​Articol susținut de către Asociația Berarii României

De la 1 ianuarie 2021 intră la nivelul UE taxa pe plastic / Taxa de garanție în România ar putea să fie stabilită la 50 de bani/ambalaj în cadrul sistemului de tip garanție - returnare (DRS)

de Narcis Anton     Smile Media
Miercuri, 28 octombrie 2020, 10:12 Economie | Consumator


Conferința "Berea face cinste României"
Foto: Captura
Obiectivele UE de reciclare pentru 2025 sunt provocatoare pentru multe state UE, iar România reciclează în acest moment doar aproximativ 15% din deșeurile pe care le produce. Începând cu ianuarie 2021, România va fi nevoită să plătească o taxă către UE pentru cantitatea de plastic pe care o introduce pe piață și nu o reciclează. Din acest motiv, implementarea unui sistem de tip garanție - returnare (DRS) în România trebuie să se întâmple cât mai urgent.

Evenimentul live în care s-a discutat despre sistemul DRS


În industria berii, etapa de producţie a ambalajelor presupune utilizarea de materiale precum aluminiul, sticla sau plasticul în fabricarea dozelor, a sticlelor și a PET-urilor. Pentru a limita impactul asupra mediului și a optimiza gestionarea deșeurilor în România este nevoie de un dialog constant între toți factorii implicați, industrie - autorități locale - societatea civilă, dar și de acțiuni concrete transpuse atât în legislație, cât și în realitatea de zi cu zi.

În acest sens, principalii vorbitori - Mircea Fechet, Secretar de Stat, Ministerul Mediului, Dan Robinson, Președinte Asociația Berarii României, Cristian Ghinea, Europarlamentar, Vicepreședinte USR au subliniat importanța eforturilor susținute la nivel de industrie și nevoia unui dialog constructiv cu autoritățile în cadrul conferinței "Berea face cinste României”, organizată de Asociația Berarii României.

S-a discutat despre importanța implementării cât mai rapide a unui sistem garanție-returnare în România ca o soluție prin care reciclarea deșeurilor de ambalaje se poate face eficient și la un nivel ridicat.

Industria berii este implicată activ în implementarea sistemului garanție - returnare pentru ambalajele primare de băuturi. Acesta este un instrument eficient care asigură colectarea, reciclarea și, implicit, refolosirea materialelor pentru ambalajul de bere, cu impact pozitiv asupra mediului.

Fragmente din declarații:

Dan Robinson, Președinte Asociația Berarii României:


Sectorul berii continuă să fie un angajator important și un contribuitor semnificativ la bugetul de stat. Sustenabilitatea este o temă importantă pe agenda producătorilor de bere. În primul rând, și cel mai important, de altfel, sistemul garanție - returnare în România înseamnă să facem ceea ce trebuie pentru mediul înconjurător. De asemenea, avem o oportunitate grozavă, nu doar de a atinge țintele de colectare și reciclare impuse de către UE, dar chiar de a le depăși, mai ales că țintele devin din ce în ce mai ridicate.

Am creat, împreună cu industria băuturilor răcoritoare, Alianța Producătorilor de Băuturi, o inițiativă a sectorului privat, pentru a ajuta la implementarea acestui sistem. Colaborarea strânsă între toate părțile implicate este vitală pentru a ne asigura că România va avea unul dintre cele mai bune sisteme de garanție - depozit. Trebuie să fie gândit ca un sistem unic, cu acoperire la nivel național, non-profit, complet transparent, proprietar al ambalajelor colectate, administrat de și pentru industria băuturilor.

Sistemul german de DRS este singurul descentralizat din Europa și are câteva dezavantaje. Printre dezvantaje, aș enumera costurile mari de exploatare, birocrație foarte multă și ineficiență. Pe de altă parte, își atinge țintele de colectare și reciclare, dar nu este metoda cea mai bună pe care am vedea-o implementată în România.

