intelege pana la urma ca nu ii ajuta deloc acest sistem. Din contra.
Oricum eu cred ca trebuie facut ceva. Nu putem continua sa inghitim toata aceasta mizerie.
Dar si mai corect cred ca ar trebui sa ne spuneti ca de fapt dumneavoastra v-ati schimbat corpurile de incalzire cu unele de putere mai mare si de fapt ati dori ca acel consum suplimentar realizat de acestea sa fie suportat si de catre vecinii dumneavoastra, asa cum s-a intamplat inainte de montarea repartitoarelor.
Sa va spun cum stau lucrurile in apartamentul in care locuieste mama mea. Apartamentul este la etajul 4 din 4 si are doua camere cu o suprafata totala de 50 m2. Sunt in total 4 calorifere, cate unul pentru fiecare incapare. Cele din camera de zi si dormitor sunt din fonta, cele montate in urma cu 60 de ani cand s-a contruit blocul, iar in baie si bucatarie sunt calorifere de aluminiu cu cate 3 elementi.
Costul incalzire pentru luna ianuarie este de 180 lei in conditiile in care caloriferele din baie si bucatarie au fost 99,9 % din timp inchise, inregistrand cam 20 - 30 unitati fiecare, cel din camera de zi a fost lasat la 2, iar cel din dormitor la 3. Temperatura maxima din casa fiind de 19 grade. Vi se pare ca pretul este corect? Daca s-ar fi platit la pausal, ar fi avut de plata 140 lei in conditiile in care caloriferele ar fi fost la maximum 24 / 24, 7 zile din 7.
Acest lucru se intampla pentru ca Asociatia accepta persoane cu consum "0". Astfel sunt familii care platesc cam 30 - 40 ron pe luna caldura. Vi se pare normal?
Din pacate lucrurile nu au fost explicate oamenilor de la inceput. Si ca sa vedeti ca am dreptate, incercati sa intrati pe www.mfinante.ro si sa vedeti ce cifra de afaceri si ce profit au firmele ISTA si Elsaco. Puteti incerca verificare si in cazul altor firme.
Nu este decat o escrocherie, nu este reala economia. Am facut verificarea cu un bloc identic necontorizat. Valoarea facturii primite de la RADET este aproape identica.
Daca credeti ca faceti economie inchizand, va inselati. Repet, il fortati pe vecinul dumneavoastra sa plateasca diferenta fara ca acesta din urma sa aiba un confort termic superior.
Va recomand sa cititi Ordinul 233 /2004 (elaborat de catre ANRSC). Il veti gasi pe site-ul www.anrsc.ro
Si va mai intreb ceva: nu vi se pare suspect ca atat ANPC cat si ANRSC nu pot nici verifica si nici sanctiona aceste firme?
Dar poate dumneavoastra sunteti patron/lucrator la o astfel de firma si atunci totul devine mult mai clar.
Asa cum stau lucrurile astazi, cand inchideti caloriferul nu faceti altceva decat "sa aruncati pe fereastra" resurse. Asta este tot.
Mai cititi, mai informati-va si poate ca veti intelege mai bine despre ce este vorba.
Vedeti ce inseamna montarea contorului de energie din punct de vedere tehnic, economic si nu in ultimul rand practic si estetic, pe fiecare corp de incalzire.
Daca sistemul nu functioneaza corect, de ce sa-l folosim? Considerati ca repartitorul este o obiect de decor cumva? Vi se pare ca aceste repartitoare dau vreo personalitate locuintei? Nu prea inteleg ce vreti sa spuneti. Din contra, nimic nu e mai urat intr-o casa decat un calorifer mare si alb care sa fie in contradictie cu mobilierul si decoratiunile. Nu mai putem nici macar sa ne mascam caloriferul datorita repartitorului. In ciuda convingerilor noastre de ordin estetic.
Eu cred ca mult mai estetic ar fi fost daca s-ar fi realizat reabilitarea termica a blocurilor ceausiste, s-ar fi creat o uniformizare a ferestrelor, s-ar fi refacut fatadele si asa mai departe. Noi insa consumam banii pe lucruri inutile pentru noi.
Luna n-1
1. Index afisat = X
2. Centralizator (Firma Techem) = x+2
Luna n
1. Index afisat = X
2. Centralizator (Firma Techem) = x+3. Refuz de regularizare.
Concluzie:
ANPC nu are nici o competenta.
Asociatia (in a carei obligatie intra) nu face nimic.
Asociatia ma obliga sa platesc.
Eu nu am de ce sa platesc (as accepta furtul).
Cine castiga? Firma Techem (fosta Zenner).
Rezolvare:
Sa dau Asociatia in Judecata.
Am timp? Nu prea. Asta este jocul.
Traim in Romania.
am fost la firma de repartitoare si mi-a explicat ca datorita caloriferului meu mare din sufragerie platesc asa de mult pentru ca unitatile se inmultesc cu 3,7 in acel caz.
tin sa precizez insa ca in apartament era totusi frig pt ca apartamentul e situat la ultimul etaj si are doi pereti exteriori si planseu.
mi s-a spus ca pentru amplasare mi se scade 0,05%.
f interesant!
mod de calcul absurd deoarece nu existe reglementari legale in materie.
In intructiuni scrie ca daca aerisesti camera trebuie sa inchizi robinetul ca sa faci economie, dar inertia termica a caloriferului e mare si repartitorul va inregistra impusuri de timp pana la egalarea temperaturii camerei cu cea a caloriferului.
In mod normal repartitorul n-ar trebui sa inregistreze cand temperatura caloriferului e mai mica decat cea a camerei ( soare, incalzire cu gazele de la bucatarie- platite laCOMUN-deh)
1. Se imparte la proportional cu suprafata apartamentelor + se adauga la fiecare apartament o cota parte din casa scarilor (ex, 2-5 mp) unde si casa scarilor e incalzita .