Modelul pe care vrem să îl propunem pentru România, este acela de a avea o singură companie care să țină costurile sub control. Pentru că acest sistem o să genereze costuri mari pentru toate părțile implicate, vor fi pierderi, pe care producătorii trebuie să le susțină.

Trebuie să ne asigurăm că taxa pe ambalaj va fi atrăgătoare pentru cetățeni, astfel încât, să merite efortul din partea lor de a returna ambalajele. Pe de altă parte, o taxă prea mare pe anumite tipuri de ambalaj, ar putea determina o schimbare a obiceiurilor de consum în rândul oamenilor și trebuie să evităm acest lucru. Trebuie să avem o taxă echilibrată, care să reflecte realitatea din România.

Mircea Fechet, Secretar de Stat, Ministerul Mediului:


Sistemul garanție - depozit (DRS) sau cum vrem să îl numim, este un sistem eficient și aduce rezultate foarte bune în alte țări. Referitor la modelul german, dincolo de părțile mai puțin bune, dacă vorbim de cifrele de colectare, acestea sunt extraordinare. Atinge rate de colectare de peste 90%, față de ce se întâmplă în România, unde suntem la ani lumină în cazul colectării selective.

De la 1 ianuarie intră în vigoare taxa pe plastic. Această nouă taxă va influența în mod cert modul în care statele membre vor gestiona modul de colectare selectivă.

Implementând abia acum un astfel de sistem, avem avantajul că putem să luăm elementele de bună practică din statele membre care au implementat deja sistemul și, mai ales, de a nu repeta greșelile pe care alții le-au făcut.

Principalul lucru de care trebuie să ținem cont, e acela că entitatea care se va ocupa de gestionarea întregului sistem trebuie să fie non-profit.

Scopul acestei entități va fi acela de a îndeplini sarcina de resposabilitate extinsă a producătorilor, de a opri resursele importante din a ajunge la groapa de gunoi, de a le reintroduce în economia circulară și de a le transofrma în noi resurse. Bineînțeles că sistemul va fi unul național, centralizat, pentru că vom avea costuri diferite de la o regiune la alta și trebuie să echilibrăm întregul sistem.

Ministerul Mediului își dorește ca programul în anul 3 de funcționare să aibă o rată de colectare de cel puțin 90%. Hotărârea de Guvern, care va porni DRS-ul, este elaborată, fiind acum într-un proces de stabilire a detaliilor și foarte curând va fi publicată pentru a intra în consultare publică. Foarte curând însemnând zile sau săptămâni, în niciun caz luni. Există și o presiune publică pentru implementarea acestui sistem, pentru că românii au înțeles importanța acestui lucru.

Cristian Ghinea, Europarlamentar, Vicepreședinte USR:


România a tot ratat oportunități de finanțare europeană pentru a rezolva unele probleme de mediu. Acum suntem în contratimp pentru reglementarea acestor probleme. Avem un decalaj foarte mare între reglementările din România și cele de la nivel european. Noi ar fi trebuit să avem până în decembrie 2020 acest sistem funcțional. Iar până în 2025 ar trebui să reciclăm 50% în ambalajele de plastic și aluminiu și 70% din cele de sticlă. Noi astăzi suntem la 14%, la un calcul global. Urmează taxa pe plastic nereciclat. Ne vom afla în paradoxul de a plăti la UE pentru cantitatea de plastic pe care o introducem pe piață și nu o reciclăm.

Nu avem deja implementat un sistem de garanție depozit pentru că a lipsit voința politică și a fost o temere a politicienilor români de a își asuma aceste măsuri.

Și eu sunt de acord cu ideea să fie un sistem non-profit, național. Dar a fi de acord doar cu aceste principii mari, nu rezolvă alte dileme: cine pune banii, care să fie forma de proprietate. Și aici m-aș întoarce către industrie, iar preferința mea politică și a noastră e să fie o formulă în care o asociație a industriei să se ocupe de acest sistem. Pentru că ideea de a lăsa în seama statului managementul acestui sistem este o alternativă riscantă.

Julia Leferman, Director General Asociația Berarii României:


Există deja un angajament al industriei, care reunește producătorii de bere și o parte dintre cei de băuturi răcoritoare. Am construit împreună o soluție pentru implementarea acestui sistem. Prin acest plan, ne asumăm să susținem investiția inițială a proiectului - care estimăm că va fi amortizată ulterior în primii 3-4 ani de funcționare. Trebuie să menționăm că acest sistem de garanție - returnare nu va putea funcționa decât în baza unui regim de obligativitate - respectiv, ca toți producătorii sau importatorii care pun pe piață ambalaje, care sunt încadrate ca făcând parte din sistemul de garanție, să intre într-o relație contractuală cu DRS-ul, cu operatorul de sistem.

Valoarea garanției va fi reglementată în Hotărârea de Guvern și probabil va fi în cuantum de 50 de bani/ambalaj. Această valoare va fi stabilită însă de către Ministerul Mediului. Punctul de plecare este în acest moment de 50 de bani, putând fi ajustat în viitor în funcție de contextul economic și la recomandarea operatorului de sistem. În propunerea pe care am făcut-o, am stipulat că nu trebuie să excludem ideea de returnare a garanției în numerar pentru consumatori.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9473 vizualizari

 • -12 (20 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 28 octombrie 2020, 10:42)

  [anonim]

  • +11 (19 voturi)    
   Cine iti baga mana in buzunar? (Miercuri, 28 octombrie 2020, 13:55)

   Denulu [utilizator] i-a raspuns lui

   Daca platesti 50 de bani la casa si apoi primesti 50 de bani inapoi cand reciclezi. Explica-mi te rog unde e japca. Sau tu esti dintre aceia care inca nu-si imagineaza cum ar putea sa returneze vreodata un ambalaj?

   Trebuie sa iesim cumva din ciclul asta vicios, in care cumparatorii nu recicleaza pentru ca nu au unde, si producatorii nu recicleaza pentru ca nimeni nu separa deseurile.

   Mi se pare mult mai "japca" varianta in care statul incaseaza o acciza de 50 de bani de la producator si ambalajele ajung tot in groapa de gunoi.
   • +1 (7 voturi)    
    este o practica comuna (Miercuri, 28 octombrie 2020, 22:28)

    jimmy_brown [utilizator] i-a raspuns lui Denulu

    in alte tari asta s-a introdus de mult, ce se va schimba este ca una lume aflata la limita saraciei va putea face rost de un ban (foarte modest) din adunatul pet-urilor aruncate la nimereala de unii si altii, facnd in acelasi timp planeta ceva mai curata.
    • +5 (5 voturi)    
     ................ (Joi, 29 octombrie 2020, 4:57)

     Dinu-I [utilizator] i-a raspuns lui jimmy_brown

     Chiar si in USA sunt strangatori de pet-uri si doze (can) ......Hehe
   • +4 (10 voturi)    
    @Denulu (Joi, 29 octombrie 2020, 5:52)

    adrian_rolland [utilizator] i-a raspuns lui Denulu

    Facem pariu ca va fi o chestie pur romaneasca???

    Noi vom plati cei 50 de bani garantie... la un bax de apa / bere / suc sunt 3 lei, suma nu este mare DAR unde returnezi ambalajul pentru recuperarea garantiei?

    Daca iei de la buticul din colt, ala o sa-ti spuna sa dovedesti ca ai luat de la el! Daca ai luat de la supermarket te vei duce cu sacul de peturi sa-l dai unde??