2. Se imparte proportional cu numarul de elemente de calorifer (caloriferele noi echivalate dupa dimensiune si un coeficient >1), la fel cota parte din casa scarilor.
Persoanele conteaza la gunoi, lumina pe scara, curatenie si alte chetuieli ... dar incalzirea n-are cum sa fie dependenta de nr de persoane. Ca atunci iarna pleci declari 0 persoane si nu platesti incalzire.... mai documentati-va dragi jurnalisti.
In rest ce ar ajuta la contorizarea caldurii un apometru (flowmeter) la baza fiecarei coloane si inregistratoare de temperatura la intrare si la iesire din apartament. Calcul simplu 3 tone de apa pe zi au trecut prin calorifere... in apartamentul 1 s-au racit 5 grade, in apartamentul 2 4 grade..etc astfel se obtine gicacaloria cedata in fiecare apartament. La care s-ar adauga cantitatea de caldura pierduta pe drum pana la bloc proportional cu cantitatea de apa ce circula in fiecare coloana.
Cand am incheiat contractul cu TECHEM, am primit si manualul de instructiuni ca sa inteleg ce afiseaza repartitoarele. Si era clar scris.
In al doilea rand, eu primesc lunar, dupa citire, un desfasurator, in care am toate datele, pe bloc si pe apartament. Am avut consum de caldura de 800.000 lei vechi in octombrie si noiembrie (pe 2 luni), de 800.000 lei vechi in decembrie si de crica 900.000 lei in ianuarie. Citirea este 80.000 de lei vechi pe luna, fiind inclusa in totalurile mai sus. Am platit factura la intretinere fata de anii 2007, 2007, cu circa 1.000.000 de lei vechi mai putin.
Iar regimul de folosire al repartitoarelor a fost: in sufragerie am inchis repartitorul, iar in dormitoare le-am folosit doar noaptea iar copii uneori si ziua. Dar le-am controlat. Cand plecam de acasa la lucru, inchideam repartitoarele.
Sunt foarte bune si masoara cum trebuie. Acolo unde sunt probleme, nu sunt de la repartitoare.
O precizare : robinetii repartitoarelor seteaza cantitatea de agent termic care circula in calorifer pentru a mentine temperatura dorita in camere (sunt vreo 5 intervale de temperatura); daca il setez pe 21 de grade, caloriferul nu va "consuma" non-stop agent termic, ci doar atat cat sa duca temperatura din camera la 21 de grade si apoi pentru a o pastra acolo. Si mai pe intelesul tuturor : pot sa platesc mai putin setand caloriferul la maximum si tinand ferestrele inchise (pentru a conserva temperatura din camera) decat setand caloriferul pe nivelul I si tinand ferestrele deschise. Problema e nu cat timp tii robinetele "deschise" ci cat de bine stii sa-ti conservi temperatura in apartament, evitand sa lasi cu orele ferestrele deschise.
INSA durerea cea mare este alta - tocmai aceasta campanie de presa care se face si pe care compara-o cu reticenta la "eppur si muove"
si care face desevicii firmelor din domeniu, sper eu doar din IGNORANTA. Sunt convins ca timpul va da Dreptate sistemului de repartizare a costurilor (in Bulgaria unde s-a implementat sistemul si foarte repede -in doi ani ) economiile in sistemul national pentru incalzirea locuintelor au fost de 30%. Asta inseamna daca vreti cu 30 % mai putine gaze importate si arse, sau din 10 copaci taiati doar 7. Daca imi este permis, recomand celor care doresc profituri alte domenii.
HOTNEWS, nu astept peste ani acoperirea pierderilor financiare prin antireclama, dar sper ca vei fi mai atent la cine "compune" articolele pentru a nu indruma lumea in directii gresite.
Si inevitabil ma intreb daca in acest domeniu in care inteleg fenomenul, lucrurile sunt prezentate asa de deformat, cum voi reusii sa dau crezare articolelor din alte domenii straine mie ?
decembrie - 270 ron
ianuarie - 700 ron!!!! (2 saptamani plecati de acasa)
exista vrun document prin care sa stiu si eu cum mi se calculeaza caldura si cum mi se transforma suprafata utila in unitati?
Daca repartitoarele de costuri ar inregistra curentul electric (de exemplu) in unitatea de timp ora este normal ca un bec de 100 wati sa consume mai mult decat unul de 50 wati.
Am dreptate?
cu 2 calorifere si 2 repartitoare evident,da platesc 420 RON factura pe ianuarie si vecinul de la et 3 sa plateasca 79 RON ????!!!!mentionez ca le tin la 3 adica nu la maxim .ma intreb ce metoda de a economisi atat are acest vecin ?
Ex. Am renuntat doar 8 din 40 de apartamente iar factura a venit destulde mult dublu triplu fata de cei care au pastrat repartitoarele.La inceput nu s-a spus ca vom plati mai mult cu 10% mai mult fata de cei cu repartitoare ulterior p;atin cu 10%/metru patrat mai mult
.Faceti bine ca cei care renuntati la repartitoarre sa-i puneti pe cei de la Marioval sau alte firme sa va dea in scris ca veti achita mai mult cu 10 % mai mult fata de cei cu repartitoare ca ulterior veti achita cu 10%/mp. si nu mai aveti ce face.
La baza calculului se ia caloriferul cu consumul cel mai mare de unitati din bloc nu conteaza etajul,latura pe care este dispus ap. si se face imparteala la cei fara repartitoare la care se adauga 10%/ mp.