    Din nou se pune caruta inaintea cailor... nu fac intiti centrele de recuperare si abia ddupa aia sa includa taxa de reciclare asa ca cineva (in speta producatorul / vinzatorul) va ramine cu niste bani in plus...
    • 0 (0 voturi)    
     vor fi automate de colectat sticlele ... (Joi, 29 octombrie 2020, 16:49)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui adrian_rolland

     Probabil va fi nitel mai problematic pe la tara, dar si acolo se poate pune un automat din loc in loc.
     Iar returnatul sticlei nu are treaba cu locul de unde ai cumparat produsul. Supermarketul va vira automat cei 50 de bani statului si statul ti-i va da tie cand bagi sticla in automat.
     • 0 (0 voturi)    
      automat la tara? (Joi, 29 octombrie 2020, 23:54)

      jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

      cand ai 10 clienti pe ora?
      Automat va fi doar la supermarket unde e mai ieftin decat sa angajeze pe cineva, plus ca unii vor veni la cel mai apropiat supermarket doar pentru a preda sticlele si sa ia o inghetata/sticla de bere.
   • 0 (0 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 30 octombrie 2020, 3:26)

    [anonim] i-a raspuns lui Denulu

  • 0 (0 voturi)    
   ba, da' "intelijent" esti (Joi, 29 octombrie 2020, 16:46)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui

   masura aia e gandita fix ca sa-ti bage mana in buzunar, in speranta ca n-o sa mai arunci plasticul pe unde apuci, ci o sa-l duci inapoi la magazin si-o sa-ti iei cei 50 de bani platiti garantie. Sau daca tie ti-e elne, s-or gasi citiva pustani dornici sa stranga bani de-o inghetata sa adune sticlele si sa le duca la automat si sa-si ia banii. Si in felul asta sa nu ne mai inecam in munti de gunoaie de plastic, ca pe unii chiar ne deranjeaza.
 • +2 (8 voturi)    
  Nu înţeleg nici eu ofuscarea (Miercuri, 28 octombrie 2020, 19:42)

  calincb [utilizator]

  unora pe tema asta.
  Nu sunt adeptul teoriilor că omul încălzeşte planeta, ci doar al celor că o îngroapă în plastic (în cazul oceanelor le îneacă în plastic).
  Faptul că luăm o sticlă de ceva şi plătim în prima instanţă 0,5 lei pe ambalaj nu cred că va avea un impact aşa de mare asupra bugetelor noastre (doar dacă luăm câteva sute de sticle, dar asta este destul de rar). Data viitoare vom aduce sticla înapoi şi vom lua alta fără a mai plăti ambalajul. Vom avea un buget uşor dezechilibrat, dar un mediu ceva mai echilibrat.
 • +5 (5 voturi)    
  Garantie ok (Miercuri, 28 octombrie 2020, 22:10)

  Dabija02 [utilizator]

  Foarte bine,totul depinde daca o sa foe puncte de colectare in care sa poti incasa cei 50 de bani.Asa o sa fie multi care o sa stranga acele peturi de prste tot pt acea garantie
  • +2 (6 voturi)    
   daca (Miercuri, 28 octombrie 2020, 22:28)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Dabija02

   Dupa cum ai spus, _daca_ vor fi punctele de colectare unde sa dea garantia inapoi. Daca vor sa impuna doar returnare la cumparare, o sa fie un fass. Puncte colectare cu plata cash, chiar si agreementuri cu retailerii ca sa functioneze ca un astfel de punct.
 • +1 (9 voturi)    
  taxa pe ambalaj, un pas mic pe calea progresului (Miercuri, 28 octombrie 2020, 22:58)

  Coresponedntu [utilizator]

  In Romania nu se recicleaza aproape nimic, tara e plina de gunoaie, de PET-uri in rauri, in paduri, in parcari , pe marginea soselelor. Sticla, resturile biologice, vegetale pentru compost, plasticul, metalul, hartia, toate ajung la gunoi in natura, poluand si oferind tarii un aspect urat. gropile de gunoi sunt in continuare incendiate voluntar si involuntar, ca in Africa. Nu exista economie circulara pentru ca romanii sunt foarte bogati, isi permit sa risipeasca totul. Dar stai asa, oare nu din acest motiov sunt romanii saraci? Raspunsul e continut in intrebare.
  Bere la PET, cine a mai vazut asa ceva in tarile avansate? Un experiment al concernelor internationale alimentare pe cobaiii din colonia Romania. In tarile scandinave de exemplu, cand cumperi o bere se vede pe sticla ca a fost folosita de mai multe ori, spalata si respalata. Berea oricum e mai buna si mai sanatoasa la sticla.
  Taxa pe ambalaj e un inceput bun, va fi introdusa tarziu, este prea putin.
  Reciclarea gunoiului de fiecare roman va fi un proces dificil, tine si de educatie, se invata din primii ani de viata, de la gradinita, E greu, cum adica sa imparti gunoiul in resturi alimentare, plastic, metal baterii, hartie, sticla pe culori in 3 variante incolor, verde si maro? Da-le dreaku, pune-le toate la gramada si arunca-le peste gard pe terenul intravilan. De colectare selectiva a gunoiului lavem noi nevoie? Va fi foarte greu de realizat, ne vom ineca in gunoaie inca multi ani de aici inainte, noroc ca suntem putini pe km patrat siaamie loc si de gunoaie in natura. chestia e ca vor incepe sa curga amenzile de la UE .
  • +2 (6 voturi)    
   Ia incearca sa reciclezi, lasa poezia (Joi, 29 octombrie 2020, 2:56)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

   in putine locuri poti recicla. Iar romanul e printre cei mai inghesuiti din toata Europa, si in casa, si in oras.
   La mine la bloc, ultracentral, pentru 10 blocuri de 10 etaje sunt 4 containere si 2 clopote (unul de hartie si unul de plastic). Nu tu metal, nu tu sticle, nu tu macar o sugestie despre cum sa incerci sa reduci volumul PET-urilor sau al cutiilor mai voluminoase.
   De mai multe ori in weekend cand ies de obicei le gasesc pline ochi pe cele de reciclabile.
   La fel, ai vazut cum arata containerele de reciclare ale supermarketurilor la intrare (aveam ceva comparabil pentru o firma sub 20 angajati cu colectare la 1-2 zile a gunoiului) sau cosurile care mereu se revarsa in parcare?
   Berea la sticla respalata are sens daca a fost recuperata pe brand din restaurant sau magazin (personal am un magazin unde au garantie la 1 leu pt Csikisor dar lichidul e mai ieftin decat la hypermarket), exista si la noi o parte de reciclare pe metoda asta. Dupa spalare poate ajunge si pe raftul magazinului pentru acasa, in bar e mai greu de vazut uzura.
   • +4 (4 voturi)    
    eu reciclez totul (Joi, 29 octombrie 2020, 7:57)

    Coresponedntu [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

    numai ca nu locuiesc in Romania. La Kaufland in Germania lada sau cutia cu sticle de bere se introduce la intrarea in magazin intr-o nisa si primesti automat de la aparat voucherul cu valoarea ambalajelor returnate, care se scade cand platesti cumparaturile.
    Romania face multa risipa, gunoiul inseamna bani , materie prima, energie. Economia circulara am vazut ca nu se situeaza printre prioritati la noi acasa iar risipa aduce saracie.
    • +5 (7 voturi)    
     Altul din diaspora (Joi, 29 octombrie 2020, 11:00)

     JoeTheDow [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

     La noi se vine prima data cu taxa. Vedem pe urma cum reciclam. Multi romani vor sa recicleze.Problema este ca nu au cum. Nu se ridica deseurile de plastic nici daca le dai pe gratis.

     Ca sa rezumam: nu lipsa taxei e problema in Romania.
 • +1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 30 octombrie 2020, 3:22)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by